প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রাইবেতাইজেসন অমসুং এসেৎ মোনিতাইজেসনদা পাঙথোকপা ৱেনিবারদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোলগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
24 FEB 2021 7:40PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ঐহাক্না বজেৎ প্রজেন্তেসনগী মাংঙোইননা ঐগী থবক পুমিন্নরিবা কয়াগা লোইননা কুপ্না খন্নখি। বজেৎ অসিনা ভারতপু অমুক হন্না হায় গ্রোথ ত্রেজেক্তরীদা পুরক্নবা ময়েক শেংবা রোদমেপ অমা মাংদা থম্লি। বজেৎ অসিনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী ওইনা প্রাইবেৎ সেক্তরগী মপাঙ্গল কনবা পার্তনরশিপতসু ফোকস তৌরি। বজেৎ অসিদা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপকী স্কোপ অমসুং তার্গেৎশিং অসি ক্লেরিতীগা লোইননা মাংদা থমখি। দিসইনবেস্তমেন্ত অমসুং এসেৎ মোনিতাইজেসন অসি বজেৎ অসিগী মরু ওইবা হিরম অমনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইসশিং হৌদোকখিবা মতম অদু হৌজিক্কা খেন্নৈ অমসুং মথৌ তাখিবশিং অদু ঙসি লৈরিবা অসিদসু খেৎনৈ। চহি ৫০-৬০গী মমাংদা লৈবাক অসিগী চুম্মি হায়না লৈরমখিবা পোলিসীশিং অসি ফগৎহন্নবা মতম পুম্বদা স্কোপ লৈগনি। ঙসি ঐখোয়না রিফোর্মশিং অসি পাঙথোকপদা ঐখোয়গী খ্বাইদগী অচৌবা পান্দমদি মীয়ামগী শেল নীংথিজনা শিজিন্নবা অসিনি।
শেল মাংবা পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইস কয়া লৈ। মখোয় অসি তেক্সপেয়রগী শেলশিংনা মতেং পাংলি। অমরোমদদি শেল অসি লায়রবা অমসুং আশাগা লোইননা হোগৎলক্লিবা নহারোলশিংগী হক চাউনা লৈ অদুবু ইন্তর্প্রাইজশিং অসিগী থবক-থৌরমশিংদা ওইনা থাদরি মসিনা মরম ওইরগা শেন্মীৎলোন্দা পোৎলুম চাউনা পুহল্লি। পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইসশিং চহি কয়াদগী চল্লাইদুনা লাক্লে অমদি কান্নবগী পেৎ প্রোজেক্তনে হায়দুনা অদুমক চল্লাই হনগদবনি হায়বা লৈতে। মদুদি করিগুম্বা পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইসশিংনা অখন্নবা সেক্তর অমগী মথৌ তাবশিং থুংহনবরা নত্ত্রগা স্ত্রেতেজিক ওইনা লুন্না লৌবরা হায়বগী মতাংদা ঐহাক্না নীংথিজনা খংঙি।
লৈবাক অসিগী ইন্তর্প্রাইশিং অমসুং বিজিনেসশিংদা মপুং ফানা মতেং পীবা সরকার অসিগী থৌদাংনি অদুবু ঙসিগী চহিচা অসিদদি সরকারনা ইন্তর্প্রাইসশিং চল্লাইগনি অমসুং মসিগী মু ওইগদবনি হায়বা অসিদি মথৌ তাদে। মরম অসিনা সরকারা বিজিনেস্তা য়াওগদবনি হায়বগী বিজিনেস লৈতে। সরকারনা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংদা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংদা মীৎয়েং থমগদবনি। সরকারগী অরৈবা ইনর্জী, রিসোর্স অমসুং কেপাসিতী অসি য়াইফ-থৌরাংগী থবকশিংদা শিজিন্নগদবনি। সরকারনা বিজিনেস তৌবা হৌরবদি অমাংবা কয়া থোক্লক্কনি।
