গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
ডিএৱাই-এনআৰএলএমে এছএইচজি নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে গ্ৰামীণ ক্ষেত্ৰত কোভিড টীকাকৰণক উদগণি দিয়ে
09 APR 2021 3:28PM by PIB Guwahati
টিয়েৰ-২ আৰু টিয়েৰ-৩ চহৰত কোভিড-১৯ সন্দৰ্ভত সংঘটিত দ্ৰুততাৰ ওপৰত বাধা আৰোপ কৰা তথা ভাইৰাছৰ প্ৰকোপ সীমাবদ্ধ কৰিবৰ বাবে তাৎক্ষণিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। গ্ৰামীণ বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ দীনদয়াল অন্ত্যোদয়া যোজনা-ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰামীণ জীৱিকা মিছনে ৬৯ লাখতকৈ অধিক আত্মসহায়ক গোটৰ (এছএইচজি) নিজৰ বিশাল নেটৱৰ্কৰ বাবে ব্যাপক ৰূপত অনলাইন প্ৰশিক্ষণৰ আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে কোভিড-১৯ টীকাকৰণ, কোভিড-১৯ উচিত ব্যৱহাৰ, স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় ব্যৱহাৰ তথা প্ৰতিৰোধ নিৰ্মাণৰ ওপৰত প্ৰধান তথ্য দিবলৈ সজাগতা বিয়পোৱা। এই প্ৰশিক্ষণ ৮ এপ্ৰিল, ২০২১ৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত আৰম্ভ কৰা হৈছে তথা এছএইচজিৰ সদস্যসকলৰ তৃণমূল পৰ্যায়ত প্ৰশিক্ষণৰ দ্বাৰা ইয়াৰ অনুসৰণ কৰা হ'ব। ই জুন, ২০২০ত গ্ৰামীণ বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ নেতৃত্বত কোভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে বাধা সম্পৰ্কীয় উপায়ৰ ওপৰত আগৰ প্ৰশিক্ষণৰ ধাৰাবাহিকতাত হৈছে। ৰাজ্য, জিলা আৰু ব্লক স্তৰৰ সকলো মাষ্টাৰ প্ৰশিক্ষক তথা প্ৰধান কৰ্মচাৰীক ৰাজ্য স্তৰৰ সমল ব্যক্তিৰ দ্বাৰা প্ৰশিক্ষিত কৰা হ'ব আৰু প্ৰশিক্ষিত মাষ্টাৰ প্ৰশিক্ষকে ইয়াৰ সলনি ক্লাষ্টাৰ স্তৰৰ ফেডাৰেচন বিষয়া, সামাজিক কাৰুকাৰ্য সমিতিৰ সদস্য, সামূহিক সমল ব্যক্তি (চিআৰপি) তথা সামূহিক কেডাৰক প্ৰশিক্ষিত কৰিব। প্ৰশিক্ষিত চিআৰপিয়ে গ্ৰামীণ স্তৰত সকলো এছএইচজিৰ সদস্য তথা অন্য সামূহিক সদস্যক প্ৰশিক্ষিত কৰিব। প্ৰধান বাৰ্তাবিলাকক এছএইচজিৰ মূৰব্বীসকলৰ দ্বাৰা বিভিন্ন মাধ্যমৰ জৰিয়তে সমুদায়ৰ সন্মুখত প্ৰচাৰ কৰা হ'ব। এই ক্ষেত্ৰত প্ৰচাৰ পুস্তিকা, ঘোষণা, দেৱাল লিখন, ৰংগোলি তথা সামাজিক দূৰত্বৰ নিয়ম মানি সৰু সৰু সমূহৰ সৈতে বহি কৰাটো অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ইয়াক সুগম কৰি তুলিবলৈ ৮ এপ্ৰিল, ২০২১ত ২৯খন ৰাজ্য তথা ৫খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ ষ্টেট মিছন ষ্টাফৰ বাবে এক অনলাইন অৰিয়েণ্টেচনৰ আয়োজন কৰা হয়। এই প্ৰশিক্ষণ সত্ৰত কোভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে ৰক্ষাৰ উপায়/ব্যৱহাৰৰ পদ্ধতিবিলাক দোহৰা তথা কোভিড-১৯ টীকাৰ সুবিধাৰ বিষয়ে তথ্যক উদগণি জোগোৱাটো অন্তৰ্ভুক্ত আছে। যি বিষয় অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে তাত কোভিড উচিত ব্যৱহাৰ, টীকাকৰণৰ গুৰুত্ব, টীকাকৰণৰ সময়সূচী, প্ৰত্যেক টীকাৰ দুটা পালিৰ মাজত সময়ৰ ব্যৱধান, টীকা পঞ্জীকৰণ তথা প্ৰমাণনৰ ওপৰত তথ্য অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। এই সত্ৰসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে দুয়োটা টীকাৰ সময়ত অনুভৱ কৰা ছাইড এফেক্টৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা আশংকা দূৰ কৰাও। এই সত্ৰসমূহত সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্য প্ৰণালীৰ দিশত বিশ্বাস বৃদ্ধি কৰা, বিভিন্ন ধাৰ্মিক আৰু সাংস্কৃতিক সমূহৰ মাজত টীকাকৰণৰ বিৰুদ্ধে থকা কিছুমান ভ্ৰান্তি দূৰ কৰা তথা ঘৰৰ ভিতৰতো লৈংগিক ভেদ ভাব যাৰ ফলত পুৰুষ সদস্যক টীকাৰ প্ৰাপ্তিত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হয়, এনেকুৱা বিষয়ৰ ওপৰতো আলোচনা কৰা হয়।
