ইলেক্সন কমিসন
কোবিদ প্রোতোকোল এরেঞ্জমেন্তশিং নিংথিনা ঙাক্তুনা ভোৎ পাংথোকখ্রবা রাজ্যশিং/য়ু.তি. ফুলপ্রুফ কাউন্তিংগীদমক শেম শাদুনা লৈখ্রে
01 MAY 2021 5:53PM by PIB Imphal
ঙসি ভর্চুএল মীফম অমদা রাজ্য মঙা/য়ু.তি.শিংগী সি.ই.ও.শিং অমসুং কম্মিসন অসিগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা চীফ ইলেক্সন কম্মিশনার শ্রী সুশিল চন্দ্রনা কাউন্তিং এরেঞ্জমেন্তশিং য়েংশিনখ্রে৷ কম্মিসন অসিগী পীরিবা ইন্সত্রক্সন পুম্নমক নিংথিনা ইন্নবা শ্রী চন্দ্রনা খঙহনখ্রে৷ কাউন্তিং হোল পুম্নমক কোবিদ গাইদলাইনশিং নিংথিনা চৎননবা মহাক্নসু খঙহনখ্রে৷ লাইনা-লাইচৎ অসিগী লুরবা মতম অসিদা মাই পাক্না ভোৎ থাদবা লোইশিনখিবা অসিদা লৈরিবা সি.ই.ও.শিংবু সি.ই.সি.না থাগৎখ্রে৷
২. ২.৫.২০২১দা, মীখল পাংথোকখ্রবা রাজ্য মঙা/য়ু.তি. হায়বদি অসাম, কেরলা, পুদুচেরী, তামিল নাদু অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং বাই পোল পাংথোকখ্রবা পি.সি.শিং/এ.সি.শিংগী ভোৎ মশিং থিবগী থবক অদু অয়ুক্কী পুং ৮ তাবা মতমদা হৌরগনি৷ রাজ্য ১৩দা লৈরিবা পি.সি. ৪ অমসুং এ.সি. ১৩দা পাংথোকখিবা বাই পোল ইলেক্সন অমসুং রাজ্য মঙা/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা এ.সি. ৮২২দা পাংথোকখিবা ইলেক্সন অসি য়াম্না মওং তানা অমসুং সেফ ওইনা মশিং থিবগী থবক অসি চত্থনবা ইলেক্সন কম্মিসন্না শিল লাংখ্রে৷
৩. ২৮/৪/২০২১দা, কম্মিসন্না হৌজিক লৈরিবা লাইনা-লাইচৎ অসিগী য়েংলগা ভোৎ মশিং থিবা অসিগীদমক হান্না লৈরম্লিবা গাইদলাইনশিং/ইন্সত্রক্সনশিং অসিগী মথক্তা অহেনবা ইন্সত্রক্সনশিং ফোংখ্রে৷ মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি:
1. নোদেল হেল্থ ওফিসরগী মতেং লৌদুনা কাউন্তিং সেন্তরশিং অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা নোর্মশিং নিংথিনা ইলহন্নবা কাউন্তিং সেন্তর খুদিংমক্তা দি.ই.ও.না নোদেল ওফিসর ওইনা লৈরগনি৷
2. কোবিদ গাউদলাইনশিং নিংথিনা ঙাক্তুনা এরেঞ্জমেন্ত পুম্নমক শিল্লে হায়দুনা কাউন্তিং সেন্তরগী কমপ্লাইন্স সর্তিফিকেৎ মরী লৈনবা হেল্থ ওথোরিতীশিংদগী লৌগদৌবনি৷.
3. কেন্দিদেৎ অমতনা/এজেন্তশিংনা আর.তি.-পি.সি.আর./আর.এ.তি. তেস্ত তৌদনা নত্রগা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিনেসন দোস অনি কাপ্তনা কাউন্তিং হোল মনুংদা চংবা য়ারোই অমসুং ভোৎ থিবা হৌখিবা পুং ৪৮গী মনুংদা ভেক্সিনেসন রিপোর্তশিং নত্রগা নেগেতিব আর.এ.তি. রিপোর্ত নত্রগা আর.তি.-পি.সি.আর. রিপোর্ত পিগদবনি৷ কাউন্তিং অদু হৌদ্রিঙৈ মমাংগী নুমিৎতা দি.ই.ও.না কেন্দিদেৎশিং/কাউন্তিং এজেন্তশিং অদু আর.তি.-পি.সি.আর./আর.এ.তি. তেস্ত তৌহন্নবা এরেঞ্জমেন্তশিং শিল-লাংলগনি৷ ভোৎ মশিং থিগদৌবা নুমিৎ হুম্নি ৱাৎলিঙৈদা লম্বা তৌনরিবা কেন্দিদেৎশিংনা মরী লৈনবা আর.ও.দা কাউন্তিং এজেন্তশিংগী লিস্ত পীশিনগদবনি(আর.ও. হেন্দবূক্কী পেরা ১৫.১২.)
