স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
‘সাৰ্বজনীন প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ড’ত গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইল খুঁটি অতিক্ৰম কৰিলে ভাৰতে
নিৰ্দ্ধাৰিত সময়সীমাতকৈ আগতেই সম্ভৱ কৰিলে ৭০,০০০ ‘আয়ুষ্মান ভাৰত- স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ’(এবি-এইচডব্লিউচি) কাৰ্যক্ষম কৰাৰ লক্ষ্য
‘এবি-আইচডব্লিউচি’-য়ে আগবঢ়োৱা স্বাস্থ্য সেৱা এই পৰ্যন্ত গ্ৰহণ কৰিছে প্ৰায় ৪১.৩৫কোটি লোকে
‘এইচডব্লিউচি’ সমূহত ৯.৪৫লাখৰো অধিক ‘টেলি-পৰামৰ্শ’ প্ৰদান কৰা হৈছে
21 MAR 2021 9:55AM by PIB Guwahati
‘সাৰ্বজনীন স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ড’ত ভাৰতে আজি আৰু এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হয়। চলিত বৰ্ষ অৰ্থাত্ ২০২১চনৰ ৩১মাৰ্চৰ ভিতৰত দেশত ৭০,০০০টা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত-স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ’(এবি-এইচডব্লিউচি) কৰ্যক্ষম কৰি তোলাৰ বাবে এক লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা হৈছিল যদিও নিৰ্দ্ধাৰিত সময়সীমাৰ আগতেই এই লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পৰা গ’ল।
ক’ভিড মহামাৰীয়ে সৃষ্টি কৰা সংকটৰ মাজতো কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চৰকাৰৰ মাজত অব্যাহত থকা উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমন্বয়, পৰিকল্পনাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰদৰ্শন কৰা দূৰদৰ্শিতা, প্ৰক্ৰিয়াৰ মান উত্তৰণ আৰু সকলো পৰ্যায়ৰ মাজত অব্যাহত ৰখা নিয়মীয়া আলোচনা, যিয়ে সমৰ্থন আগবঢ়াব পৰা পৰ্যবেক্ষণ সম্ভৱ কৰাৰ লগতে উদ্ভৱ হোৱা বিভিন্ন সমস্যাৰ আশু সমাধান সম্ভৱ কৰি তোলাত সহায় আগবঢ়ায়। এই সাফল্যক প্ৰভৱশালী বিকেন্দ্ৰীকৰণ আৰু সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ উত্কৃষ্ট নিদৰ্শন বুলিও উল্লেখ কৰিব পাৰি।
স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ, ইউপিএইচচি ছেইখাঝৌ, ক’হিমা
২০১৮ চনৰ এপ্ৰিল মাহত আনুষ্ঠানিকভাবে শুভাৰম্ভ কৰা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত-স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ’(এবি-এইচডব্লিউচি)আঁচনিকে ভাৰতীয় জন-স্বাস্থ্যৰ ইতিহাসত নতুন অধ্যায়ৰে সূচনা কৰিছিল। ২০২২চনৰ ডিচেম্বৰ মাহৰ ভিতৰত দেশৰ চহৰ আৰু গ্ৰাম্যাঞ্চলত থকা ১,৫০,০০০ উপ-স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আৰু প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰক ‘এবি-এইচডব্লিউচি’-লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এইসমূহ কেন্দ্ৰত বিস্তৃত