প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না লৈবাক অসিগী কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী মতাংদা রাজ্যপালশিংগা উন্নখ্রে
কোবিদকী লানফম অসিদা রাজ্যপালশিংনা জানভাগীদারিগী মরুওইবা য়ুম্বীনি: পি.এম.
কম্ম্যুনিতী ওর্গানাইজেসন, পোলিতিকেল পার্তীশিং, এন.জি.ও.শিং অমসুং সোসিএল ইন্সতিত্যুৎশিং অসিগী অপুনবা শক্তি পুনশিন্দুনা লানজং অসিবু থেংনবা মথৌ তাই: পি.এম.
পি.এম.না ত্রেকিং, ত্রেসিং অমসুং তেস্তিং অসিদা মরু ওইবা পীরি; আর.তি.পি.সি.আর. তেস্ত হেনগৎপগী মরুওইবশু উৎখি
সরকার অসিনা ভেক্সিন মরাং কাইনা ফংহন্নবা থাজবা পীরি: পি.এম.
14 APR 2021 9:05PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি স্তেতকী রাজ্যপালশিংগা লৈবাক অসিগী কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং হৌজিক চৎথরিবা ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী মতাংদা খন্ননবা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা উন্নখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি কোবিদকী লান্থেং অসিদা ভেক্সিন অসিগা লোইননা ঐখোয়গী ইথৌদাংগী মমল অসিনা খ্বায়দগী চাওবা থৌনা-লিংজেলনি। মমাংগী চহিদা মশামক্কী তৌফম থোকপা মথৌনি খন্না লানফম অসিদা শরুক য়াখিবা নাগরীকশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায় মদুদি হায়রিবা অসিগা চপ মান্ননা জানভাগীদারিশিংসু পুক্নিং থৌগৎপা মথৌ তারি। মহাক্না হায় মদুদি রাজ্যপালশিংনা লৌগদবা থৌদাংশিং, হায়রিবা অসিনা মখোয়না সমাজ অসিদা শিজিন্নবা য়াবা শিজিন্নদুনা হেন্ন লুশিন্না লৌদুনা মসি ফংনবা হোৎনগদবনি। রাজ্যপালশিং অসি স্তেত সরককার অমসুং সমাজ অনিগী মরক্তা অফবা মরী অমা থম্নবগী মরুওইবা শম্নফম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি অমসুং কম্ম্যুনিতী ওর্গানাইজেসন, পোলিতিকেল পার্তীশিং, এন.জি.ও.শিং অমসুং সোসিএল ইন্সতিত্যুৎশিং অসিগী অপুনবা শক্তি পুনশিন্দুনা লানজং অসিবু থেংনবা মথৌ তাই হায়না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি মদুদি রাজ্যপালশিংনা সোসিএল ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং স্তেত সরকারশিংগা অয়েৎপা লৈতনা খুৎশ্নদুনা মাইক্রো কন্তেন্মেন্ত অসিদা চংশিনবা য়াই। মহাক্না হায় মদুদি মখোয়গী সোসিএল নেতৱার্ক অসিনা হোস্পিতালদা এম্বুলেন্স, ভেন্তিলেতর অমসুং ওক্সিজেনগী মশীং হেনগৎহনবদা মতেং পীবা য়াই। ভেক্সিনেসন অমসুং লায়েং অসিগী মরমদা মীয়ামদা পাউজেল পীবগা লোয়ননা রাজ্যপালশিংনা আয়ুশকী লায়েংগী মরমদা পাউজেল শন্দোকপা য়াই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ঐখোয়গী নহারোল, ঐখোয়গী শিন্মীশিং অসিনা ঐখোয়গী ইকোনোমীদা য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা, ঐখোয়গী নহাশিং অসিনা কোবিদকা মরী লৈনবা প্রোতোকোল অমসুং চেকশিন-থৌরাংশিং অসি খহহনবা য়াম্না মথৌ তাই। মহাক্না হায় মদুদি রাজ্যপালশিংগী থৌদাংশিং অসিনা জানভাগীরিগীদমক য়ুনিভর্সিতী কেম্পসতা ঐখোয়গী মহৈরোয়গীদমক য়ামনা মরু ওই, হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায় মদুদি মমাংগী চহিগুম্না, এন.সি.সি. অমসুং এন.এস.এস.নশু চপ মান্ননা থৌদাং লৌবা মথৌ তারি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি রাজ্যপালশিং অসি লানফম জানভাগীদারিগী মরুওইবা য়ুম্বীনি অমসুং মখোয়গী স্তেত সরকারগা খুৎশম্নবা অমসুং লমজিং লমতাক অসিনা স্তেত অসিদা হেন্না মপাঙ্গল পীরগনি।