ৱারেপশিং লৌবগী থৌওংদা সরকারগী মাংদা অপনবা কয়া লৈরি। সরকারনা কম্মর্সিএলগী ৱারেপশিং লৌনবগী থৌনা ৱাৎলি। মীপুম খুদিংমক মরাল শিরক্কনি অমসুং আইনগী ওইবা অপনবশিং থেংনগনি হায়বগী অকিবা পোক্লি। মরম অসিনা লৈরিবা অসি অদুমক মখা চত্থজরসনু ঐহাক্কী থৌদাংদি মতম খরা খক্তগীনি হায়না খন্নরি। মসিনা ৱারেপ অমত্তা লৌদবনা স্তেতস কো অদুমক লৈরিবনি।
নখোয়নসু হেন্না খংলম্লগনি মদুদি অসিগুম্বা থৌওংনা বিজিনেস অমা চল্লাইহনবা ঙম্লোই। সরকারনা মাগী রিসোর্সশিং হন্থরকপা মতমদা বিজিনেস হৌই মসিগী মতাংদা অতোপ্পা হিরম অমা লৈ। সরকারদা অফবা ওফিসরগী অৱাৎপা লৈতে অদুবু মখোয় অসি লৈঙাক্নবগী, পোলিসীশিং অমসুং রুলশিং ইন্নবগী, মীয়ামগী য়াইফনবা তৌনবগী অমসুং মখোয়গীদমক মথৌ তাবা পোলিসীশিং শেম্নবা মপুং ওইনা ত্রেন তৌখি। হিরমশিং অসিদা মখোয়বু ত্রেন তৌখি অমদি মখোয়না হিরমশিং অসিদা খঙ-হৈবাসু হেল্লি। মখোয়না চহি কয়া মীওই কয়াগী মরক্তা থবক তৌদুনা মসি য়ৌরকখিবনি। অসিগুম্বা অচৌবা লৈবাক অমদা অসিগুম্বা থবক অসি য়াম্না মরু ওই।
অদুবু সরকার অসিনা বিজিনেস তৌবা হৌবা মতমদা অসিগুম্বা অফবা ওফিসরশিং অসি মখোয়গী ফম অদুদগী লৌথোক্তুনা অনৌবা মফম অমদা থাবিরি। অমরোমদা মসি মরম ওইরগা ঐখোয়না মখোয়গী তেলেন্ত অদু ইকাই খুম্নদবা খক্তা নত্তনা পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইসশিংদসু অরানবা তৌরি। মসিনা মরম ওইদুনা মীয়ামদা অকাইবা পীখি অমসুং ইন্তর্প্রাইস অদুসু মাংখি। অমসুং অসুম্না মসিনা মওং কয়াদা লৈবাক অসিদা অকাইবা পীরি। ঐখোয়গী সরকারগী পান্দমদি মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবনি লোইননা মীয়ামগী পুন্সিদা সরকারনা মরম লৈতনা খুৎ থিংজিনবা হন্থহনবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মসিনা হায়বদি পুন্সিদা সরকারগী অৱাৎপা লৈহনদবা অমদি সরকারনা খুৎ থিংজিনহনদবা অসিনি। মসিনা পুন্সিদা অৱাৎপা নত্ত্রগা সরকারনা ইনফ্ল্যুবেন্স তোরোই।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিদা সরকারগী কন্ত্রোল মখাদা শিজিন্নবা ৱাৎপা অমসুং শিজিন্নদবা এসেৎ য়াম্না লৈ। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয়না নেস্নেল এসেৎ মোনিতাইজেসন পাইপলাইন লাউথোকখি। ঐখোয়না ওইল, গ্যাস, পোর্তশিং, এয়রপোর্তশিং পাৱর অসিনচিংবা লমশিংদা অসিগুম্বা এসেৎ ১০০রোম মোনিতাইজ তৌনবা পান্দম থমখি। এসেৎশিং অসিনা লুপা ত্রিলিয়ন ২.৫কী ইনবেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লবা য়াই। মসিগী প্রোসেস অসি তুংলমচৎতসু মখা চত্থখিগনি। সরকারনা মাংদা চংশিনবদা শোল্লিবা মন্ত্র অসি ‘মোনিতাইজ অমসুং মোদর্নাইজনি।
সরকারনা অখন্নবা এসেৎ অমা মোনিতাইজ তৌবা মতমদা মফম অদু লৈবাক অসিগী প্রাইবেৎ সেক্তরনা মেনশিল্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় প্রাইবেৎ সেক্তরনা মাগা লোইননা ইনবেস্তমেন্তসু পুরক্লি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী অফবা পাম্বৈশিংসু পুরক্লি। মসিনা ক্বালিতী লৈবা মেনপাৱর পুরক্কনি অমসুং মেনেজমেন্তদা অওনবা পুরক্কনি। মসিনা পোৎশিং মোদর্নাইজ তৌখি অমসুং অপুনবা সেক্তর অসি মোদর্নাইজ তৌখি। মসিনা সেক্তরশিং খোঙজেল য়াংনা চাউথোকহল্লি অমসুং অনৌবা থবকশিংসু পীরি। মোনিতাইজ তৌবসু চপ মান্ননা মরু ওই মসিনা অপুনবা প্রোসেসতা ত্রান্সপরেন্সী পুরকই অমসুং পথাপ নাইনা চৎহল্লি। হায়বদি ঐখোয়না মোনিতাইজ অমসুং মোদর্নাইজ তৌবগী খুত্থাংদা অপুনবা শেন্মীৎলোনদা চাউখৎপা পুরকপা হেনগৎহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
