প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে বৰ্তমানৰ ক’ভিড ১৯ সংকটৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰচেষ্টাৰ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ দ্বিতীয়খন বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰে
তেওঁ তেওঁলোকক অসামৰিক প্ৰশাসনক সকলো সম্ভৱ সহায় আগবঢ়াবলৈ নিৰ্দেশ দিছিল
24 APR 2021 4:01PM by PIB Guwahati
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে ২৪ এপ্ৰিল, ২০২১ তাৰিখে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে বৰ্তমানৰ কোভিড-১৯ সংকটৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু সেনাৰ তিনিটা শাখাৰ প্ৰচেষ্টাৰ পৰ্যালোচনা কৰে। বৈঠকত প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মচাৰীপ্ৰধান জেনেৰেল বিপিন ৰাৱাট, নৌ সেনাপ্ৰধান এডমিৰেল কৰমবীৰ সিং, সেনাপ্ৰধান জেনেৰেল এম এম নাৰৱানে, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন সচিব ড০ অজয় কুমাৰ, প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ৰাজ কুমাৰ আৰু প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থাৰ (ডিআৰডিঅ') অধ্যক্ষ ড০ জি সতীশ ৰেড্ডী, বিমান কৰ্মচাৰীৰ উপ-প্ৰধান এয়াৰ মাৰ্শ্বেল আৰু সশস্ত্ৰ সেৱাৰ উপ-প্ৰধান ৰাজএফএম (এডিআৰডিঅ)।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহক বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি দূৰ কৰিবলৈ অসামৰিক প্ৰশাসনক সকলো ধৰণৰ সাহায্য আগবঢ়াবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ কয় যে মানুহে সংকটৰ সময়ত সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ ফালে চায়, কাৰণ তেওঁলোকৰ ওপৰত যথেষ্ট আশা আৰু আস্থা আছে।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতীয় বায়ু সেনাই বিদেশৰ লগতে দেশৰ ভিতৰত অক্সিজেন টেংকাৰ আৰু কাৰখানা পৰিবহনত আগবঢ়োৱা সহায়ৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে জানিব পাৰিছিল যে ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ এখন চি-১৭ পৰিবহন বিমান ২০২১ চনৰ ২৪ এপ্ৰিলৰ ৰাতিপুৱা ছিংগাপুৰলৈ ৰাওনা হৈছিল আৰু সন্ধিয়া চাৰিটা ক্ৰায়'জেনিক অক্সিজেন টেংকৰ পাত্ৰ লৈ উভতি আহিব। তেওঁলোকক এইটোও জনোৱা হৈছিল যে এখন চি-১৭ পৰিবহন বিমানে পুনেৰ পৰা জামনগৰলৈ তৰল অক্সিজেনৰ বাবে দুখন খালী কন্টেইনাৰ ট্ৰাক পৰিবহন কৰিছিল আৰু আন এখনে যোধপুৰৰ পৰা জামনগৰলৈ দুটা খালী অক্সিজেন পাত্ৰ প্ৰদান কৰিছিল। এজন সৈনিকে জম্মুৰ পৰা লেহলৈ কোভিড পৰীক্ষাৰ বাবে চিকিৎসা সঁজুলি প্ৰদান কৰিছিল। প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীগৰাকীক জনোৱা হৈছিল যে অক্সিজেন টেংকাৰ কঢ়িয়াই নিয়াত যিকোনো সহায়ৰ বাবে ভাৰতীয় নৌসেনাৰ জাহাজসমূহক ষ্টেণ্ডবাইত ৰখা হৈছে।
প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থাৰ (ডিআৰডিঅ') অধ্যক্ষই জনায় যে ২০২১ চনৰ ২৪ এপ্ৰিলৰ সন্ধিয়াৰ ভিতৰত নতুন দিল্লীৰ চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল কোভিদ চিকিৎসালয়ত ২৫০ খন বিচনা সম্পূৰ্ণ কৰা হ'ব, যাৰ ফলত মুঠ বিচনাৰ সংখ্যা ৫০০ লৈ বৃদ্ধি হ'ব। ডি.আৰ.ডি.ও.-য়ে গুজৰাটত ১০০০ বিচনাযুক্ত চিকিৎসালয় স্থাপন সম্পূৰ্ণ কৰিছে। তেওঁ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীক জনায় যে লক্ষ্ণৌত এটা কোভিড সুবিধা স্থাপনৰ কাম পূৰ্ণ গতিত চলি আছে যিটো অহা ৫-৬ দিনৰ ভিতৰত কাৰ্যকৰী হ'ব। এই চিকিৎসালয়সমূহ এএফএমএছে সমন্বয় আৰু স্থানীয় ৰাজ্য চৰকাৰৰ সহায়ত পৰিচালনা কৰিব।
প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে এই ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজনীয় সমন্বয়ৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগ কৰি আছে। যিহেতু এ.এফ.এম.এছ.-এ ইয়াৰ সম্পদ যিমান সম্ভৱ বৃদ্ধি কৰিছে, বাৰাণসীলৈ অহা ৭৫০ খন বিচনাযুক্ত চিকিৎসালয়ৰ বাবে স্থানীয় চিকিৎসক আৰু স্বাস্থ্য পেছাদাৰীসকলৰ সেৱা তালিকাভুক্ত কৰিব পাৰি। স্বাস্থ্য পেছাদাৰী সকলৰ কৰ্মশক্তি বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকৈ এএফএমএছৰ পৰা অৱসৰ গ্ৰহণ কৰা সকলক নিয়োজিত কৰাৰ পৰামৰ্শটো অনুমোদন জনাইছে।
শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙক লগতে জনোৱা হয় যে প্ৰতিৰক্ষা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু অৰ্ডনেন্স ফেক্টৰী ব'ৰ্ডৰ সকলো স্বাস্থ্য সুবিধাক স্থানীয় কোভিড-১৯ প্ৰভাৱিত অসামৰিক লোকসকলক স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰাৰ অনুমতি দিয়া হৈছে। তেওঁ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু তিনিওটা সশস্ত্ৰ সেৱাৰ বিষয়াসকলক ইতিমধ্যে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ অগ্ৰগতি নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
