প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইজুকেসন সেক্তরদা বজেতকী খুদোংচাবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ৱেবিনারদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
03 MAR 2021 1:10PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ইজুকেসন, স্কিল, রিছর্স অমসুং অসিগুম্বা মরুওইবা থবকশিংগা লোয়ন্নরিবা শক্নাইরবশিং তরাম্না ওকচরি।
লৈবাক অসিগী মীওইশিং, অখঙ-অহৈশিং, ইন্দস্ত্রিগী থৌনা অমসুং হৈ-শিংবদা মাইকৈ তাক্তুনা লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক খুদিংমক অওনবা পুরক্নবা লৈবাক অসিনা মাঙলোমদা য়াংনা চঙশিল্লকপা মতম অসিদা ঙসি মসিগী খন্ন-নৈনবা অসি পাংথোক্লি। সেক্তর অসি ফগৎহন্নবা বজেত মমাঙদা ময়াম পুম্নমক্তগী পাউতাকশিং লৌখি। অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগী মতাংদা লৈবাক অসিগী মীওই মিল্লিয়ন কয়াগা ৱারি শানবগী খুদোংচাবা ঐখোয়না ফংখি অমসুং পোলিসি অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা হৌজিক ঐখোয় ময়াম পুন্না থবক তৌমিন্নরগনি।
মরুপশিং,
মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎনবা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী মরক্তা থাজবা লৈহনবা অসি তঙাইফদে। নহারোলশিংনা মখোয়গী লাইরিক তম্বা, লৌশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবদা মপুংফানা থাজবা লৈরবা মতম খক্তদা থাজবা লৈহনগনি। মহাক্না তম্লিবা লাইরিক অদুনা মহাক থবক তৌনবগী খুদোংচাবা ফংগনি অমসুং দরকার ওইবা লৌশিং পীগনি হায়বা খঙলবা মতম খক্তদা থাজবা লৈহনগনি।
মসিগী ৱাখল্লোলদা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি শেমখিবনি। প্রি-নর্সরিদগী হৌরগা পি.ঐচ.দি ফাওবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগী খুদোংচাবা খুদিংমক য়াম্না য়াংনা থবক ওইনা পাংথোক্নবা হৌজিক ঐখোয়না কন্না হোৎনরি। কোরোনানা মরম ওইদুনা করিগুম্বা খোঙজেল অসি তপথরবদি, মসিগী খোঙজেল য়াংখৎহনবা দরকার ওই।
চহি অসিগী বজেতনা মাইকৈ অসিদা মতেং য়াম্না ওইগনি। চহি অসিগী বজেত্তা হকশেলগী মথংদা খ্বাইদগী মরুওইবা অসি ইজুকেসন, স্কিল, রিছর্স অমসুং ইন্নোবেসন্নি। য়ুনিভর্সিতিশিং, কোলেজশিং অমসুং রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্ত ইন্সতিতুৎশিংগী মরক্তা হেন্না মতেং পাংনবা অসি ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী খ্বাইদগী মরুওইবা ওইরে। ফিবম অসি য়েংলগা, সহর ৯দা দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎতুনা গ্লু গ্রান্ত পীরে।
মরুপশিং,
মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা হন্দক্কী বজেত অসিদা এপ্রেন্তিসসিপ, খুৎ-শা হৈবা হেনগৎহন্নবা অকনবা মিৎয়েং চঙলে। বজেত অসিদা য়াওরিবা খুদোংচাবশিং অসিনা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বদা লৈবাক অসিগী থবকশিংদা অচৌবা অহোঙবা অমা পুরক্লগনি। লাইরিক তম্বগা থবক ফংবা অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রগী লৌশিং হেনগৎহনবগা মরী লৈহন্নবা বজেত অসিদা খুদোংচাবা কয়া য়াওরে। হায়রিবা চাংয়েংশিং অসিগী ফল ওইনা সাইন্তিফিক ওইবা চেফোঙশিংগী মতাংদা ঙসি ভারত মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা য়াওরে। পি.ঐচ.দি অমসুং স্তার্দ-অপশিং মশিং য়াম্না পুথোকপদা মালেমগী মকোক থোঙবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা ঐখোয় য়াওরে।
গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা মালেমগী মকোক থোংবা ইন্নোবেতিপ লৈবাক ৫০গী মনুংদা ভারত য়াওরে অমসুং মখা তানা ফিবম ফগৎলক্লি। অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বা, রিছর্স অমসুং ইন্নোবেসনদা ঐখোয়গী মহৈরোইশিং অমসুং নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংলে। অফবা অমনা আর অমসুং দিগী থবকশিংদা ইচানুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসিদা অপেনবা পোকই।
মরুপশিং,
অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা, স্কুলশিংদা অতল তিনকরিং লেবশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী মহৈলোইশঙশিংদা অতল ইনকুবেসন সেন্তরশিংদা হেন্না মিৎয়েং চঙলে। স্তার্দ-অপশিংগী হেক্কাথোনশিংগী অনৌবা চৎনবী অসি লৈবাক অসিগী নহারোল অমসুং ইন্দস্ত্রিগী অচৌবা শক্তি অমা ওইরক্লে। নেসনেল ইনিসিএতিপ ফোর দিবলপ্পিং এন্দ হার্নেশিং ইন্নোবেসনগী মখাদা স্তার্দ-অপ ৩,৫০০ হেন্না শেমগৎলে।
নেসনেল সুপর কম্পুতিং মিসনগী মখাদা আই.আই.তি বি.ঐচ.য়ু, আই.আই.তি-খারাগপুর অমসুং আই.আই.ই.আর, পুনেদা সুপর কম্পুতর অহুম হায়বদি পারাম সিবে, পারাম শক্তি অমসুং পারাম ব্রাহ্মা শেমগৎলে। চৎলিবা চহি অসিদা লৈবাক অসিদা ইন্সতিতুৎ ১০ হেনবদা অসিগুম্বা সুপর কম্পুতরশিং লিংখৎনবা থৌরাং তৌরি। আই.আই.তি খারাগপুর, আই.আই.তি দিল্লি অমসুং বি.ঐচ.য়ুদা সোফিসতিকেতেদ এনালাইতিকেল এন্দ তেক্নিকেল হেল্প ইন্সতিতুৎ(সাথি)অহুম থবক তৌরি।
হায়রিবা পোৎশকশিং অসিনা সরকারগী মঙলান অমসুং পান্দমশিং উৎথোকলে। ২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা, ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগনি, ১৯শুবা চহিচাগী থবক মওং তুংওইনরমগনি।
মরুপশিং,
মসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা হায়নৈ : ৱ্যয়ে কৃতে ৱর্ধতে এৱ নিত্যম ৱিদ্যাধনম্ প্ৰধানম্ ।। হায়বদি পীথোক্লগা অশুম হেনগৎলকপা লন-থুমদি লৌশিংনি অমসুং মসি কনাগুম্বা অমনা মশাদা তুংশিন্দুনা থম্লোইদবনি। মরম অদুনা লৌশিং অমসুং মসি শন্দোকপা অসি য়াম্না মমল য়াম্মী। লৌশিং অমসুং থিজিন-হুমজিনবা অকক্নবা মওংদা লৈহনবা অসি লৈবাক অমা মতিক চাহনবদা অচৌবা অরানবনি। মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ন্না, হৈশিংলবা নহারোলশিংগীদমক হিরম কয়া হায়বদি স্পেস, এতোমিক ইনর্জি, দি.আর.দি.ও, লৌউ-শিংউ হাংদোক্লে।
ইন্নোবেসন, রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিংদা য়াম্না কান্নবা পীগদবা অচৌবা থবক অনি হন্দক পায়খৎলে। অহানবা ওইনা মেতিওরোলোজিগা মরী লৈনবা মালেমগী থাকশিং য়ৌবা ঙম্লবা ভারতকী থবকশিং লৈরে অমসুং থবক অসি চাংনাইনা ফগৎহল্লে। মসিনা আর অমসুং দি অমসুং ঐখোয়গী পোৎথোকশিং মালেমগা চাংদম্নবা ঙমহল্লগনি।