৪. কম্মিসন অসিনা ২৭/৪/২০২১দা থোকখিবা মহাক্কী ইন্সত্রক্সনশিংগী মতুং ইন্না ভোৎ মাই পাকপগী মমিং লৌদুনা মী পুনবগী থবকশিং পাংথোকপা য়ারোই হায়না মাংজৌননা খঙহনখ্রে৷ ভোৎ মশিং থিবা অসি হৌরকপা মতমদা মী য়াম্না পুনবা অসিগা মরী লৈননা এন.দি.এম.এ./এস.দি.এম.এ.গী ইন্সত্রক্সনশিং অমসুং ই.সি.আই.গী দিরেক্সনশিং অসি নিংথিনা চৎনহন্নবা হায়রিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্কী চীফ সেক্রেতরীশিংদা কম্মিসন্না খঙহনখ্রে৷
৫. কাউন্তিং এজেন্তশিং অদুগী আর.তি.-পি.সি.আর./আর.এ.তি.তেস্তশিং পাংথোক্নবা ই.সি.আই.গী দিরেক্সন অদুসু মনুং চল্লি৷ চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিংদগী ফংখিবা ইনফোর্মেসনগী মতুং ইন্না, কন্তেস্ত তৌনরিবা কেন্দিদেৎশিংনা মতম চানা রাজ্য মঙা/য়ু.তি. অসিদা চাওরাক্না কাউন্তিং এজেন্ত ১,৫০,০০০গী(সবস্তিত্যুতশিং য়াওনা) অকুপ্পা মরোলশিং পীশিল্লক্লে৷ মখোয়শিং অদুগী মনুংদা ৯০%দি আর.তি.-পি.সি.আর./আর.এ.তি. তেস্তশিং মাংজৌননা তৌখ্রে৷ লেমহৌরিবশিং অদু ঙসি দি.ই.ও.শিংনা তেস্ত ফেসিলিতী পীরগনি৷ ওথোরাইজ তৌরবা লেব অমদগী লৌদুনা লাকপা রিপোর্তশিং লৌশিন্নবা কম্মিসন্না খঙহনখ্রে৷ হায়রিবা অসি বাই পোল পি.সি.শিং/এ.সি.শিংদসু চৎনরগনি৷
৬. কাউন্তিং প্রোসেস অদু নম্নবা কম্মিসন্না ওথোরাইজ তৌরবা মেদিয়া অদুসু আর.তি.-পি.সি.আর./আর.এ.তি. তেস্তশিং তৌরগনি৷ কাউন্তিং সেন্তরশিং অসিদগী কাউন্তিং প্রোসেস অদু নম্নবা চাওরাক্না মেদিয়া পর্সন ১২০০০রোমদা ওথোরিতী লেতরশিং খুৎশিন্নখ্রে৷
৭. ২০১৬ ইলেক্সন অসিদা কাউন্তিং হোল ১০০২ শিজিন্নখিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা হন্দক্কি অসিদা ভোৎ মশিং থিবগী শিজিন্নগদৌরিবা কাউন্তিং হোল অদু ২৩৬৪নি, হায়রিবা মশিং অসি মমাংগী ইলেক্সনদগী ২০০% হেনগৎলি৷ কাউন্তিং হোল মশিং হেনগৎলক্লিবা অসি হোল মনুংদা কোবিদ সেফতী মিজরশিং/গাইদলাইনশিং অমসুং মরী লৈনবা খোংথাংশিং চেকশিন্না ইন্নবা কম্মিসন্না লৌখৎখিবা খোঙথাং অদুননি৷
৮. সেনিয়র সিতিজন(চহি ৮০গী মথক্তা লৈরবা), পি.দবল্যু.দি., কোবিদনা শোকহল্লবা অমসুং তঙাই ফদবা সর্ভিস তৌদুনা লৈরিবা এমপ্লোইশিংগী কাংলুপ্তা লৈরিবা ইলেক্তরশিং অসিদা পোস্তেল বেল্লোত ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা কম্মিসন্না লৌখৎখিবা খোংথাং অদুনা রাজ্য মঙা/য়ু.তি.দা পোস্তেল বেল্লোত ৪০০% য়ৌনা হেনগৎপা ঙমখ্রে(২০১৬তা লাখ ২.৯৭ ওইরম্বদগী ২০২১দা লাখ ১৩.১৬ ওইখি)৷
৯. রাজ্য মঙা/য়ু.তি.দা ভোৎ মশিং থিনবা অসিগীদমক কম্মিসন্না আর.ও.৮২২ অমসুং এ.আর.ও. ৭০০০ হেন্না থমখ্রে৷ মাইক্রো ওবজর্বরশিং য়াওনা চাওরাক্না কাউন্তিং ওফিসিয়েল ৯৫০০০রোম্না ভোৎ মশিং থিবগী থবক অসি চত্থরগনি৷
১০. ভোৎ মশিং থিবগী থবক অসি য়েংশিন্নবা চাওরাক্না কাউন্তিং ওবজর্বর ১১০০রোম কম্মিসন্না থমখ্রে৷ লাইনা-লাইচৎ অমা হেক্তা লাকপা মতমদা মহুৎ শিন্দুনা মথৌ তৌনবা অহেনবা রিজর্ব কাউন্তিং ওবজর্বরশিংসু থমখ্রে৷

Election Commission
Poll gone States/UT Gear up for Foolproof Counting while Honouring Covid Protocol Arrangements
01 MAY 2021 5:53PM by PIB Delhi
Chief Election Commissioner Sh Sushil Chandra today reviewed Counting Arrangements with senior officers of the Commission and the CEOs of five States/UTs in a virtual meeting. Sh Chandra directed that all laid down instructions of the Commission must be adhered to. He also directed that all counting halls must be fully COVID guidelines compliant. CEC complemented the CEOs for successful completion of polling in challenging situations of pandemic.