সরকারগী ৱারেপশিং অসিগী মতুং ইন্না ফংখিবা শেনফম অসি য়াইফ-থৌরমগী স্কীমশিংদা শিজিন্নবা য়াগনি। এসেৎশিং অসি মোনিতাইজেসন অমসুং প্রাইবেতাইজেসন তৌবদগী লাকপা শেল অসি লায়রবশিংগী য়ুমশিং শাবদা, খুঙ্গংশিংগী লম্বী শেম্বদা, স্কুলশিং হাংবদা অমসুং লায়রবশিংদা অফবা ঈশিং ফংহনবদা শিজিন্নরি। মীচম প্রজাগা মরী লৈনবা সর্ভিস কয়া লৈ। নীংখা-তম্বা চহি কয়া শুরবসু ঐখোয়গী লৈবাক্তা অসিগুম্বা অশোইবশিং লৈখি। হৌজিক্তি লৈবাক অসিনা ঙাইদুনা লৈররোই।
খোয়গী পান্দমদি লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাগী তঙাই ফদবশিং থুংহনবা অসিনি। সরকার অসিনা হিরম অসিদা কন্না হোৎনরি। মরম অসিনা এসেৎশিং মোনিতাইজেসন অমসুং প্রাইবেতাইজেসনগা মরী লৈনবা ৱারেপ খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী প্রজাশিং, লায়রবা ওইরসু, মিদল ক্লাস ওইরসু, নহারোলশিং, নুপীশিং, লৌমীশিং নত্ত্রগা শিন্মীশিং শক্তি পীবদা মতেং পাংগনি প্রাইবেতাইজেসন্না নহাশিংবু হেন্না ফবা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী ইন্তর্প্রাইস খুদিংমক মথৌ নীংথিজনা তৌহন্নবা ত্রান্সপরেন্সী, একাউন্তেবিলিতী, রুল ওফ লো, পার্লিয়ামেন্তরী ওভরসাইৎ অমসুং অচেৎপা রাজনিতীগী অনীংবা অদু ঙসি উবা ফংলগনি। বজেৎ অসিদা পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইসশিংগীদমক অনৌবা পোলিসী লাউথোকখিবা অসিদসু ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অদু ময়েক শেংনা উবা ফংলি।
সরকারনা স্ত্রেতেজিক সেক্তর মরিগী মথক্তা পি.এস.ই. পুম্নমক প্রাইবেতাইজেসন তৌনবা হোৎনরি। ঐখোয়না স্ত্রেতেজিক সেক্তরদা য়ামদ্রবদা পি.এস.ই.শিং লৈহনগদবনি হায়না য়াম্না ময়েক শেংনা থমখ্রে। মসিগী পোলিসী অসিনা চহিগী দিসইনবেস্তমেন্ত তার্গেৎশিংদগী হেন্দোক্তুনা মীদিয়ম তর্ম স্ত্রেতেজিক এপ্রোচকা লোইননা কম্পনী অমমম খনবদা মতেং পাংগনি।
মসিনা ইনবেস্তমেন্তগীদমক ময়েক শেংবা রোদমেপ অমসু শেমগনি। মসিনা সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা ইনবেস্তমেন্তগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি অমসুং ভারত্তা থবক পীনবগী পোতেন্সিএল চাউনা হেনগৎহনগনি। অমসুং ঐহাক্না হায়জনিংবদি মসি পুম্নমক অসি মমল য়াম্লবা এসেৎ ঙাক্তনি। ইন্তর্প্রাইসশিং অসিনা লৈবাক অসিদা চাউনা মতেং পাংদুনা লাকখি অমসুং তুংলমচৎতসু শোইদনা মতেং ওইগনি। ঐখোয়না কয়ারক উখ্রে মদুদি মেনেজমেন্তদা অহোংবশিং লাকপনা য়ুনিৎশিংদা অনৌবা পন্দুপ য়ৌবা ঙমহনখি। নখোয় পুম্নমক্না ইন্তর্প্রাইসশিং অসি মখোয়গী হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা য়েংলোইদবনি অদুবু মখোয়না তুংদা ফংহল্লক্কদবশিং অদু ওইনা য়েংগদবনি। ঐহাক্নদি মখোয়গী আশানা থল্লবা তুংলমচৎ অদু উবা ফংঙি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা পোলিসীশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা চপ মান্ননা লুনা লৌবগা লোইননা মাইকৈ অসিদা মপুং ফানা কত্থোক্তুনা চংশিল্লি। কম্পিতিসন লৈহন্নবা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা অমসুং ঐখোয়গী থৌওংশিং অচুম্বা ওইহন্নবা স্তেবল ওইবা পোলিসী অমা য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না প্রাইস দিস্কভরী অমসুং স্তেকহোল্দর মেপইং অসি মচাখাইবা রোদমেপ অমগা লোইননা মালেমগী খ্বাইদগী অফবা থৌওংশিংদগী তমশিনগদবনি। ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপশিং অসিনা মীয়ামদা কান্নবা পীগদবা অমসুং সেক্তর অসি চাউখৎপদা মতেং পাংগদবা ওইবরা হায়বা অসি য়েংবা তাই।
মরুপশিং,
নখোয় অয়াম্বনা দিসেম্বরদা পাঙথোকখিবা ভর্চ্যুএল গ্লোবেল ইনবেস্তর সম্মিৎ অসিগী মনুংদা সোভরেন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দশিংদা তেক্স হেনগৎহন্নবা অসিগুম্বা সজেসন খরা পুখৎলকখি। নখোয়না মসি বজেৎতা উবা ফংলম্লগনি। নখোয়না লৈবাক অসিনা খোঙজেল য়াংনা থবক পাইখৎপা অদু খঙবিরম্লগনি। ঐখোয়না ইনবেস্তরশিংগা পাউ ফাওননবা অমসুং খোঙজেল য়াংনা মখোয়গী সমস্যাশিং কোকহন্নবা এম্পাৱর্দ গ্রুপ ওফ সেক্রেতরীজ শেমখ্রে। মসিগা চপ মান্না সজেসনশিংগী মশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয়না খোঙথাং খুদিংদা মশিং য়াম্লবা ইনবেস্তরশিংদা মতেং পাংনবা সিঙ্গল পোইন্ত ওফ কন্তেক্ত সিস্তেম অমসু শেমখ্রে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা ঐখোয়গী সরকারনা ভারতপু বিজিনেসকী মরু ওইবা দিস্তিনেসন ওইহন্নবা লেপ্তনা অওনবা পুরকখি। ঙসি ভারত্তা ৱন মার্কেৎ-ৱন তেক্স সিস্তেম লৈরে। ঙসি ভারত্তা কম্পনীশিংগী এন্ত্রী অমসুং একজিৎকীদমক হেন্না ফাবা চেন্নেলশিং লৈরে। ঐখোয়না কম্প্লাইএন্সকা মরী লৈনবা কম্প্লেক্সিতীশিং লেপ্তনা ফগৎহল্লি অমসুং লোজিস্তিক্সকী সমস্যাশিং খোঙজেল য়াংনা কোকহল্লি। ঙসি ভারত্তা তেক্স সিস্তেম লায়থোকহল্লি অমসুং ত্রান্সপরেন্সী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ভারত অসি তেক্সপেয়রশিংগী হকশিং কোদিফাই তৌখিবা লৈবাকশিংগীগী মরক্তা অমনি। লেবর লোসু হৌজিক্তি লায়থোকহনখ্রে।
মরুপশিং,
ৱেবিনার অসিদা শরুক য়ারিবা ঐখোয়গী মীরৈবাক্কী থবক তৌমিন্নরিবশিংগী ওইনা ভারত অসি অনৌবা খুদোংচাবাশিংগী ঙমখৈ অতিয়ানা ওইগনি। ভারত্তা মমাংদা অমুক তৌখিদ্রিবা রিফোর্মশিং এফ.দি.আই. পোলিসীদা পুরকখ্রে হায়বা নখোয়না খঙলম্লগনি। এফ.দি.আই. ফ্রেন্দলী ওইবা ফীভম অমসুং প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব(পি.এল.আই.)গুম্বা থৌরাংশিংনা মরম ওইরগা ঙসি ভারত্তা ইনবেস্তরশিংনা থৱায় য়াওবা হেনগৎলক্লি। মসি হৌখিবা থা খরদা রেকোর্দ তৌখিবা এফ.দি.আই.
