ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାର ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରରୁ ପ୍ରଥମ ଧର ପାଇଁ ଭିଏତନାମକୁ ଅଣ ବାସମତୀ କିଷମର ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ଆରମ୍ଭ
03 MAY 2021 6:49PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ବିଦେଶକୁ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ଏକ ବିରାଟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ଦେଶର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଦେଶକୁ ଅଣ ବାସମତୀ କିଷମର ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଓଡ଼ିଶାର ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରର ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ (ପିଆସିଟି)ଠାରୁ ସରକାରୀଭାବେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଭିଏତନାମକୁ ପଠାଯିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଜାହାଜରେ ବୋଝେଇ କରାଯାଇଛି ।
ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଠାରୁ ଅଣ ବାସମତୀ କିଷମର ଚାଉଳ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଇଛି । ସାରଳା ଫୁଡ଼ସ୍‍ ଗ୍ରୁପ ପକ୍ଷରୁ ୨୦ଟି କଣ୍ଟେନରରେ ମଙ୍ଗଳବାର ଦିନ ଏହି ଚାଉଳ ବୋଝେଇ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ୫୦୦ଟି କଣ୍ଟେନରରେ ଏଭଳି କିଷମର ଚାଉଳ ବୋଝେଇ ହୋଇ ପିଆସିଟିରୁ ଭିଏତନାମ ପଠାଯିବାର ଯୋଜନା ରହିଛି ।
ଏହି ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନୀ ବିକାଲ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏପିଇଡ଼ିଏ)ର ଏକ ସଦସ୍ୟ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ମେସର୍ସ ସାରଳା ଫୁଡ଼ ପକ୍ଷରୁ ମଙ୍ଗଳବାର ଦିନ ଭିଏତନାମର ହାଇ ଫୋଙ୍ଗ୍‍ ବନ୍ଦରକୁ ପଠାଯିବ ।
“ପିଆଇସିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଏଭଳି ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଅଣ ବାସମତୀ କିଷମର ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଏହା ଓଡ଼ିଶା ତଥା ପ୍ରତିବେଶୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରାଇବ” ବୋଲି ଏହି ମାଲ ବୋଝେଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି ଏପିଇଡ଼ିଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ଏମ୍‍ ଅଙ୍ଗମୁଥୁ ।
ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ଏପିଇଡ଼ିଏର ସାଧାରଣ ପରିଚାଳକ ଶ୍ରୀ ଏସ ଏସ ନାୟାର, ଉପ ସାଧାରଣ ପରିଚାଳକ ଶ୍ରୀମତୀ ବିନିତା ସୁଧାଂଶୁ, ସାରଳା ଫୁଡସ୍‍ ଗ୍ରୁପର ପ୍ରମୋଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀ ବିଦୋନ ଅଗ୍ରୱାଲ, ଟିଆରଇଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଶ୍ରୀ ବି ଭି କ୍ରିଷ୍ଣା ରାଓ, ଟିଆରଇଏର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର, ପିଆସିଟିର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ଟର୍ମିନାଲ ମୁଖ୍ୟ କ୍ୟାପଟେନ ସୁଦୀପ ବାନାର୍ଜୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ କର୍ମକର୍ତ୍ତା, ଶିଳ୍ପ ଓ ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଭଣ, ପୋର୍ଟ ଅଫିସର, ପି କ୍ୟୁ ଅଧିକାରୀ ତଥା ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶ୍ରମ ବିଭାଗର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
୨୦୨୦-୨୧ମସିହାର ଏପ୍ରିଲ- ଫେବୃଆରୀ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରୁ ଅଣ ବାସମତୀ କିଷମର ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେଶ୍‍ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ- ଫେବୃଆରୀ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରୁ ମୋଟ ୩୦,୨୭୭ କୋଟି ଟଙ୍କା (୪୦୮୬ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ମୂଲ୍ୟର ଅଣ ବାସମତୀ କିଷମର ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ହୋଇଛି ଯଦ୍ୟପି ୨୦୨୦ର ଏପ୍ରିଲ- ଫେବୃଆରୀ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ପରିମାଣ ୧୩,୦୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା (୧୮୩୫ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର) ଥିଲା । ଟଙ୍କା ହିସାବରେ ଅଣ ବାସମତୀ କିଷମର ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୧୩୨% ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଡଲାର ଆଧାରରେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମାତ୍ରା ୧୨୨ ପ୍ରତିଶତ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
ଭାରତର କାକିନାଡ଼ା, ବିଶାଖାପଟ୍ଟନମ୍‍, ଚେନ୍ନାଇ, ମୁନ୍ଦ୍ରା ଓ କ୍ରିଷ୍ଣା ପଟ୍ଟନମ୍‍ ଆଦି ବନ୍ଦରରୁ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଓ ଏସୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ଅଣ ବାସମତୀ କିଷମର ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଇଥାଏ । ଖୁବ୍‍ ଶୀଘ୍ର ପାରାଦୀପ ଅଣ ବାସମତୀ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ଏପିଇଡ଼ିଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅଙ୍ଗମୁଥୁ କହିଛନ୍ତି ।
