প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্সকী শেম-শারিবা অদু য়েংশিনখ্রে
তেস্ত তৌবা, ত্রেক তৌবা অমসুং ত্রীৎমেন্তগী মহুৎ শিন্নবা পাম্বৈ লৈতে: পি.এম.
কোবিদ নাবা মীওইশিংগীদমক হোস্পিতালগী বেদশিং ফংহনবা হেনগৎহন্নবা মথৌ তাবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎকদবনি: পি.এম.
লোকেল এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা প্রোএক্তিব ওইবা অমসুং মীয়ামগী খুদোংচাদবশিং খঙনা চৎপা তঙাই ফদে
পি.এম.না রেমদেসিভির অমসুং অতোপ্পা হীদাক-লাংথকশিংগী সপ্লাইগী ফীভম য়েংশিনখ্রে
অয়াবা পীরবা মেদিকেল ওক্সিজেন প্লান্তশিং ইন্সতোল তৌবা হেনগৎকদবনি: পি.এম.
বেক্সিন পুথোকপা হেনগৎনবা লৈবাক্কী লৈরিবা অপুনবা কেপাসিতী শিজিন্নগদবনি: পি.এম.
17 APR 2021 9:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌজিক মায়োক্নরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা শেম শারিবা অসিগী ফীভম য়েংশিন্নবা মীফম অমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। হীদাক-লাংথকশিং, ওক্সিজেন, ভেন্তিলেতরশিং অমসুং বেক্সিনেসনগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিং খন্নখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহিদা ভারতনা পুন্না কোবিদপু মাইথিবা পীবা ঙমখি অমসুং ভারতনা চপ মান্নবা লালোংশিং অদুগা লোইননা হেন্না খোঙজেল য়াংনা অমসুং খুৎশম্নদুনা অমুক হন্না মাইথিবা পীবা ঙমগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
পি.এম.না তেস্ত তৌবা, ত্রেক তৌবা অমসুং ত্রীৎমেন্ত পীবগী মহুৎ শিন্নবা পাম্বৈ লৈতে হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। শীবগী চাং হন্থহনবদা ঙন্না তেস্ত তৌবা অমসুং নীংথিজনা ত্রেক তৌবা মরুওইবা ওই। লোকেল এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা প্রোএক্তিব ওইনা অমসুং মীয়ামগী খুদোংচাদবশিং খঙনা চৎপা তঙাই ফদে।
প্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎ অসি লাকশিনবদা রাজ্যশিংগা লোইননা নক্না খুৎশম্নদুনা চৎনবা পাউতাক পীখ্রে। মহাক্না কোবিদ নাবা মীওইশিংগীদমক হোস্পিতাল বেদশিং ফংহনবা হেনগৎহন্নবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎপা তাই হায়না ফোঙদোকখ্রে। তেম্পররী হোস্পিতালশিং অমসুং আইসোলেসন সেন্তরশিংগী খুত্থাংদা অহেনবা বেদশিংগী সপ্লাই তৌনবসু পাউতাক পীখ্রে।
পি.এম.না তোঙান তোঙানবা হীদাক-লাংথকশিংগী দিমান্দ হেনগৎলক্লিবা অসি থুংহন্নবা ভারতকী ফার্মাকোতিকেল ইন্দস্ত্রীগী তৌবা ঙম্বা পুম্নমক পুথোক্তুনা শিজিন্নবা মথৌ তাই হায়বগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না রেমদেসিভির অমসুং অতোপ্পা হীদাক-লাংথকশিংগী সপ্লাইগী লৈরিবা ফীভম য়েংশিনখি। প্রধান মন্ত্রীদা রেমদেসিভির ফংবা-ফংদবগী মতাংদা থেংনরিবা সমস্যা অসি কোহন্নবা লৌখৎপা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পাউদমখি। সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিগী খুত্থাংদা মে থাদা থা অমদা ভাইএল লাখ ৭৪.১০ রোম পীবা ঙম্নবা রেমদেসিভির মেন্যুফেকচর তৌবগী কেপাসিতী অমসুং প্রদক্সন চাউথোক্নবা হোৎনরি অমরোমদা জনুৱারী-ফেব্রুৱারীদা নোর্মেল প্রদক্সন আউৎপুৎ অসি শুপ্নগী থা অমগী ভাইএল লআখ ২৭-২৯ ওইখি। এপ্রিল ১১দা ভাইএল ৬৭,৯০০ ওইরম্বদগী এপ্রিল ১৫, ২০২১দা ভাইএল ২,০৬,০০০ হেন্না পুথোক্তুনা সপ্লাইশিং অসিসু হেনগৎখি, মসিনা মরু ওইনা কেসলোদ ৱাংবা অমসুং দিমান্দ ৱাংবা রাজ্যশিংদা মীৎয়েং থমখি। প্রদক্সন কেপাসিতী হেনগৎপা অসিগী মতাংদা মহাক্না খঙজিনখি অমসুং রাজ্যগী রিএল-তাইম সপ্লাই চেন মেনেজমেন্তগা মরী লৈনবা সমস্যাশিং অসি রাজ্যশিংগী খুৎশম্নদুনা অথুবদা লোইশিন্নবা পাউতাক পীখি। প্রধান মন্ত্রী রেমদেসিভির অমসুং অতোপ্পা হীদাক-লাংথকশিং শিজিন্নবা অসি মেদিকেল গাইদলাইনশিংনা অয়াবা পীরবা মতুংদা শিজিন্নগদবনি হায়না পাউতাক পীখি অমসুং মখোয়বু লান্না শিজিন্নবা অমদি ব্লেক মার্কেতিং তৌবা অকনবা মওংদা লাকশিন্নবা খঙহনখি।
মেদিকেল ওক্সিজেন সপ্লাই তৌবগী সমস্যাশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা এপ্রুব তৌরবা মেদিকেল ওক্সিজেন প্লান্তশিং ইন্সতোল তৌবা হেনগৎহন্নবা পাউতাক পীখ্রে। পি.এম. কিয়র্সতগী রাজ্য/য়ু.তি. ৩২দা পি.এস.এ. ওক্সিজেন প্লান্ত ১৬২ ইন্সতোল তৌরি। ওফিসরশিংনা সিলিন্দর লাখ ১ লৈশিল্লে অমসুং অথুবদা রাজ্যশিংদা সপ্লাই তৌরগনি হায়না খঙহল্লকখি। ওফিসরশিংনা পি.এম.দা খ্বাইদগী নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইরবা রাজ্য ১২দা মেদিকেল ওক্সিজেনগী হৌজিক অমসুং মতুং তারকপদা মথৌ তারকপা খুদিংমক ফংহন্নবা লেপ্তনা সপ্লাই তৌরি হায়না ফোঙদোকখি। এপ্রিল ৩০ ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী নুংনাংবা পোক্নিংঙাই ওইরবা রাজ্য ১২গী সপ্লাই মেপ্পিং প্লান অমসু পাইখৎখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হীদাক-লাংথকশিং পুথোকপদা মথৌ তারিবা ওক্সিজেনগী সপ্লাই অমসুং লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা মথৌ তারিবা খুৎশু-খুৎলাইশিং ফংহন্নবা খঙহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভেন্তিলেতরশিং লৈরিবা ফীভমশিং অমসুং মসিগী সপ্লাইগী মতাংদা য়েংশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা রিএল তাইম মোনিতরিং সিস্তেম অমা শেমখ্রে হায়না খঙহনখি অমসুং সিস্তেম অসি প্রোএক্তিব ওইনা শিজিন্নবা মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিং সেন্সিতাইজ তৌনবসু খঙহনখি।