কোবিদকী মশীং হেনগৎলকপা অসিদা খন্ন-নৈনরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি হৌজিক লৈরিবা ভাইরস অসি থেংনবগী ফিবম অসিদা, লৈবাক অসিনা মমাং চহিদা থেংনখিবা অদুদগী কান্নবা লৌনবা লৈরি অমসুং হকশেলগী চেকশিন থৌরাং হেনগৎনবা লৈরি। মহাক্না আর.তি.পি.সি.আর. তেস্তিং মশীং হেনগৎনবা খন্নখি অমসুং তেস্তিংগা মরী লৈনবা কিতশিং অমসুং অতৈ মচাকশিং য়েংলুরগা লৈবাক অসি আত্মানির্ভর ওইরক্লি। হায়রিবা অসিনা আর.তি.পি.সি.আর. তেস্তিং মমল হন্থনবা মচাক অমসু ওইরি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি তেস্তিংগা মরী লৈনবা পোত্থোক অয়াম্বা জি.ই.এম.পোর্তেলদসু ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা ত্রেকিং, ত্রেসিং অমসুং তেস্তিং অসিদা মরু ওইবা পীরি; আর.তি.পি.সি.আর. তেস্ত অসি ৬০%দগী ৭০% ফাওবা হেনগৎপগী মরুওইবশু হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীয়াম পুম্বা হেন্না তেস্ত তৌবা অমা মথৌ তাই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়রি মদুদি সরকার অসিনা ভেক্সিন অসি মরাং কাইনা ফংনবা থাজবা থম্লি। মহাক্না ভারত অসি ভেক্সিনেসন করোর ১০ য়ৌবা ঙম্বা অদুগুম্বা লৈবাক অমনি হায়না উৎখি। নুমিৎ মরিনি অসিদা তিকা উতসবকী কান্নবা ময়াম অমা পীরদুনা মহাক্না হায় মদুদি মসিগী মতম অসিদা ভেক্সিনেসনগী দ্রাইব অসি চাওথোরক্লি অমসুং অনৌবা ভেক্সিনেসন সেন্তরশিং থোরক্লি।
উনবা
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতী, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং য়ুনিয়ন হেলথ মিনিস্তরনা উন্নবগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
উপ-রাস্ত্রপতীনা প্রধান মন্ত্রীবু কোবিদকী লাল অসিবু লুচিংবগীদমক অমসুং লায়চৎ অসিবু নম্থনবা চংদবা য়াদ্রবা ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া অমা চাওখৎনবা খোঙথাং কয়া লৌখিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। ভেক্সিন অসি ভারত অমদি মালেম পুম্বদা ফংহনখিবা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীগী থৌদাংশিং উৎখি। মহাক্না হেলথকেয়র ৱার্কর, সেনিতেসন ৱার্কর অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংনা লায়চৎ অসিদা লৌখিবা থৌদাংশিং অসিগী মরমদা হায়খি।
উপ-রাস্ত্রপতীনা রাজ্যপালশিংদা মখোয়গী স্তেতশিংদা পার্তী পুম্বগী ওইবা মিতিং অমা শিন্নবা হায়খি অমসুং কোবিদকা মরী লৈনবশিং পাউজেল শন্দোক্নবা সিবিল সোসাইতী ওর্গানাইজেসনশিংদা পীখি। উপ-রাস্ত্রপতীনা হায় মদুদি “তীম ইন্দিয়া স্পিরিত” অমা পোলিসি অমা শেমগদবনি, অমসুং মসিদা, রাজ্যপালশিংনা ‘গার্জিয়ান ওফ দ স্তেত’ ওইনা স্তেত সরকার অসি লমজিংবা য়াই।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা মীপুম খুদিংগী পুন্সি কন্নবা মরুওইবা পীখি। য়ুনিয়ন হেলথ মিনিস্তরনা কোবিদ কেসশিং অমসুং ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসিদা প্রজেন্তেসন অমা পীখি। মহাক্না মতৌ করম্না ভারতনা মসিদা হেন্না চংশিনবগে হায়বা অসি ওভরবিয়ু অমা পীখি।
রাজ্যপালশিংনা মখোয়গী স্তেতশিংদা মতৌ করম্না ভাইরস অসি শন্দোকপা থিংবা অমসুং ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসি নিংথিনা পাংথোকপা অসিগী মতাংদা মরীক চুম্না তমখি অমদি মরক অসিদা স্তেতশিংদা হেলথকেয়রগী খুদোংচাবা অৱাৎপশিং পনখি।
মখোয়না মখা তানা হোৎনবা অসিদা হেন্না ফগৎনবা ৱাফম কয়া অমা থম্লকখি অমসুং কাংলুপ মখল কয়া অমা হেনগৎহন্দুনা মতৌ করম্না জানভাগীদারিগী থৌরাং অসি ফগৎহনগদে হায়বা থমখি।

Prime Minister's Office
PM interacts with the Governors on Covid-19 situation and Vaccination Drive in the country
Governors are an important pillar of Janbhagidari in this battle against Covid: PM
Combined power of all community organizations, political parties, NGOs and social institutions needs to be harnessed in this fight: PM
PM emphasizes significance of tracking, tracing and testing; highlights importance of increasing RTPCR tests
Government is committed to ensuring adequate availability of vaccines: PM
14 APR 2021 9:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Governors of States regarding the Covid-19 situation and ongoing vaccination drive in the country, through video conferencing.
