ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଉପଲକ୍ଷେ ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ
13 MAR 2021 4:07PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ପ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମାର୍ଚ୍ଚ 12 ତାରିଖରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଥିବା ବେଳେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡେକର ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିବା ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଭୁବନେଶ୍ୱର ସମେତ ଦେଶର 7ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଏହି ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଦେଶର 75ଟି ସ୍ଥାନରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଆମ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇଥିବା ଜାତିର ପିତା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ, ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ଡ. ଆମ୍ବେଦକର, ଖୁଦିରାମ ବୋଷ, ଭଗତ ସିଂହ, ରାଜଗୁରୁ, ସୁଖଦେବ ପ୍ରମୁଖଙ୍କ ସମେତ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।
ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ଭାଷାରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଗାଥା ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ କରାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ବ୍ୟାପକ ଆକାରରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ଏହି ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବା ପରେ ଶ୍ରୀ ଜାଭଡେକର ଟ୍ୱିଟ୍ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସଂପର୍କରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା ଏବଂ ଆସନ୍ତା 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆମର ମାର୍ଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଲାଗି ସାରା ଦେଶରେ ବିଓସି ପକ୍ଷରୁ ଏପରି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ମୁଁ ଏହିପରି 7ଟି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛି । ଏହିସବୁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ବୁଲି ଦେଖିବା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସ୍ମୃତି ସାଥୀରେ ନେଇଯିବାକୁ ମୁଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି ।
ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଜୟଦେବ ଭବନରେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଜନସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଆରଓବି) ଭୁବନେଶ୍ୱର, ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ ଆଉଟ୍ରିଚ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ (ବିଓସି) ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ସୂଚନା ଓ ଲୋକସମ୍ପର୍କ ବିଭାଗ, ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ବିଭାଗର ମିଳିତ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଏକ ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ 1857 ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଗାଥା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବୀରସୁରେନ୍ଦ୍ର ସାଏ, ରମାଦେବୀ ପ୍ରମୁଖଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ରହିଥିବା ଯୋଗଦାନକୁ 39ଟି ପ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଫଟୋ ଓ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇ ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଫଟୋ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମାର୍ଚ୍ଚ 16 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ।
ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଉଦ୍ଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ଆରଓବି, ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅଖିଳ କୁମାର ମିଶ୍ର, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ବିଭାଗ ଉପନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁବୋଧ କୁମାର ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ସଞ୍ଜୟ ମିଶ୍ରଙ୍କ ସମେତ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଓ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Ministry of Information & Broadcasting
Shri Prakash Javadekar virtually inaugurates Photo Exhibition in Bhubaneswar
13 MAR 2021 4:07PM by PIB Bhubaneswar
Prime Minister Shri Narendra Modi on March 12 inaugurated the curtain raiser activities of the Azadi Ka Amrit Mahotsav India@75 in commemoration of India’s 75 years of independence. Following the inauguration of Azadi Ka Amrit Mahotsav by the Prime Minister yesterday, the Union Minister for Information and Broadcasting Shri Prakash Javadekar today virtually inaugurated Photo Exhibitions at seven different places across the country including Bhubaneswar as part of the ongoing Amrit Mahotsav.
On the occasion, Shri Javadekar said that the Azadi Ka Amrit Mahotsav is being organised at 75 places across the county. “Amrit Mahotsav pays tributes to the contributions of Mahatma Gandhi, Sardar Patel, Subash Chandra Bose, Dr. Ambedkar, all prominent leaders and revolutionaries including Khudiram Bose, Bhagat Singh, Sukhdev & Rajguru, who have earned us our freedom,” said Shri Javadekar.
Shri Javadekar further said that it is important to make people aware of the story of independence in their own languages. “In the coming days, the Azadi Ka Amrit Mahotsav will be celebrated on a much larger scale,” said the Union Minister. Following the inauguration of the exhibition, Shri Javadekar tweeted, “Effective exhibitions set up by BOC across the country will educate the populace on the ethos of freedom struggle and envision our path for next 25 years. Inaugurated 7 such exhibitions today. I invite people to visit these venues and leave with a piece of history with them.”
The exhibition held at Jaydev Bhawan in Bhubaneswar today is being organised jointly by the Regional Outreach Bureau (ROB) Bhubaneswar, Bureau of Outreach Communication (BOC) under the Ministry of Information and Broadcasting, Government of India along with Information and Public Relation Department and Odia Language, Literature and Culture Department, Government of Odisha.
The photo exhibition showcases the story of India’s freedom struggle from 1857. The story has been told through as many as 49 panels where pictures and information of the country’s freedom fighters ranging from Mahatma Gandhi, Subash Chandra Bose, Sardar Ballav Bhai Patel to Odisha’s freedom fighters Veer Surendra Sai and Rama Devi among others have been put up. The photo exhibition will continue till March 16.
During the inauguration of the exhibition, Shri Akhil Kumar Mishra, Director ROB Bhubaneswar, Shri Subodh Kumar Acharya and Shri Sanjay Mishra, Deputy Directors of Culture Department, Government of Odisha among other officials of Ministry of Information and Broadcasting were present.