বেক্সিনেসনগী সমস্যাশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসিএল পুম্নমক্তা পব্লিক লোইননা প্রাইবেৎ সেক্তরদা লৈরিবা লৈবাক্কী অপুনবা কেপাসিতী শিজিন্নবা থবকশিং পাইখৎতুনা বেক্সিন পুথোকপা হেনগৎহন্নবা পাউতাক পীখি।
মহাক্কা লোইননা কেবিনেৎ সেক্রেতরী, পি.এম.গী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী, ফার্মা সেক্রেতরী য়াওখি। নিতি আয়োগকী দা. ভি.কে. পোলসু শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister reviews Preparedness of Public Health Response to COVID-19
There is no substitute to testing, tracking and treatment: PM
All necessary measures must be taken to ramp up the availability of hospital beds for Covid patients: PM
Local administrations need to be proactive and sensitive to people’s concerns: PM
PM reviewed the status of supply of Remdesivir and other medicines
Installation of approved medical oxygen plants should be accelerated: PM
Utilize the entire national capacity to ramp up vaccine production: PM
17 APR 2021 9:40PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi chaired a meeting to review the status of preparedness to handle the ongoing Covid-19 pandemic. Various aspects relating to medicines, oxygen, ventilators and vaccination were discussed.
The Prime Minister said that together India had defeated Covid last year & India can do it again, with the same principles but faster speed and coordination.
The PM stressed that there is no substitute to testing, tracking and treatment. Early testing and proper tracking remains key to reduce mortality. He also said that local administrations need to be proactive and sensitive to people’s concerns.
The Prime Minister directed that close coordination with States must be ensured in handling the pandemic. He said that all necessary measures must be taken to ramp up the availability of hospital beds for Covid patients. The Prime Minister also directed that additional supply of beds through temporary hospitals and isolation centres should be ensured.
PM spoke about the need to utilize the full potential of India’s pharmaceutical industry to meet the rising demand of various medicines. He reviewed the status of supply of Remdesivir and other medicines. The Prime Minister was briefed on actions taken to address the issue of availability of Remdesivir. Through the efforts of the Government, capacity and production augmentation for manufacturing of Remdesivir has been ramped up to provide around 74.10 lakh vials/month in May while the normal production output in January-February being just 27-29 lakh vials/month. Supplies have also increased from 67,900 vials on 11th April going up to over 2,06,000 vials on 15th April 2021 which are being particularly focused on states with high caseload and high demand. He took note of the ramped up production capacity, and directed that issues relating to real-time supply chain management to States must be resolved urgently in coordination with the States. The Prime Minister directed that use of Remdesivir and other medicines must be in accordance with approved medical guidelines, and that their misuse and black marketing must be strictly curbed.
On the issue of supply of medical oxygen, the Prime Minister directed that the installation of approved medical oxygen plants should be sped up. 162 PSA Oxygen plants are being installed in 32 States/UTs from PM CARES. The officers informed that 1 lakh cylinders are being procured & they will be supplied to states soon. The officers briefed the PM that they are in constant supply with 12 high burden states in assessing the current and future requirement of medical oxygen. A supply mapping plan for 12 high burden states till 30th April has also been undertaken. The Prime Minister also said that supply of oxygen required for production of medicines and equipment necessary to handle the pandemic should also be ensured.
The Prime Minister also reviewed the status of availability & supply of ventilators. The Prime Minister noted that a real time monitoring system has been created, and directed that concerned State governments should be sensitized to use the system proactively.
On the issue of vaccination, the Prime Minister directed all officials to make efforts to utilize the entire national capacity, in public as well as private sector, to ramp up vaccine production.
He was joined by Cabinet Secretary, Principal Secretary to PM, Union Home Secretary, Union Health Secretary, Pharma Secretary. Dr V K Paul, Niti Aayog was also present.