অনিশুবদা, জিও-স্পসিএল দেতাগী লমদা হন্দক অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লে। হৌজিক স্পেস দেতা অমসুং স্পেস তেক্নোলোজিগা মরী লৈনবশিং লৈবাক অসিগী নহারোল, নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অমসুং স্তার্দ-অপশিংগী হাংদোক্লে। হায়রিবা অওনবশিং অসিগী খুদোংচাবা লৌনবা মরুপশিংদা ঐনা তকশিল্লি।
মরুপশিং,
চহি অসিগী বজেত অসিদা ইন্সতিতুৎ মশিং য়াম্না লিংখৎনবা মিৎয়েং চঙলে। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা নেসনেল রিছর্স ফাউন্দেসন লিংখৎলগনি। মসিগীদমক লুপা কোতি ৫০,০০০ খাক্তুনা থম্লে। মসিনা রিছর্সকা মরী লৈনবা ইন্সতিতুৎশিংগা আর অমসুং দি, মহৈলোইশঙ অমসুং ইন্দস্ত্রিগা মরক্তা লৈনবা মরী ফগৎহনগনি। বাইওতেক্নোলোজিগা মরী লৈনবা রিছর্সকীদমক বজেত অসিদা শেনফম চাদা ১০০ হেনগৎলে।
মরুপশিং,
হিদাক-লাংথক অমসুং তিকাশিংগী মতাংদা ভারতকী রিছর্স তৌরিবশিংগী থবক্না লৈবাক অসিগী ইকায়খুম্নবা ফংলে অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা ঙম্লে। ফার্মাসিউতিকেল ইজুকেসন অমসুং রিছর্সকী নেসনেল ইন্সতিতুৎ ৭ মখা তানা ফগৎহন্নবা মখোয় লৈবাক অসিগী মরুওইবা ইন্সতিতুৎশিংনি হায়না লাউথোকখ্রে। হিরম অসিগী আর অমসুং দিদা ঐখোয়গী প্রাইভেদ সেক্তর অমসুং ইন্দস্ত্রিগী থবক থাগৎনিঙাইনি। তুংদা মসিগী থৌদাং হেনগৎলক্কনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী চীঞ্জাক ৱাত্তনবা, মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংনবা অমসুং লৌউ-শিংউগীদমক বাইওতেক্নোলোজিগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোক্নবা থবকশিং পায়খৎলে। লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎনবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎনবা বাইওতেক্নোলোজিগা মরী লৈনবা রিছর্স তৌরিবা মরুপশিংদগী লৈবাক অসিনা থাজবা চাউনা থম্লি। মসিদা মখোয় শরুক য়াবা হেনগৎনবা ঐনা ইন্দস্ত্রিগী মরুপশিংদা তকশিল্লি। ইন্দস্ত্রিনা মখোয়না নৌনা পুথোকপশিং খোঙলৈথুনা শীজিন্নবা ঙম্নবা লৈবাক অসিদা বাইওতেক য়ুনিভর্সিতি রিছর্স জোইন্ত ইন্দস্ত্রি ত্রান্সলেসনেল ক্লস্তর(উরজিত) ১০ লিংখৎলে। লৈবাক অসিদা চাউখৎনবা হোৎনরিবা জিলা ১০০ হেনবদা বাইওতেক-ফার্মর প্রোগ্রাম, হিমালয় বাইও-রিছোর্স মিসন প্রোগ্রাম নত্রগা মেরিন বাইওতেক্নোলোজি নেতৱার্ককী থৌরমশিংদা রিছর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি শরুক য়াবা হেনগৎনবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মশাগী ওক্নবা ইনর্জি পুথোক্নবা ফুএল অমসুং গ্রিন ইনর্জি অসি মরুওই। মরম অদুনা বজেত অসিদা হায়দ্রোজেন মিসন লাউথোক্লিবা অসি অচৌবা ৱারেপ অমনি। ভারতনা হায়দ্রোজেনগী গারিশিং চাংয়েং তৌরে। হায়দ্রোজেন অসি গারিগী থাও ওইনা শীজিন্ননবা অমসুং মসিগীদমক ইন্দস্ত্রি থৌরাং তৌনবা হৌজিক পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মসিগী মথক্তা, মেরিন ৱেল্থ রিছর্সকী লমদা ঐখোয়গী থবক হেনগৎহনগদবনি। সরকারনা দিপ সি মিসন হৌদোক্লগনি। মিসন অসিগী পান্দম লৈগনি অমসুং ঐখোয়না ব্লু ইকোনোমিগী খুদোংচাবশিং লৌনবা সেক্তর কয়া য়াওবা থৌরাং অমা পায়খৎকনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মহৈলোইশঙশিং, রিছর্স ইন্সতিতুৎশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিগী মরক্তা মতেং পাংনবা হেনগৎহনগদবনি। অনৌবা রিছর্স পেপরশিং ফোঙনবা মিৎয়েং চঙবা খক নত্তনা, মালেমগী মফম কয়াদা ফোঙলিবা রিছর্স পেপরশিং ভারতকী রিছর্স তৌরিবশিং অমসুং মহৈরোইশিংদা ফংহনবা মতমগী মতুংইন্না দরকার ওইরে। মসিগীদমক সরকারনা থবক পায়খৎলি অমসুং মসিদা ইন্দস্ত্রিশু মতেং পাংগদবনি।
খুদোংচাবা ফংহনবা অমসুং পুম্নমক কোনশিনবা অসি তঙাইফদবনি হায়বা ঐখোয়না নিংশিংগদবনি। খুদোংচাবা ফংনবা মমল হোঙহনবা অসি তঙাইফদে। ঐখোয়না মিৎয়েং চঙগদবা অতোপ্পা ৱাফম অমনা মালেমগা লমদম অসিগা কমদৌনা পুনশিনগনি হায়বা অসিনি। ঙসিদি ভারতকী লৌশিং অসি মালেমগী মফম কয়াদা পাম্নরে। মালেম্না দরকার ওইরিবা অসি য়েংলগা অমসুং মদুদা য়ুম্ফম ওইরগা লৈবাক অসিদা নহারোলশিং থৌরাং তৌনবা স্কিলগী মেপ অমা য়েকপা য়াম্না মরুওই।
মালেমগী কেম্পসশিং ভারত্তা পুরক্নবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং শীজিন্ননবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। ঐখোয়গী নহারোলশিং ইন্দস্ত্রিগী থৌরাং তৌনবা অমসুং অনৌবা শিংনবশিং অমসুং হোঙলক্লিবা তেক্নোলোজিশিংগীদমক স্কিল হেনগৎহন্নবা মতিক চাবা থবক পায়খৎপা দরকার ওইরে। বজেত অসিদা য়াওরিবা ইজ ওফ দুইং এপ্রেন্তিসসিপ অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোল অমসুং ইন্দস্ত্রিদা কান্নবা য়াম্না পীগনি। হিরম অসিদা ইন্দস্ত্রিনা শরুক য়াবা হেনগৎকনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
পাংথোক্কদবা থবক অসি স্কিল হেনগৎহনবা নত্রগা থিজিনবা অমসুং অনৌবা পুথোকপদা ওইগেরা, মসি খঙদ্রবদি পাংথোকপা ঙম্লোই। মরম অদুনা অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী লাইরিক তম্বীবগী থবকশিং ফিবম ফগৎহল্লগনি। ৱেবিনার অসিদা শরুক য়ারিবা অখঙ-অহৈশিংদগী হেন্না সবজেক অমা খঙবদা লোলনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়বা কনা খঙবগে? অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অসিদা লম-লমগী লোল হেন্না শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি।
লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফবা লাইরিকশিং ভারতকী লোলশিংদা মতৌ করম্বা পুথোক্কনি হায়বা অসি লোল খুদিংমক্কী অখঙ-অহৈশিংগী থৌদাংনি। পুম্নমক অসি তেক্নোলোজিগী মতম অসিদা পাংথোকপা ঙমগনি। প্রাইমারিদগী হৌরগা অৱাংবা থাক্কী লাইরিক তম্বা ফাওবদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং ভারতকী লোলশিংদা খ্বাইদগী ফবা লাইরিকশিং ঐখোয়না ফংহনগদবনি। মেদিকেল, ইঞ্জিনিয়ারিং, তেক্নোলোজি, মেনেজমেন্তদা ভারতকী লোলশিংদা লাইরিক্কী মচাক শেমগৎপা অসি য়াম্না দরকার ওইরে।