কোভিড-১৯ গোচৰৰ বৰ্তমানবৃদ্ধিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ প্ৰস্তুতি পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত এইখন দ্বিতীয় বৈঠক আছিল। প্ৰথম বৈঠকখন ২০ এপ্ৰিল, ২০২১ তাৰিখে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত হৈছিল।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh holds second meeting to review efforts of MoD & Armed Forces to fight current COVID-19 crisis;
Directs them to extend all possible assistance to civil administration
24 APR 2021 4:01PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh reviewed the efforts of Ministry of Defence and the three Services to fight the current COVID-19 crisis through video conferencing on April 24, 2021. The meeting was attended by Chief of Defence Staff General Bipin Rawat, Chief of Naval Staff Admiral Karambir Singh, Chief of Army Staff General M M Naravane, Defence Secretary Dr Ajay Kumar, Secretary (Defence Production) Shri Raj Kumar, Secretary Department of Defence R&D and Chairman Defence Research and Development Organisation (DRDO) Dr G Sathish Reddy, Deputy Chief of Air Staff Air Marshal Sandeep Singh and Director General Armed Forces Medical Services (AFMS) Surg Vice Admiral Rajat Datta.
Shri Rajnath Singh directed the Armed Forces and various other establishments of Ministry of Defence to extend all possible assistance to the civilian administration to tide over the present situation. He said, people look up to the Armed Forces in times of crisis as they have great hope and trust in them.
Raksha Mantri reviewed and expressed satisfaction on the assistance being provided by Indian Air Force (IAF) in moving oxygen tankers and plants from abroad as well as within the country. He was briefed that one C-17 IAF transport plane left for Singapore in the morning of April 24, 2021 and will return in the evening with four containers of cryogenic oxygen tanks. He was also informed that one C-17 transported two empty container trucks for liquid oxygen from Pune to Jamnagar and another transported two empty oxygen containers from Jodhpur to Jamnagar. One Chinook airlifted medical equipment for testing COVID from Jammu to Leh. Indian Navy ships have been put on standby for any assistance in moving oxygen tankers, Raksha Mantri was informed.
DRDO Chairman briefed that another 250 beds would become functional at the Sardar Vallabhbhai Patel COVID hospital in New Delhi by the evening of April 24, 2021, taking the total number of beds to 500. In Gujarat, DRDO has completed setting up of a 1,000-bed hospital. He informed the Raksha Mantri that work is in full swing to establish a COVID facility in Lucknow that would become operational in the next 5-6 days. These hospitals would be run by AFMS in coordination and with assistance of local state governments.
Senior officials of MoD are in constant touch with the officials of state governments for necessary coordination in this regard. As AFMS has its resources stretched to the limit, services of local doctors and health professionals might be enlisted for the 750-bed hospital that is coming up at Varanasi. To augment the work force of health professionals, Raksha Mantri approved a suggestion to deploy those who have recently retired from AFMS.
Shri Rajnath Singh was also briefed that all health facilities of Defence PSUs and Ordnance Factory Board have been allowed to provide health services to local COVID-19 affected civilian population. He directed the officials of MoD and the three Services to closely monitor the progress of various initiatives.
This was the second meeting chaired by Raksha Mantri to review the preparedness of MoD and the Armed Forces to deal with the current surge in COVID-19 cases. The first meeting was held through video conferencing on April 20, 2021.