মরুপশিং,
আত্মানির্ভর ভারত ওইহন্নবা ঐখোয়না মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রচর অমসুং মল্তিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা ঐখোয়না নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌনবা লুপা ত্রিলিয়ন ১১১ চাদিং তৌগনি। মসিনা প্রাইবেৎ সেক্তরগীদমক লুপা ত্রিলিয়ন ২৫গী ইনবেস্তমেন্তগী পোতেন্সিএল লৈ। ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসিনা লৈবাক অসিদা থবক ফংহল্লগনি অমসুং দিমান্দ হেনগৎহল্লগনি। ইনবেস্তর য়ানা ভারত্তা মখোয়গী অহানবা ওফিস হাংদোক্নবা হোৎনরি হায়বসু খঙলে।
ঐহাক্না মরুপ পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি অমসুং জি.আই.এফ.তি. সহরদা লৈরিবা ইন্তরনেস্নেল ফাইনান্সিএল সেন্তর অসিনা নখোয়দা চাউনা মতেং পাংলগনি। কেন্দ্রনা মালেমগী থাক্কা চাংদম্নবা য়াবা রিগুলেতরী ফ্রেমৱার্ক্কী মখাদা চলাইগনি। মসি নখোয়না থবক তৌবা নুংঙাইগদবা ফম্পাক অমা ওইরগনি। ঐখোয়না অসিগুম্বা প্লগ এন্দ প্লে ফীচরশিং ভারত্তা ফংহন্নবা কন্না হোৎনরি।
মরুপশিং,
মসিনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎতা অনৌবা পন্দুপ অমা হৌহল্লগনি। হৌজিক লৌরিবা ৱারেপশিং, লৈবাক অসিনা চংশিল্লিবা পান্দমশিং অসিনা অপুনবা প্রাইবেৎ সেক্তরদা থৌনা হাপ্লগনি। মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাক্তা থম্লিবা থাজবশিং অসি সরকার খক্তদগী নত্তনা লনাই সেক্তরদগীসু ওইগদবনি অমসুং মসিগী অনীংবা-অপাম্বশিং অসিনা বিজিনেসকী অচৌবা খুদোংচাবশিং পুরক্লি।
ঐখোয় পুন্না খুদোংচাবশিং অসি লৌহৌরসি অমসুং অফবা খুন্নাই অমগীদমক আত্মানিভর ভারত শেমগৎপদা মতেং পাংলসি। ঙসি মশিং অসুক য়াম্না শরুক য়াবিদুনা দাইলোগ অসিদা য়াওবগীদমক ঐহাক্না নখোয়বু থাগৎচরি। নখোয়দা লৈবাক অসিগী অমসুং মালেম অসিগী মরমদা মমল য়াম্লবা এক্সপরিয়েন্স লৈ। নখোয়গী পাউতাকশিংনা হিরম অসি হেন্না খোঙজেল য়াংনা চৎহনবদা মতেং ওইরগনি। মসি ঐহাক্না হায়জরি অমসুং বজেৎ অসিদা য়াওরিবা খুদিংমক ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা, সরকারগী পোলিসী ফ্রেমৱার্ক অমসুং নখোয়দা থমখ্রিবা সমস্যাশিং অসি কোকহনবদা নখোয়গী মতেং ঐহাক্না মথৌ তাই। নখোয়গী এক্সপরিয়েন্স, লৌশিং অমসুং পোতেন্সিএল অসিনা ভারতকী আশা অমসুং অনীংবা-অপাম্বশিং অসিগা লোইননা অনৌবা মালেম অমা শেম্বা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু অমুক হন্না থাগৎচরি অমসুং অদোমগী সজেসনশিং খৌরাংনা ঙাইজরি ।
য়াম্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the webinar on privatisation and asset monetisation
24 FEB 2021 7:40PM by PIB Delhi
Namaskar!