পৰিসৰত প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য সেৱা আগবঢ়োৱাৰ লগতে নিদানমূলক আৰু স্বাস্থ্য উত্তৰণমূলক সেৱা আগবঢ়োৱা হব। এই সেৱা নিতান্তই সাৰ্বজনীন, বিনামূলীয়া আৰু গ্ৰাম্য আৰু চহৰাঞ্চলৰ জন-জীৱনৰ ঘনিষ্ঠ হ’ব। এইসেৱাৰ জৰিয়তে জন-কল্যাণৰ প্ৰসংগত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰে সু-স্বাস্থ্য সম্ভৱ কৰি তোলাৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা ‘ইউনিভাৰ্চেল হেল্থ কভাৰেজ’-ৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে এই কাৰ্যক্ৰমক অভিযানৰ ৰূপত ৰূপায়ণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
এটি নতুন শ্ৰেণীৰ কৰ্মবাহিনীৰ সৈতে একোগৰাকী বিএছচি নাৰ্ছিং/বিএএমএছ ডিগ্ৰীধাৰী প্ৰশিক্ষণ প্ৰাপ্ত অনা-চিকিত্সক স্বাস্থ্যকৰ্মীক সমূহীয়া স্বাস্থ্য বিষয়া(চিএইচঅ’) হিচাপে নিযুক্তি দি এইসমূহ ‘এবি-এইচডব্লিউচি’ৰ স্বাস্থ্য-কৰ্মী আৰু ‘আশা’গোটৰ নেতৃত্ব অৰ্পণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
এইসমূহ কেন্দ্ৰত বৰ্তমানে থকা ‘প্ৰজনন আৰু শিশু-স্বাস্থ্য’(আৰএমএনচিএইচএ-এন) সেৱাৰ উপৰি সংক্ৰমণশীল ৰোগৰ চিকিত্সা সেৱাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি আৰু শক্তিশালী কৰাৰ লগতে কৰ্মৰত ‘এবি-এইচডব্লিউচি’সমূহে অ-সংক্ৰমণশীল ৰোগৰ চিকিত্সা সেৱা(এনচিডি)(এনচিডি-ৰ উচ্চ-ৰক্তচাপ, মধুমেহ আৰু মুখ, স্তন আৰু চাৰ্ভিক্সৰ দৰে তিনিবিধ সাধাৰণ কৰ্কতৰোগ)ৰ পৰীক্ষণ আৰু প্ৰবন্ধন সম্পৰ্কীয় সেৱাৰ সৈতে মানসিক স্বাস্থ্য, কাণ-নাক-ডিঙিৰ ৰোগ, চকু, মুখৰ ৰোগ, বৃদ্ধ বয়সৰ অসুস্থতা আৰু বেদনা-ৰহিত কৰিব পৰা আৰু দুৰ্ঘটনাৰ শুশ্ৰূষাকে ধৰি অন্যান্য প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য সেৱা আগবঢ়োৱা হ’ব।
শুশ্ৰূষাৰ স্থলী অথবা কেন্দ্ৰ হিচাপে সকলো ‘চিপিএইচচি’ক নকৈ গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰে ৰোগ বিশ্লেষণৰ বাবে বৰ্তমান থকা অত্যাৱশ্যকীয় তালিকাখন সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। সেই অনুসৰি:
এইচএছচি-এইচডব্লিউচি: বৰ্তমানৰ ৭ৰ পৰা ১৪টা পৰীক্ষালৈ
পিএইচচি-এইচডব্লিউচি: বৰ্তমানৰ ১৯ৰ পৰা ৬৩টা পৰীক্ষালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
সেইদৰে, অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধৰ তালিকাখনো সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। সেই অনুসৰি:
এইচএছচি-এইচডব্লিউচি: বৰ্তমানৰ ৫৭ৰ পৰা ১০৫টা ঔষধলৈ
পিএইচচি-এইচডব্লিউচি: বৰ্তমানৰ ১৭২ৰ পৰা ২৩২টা ঔষধলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
ঝাৰখণ্ডৰ ৰাঁচীৰ এইচডব্লিউচিত এমচিএইচ সেৱা