স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টি সেৱাৰ সুবিধা প্ৰাপ্ত কৰা তথা উপলব্ধ সামাজিক সুৰক্ষা যোজনাৰ বিষয়ে অৱগতিৰ লগতে সকলো জীৱন চক্ৰৰ সৈতে জড়িত সকলো বয়সৰ বাবে বিশিষ্ট স্বাস্থ্যৰ আশংকাবিলাককো ৰেখাংকিত কৰি থকা হৈছে। এই ৰোগৰ পৰা উন্নত উপায়েৰে যুঁজ দিবলৈ মানুহৰ মাজত প্ৰতিৰোধী ক্ষমতাৰ নিৰ্মাণ কৰিবৰ বাবে বিশেষ উপায়েৰে স্থানীয় ৰূপত উপলব্ধ পৌষ্টিক ভোজনৰ জৰিয়তে, জাৰি উপভোগ্য বিবিধ আহাৰৰ আৱশ্যকতাৰ ওপৰতো জোৰ দিয়া হৈছে।

Ministry of Rural Development
DAY-NRLM promotes appropriate behaviours, health seeking and uptake of COVID-19 vaccination among rural population through its network of Self Help Groups
09 APR 2021 3:28PM by PIB Delhi
The recent rapid surge in COVID-19 cases, including in tier 2 and 3 towns, requires immediate action to contain spread of the virus. Deendayal Antoyaday Yojana- National Rural Livelihoods Mission, Ministry of Rural Development has initiated online trainings, in a cascading mode, for its vast network of over 69 lakh Self-Help Groups (SHG). This is to spread awareness through key messaging on COVID-19 vaccination, COVID-19 appropriate behaviours, health seeking behaviour and immunity building. The trainings were rolled out from 8th April, 2021 at the national level and will be followed by the ground level trainings of the SHG members. They are in continuation to earlier trainings on preventive measures against COVID-19 led by the Ministry of Rural Development in June, 2020. All master trainers and key staff of state, district and block level will be trained by national level resource persons and the trained master trainers will in turn train cluster level federation office bearers, social action committee members, Community Resource Persons (CRPs) and Community Cadres. The trained CRPs will train all SHG members and other community members at village level. Key messages will further be disseminated by SHG leaders in the community through various mediums. These will include pamphlets, announcements, wall writings, rangolis and meetings in small groups with adherence to physical distancing norms. An online orientation was conducted 8th April’21 for state mission staff from 29 states and 5 union territories to facilitate this.
These training sessions include re-iteration of preventive measures/ behaviour against COVID-19 and promotion of information on accessing COVID-19 vaccines. Topics covered include information on COVID appropriate behaviour, the importance of vaccination, vaccination schedule, spacing between two doses for each vaccine, vaccine registration and certification. The sessions also aim to address the fears related to the side effects felt with both the vaccines. The sessions further address trust gaps towards the public health system, specific misconceptions against vaccination held by various religious and cultural groups as well as gender biases within the household which may lead to male members being given preference for receipt of the vaccine.
Specific health risks for age groups across the life-cycle are also being highlighted along with information on accessing health and nutrition services and available social security schemes. The need for continued consumption diverse diets, particularly through locally available nutritious foods are also emphasised to build immunity of the individual to better fight the disease.