2. On 2.5.2021, counting in five poll gone States/UT viz. Assam, Kerala, Puducherry, Tamil Nadu and West Bengal and in the bye poll held in PCs/ACs will start at 8.00AM. Election Commission has made elaborate arrangements for smooth and safe counting in 822 ACs in five States/UT and for counting for the byepolls held in 4 PCs and 13ACs across 13 States.
3. Earlier on 28/4/2021, the Commission issued detailed instructions in view of pandemic, in addition to existing guidelines/instructions related to counting, which included, inter alia:
1. DEO shall be the Nodal Officer at each Counting Centre to ensure adherence to the following the COVID-19 related norms at Counting Centres, with assistance of Nodal Health Officer.
2. Compliance Certificate in respect of Counting Centre that all arrangement has been made as per extant COVID guidelines shall be obtained from the concerned Health Authorities.
3. No candidates/agents will be allowed inside the counting hall without undergoing RT-PCR/RAT test or without having 2 doses of vaccination against Covid-19 and will have to produce Negative RT-PCR report or RAT report or Vaccination reports within 48 hours of start of counting. The DEO shall make arrangement of RT-PCR/RAT Test to Candidates/Counting agents before the day of Counting. List of counting agents shall be made available by the contesting candidates to the RO concerned by 1700 hours on the day three days prior to the date fixed for counting of votes (para 15.12.2 of RO handbook).
4. The Commission has already banned any victory procession vide its instructions dated 27/4/2021. It was also directed that banning victory procession would include any kind of procession by or congregation of supporters of victorious candidates anywhere in constituency(ies) beyond limits on number prescribed by concerned State/UT. The Commission has also directed the Chief Secretaries of all these States/UT to ensure that all directions of ECI and extant instructions of NDMA/SDMA concerning gatherings etc. in the wake of counting shall be complied with.
5. ECI directions to ensure RTPCR/RAT tests for counting agents etc. are being complied with. As per the information received from the Chief Electoral Officers, contesting candidates have given details of approx.1,50,000 counting agents (including substitutes) in five States/UT by the stipulated time. More than 90% of them have already been facilitated RTPCR/RAT tests. Remaining are being provided the test facility today by the DEOs. The Commission has also directed to accept test reports from any authorized lab. This is also being followed in bye poll PCs/ACs.
6. The media authorized by the Commission to cover the counting process is also being facilitated RTPCR/RAT tests etc. Approximately 12000 media persons have been given the authority letters to cover the process from counting centres.
7. The Counting will take place at 2364 counting halls as compared to 1002 halls in 2016 elections, this amounts to more than 200% increase in counting halls. This is in view of Commission’s directions on COVID safety measures/guidelines inside the hall and related measures which led to (1) substantial increase in polling booths (2) jump in postal ballot.
8. The Commission’s measures to extend Postal Ballot facilities to electors in the categories of senior citizen(above 80 years), PwD, COVID affected and employed in essential services witnessed an increase of 400% in Postal Ballots (from 2.97 lakh in 2016 to 13.16 lakh in 2021) in the 5 States/UT.
9. The Commission has designated 822 ROs and more than 7000 AROs for the purposes of counting in these 5 States/UT. Approximately 95000 counting officials including micro observers will perform the task of counting.
10. The Commission has deputed approx. 1100 Counting Observers to watch the process of counting. Additional Reserve Counting Observers have also been deputed and placed to perform the duties in case of any pandemic related replacement.