প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাগ হিচাপে সেৱা আহৰণ আৰু কল্যাণ সাধনৰ ক্ষেত্ৰত লিংগ সমতা স্থাপনৰ বিশেষ সম্ভাৱনীয়তা প্ৰদৰ্শন কৰিছে এই ‘এবি-এইচডব্লিউচি’সমূহে। আজি পৰ্যন্ত প্ৰায় ৪৩.৩৫কোটি লোকে এই ‘এবি-এইচডব্লিউচি’সমূহৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যসেৱা গ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। ইয়াৰে ৫৪%ই আক’ মহিলা।
চত্তিশগড়ৰ গড়াদিৰ এইচডব্লিউচিত এনচিডিৰ পৰীক্ষা
বিভিন্ন কাৰ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে ‘এইচডব্লিউচি’সমূহে কল্যাণ আৰু সুস্থ জীৱনশৈলী নিশ্চিত কৰাতো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আহিছে। এই পৰ্যন্ত এইসমূহ কেন্দ্ৰই দেশত ৬৪.৪টা কল্যাণ-সত্ৰ অনুষ্ঠিত কৰিছে। স্থানীয় প্ৰেক্ষাপট বিবেচনা কৰি ৰাজ্যসমূহে যোগ, স্থানীয় ক্ৰীড়া, জুম্বা(উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত)আদিকে ধৰি বিভিন্ন কল্যাণ কাৰ্যক্ৰম অনুষ্ঠিত কৰি আহিছে। এইসমূহ কেন্দ্ৰই বছৰটোত ৩৯টা স্বাস্থ্য উত্তৰণ সম্পৰ্কীয় দিৱসো উদযাপন কৰি আহিছে।
মিজোৰামৰ এইচডব্লিউচি-ত বৃদ্ধাৱস্থাৰ সেৱা
এই ‘এইচডব্লিউচি’সমূহৰ জৰিয়তে আগবঢ়োৱা সেৱাসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ সেৱা হৈছে নিবাৰণমূলক স্বাস্থ্যসেৱা। অঞ্চলসমূহৰ ত্ৰিশোৰ্ধ্ব ব্যক্তিসকলৰ শংকা-স্তৰবিন্যাস, ‘এনচিডি’-ৰ পৰীক্ষণ আদি সন্দৰ্ভত ‘আশা’ আৰু ‘এএনএম’ৰ দৰে স্বাস্থ্যকৰ্মীৰ জৰিয়তে সম্পাদন কৰা সমূহীয়া সমীক্ষাৰ ভিত্তিত তালিকা(চিবিএচি)যুগুতোৱা হয়। বহুদিনীয়া ৰোগত ভোগাসকলক চিকিত্সা দান কৰাৰ লগতে পৰৱৰ্তি পৰ্যায়ত তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ বুজ লোৱাৰো দিহা কৰা হয়। এই পৰ্যন্ত দেশত ৯.১কোটি লোকৰ উচ্চ ৰক্ত-চাপৰ পৰীক্ষণ, ৭.৪কোটি লোকৰ মধুমেহৰ পৰীক্ষণ, ৪.৭কোটি লোকৰ মুখৰ কৰ্কট, ২.৪কোটি মহিলাৰ স্তন-কৰ্কট আৰু ১.৭কোটি লোকৰ ‘চাৰ্ভিকেল’ কৰ্কটৰ পৰীক্ষণ কৰা হৈছে।
ঝাৰখণ্ডৰ ৰাঁচীৰ এইচডব্লিউচিত স্তন-কৰ্কট সন্দৰ্ভত পৰামৰ্শদান
‘এইচডব্লিউচি’সমূহৰ সেৱাৰ আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাগ হৈছে ‘টেলি-পৰামৰ্শ দান সেৱা’। এই পৰ্যন্ত এইসমূহ কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে ৯.৪৫লাখ লোকলৈ বিভিন্ন ৰোগ সন্দৰ্ভত ‘টেলি-পৰামৰ্শ’ আগবঢ়োৱা হৈছে।
ক’ভিড মহামাৰীৰ কালছোৱাতো সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত এই ‘এবি-এইচডব্লিউচি’সমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল।
সম্প্ৰসাৰিত ৰূপত ‘এবি-এইচডব্লিউচি’সমূহৰ জৰিয়তে আগবঢ়োৱা সেৱাসমূহ হ’ল:
1. গৰ্ভাৱস্থা আৰু প্ৰসৱোত্তৰ কালৰ সেৱা
2. নৱজাতক আৰু শিশু স্বাস্থ্য সেৱা
3. শিশু আৰু চেমনীয়াৰ স্বাস্থ্য সেৱা
4. পৰিয়াল পৰিকল্পনা, গৰ্ভনিৰোধক সেৱা আৰু অন্যন্য প্ৰজনন সম্পৰ্কীয় স্বাস্থ্য সেৱা
