ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରକ୍ତରେ ଅମ୍ଳଜାନସ୍ତର ଠିକ୍ ରଖିବାକୁ ଡିଆରଡିଓ ବାହାର କଲା ଯନ୍ତ୍ର
କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏହି ନୂଆ ଯନ୍ତ୍ର ଏକ ବରଦାନ ସଦୃଶ
19 APR 2021 4:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନ ସଂସ୍ଥା ଡିଆରଡିଓ ପକ୍ଷରୁ ଏସପିଓ୨ ଭିତ୍ତିକ ଏକ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟାରୀ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏକ ଯନ୍ତ୍ର) ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ସୀମାନ୍ତରେ ଓ ଉଚ୍ଚ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ କାମ କରୁଥିବା ସୈନିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମୁଖ୍ୟତଃ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଥିରେ ରକ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନକୁ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ପରିପୁଷ୍ଟକରି ରଖିବାର ସୁବିଧା ରହିଛି । ଏହି ଯନ୍ତ୍ର ଅକ୍ସିଜେନ ସାଚ୍ୟୁରେସନ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟାଲ ଡେଲିଭରି ସିଷ୍ଟମ ନାମରେ ପରିଚିତ ।
ବେଙ୍ଗାଲୁରସ୍ଥିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାୟୋ-ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ ମେଡିକାଲ ଲାବରେଟୋରୀ (ଡିଇବିଇଏଲ) ଦ୍ୱାରା ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଟି ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଅମ୍ଳଜାନ ଅଭାବରୁ ମୃତ୍ୟୁମୁଖରୁ ମଣିଷକୁ ବଞ୍ଚାଇବା । ରକ୍ତରେ ଅମ୍ଳଜାନର ସ୍ୱାଭାବିକ ସ୍ତର କମିଲେ ଏହା ଗୁରୁତର ଜଟିଳତା ସୃଷ୍ଟି କରେ । ସ୍ନାୟୁ ଓ ଶରୀରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗ ଅମ୍ଳଜାନ ଅଭାବରୁ ନିଷ୍କ୍ରିୟ ହୋଇ ମଣିଷର ମୃତ୍ୟୁର କାରଣ ହୋଇଥାଏ । ଡିଆରଡିଏ ଯେଉଁ ଏସ୍‌ପିଓ୨ ବିକଶିତ କରିଛି, ତାହା ଏକ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ରକ୍ତରେ ଅମ୍ଳଜାନର ଅଭାବରୁ ସ୍ନାୟୁ ଓ ତନ୍ତୁଗୁଡିକ ଆକାମୀ ହୋଇପଡନ୍ତି । ଫଳରେ ମଣିଷ ଶକ୍ତି ହରାଇ ନିସ୍ତେଜ ହୋଇଥାଏ । ଏଭଳି ଅବସ୍ଥାକୁ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନରେ ‘ହାଇପୋକ୍ସିଆ’ କୁହାଯାଏ । ଏହି ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ ଯନ୍ତ୍ର ବା ବ୍ୟବସ୍ଥାଟି ହାଇପୋକ୍ସିଆରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କଠାରେ ଲଗାଇଦେଲେ ରକ୍ତରେ ଅମ୍ଳଜାନସ୍ତର ସ୍ୱାଭାବିକ ହୋଇଥାଏ ।
ଏହା ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ତିଆରି ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ । ଏହାର କାରଣ ହେଲା କୋଭିଡ ଭୂତାଣୁ ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁତର ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଅମ୍ଳଜାନ ବିପଜ୍ଜନକଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ ଓ ସେମାନେ ‘ହାଇପୋକ୍ସିଆ’ ଅବସ୍ଥାକୁ ଆସିଯାଇଥାନ୍ତି । ଏହି ଯନ୍ତ୍ରକୁ ଗୁରୁତର କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାରେ ସହଜରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
ଏହି ଯନ୍ତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ ହାର୍ଡେଓୟାର ରହିଛି ତାହା ଉଚ୍ଚସ୍ଥାନରେ କମ୍ ବାୟୁଚାପ, ସ୍ୱଳ୍ପ ତାପମାତ୍ରା ଓ ଆର୍ଦ୍ରତା ଥିବା ଇଲାକାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଥିରେ ଯେଉଁ ସଫ୍ଟୱେୟାର ରହିଛି ତାହା କେତେ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ତାହା କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରୀକ୍ଷାରୁ ପ୍ରମାଣ ସାପେକ୍ଷ ।
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ପଲ୍ସ ଅକ୍ସିମିଟର ହାତ କାଚଟିରେ ଘଣ୍ଟା ଭଳି ମିଳିବାକୁ ପଡିବ । େଓୟାରଲେସ ଇଣ୍ଟରଫେସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଟି ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିର ଅମ୍ଳଜାନ ଯୋଗାଣକୁ ଏକ ସୋଲେନଏଡ୍ ଭାଲ୍‌ଭ୍ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅକ୍ସିଜେନ ଏକ ହାଲ୍‌କା ପୋଟେବୁଲ ସିଲିଣ୍ଡରରୁ ନାକବାଟେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଏହି ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବା ଯନ୍ତ୍ରଟି ବିଭିନ୍ନ ଆକାର ଓ ଓଜନ ବିଶିଷ୍ଟ ଏବଂ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଏକ ଲିଟର ଓ ଏକ କିଲୋଗ୍ରାମ ଓଜନ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାଟି ୧୫୦କେଜି ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ । ସେହିଭଳି ୧୦ଲିଟର ଓ ୧୦କେଜି ଓଜନର ଯନ୍ତ୍ରଟିର ୧୫୦୦ ଲିଟର ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି । ମିନିଟ୍ ପିଛା ୨ଲିଟର ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ରବାହ ଅନବରତ ଚାଲିଲେ ଏହା ୭୫୦ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିପାରିବ ।
ଦେଶୀ କାରିଗରୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଟି କ୍ଷେତ୍ରଭିତିକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହା ବେଶ୍ ମଜବୁତ ଏବଂ ଶସ୍ତା । ଇତିମଧ୍ୟରେ ଏହାର ବ୍ୟାବସାୟିକ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନେ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଲେଣି ।