I had a detailed discussion with many of you colleagues ahead of the budget presentation. This budget has presented a clear roadmap to take India to a highergrowth trajectory once again. The budget also focuses on a strong private sector partnership in India's development. The budget has enunciated the scope and targets of public-private partnership with clarity. Disinvestment and asset monetization are an important aspect of this budget.
Friends,
When public sector enterprises were introduced in the country, the time was different and the needs of the country were also different. There is always scope for improvement in the policies, which were right for the country 50-60 years ago. Today, when we are carrying out these reforms, our biggest goal is to ensure proper use of the public money.
There are several loss-making public sector enterprises. Many of them have to be supported through tax payers’ money. In a way, the money, which is the rightful due of the poor and the youth bubbling with aspirations, has to be put into the activities of these enterprises and as a result it puts a lot of burden on the economy also. The public sector enterprises don’t have to be run just because they have been there for several years and were someone’s pet projects. I can understand the need if public sector enterprises are meeting the needs of a particular sector or have strategic importance.
It is the responsibility of the government to give full support to the enterprises and businesses of the country, but it is not necessary and feasible in today’s era that the government should run the enterprises and continue to own it.Therefore, I say the government has no business to be in business. The focus of the government should remain on the welfare and development projects of the people. The maximum energy, resources and capacity of the government should be employed for welfare works. When the government starts doing business, it causes severe losses.
There are several hurdles before the government in the decision making process. The government lacks the courage to make commercial decisions. Everyone is afraid of allegations and legal implications. That’s why there is a thinking that let it continue the way it is, because my responsibility is for a limited time. Whosoever follows me, will take the call. Therefore, he does not take the decision and the status quo prevails.
You also know it very well that one can’t run a business with such an approach. There is another aspect to it which is when the government starts doing business the scope of its resources gets shrunk. The government does not have a shortage of the finest officers, but they are basically trained to run the government administrations, to ensure compliance of policies and rules, to emphasize the welfare of the people and to formulate necessary policies for them. They are trained in these things and they have expertise in it also. They have come up so far after working among people for a long period. Such works are of great importance in such a huge country.
But when the government starts doing business, it has to withdraw such promising officers from those positions and shift them to a new territory. In a way, we do injustice not only to their talent, but also to that public sector enterprise. As a result, the person is harmed and the enterprise is lost.And, therefore, it harms the country in many ways. The endeavour of our government is to improve the quality of life of the people and also to reduce the unnecessary government interference in the lives of the people. That is, there is neither shortage nor influence of government in life.
Friends,
Today, the country has a lot of under-utilized and un-utilized assets under the control of the government. With this concern in mind, we have announced the National Asset Monetisation Pipeline. We have set a target of monetizing about 100 such assets in the fields of oil, gas, ports, airports, power etc.These assets are estimated to have investment opportunities worth Rs 2.5 trillion. And I would like to say that this process will continue in future. The mantra with which the government is moving ahead is monetise and modernise.
When the government monetizes a particular asset, it is replaced by the private sector of the country. The private sector brings in investment as well as the best global practices. It brings in top quality manpower and transforms the management. It further modernizes things and the entire sector is modernized. It also leads to rapid expansion of that sector and creates new job opportunities also. Monitoring is equally important so that the entire process remains transparent and according to the rules. That is, we can further increase the efficiency of the entire economy through monetizing and modernizing.
Friends,
The amount received following the government’s decisions can be used in the welfare schemes. The money that comes from monetisationof assets and privatization is used in making homes for the poor, building roads in villages, opening schools and providing clean water to the poor. There are so many services related to the common man. Even after so many years of independence, there are such shortcomings in our country. Now, the country cannot wait for long.