ঐখোয়গী লৈবাক্তা হৈশিংবা অৱাৎপা লৈতে হায়না ঐনা অদোমদা হায়রি। খুঙ্গংগী মীওই অমা নত্রগা লায়রবা মীওই অমা মহাক্কী লোল খঙদবা অদুনা মহাক্কী হৈশিংবা ৱাৎলে হায়বা য়ারোই। লোল অদুনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না মহাক্কী হৈশিংবা অদু মাঙহল্লোইদবনি। লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী খোঙচত্তা মহাক নাথৈরম্লোইদবনি। খুঙ্গংশিং, লায়রবা মীওইশিং অমসুং মরুওইবা লোল অমা খঙদবা অঙাংশিংদা হৈথোই-শিংথোইবা য়াওরি। মরম অদুনা ভারতগুম্বা অচৌবা লৈবাক অমদা মখোয়গী লৌশিং শীজিন্নবা অসি য়াম্না মরুওই। লোলনা মরম ওইদুনা মহাক্না থেংনরিবা খুদোংচাদবা কোকহন্নবা অমসুং মহাক্কী লোনদা মহাক্কী লৌশিং ফুদোকহন্নবা মিসনগী মওংদা ঐখোয়না থবক পায়খৎকদবনি। বজেত অসিদা লাউথোক্লিবা নেসনেল লেঙ্গোইজ ত্রান্সলেসন মিসন অসি অচৌবা পুক্নিং থৌগৎপা অমনি।
মরুপশিং,
হায়রিবা খুদোংচাবশিং অমসুং অওনবশিং অসি মীওই খুদিংমক শরুক য়ারবা মতমদা মপুংফাবা ঙমগনি। পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা কমদৌনা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বগী থবক ফগৎহনগনি হায়বগী মতাংদা ঙসি খন্নরিবা অসিদা সরকার, ইজুকেসননিস্তশিং, অখঙ-অহৈশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিদগী পীরকপা পাউতাকশিং য়াম্না কান্নগনি। মসিগা মরী লৈনবা থিম তরুক পুং খরগী মতুংদা মফম অসিদা কুপ্না খন্নগনি হায়বা ঐ খঙলে।
মফম অসিদগী অফবা পাউতাকশিং অমসুং পাম্বৈশিং ফংগনি হায়না লৈবাক অসিনা থাজবা থম্লি। থৌশিল নত্রগা বজেত্তা অহোংবা অমতা পুরক্তনা খন্ন-নৈনবদা মতম মাঙহন্দনবা ঐনা তকশিল্লি। অনৌবা স্কিমশিং য়াংনা পায়খৎনবা, কমদৌনা লৈবাক শীনবা থুংনা স্কিমশিং য়ৌহনগনি, এপ্রিল ১দগী মথংগী নুমিৎ ৩৬৫ ফাওবা থবক ওইনা পাংথোকপদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা লম্বী অমা শেম্নবা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙগদবনি। এপ্রিল ১দগী বজেত্তা য়াওরিবা খুদোংচাবশিং থবক ওইনা পাংথোকপা হৌনবা ঐখোয়না মতম মপুংফানা লৌগদবনি।
তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা অদোমগী লৌশিং লৈরি হায়বা ঐ খঙলে। অদোমগী ৱাখলশিং, অদোমগী লৌশিং অমসুং অদোমগী শেম-শাবা অদুনা শরুক য়াবনা ঐখোয়না পাম্লিবা ফলশিং ফংবা ঙমগনি। মসিগী ৱেবিনার অসিদা অদোমগী ৱাখলশিং ফোঙদোকপগীদমক অমসুং মতিক চাবা লম্বী অমা শেম্বগীদমক ময়াম পুম্নমক ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
পুম্নমক থাগৎচরি!
দিসক্লাইমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দিদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at webinar on implementation of Budget Provisions in education sector
03 MAR 2021 1:10PM by PIB Delhi
Namaskar!!
Greetings to all the dignitaries associated with education, skill, research and such important spheres.