ସାଂପ୍ରତିକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଟି ଏକ ବରଦାନ ସଦୃଶ । ଘରେ ରହି ଚିକିତ୍ସିତ ହେଉଥିବା କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କ ଅମ୍ଳଜାନ ଅଭାବ ଜନିତ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ଏହାର ଅମ୍ଳଜାନ ପ୍ରବାହକୁ ମିନିଟ୍ ପିଛା ୨ଲିଟର ହିସାବରେ ୨/୫/୭/୧୦ରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିହେବ । ଯନ୍ତ୍ରଟି ସ୍ୱଂୟକ୍ରିୟ ହୋଇଥିବାରୁ ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ । ରକ୍ତରେ ଅମ୍ଳଜାନସ୍ତର କମିଲେ ଅକ୍ସିମିଟର ସତର୍କ ସୂଚନା ଦେବ । ତଦନୁସାରେ ଯନ୍ତ୍ରଟି ଆପଣାଛାଏଁ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ମୁତାବକ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଇବ । ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସହଜ ଏହି ରକ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନସ୍ତର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକାରୀ ଯନ୍ତ୍ରଟି ବଜାରକୁ ଆସିବା ପରେ ଡାକ୍ତର ଓ ଚିକିତ୍ସାକର୍ମୀଙ୍କ ଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାରେ ଏହା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।

Ministry of Defence
DRDO develops SpO2 based Supplemental Oxygen Delivery System: A boon in current COVID-19 pandemic
19 APR 2021 4:32PM by PIB Delhi
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed SpO2 (Blood Oxygen Saturation) supplemental Oxygen Delivery System for soldiers posted at extreme high-altitude areas. Developed by Defence Bio-Engineering & Electro Medical Laboratory (DEBEL), Bengaluru of DRDO, the system delivers supplemental oxygen based on the SpO2 levels and prevents the person from sinking in to a state of Hypoxia, which is fatal in most cases, if sets in. This automatic system can also prove to be a boon during the current Covid-19 situation.
Hypoxia is a state in which the amount of oxygen reaching the tissues is inadequate to fulfill all the energy requirements of the body. This is exactly the situation that gets replicated in a Covid patient due to the virus infection and has been a leading factor in the current crisis.
The electronic hardware of the system is designed for functioning at extreme altitudes featuring low barometric pressures, low temperatures and humidity. The software safety checks incorporated into the system are critical in ensuring the functional reliability of the system in field conditions.
The system reads SpO2 levels of the subject from a wrist-worn pulse oximeter module through wireless interface and controls a proportional solenoid valve to regulate the oxygen supply to the subject. The oxygen is delivered from a lightweight portable oxygen cylinder through nasal nares. The system is available in various sizes from one litre and one kg weight with 150 litres of oxygen supply to 10 litres & 10 kg weight with 1,500 litres of oxygen supply which can sustain for 750 minutes with a continuous flow of two liters per min (lpm).
Since the system is indigenously developed for operation in field conditions, it is unique with its dual qualities of being robust & cheap and is already in bulk production with the industry.
The system is a boon in the current pandemic as it can be used in the household for moderate Covid patients for Oxygen flow therapy with flow controlled at 2/5/7/10 lpm flow. The automatic usage has huge advantage in the household, as the oximeter would give an alarm for lower SpO2 value. It will automatically increase/decrease the O2 flow based on SpO2 setting which can be auto adjusted at 2, 5, 7, 10 lpm flow rate. The optimal O2 flow rate conserves the O2 resources/O2 management and greatly increases the endurance.
With its availability and simple to use facility by a common person, the system shall greatly reduce the workload and exposure time of doctors and paramedics to monitor the SpO2 levels of the patient. The automated Calibrated Variable Flow Control for Low O2 levels (User pre-set, <90%, <80%) through a calibrated Flow Control Valve (PFCV) will facilitate in economising the oxygen supply (1-10 lpm with ±0.5 lpm). A moderate Covid patient requires longtime moderate O2 supply 10Litre/150bar–10kg–1500 litres which can sustain up to 750 minutes.
This automated, easy to use Oxygen Delivery System now available is a great boon particularly in these critical times when medical resources are stretched to their limits. Its proliferation would mitigate the crisis in management of such huge number of covid patients in many ways all across the country.