Our priority is to fulfill the basic needs of the common citizen of the country. The government is working expeditiously in this direction. Therefore, every decision relating to monetisationof assets and privatization will help empower the citizens of the country, whether it is the poor, the middle class, the youth, women, farmers orlabourers. Privatization also provides better opportunities to the competent youth and they get more opportunities to show their talent.
Friends,
You will find transparency, accountability, rule of law, parliamentary oversight and strong political will today while making every enterprise efficient. Our intention is clearly visible in the new policy announced for public sector enterprises in this budget.
The government is committed to privatization of all other PSEs, apart from fourstrategic sectors. We've also made it very clear that there should be bare minimum PSEs in the strategic sector. This policy will help in selecting individual companies with the medium term strategic approach beyond the annual disinvestment targets.
This will also create a clear roadmap for investments. This will create new investment opportunities for you in every sector and also have immense employment potential in India. And I would also say that these are all valuable assets. These enterprises have served the country a lot and are full of great potential in the future also. We have seen many times that when management changes, units touch new heights. All of you should not assess these enterprises from their present state of affairs, but look at the hidden future prospects. I see their bright future vividly.
Friends,
Today, when our government is moving in this direction with full commitment, the implementation of the policies involved is equally important. It is very essential to ensure transparency, competition, perfect processes and stable policies. We will have to learn from the world’s best practices for proper price discovery and stakeholder mapping with a detailed roadmap. We have to see that the decisions that are being taken are beneficial to the people and also help in the development of that sector.
Friends,
Many of you had put forward a few suggestions like tax improvement in sovereign and infrastructure funds during the Virtual Global Investors Summit in December. You have seen that it has been addressed in this Budget. You must be experiencing the speed of working in the country. We have formed an Empowered Group of Secretaries to speed up processes and address investors issues rapidly. Similarly, based on a number of suggestions, we have also created a single point of contact system to help large investors in every step.
Friends,
Over the years, our government has continuously undertaken reforms to make India an important destination for business. Today, India is equipped with one market-one tax system. Today, the companies in India have the best entry and exit means. Compliance related complexities in India are being continuously improved. The problems related to logistics are being addressed. Today, the tax system in India is being simplified and there is emphasis on transparency. India is among the countries where the rights of taxpayers have been codified. Labor laws have also been simplified now.
Friends,
The sky’s the limit for new opportunities in India for our foreign colleagues who are taking part in this webinar. You are also aware about the unprecedented reforms India has carried out in its FDI policy. Investors are enthusiastic about India in view of the FDI friendly environment and incentives like Production Linked Incentives (PLIs). This is clearly evident in the record FDI Inflow in the past few months. Today, the ease of doing business is not confined to the central government alone, but also in our states where there is a healthy competition. This is a huge transformation.
Friends,
There is rapid progress in work related to modern infrastructure and multimodal connectivity to make India self-reliant. We are working on a Rs 111 trillion National Infrastructure Pipeline to upgrade our infrastructure in the next five years. It also has an investment potential of about Rs. 25 trillion for the private sector. These infrastructure projects are also going to promote employment and demand in the country. I also realize that many Investors are planning to open their first office in India.
I welcome all the friends and I suggest that the International Financial Centre in GIFT City will be of great help to you. The centre will be governed under the internationally comparable regulatory framework. It can be a great base to work for you. We are working fast to provide many such plug and play features in India.
Friends,
This spell will start a new chapter in India's development journey. The decisions that have now been taken, the goals towards which the country is moving, will further enhance the confidence of the entire private sector. These expectations of the world's largest young country are not only from the government but also from the private sector. These aspirations have brought a very big opportunity for business.
Let us all use these opportunities andcontribute to building Atmanirbhar Bharat for a better world. I thank you wholeheartedly for joining this dialogue today in such a large number. You have rich experience of the country and the world. Your suggestions will help us to move these things at a faster pace. This is my request to you and I need your immediate help and a roadmap for early implementation of everything that is outlined in the budget, the policy framework of the government and the issues that I have tried to explain.I am confident that your experience, knowledge and potential can create a new world with India’s hopes and aspirations. I once again thank all of you and await your suggestions.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.