ବିଶେଷକରି ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖାଦେଇଥିବା ମାତ୍ରାଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯେତେବେଳେ କି କୋଭିଡ଼-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ସର୍ବତ୍ର ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ଚେନ୍‍ ବ୍ୟାହତ ହୋଇଛି, ସେତେବେଳେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ଦିଗରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବେଶ୍‍ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଏଭଳି ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସକଳ ପ୍ରକାର କୋଭିଡ଼-୧୯ ସମ୍ପର୍କିତ ନିରାପତ୍ତା ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅଙ୍ଗମୁଥୁ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ନିରାପତ୍ତା ତଥା ପୌଷ୍ଟିକତା ଦିଗରେ ଅନେକ ପ୍ରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ । କାରଣ ଅପରେସନାଲ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଅସୁବିଧା କୋଭିଡ଼-୧୯ ଯୋଗୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ତେଣୁ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଯେଭଳି ଅବ୍ୟାହତ ରହିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସବୁ ପ୍ରକାର ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଏପିଇଡ଼ିଏ ମୂଲ୍ୟ ଚେନରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ହିତଧାରକମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଦେଶରୁ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ସଦାବେଳେ ପ୍ରୟାସ କରିଆସିଛି । ସରକାର ଏଥି ନିମନ୍ତେ ‘ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଫୋରମ୍‍’ (ଆରଇପିଏଫ) ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ଏପିଇଡ଼ିଏ ଅଧୀନରେ ରହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆରଇପିଏଫରେ ଚାଉଳ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶିଳ୍ପ, ରପ୍ତାନୀକାରୀ, ଏପିଇଡ଼ିଏର ଅଧିକାରୀ, ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ପ୍ରମୁଖ ଚାଉଳ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ରାଜ୍ୟ, ଯଥା, ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ, ହରିଆନା, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ଛତିଶଗଡ଼ ଓ ଓଡ଼ିଶାର କୃଷି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସଦସ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି ।

Ministry of Commerce & Industry
First consignment of non-basmati rice exports from Paradip port, Odisha flagged off to Vietnam
03 MAY 2021 6:49PM by PIB Delhi
In a major boost to India’s rice exports potential especially from eastern region, a consignment has been officially flagged off today from the Paradip International Cargo Terminal (PICT), Odisha to Vietnam.
This is the first time in the history of Paradip Port, non-basmati rice will be exported. Sarala foods group will ship 20 containers of rice on Tuesday followed by around 500 containers over the next three months from PICT to Vietnam.
A consignment of one of the Agricultural and Processed Food Products Exports Development Authority (APEDA)’s member exporter M/s Sarala Food will be shipped to Hai Phong port, Vietnam on Tuesday.
“The rice exports through PICT would hugely boost India’s exports of non-basmati rice to south-east countries while boosting income of at least two lakh farmers from Odisha and adjoining states,” Dr. M Angamuthu, Chairman APEDA, said after inaugurating flagging off ceremony.
Mr. S.S. Nayyar, General Manager, Mrs Vinita Sudhanshu, Deputy-General Manager, APEDA Mr. Vinod Agrawal, Promoter-Founder of Sarala foods group, Mr. B.V. Krisha Rao, President TREA, Mr. Rajiv Kumar, ED, TREA, Rice Exporters, Senior officials including Capt Sudeep Banerjee, Vice President & Terminal Head, PICT, and officials from Directorate of Industries & Export Promotion, Port Officer, PQ official, representative of trade and labour attended the flag off ceremony.
During the April – February period of 2020-21, the shipment of Non-Basmati Rice witnessed an impressive spike. The non-basmati rice exports were Rs 30,277 crore (4086 US$ Million) during April-February, 2021 against Rs 13,030 crore (1835 US$ Million) reported during April-February, 2020 period. The exports of Non-Basmati have witnessed a growth of 132 % in Rupee terms and 122 % Dollar terms.
Non-basmati rice exports to African and Asian countries are undertaken from various ports of India such as Kakinada, Vishakhapatnam, Chennai, Mundra and Krishnapatnam. Paradip will soon emerge as one of the major rice-exporting port of the country, Angamuthu, Chairman, APEDA said.
The sharp spike in rice exports especially during a phase where globally the COVID19 pandemic has disrupted supply changes many commodities, has been attributed to the government taking prompt measures to ensure exports of rice while taking all the COVID19 related safety precautions.
“We took several measures in terms of ensuring safety and hygiene because of the operational and health challenges posed by COVID19, while ensuring that rice exports continue uninterrupted,” M Angamuthu, Chairman, APEDA has said.
APEDA has promoted rice exports through collaborations with various stakeholders in the value chains. The government had set up the Rice Export Promotion Forum (REPF), under the aegis of the APEDA. REPF has representations from rice industry, exporters, officials from APEDA, ministry of commerce and directors of agriculture from major rice producing states including West Bengal, Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, Telangana, Andhra Pradesh, Assam, Chhattisgarh and Odisha.