5. সংক্ৰমণশীল ৰোগৰ প্ৰবন্ধন-ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য কাৰ্যক্ৰম
6. সাধাৰণ অসুস্থতা আৰু সামান্য অসুখৰ বাবে সাধাৰণ বহিঃৰোগী সেৱা
7. অ-সংক্ৰমণশীল ৰোগ আৰু যক্ষ্মা আৰু কুষ্ঠৰ দৰে দীৰ্ঘদিনীয়া সংক্ৰমণশীল ৰোগৰ পৰীক্ষণ, নিবাৰণ, নিয়ন্ত্ৰণ আৰু প্ৰবন্ধন
8. বুনীয়াদি মৌখিক স্বাস্থ্য সেৱা
9. মানসিক স্বাস্থ্যৰ অসুস্থতাৰ পৰীক্ষণ আৰু বুনীয়াদি প্ৰবন্ধন
10. চকু আৰু কাণ-নাক-ডিঙিৰ সাধাৰণ সমস্যাৰ চিকিত্সা
11. বয়োজ্যেষ্ঠ আৰু শান্তি-প্ৰদায়িনী স্বাস্থ্য সেৱা
12. জুঁয়ে পোৰা আৰু দুৰ্ঘটনাজনিত জৰুৰীকলিন চিকিত্সা সেৱা
ঝাৰখণ্ডৰ বোকাৰোৰ আৰাজু ‘এইচডব্লিউচি’ত ‘ফাইলেৰিয়াছিছ’ৰ সমূহীয়া ঔষধ প্ৰদান কাৰ্যক্ৰম
এবি-এইচডব্লিউচি পৰ্টেলৰ তথ্যৰ আধাৰত ২০-০৩-২০২১ পৰ্যন্ত কাৰ্যক্ষম হোৱা এবি-এইচডব্লিউচিসমূহৰ সাফল্যৰ স্থিতি:
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্যৰ নাম
২১-০৩-২০২১ পৰ্যন্ত কাৰ্যক্ষম হোৱা এবি-এইচডব্লিউচিসমূহ
1
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপূঞ্জ
80
2
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
3411
3
অৰুণাচল প্ৰদেশ
211
4
অসম
2212
5
বিহাৰ
1738
6
চণ্ডীগড়
28
7
চত্তিশগড়
2661
8
দাদ্ৰা আৰু নগৰ হাভেলী
60
9
দমন আৰু দিউ
30
10
গোৱা
102
11
গুজৰাট
5097
12
হাৰিয়াণা
725
13
হিমাচল প্ৰদেশ
741
14
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
1114
15
ঝাৰখণ্ড
1462
16
কৰ্ণাটক
5838
17
কেৰালা
2318
18
লাডাখ
89
19
লাক্ষাদ্বীপ
3
20
মধ্য প্ৰদেশ
6146
21
মহাৰাষ্ট্ৰ
8603
22
মণিপুৰ
180
23
মেঘালয়
248
24
মিজোৰাম
139
25
নাগালেণ্ড
218
26
ওড়িশা
1629
27
পুডুচেৰী
119
28
পাঞ্জাৱ
2550
29
ৰাজস্থান
2482
30
ছিক্কিম
62
31
তামিল নাডু
4286
32
তেলেংগাণা
1577
33
ত্ৰিপুৰা
291
34
উত্তৰ প্ৰদেশ
8223
35
উত্তৰাখণ্ড
661
36
পশ্চিম বংগ
4681
মুঠ
70015
*- আঁচনিখন দিল্লীয়ে ৰূপায়ণ কৰা নাই।

Ministry of Health and Family Welfare
India has crossed a Key Milestone in Universal Primary Healthcare
Target of Operationalizing 70,000 Ayushman Bharat – Health and Wellness Centres (HWCs) achieved Ahead of Time
About 41.35 crore people have accessed primary healthcare services at the AB-HWCs
More than 9.45 lakh Tele-consultations done at the HWCs
21 MAR 2021 9:55AM by PIB Delhi
India marked another key milestone in universalising Primary Health Care today. The planned target of operationalizing 70,000 Ayushman Bharat- Health and Wellness Centres (AB-HWCs) by 31st March 2021 has been realised ahead of time.