This brainstorming session is happening today at a time when the country is rapidly moving towards transforming the entire ecosystem that gives direction to its personal, intellectual, industrial temperament and talent. Suggestions were solicited from all of you ahead of the budget to give further impetus to this. We had the privilege to interact with millions of people in the country even with regard to the new National Education Policy, and now we all have to move together for its implementation.
Friends,
Confidence among the youth of the country is as essential for building a self-reliant India. Confidence comes only when the youth have full faith in their education, knowledge and skills. Confidence comes only when he realizes that his education is giving him the opportunity to do his job and also providing the necessary skill.
The new National Education Policy has been formulated with this mindset. We now have to work fast for early implementation of every provision of the National Education Policy from pre-nursery to Ph.D. If the speed was slowed down due to Corona, it is necessary to speed up things and move forward.
This year's budget will also be very helpful in this direction. The second biggest focus after health in this year's budget is on education, skill, research and innovation. Better synergy in the universities, colleges and R&D institutions has become the biggest need of our country today. In view of this, Glue Grant has been provided under which necessary mechanisms can be prepared in nine cities.
Friends,
The emphasis given on apprenticeship, skill development and upgradation in this budget is also unprecedented. All the provisions made in this budget will lead to a massive shift in the country's approach to higher education. The budget further expands the efforts that have been made to connect education with employability and entrepreneurial capabilities over the years.
It is the result of these experiments that India figures in the top three countries today in terms of scientific publications. We are also among the top three countries in the world in terms of the number of PhDs and the start-up ecosystem.
India is among the world's top 50 innovative countries in the Global Innovation Index and is doing better continuously. With the sustained promotion of higher education, research and innovation, new opportunities for our students and young scientists are developing very much. And the good thing is that there is satisfactory growth in the participation of daughters in R&D.
Friends,
For the first time, there is greater focus on Atal Tinkering Labs in schools to Atal Incubation Centers in higher institutions in the country. The new tradition of Hackathons for start-ups has become a major force for both the youth and industry of the country. More than 3,500 start-ups have been nurtured through the National Initiative for Developing and Harnessing Innovation.
Similarly, three supercomputers, namelyParamShivay, Param Shakti and Param Brahma, have been set up at IIT BHU, IIT-Kharagpurand IISER, Pune under the National SuperComputing Mission. Plans are afoot to set up such supercomputers in more than a dozen institutions in the country this year. Three Sophisticated Analytical and Technical Help Institutes (SATHIs) are also serving in IITKharagpur, IIT Delhi and BHU.
It is important to mention all these things today because it demonstrates the vision and approach of the government. In the 21st century India, we have to move forward, leaving behind the approach of the 19th century.
Friends,
It is said in our country: व्यये कृते वर्धते एव नित्यं विद्याधनं सर्वधन प्रधानम् ॥ i.e., knowledge is a wealth which grows by sharing it and not limiting it to oneself. Therefore, the knowledge and its dissemination is precious. Limiting knowledge and research is a great injustice to the country's competence. With this aim, the doors of many sectors like space, atomic energy, DRDO, agriculture, etc. are being opened for the talented youth.
Two more major steps have been taken recently, which will greatly benefit the entire ecosystem of innovation, research and development. For the first time, the country has got Indian solutions which meet the international standards associated with meteorology and the system is being strengthened regularly. This will greatly improve the global competency of R&D and our products.
In addition, a major reform has been undertaken in the field of geo-spatial data recently. Now space data and space technology related to it have been opened for the youth, the young entrepreneurs and start-ups of the country. I urge all the colleagues to use these reforms and take maximum advantage.
Friends,
This year's budget has put more emphasis on Institution Making and Access. The National Research Foundation is being set up for the first time in the country. A provision of Rs. 50,000 crore has been made for this. This will give impetus to the interrelationship of the governance structure of research-related institutions to R&D, academia and industry. The more than 100 percent increase in the budget for biotechnology-related research reflects the priorities of the government.
Friends,
India's researchers engaged in pharma and vaccines have ensured both safety and respect for the country. The government has already declared seven National Institutes of Pharmaceutical Education &Research as institutions of national importance to further strengthen its potential. The role of our private sector and industry in this sector’s R&D is very commendable. I am confident that this role will expand further in the future.
