ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କେରଳ, ପଞ୍ଜାବ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଗୁଜରାଟ ଓ ତାମିଲନାଡୁରେ ଦୈନିକ ନୂଆ କୋଭିଡ୍‍ ସଂକ୍ରମଣରେ ଦ୍ରୁତବୃଦ୍ଧି
ସଂକ୍ରମଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁକେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି
08 MAR 2021 10:59AM by PIB Bhubaneswar
ହାରାଷ୍ଟ୍ର, କେରଳ, ପଞ୍ଜାବ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଗୁଜରାଟ ଓ ତାମିଲନାଡୁରେ ନୂଆ କୋଭିଡ୍‍ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏହିସବୁରାଜ୍ୟରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ନୂଆ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦେଶର ନବ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାର ୮୬.୨୫ ଶତାଂଶ । ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୧୮୫୯୯ ଜଣ ନୂଆ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ଦୈନିକ ସଂକ୍ରମଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିଛି । ଏଠାରେ ଦୈନିକ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧୧,୧୪୧ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ଏହା ପଛକୁ ରହିଛି କେରଳ । ସେଠାରେ ନବ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୨୧୦୦ରେ ପହଞ୍ଚିଥିବାବେଳେ ପଞ୍ଜାବରେଏହା ୧୦୪୩ ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିୟମିତଭାବେ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ସହ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ କରି ଦୈନିକ ନୂଆ ସଂକ୍ରମଣ ଘଟଣାର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ମଧ୍ୟ ସାପ୍ତାହିକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରି ହେବ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି । ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦଳକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପଠାଇଛି। ସେହିଭଳି ଆଉ ଏକ ଦଳକୁ ମଧ୍ୟ ପଞ୍ଜାବ ପଠାଯାଇଛି । ଏହି ଦଳ ନୂଆ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ପାଇଁ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବ ।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଇତିମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କେରଳ, ଛତିଶଗଡ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, ପଞ୍ଜାବ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, ପଶ୍ଚିମବଂଗ ତଥା ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟିମ୍‍ ପଠାଇ ସାରିଛି । ଏହିସବୁ ଦଳ ସଂପୃକ୍ତରାଜ୍ୟ ସରକାର କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଘେନି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ସଂପର୍କରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବେ । ସଂକ୍ରମଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ଯଦି କିଛି ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ ପଡେ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁଏହିସବୁ ଦଳ ପଦକ୍ଷେପ ନେବେ ।
ଆଠଟି ରାଜ୍ୟରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ହାର ଉପର ମୁହାଁ ହୋଇଥିବା ଜଣାପଡିଛି । ଏବେ ଭାରତରେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆଜି ଦିନରେ ୧ ଲକ୍ଷ ୮୮ ହଜାର ୭୦୦ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଏହା ଦେଶର ମୋଟ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାର ପଜିଟିଭ କେସର ୧.୬୮ ଶତାଂଶ । ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ୨୨ କୋଟିରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ (୨୨,୧୯,୬୮,୨୭୧) ଲୋକଙ୍କର କରୋନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଜାତୀୟ ପଜିଟିଭ (ସଂକ୍ରମିତହାର) ବର୍ତ୍ତମାନ ୫.୦୭ ଶତାଂଶ ରହିଛି । ଆଠଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାପ୍ତାହିକ ସଂକ୍ରମିତ ହାର ଜାତୀୟହାର (୨.୨୯%)ଠାରୁ ଅଧିକ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସାପ୍ତାହିକ ହାର ସଂକ୍ରମଣ ସର୍ବାଧିକ ଏବଂଏହା ୧୧.୧୩ % । ସେହିଭଳି ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ସୁଦ୍ଧା ହସ୍ତଗତ ହୋଇଥିବା ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ ଏ ଯାବତ୍‍ ୨.୦୯ କୋଟି (୨,୦୯,୮୯,୦୧୦) କରୋନା ଟିକା ଡୋଜ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଗତ ୨୪ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୨୭ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି । ସାତଟି ରାଜ୍ୟରେ ମୃତ୍ୟୁହାର ୮୭.୬୩ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ୩୮, ପଞ୍ଜାବରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ୧୭ ଓ କେରଳରେ ୧୩ ଜଣଙ୍କ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୧୮ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ କୌଣସି କୋଭିଡ୍‍ ମୃତ୍ୟୁର ରିପୋର୍ଟ ମିଳିନାହିଁ । ଏହି ସବୁରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ହେଲା ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ଚଣ୍ଡିଗଡ, ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାଭେଳିଏବଂ ଦାମନ ଓ ଡିଉ, ଗୋଆ, ହରିଆନା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଲଦାଖ, ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା, ପୁଡୁଚେରୀ, ରାଜସ୍ଥାନ, ସିକ୍କିମ ଓ ତ୍ରିପୁରା ।