Prime Minister said that in the battle against Covid, along with the vaccines, our values and sense of duty are our biggest strengths. Praising the citizens who participated in this battle last year considering it their duty, he said that the same feeling of Janbhagidari needs to be encouraged now as well. He said that the role of the Governors, through appropriate utilization of their social capacity, thus becomes all the more critical to achieving this. Governors are an important link to ensure better coordination between State Governments and society, he said, adding that the combined power of all community organizations, political parties, NGOs and social institutions needs to be harnessed.
Prime Minister suggested that the Governors can actively engage to ensure that social institutions collaborate seamlessly with the State Governments towards micro containment. He said that their social network can help ensure an increase in the capacity of ambulances, ventilators and oxygen in hospitals. Along with spreading the message about vaccination and treatment, the Governors can also spread awareness about AYUSH related remedies.
Prime Minister noted that our youth, our workforce, is an important part of our economy. Hence, it is important to ensure that our youth follows all Covid related protocols and precautions. He said that the Governors’ role is also critical in ensuring the greater engagement of our students in University campuses towards this Janbhagidari. We also need to focus on better utilization of facilities at University and College campuses, he added. He said that just like last year, NCC and NSS also have a key role to play this year as well. Prime Minister said that the Governors are an important pillar of Janbhagidari in this battle and their coordination with State Governments and guidance to institutions of the State will further strengthen the nation’s resolve.
Discussing the rise in the number of Covid cases, the Prime Minister said that in this stage of the fight against the virus, the country stands to gain from last year’s experience and improved healthcare capacity. He discussed the increase RTPCR testing capacity and noted that the country has become Aatmanirbhar with respect to kits and other material related to testing. All this has led to a reduction in the cost of RTPCR tests also. He added that most of the products related to testing are also available on the GeM portal. Prime Minister emphasized the significance of increasing tracking, tracing and testing, and said that RTPCR testing needs to be increased from 60% to 70%. He said that it is pertinent to ensure that more and more people get tested.
Prime Minister underlined that the government is committed to ensuring adequate availability of vaccines. He highlighted that India has become the fastest nation to reach the landmark of 10 crore vaccinations. Noting the positive impact of Tika Utsav in the last four days, he said that in this period, the vaccination drive was expanded and new vaccination centres also came up.
Interaction
The Vice President of India, Union Home Minister and Union Health Minister also attended the interaction.
The Vice President appreciated the Prime Minister for leading the fight against Covid and his proactive steps to develop the infrastructure required to tackle the pandemic. He also highlighted the scientific community's contribution in giving a vaccine to India and the whole world. He also talked about the contribution of healthcare workers, sanitation workers, and other frontline workers who have played a vital role during the pandemic.
The Vice President called upon the Governors to bring up a coordinated front by leading all-party meetings in their respective states and engaging with civil society organisations to spread awareness about covid-appropriate behaviour. The Vice president said that a 'Team India spirit' cutting across policy lines should be adopted, and in this regard, Governors as the 'Guardians of the State' could guide the State Governments.
Union Home Minister stressed the importance of saving each and every life. Union Health Secretary gave a presentation on Covid cases and vaccination drive. He gave an overview of how India has followed a proactive and pre-emptive approach in this endeavour.
The Governors shared details of how their respective states are tackling the spread of the virus and coordinating activities towards ensuring a smooth implementation of the vaccination drive, while also mentioning the deficiencies of healthcare facilities in the States.
They gave suggestions for further improvement in the efforts and shared plans of how Janbhagidari can be increased through the active social engagement of various groups.