The feat of scaling up at this pace despite the COVID pandemic was enabled by a high degree of coordination between the Centre and States/UTs, foresight in planning, flexibility in adaptation, standardization of processes, and regular interactions at all levels which enabled supportive monitoring and prompt redressal of issues. This is testimony to the process of effective decentralization and cooperative federalism.
Health and wellness centre, UPHC Seikhazou, Kohima
The launch of Ayushman Bharat- Health and Wellness Centres (AB-HWC) in April 2018 marked a watershed moment in India’s public health history. By December 2022, 1,50,000 Sub-Health Centres and Primary Health Centres in urban and rural areas were targeted to be transformed to AB-HWCs and deliver comprehensive primary health care that includes preventive and health promotion at the community level with continuum of care and which is universal, free and close to community in rural and urban areas, with focus also on wellness. This mission mode approach also aimed at realising India’s vision of Universal Health Coverage.
• Addition of a new cadre of workforce, a trained non-physician health worker with BSc Nursing/BAMS qualification, designated as Community Health Officer (CHO) leads the Sub-Health Centre AB-HWC’s primary care team of health workers and AHSAs.
• Besides expanding and strengthening the existing Reproductive and Child Health (RMNCHA+N) services and Communicable Diseases services, the functional AB-HWCs provide services related to Non-Communicable Diseases (NCDs) (screening and management for NCDs such as Hypertension, Diabetes and 3 common cancers of Oral, Breast and Cervix) and incrementallyadding other primary healthcare services for mental health, ENT, Ophthalmology, oral health, geriatric and palliative health care and trauma care etc.
• Essential diagnostics list expanded to complement all CPHC services, to be provided as point of care or hub and spoke services.
• HSC-HWCs: existing 7 to 14 tests
• PHC-HWCs: existing 19 to 63 tests
• List of Essential Medicines has been expanded at all SHC and PHC AB-HWCs and the same is being supported under National Free Drugs Service Initiative of National Health Mission to ensure uninterrupted supply of drugs to patients including for treatment for Hypertension and Diabetes
• SHC-HWCs: from existing 57 to 105 medicines
• PHC-HWCs: from existing 232 to 172 medicines
MCH services in HWCs in Ranchi, Jharkhand
HWCs demonstrate a high potential for positive outcomes in terms of gender equity for care seeking, and promoting wellness as a critical component of primary health care. To date, about 41.35 crore people have accessed care in these AB-HWCs. About 54% of them are women.
NCD screening HWC Gadadih, Chhattisgarh
The HWCs also focus on wellness and healthy lifestyles through various activities. So far, these Centres have conducted 64.4 lakhs wellness sessions. Depending on the local context, States are undertaking various wellness activities including Yoga, local sports, Zumba (in NE States), etc. These centres also follow a calendar of 39 health promotion days spread over a year.