Ministry of Health and Family Welfare
Maharashtra, Kerala, Punjab, Karnataka, Gujarat and Tamil Nadu continue to report a spike in Daily New Cases
Centre Supporting States/UTs exhibiting surge for containment and management of COVID19
08 MAR 2021 10:59AM by PIB Delhi
Maharashtra, Kerala, Punjab, Karnataka, Gujarat and Tamil Nadu have been reporting a surge in the COVID daily new cases. They cumulatively account for 86.25% of the new cases reported in the past 24 hours.
18,599 new cases were registered in the last 24 hours.
Maharashtra has reported the highest daily new cases at 11,141. It is followed by Kerala with 2,100 while Punjab reported 1,043 new cases.
Centre is regularly holding high-level review meetings with the states and UTs showing a surge in new daily cases. The Health Secretary is also holding weekly review meetings as part of the Centre’s efforts to continuously engage with the states and UTs reporting higher caseload of active cases and those showing rise in daily new COVID19 cases.
Recently, the Centre rushed High Level Public Health teams to Maharashtra and Punjab to assist in COVID-19 control and containment measures in view of recent spike in cases in these States.
The Central Government has already deputed high-level teams to Maharashtra, Kerala, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Gujarat, Punjab, Karnataka, Tamil Nadu, West Bengal, and Jammu and Kashmir to support them in their fight against the recent spike in COVID-19 cases.
These teams interact with the State/UT authorities and get a firsthand understanding of the challenges and issues being faced by them so as to strengthen their ongoing activities and remove bottlenecks, if any.
Eight states are displaying an upward trajectory in daily new cases.
India’s total Active Caseload has reached 1,88,747 today. India’s present active caseload now stands at 1.68% of India’s total Positive Cases.
The cumulative tests conducted in the country have surpassed 22 crores (22,19,68,271). The national cumulative positivity rate currently stands at 5.06%.
Eight States/UTs have weekly Positivity Rate more than the National Average (2.29%). Maharashtra has the highest weekly positivity rate with 11.13%.
More than 2.09 cr (2,09,89,010) vaccine doses have been administered through 3,76,633 sessions, as per the provisional report till 7 am today.
These include 69,85,911HCWs (1st dose), 35,47,548 HCWs (2nd dose), 66,09,537 FLWs (1st dose) and 2,13,559 FLWs (2nd Dose), 4,80,661 beneficiaries aged more than 45 years with specific co-morbidities (1st Dose) and 31,51,794 beneficiaries aged more than 60 years.
HCWs
FLWs
45 to < 60 years with Co-morbidities
Over 60 years
Total
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
1st Dose
69,85,911
35,47,548
66,09,537
2,13,559
4,80,661
31,51,794
2,09,89,010
97 deaths were reported in the last 24 hours.
Seven States account for 87.63% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (38). Punjab follows with 17 daily deaths and Kerala reported13 deaths in the last 24 hours.
Eighteen States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are A&N Islands, Arunachal Pradesh, Assam, Chandigarh, D&D & D&N, Goa, Haryana, Himachal Pradesh, Ladakh (UT),Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Odisha, Puducherry, Rajasthan, Sikkim, Tripura.