Friends,
Now, efforts are being made to broaden the scope of biotechnology's potential in the interest of the country's food security, nutrition and agriculture. The country has great expectations from the colleagues who are engaged in biotechnology-related research to increase the income of the farmers and improve their lives. I urge all industry colleagues to increase their participation in it. Ten Biotech University Research Joint Industry Translational Clusters (URJITs) are also being created in the country so that the industry can make speedy use of their inventions and innovations. Similarly, we have to work together to improve the participation of research and industry in the Biotech-Farmer programme, Himalayan Bio-resource Mission Programme or Consortium Programme on Marine Biotechnology Network in more than 100 aspirational districts of the country.
Friends,
Future Fuel and Green Energy is vital for self-sufficiency in our energy sector. Therefore, the Hydrogen Mission announced in the budget is a huge resolution. India has tested hydrogen vehicles. Now we have to move forward together to make hydrogen a utility as a fuel for transport and make it industry ready. In addition, we also have to increase our potential in marine wealth research. The government is also going to launch the Deep Sea Mission. This mission will be goal-oriented and based on a multi-sectoral approach so that we can unlock Blue Economy's potential completely.
Friends,
We have to strengthen the collaboration of educational institutions, research institutions and industry. Not only do we have to focus on publishing new research papers, time demands how we ensure that research papers published all over the world are easily available to India’s researchers and students. The government is working on it at its level, but the industry will also have to contribute to it.
We have to remember that Access and Inclusion have become mandatory. And affordability is the biggest pre-condition of Access. Another thing that we have to focus on is how to integrate Global with Local. Today, India's talent has a lot of demand all over the world. It is important to have a mapping of skill sets in view of the global demand and to prepare youth in the country on that basis.
We have to work together to bring international campuses to India and to adopt the best practices of other countries with collaboration. A concerted effort is also needed to prepare our youth industry ready as well as the effective mechanism of skill up-gradation for new challenges and changing technologies. The Ease of Doing Apprenticeship Program in this budget is also going to benefit the industry and the youth of the country immensely. I am confident that the industry's participation will also expand in this regard.
Friends,
Whether it is skill development or research and innovation, it is not possible without understanding it. Therefore, the biggest improvement is being carried out in the education system of the country through the new National Education Policy. Who better than all the experts and academics participating in this webinar knowsthat language plays a vital role in the understanding of the subject? The new National Education Policy encourages greater use of the local language.
Now, it is the responsibility of all academics and peers of every language as to how the best content of the country and the world is prepared in Indian languages. This is entirely possible in this age of technology. We have to ensure that the youth of the country get one of the best contents in Indian languages from primary to higher education. The development of content for medical, engineering, technology, management, etc in Indian languages is very necessary.
I must urge you that there is no dearth of talent in our country. If somebody is from a village or poor who does not know anything but his language, it does not mean that he lacks in talent. We should not let his talent die just only because of the language. He should not be deprived of the development journey of the country. There is talent in the villages, in the poor people and also in the children who have been deprived of one of the major languages. Therefore, it is very important to use that talent for such a big country. Therefore, we have to work on a mission mode to take him out of the language barrier and give an opportunity to his talent to flourish in his language. The National Language Translation Mission announced in the budget will be a great encouragement.
Friends,
All these provisions and reforms will be fulfilled with the participation of all. Suggestions from the government, educationists, experts and the industry in today’s discussion on how to move the higher education sector through collaborative approach will be very valued. I am told that six themes associated with it will be discussed in detail here in the next few hours.
The country has great expectations from the suggestions and solutions emanating from here. And I would urge you not to waste time on discussing that there should be a change in the policy or in the budget. Now we have to focus on the roadmap for the speedy implementation of new schemes, how they can reach across the country, to the last person, to get rid of minor hurdles in the implementation from April 1 for the next 365 days. We intend to use as much time as we have for effective implementation of the budget provisions from April 1.
I am sure you have experience in different fields. Your thoughts, your experience and your readiness to share some responsibility will definitely give us the desired results. I convey to you all the best wishes for this webinar, for your thoughts and for a very perfect roadmap.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.