Geriatric care services in HWC in Mizoram
Preventive Health Care is the essential component of the services delivered through HWCs. Population enumeration of 30yrs+ population through Community Based Assessment Checklist (CBAC) is done through community health workers (ASHA and ANMs) and based on risk stratification, the screening of the individuals for NCDs have been carried out. The identified individuals with the chronic conditions are put on treatment with necessary follow-up. So far, 9.1 crore screenings for Hypertension, 7.4 crores screenings for Diabetes, 4.7 crore screenings for oral cancer, 2.4 crores screenings for Breast Cancer in women and 1.7 crore screenings for cervical cancer in women have been done.
Breast Cancer Counselling In HWC in Ranchi, Jharkhand
Tele-consultation services are another key component of the HWCs. More than 9.45 lakh Teleconsultations have been done at the HWCs.
During the COVID-19 pandemic, AB-HWCs played a significant role in undertaking public health action related to COVID prevention and enabling non-COVID essential health services. About 75% of total NCD Screenings have been conducted during this COVID period (between 1st February 2020 to till date) itself, showing the confidence reposed by people in these AB-HWCs during the present public health challenge.
More than 60% of team leaders (CHOs and Medical Officers) and more than 90% of field workers of HWC teams are women. This is a testimony to a gender sensitive approach to healthcare.Community ownership and community management of these Centres are envisaged through the institutional mechanism of Jan Arogya Samitis (JASs) and JAS are being formed at all functional AB-HWCs to enable accountability of the health care teams.
AB-HWCs are proving to be a pivotal force for India’s Health Systems. The quantum of services delivered and the pace of implementation, inspire confidence that the programme is on track to realize the vision to deliver affordable Comprehensive Primary Health Care services closer to people.
Expanded Service Packages provided under AB-HWC are as follows:
1. Care in Pregnancy and Child Birth.
2. Neonatal and Infant health care services.
3. Childhood and Adolescent health care services.
4. Family planning, contraceptive services and other reproductive health care services
5. Management of communicable diseases: National Health programmes
6. General out-patient care for acute simple illnesses and minor ailments
7. Screening, prevention, control and management of non-communicable diseases and chronic communicable diseases like tuberculosis and leprosy
8. Basic oral health care
9. Screening and basic management of mental Health ailments
10. Care for common ophthalmic and ENT problem
11. Elderly and palliative health care services
12. Emergency medical services including burns and trauma.
Mass Drug Administration for filariasis conducted by health workers of Ayushman Bharat HWC Araju, Bokaro in Jharkhand
Status of achievement towards operationalization of AB-HWCs as on 20.03.2021 based on AB-HWC Portal
Sl.No.
Name of the State
No. of Functional HWCs as on 21.3.2021
1
Andaman & Nicobar Islands
80
2
Andhra Pradesh
3411
3
Arunachal Pradesh
211
4
Assam
2212
5
Bihar
1738
6
Chandigarh
28
7
Chhattisgarh
2661
8
Dadra & Nagar Haveli
60
9
Daman & Diu
30
10
Goa
102
11
Gujarat
5097
12
Haryana
725
13
Himachal Pradesh
741
14
Jammu & Kashmir
1114
15
Jharkhand
1462
16
Karnataka
5838
17
Kerala
2318
18
Ladakh
89
19
Lakshadweep
3
20
Madhya Pradesh
6146
21
Maharashtra
8603
22
Manipur
180
23
Meghalaya
248
24
Mizoram
139
25
Nagaland
218
26
Odisha
1629
27
Puducherry
119
28
Punjab
2550
29
Rajasthan
2482
30
Sikkim
62
31
Tamil Nadu
4286
32
Telangana
1577
33
Tripura
291
34
Uttar Pradesh
8223
35
Uttarakhand
661
36
West Bengal
4681
Total
70015
*- Delhi is not implementing the scheme.