Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare finalizes products for One District One Focus Product
Implementation of ODOFP will benefit farmers and subsequently enhance agricultural exports
27 FEB 2021 1:10PM by PIB Delhi
The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare in consultation with the Ministry of Food Processing Industrieshas finalized the products for One District One Focus Product (ODOFP). The products have been identified from agricultural, horticultural, animal, poultry, milk, fisheries and aquaculture, marine sectors for 728 districts across the country. The list of products have been finalized after taking inputs from the States/UTs and Indian Council of Agricultural Research (ICAR). These products will be promoted in a cluster approach through convergence of the Government of India schemes, to increase the value of the products and with the ultimate aim of increasing the income of the farmers. These identified products will be supported under the PM-FME scheme of the Ministry of Food Processing Industries which provides incentives to promoter and micro-enterprises. Many products also include convergence of resources and approach from the other departments. The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare will support ODOFP from its ongoing centrally sponsored schemes such as MIDH, NFSM, RKVY, PKVY. The implementation of ODOFP by State Governments will benefit farmers and provide support for realizing the expectations of value addition and subsequently enhancing agricultural exports.
The products for various districts are;
(i) Paddy - 40 districts
(ii) Wheat - 5 districts
(iii) Coarse cum Nutri Cereals- 25 districts
(iv) Pulses - 16 districts
(v) Commercial crops - 22 districts
(vi) Oilseeds - 41 districts
(vii) Vegetables - 107 districts
(viii) Spices - 105 districts
(ix) Plantation - 28 districts
(x) Fruits - 226 districts
(xi) Floriculture - 2 districts
(xii) Honey - 9 districts
(xi) Animal husbandry/Dairy products - 40 districts
(xi) Aquaculture/Marine fisheries - 29 districts
(xii) Processed Products - 33 districts

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না ৱন দিস্ত্রিক্ত ৱন ফোকস প্রদক্তকী প্রদক্তশিং লেপথোকখ্রে
ও.দি.ও.এফ.পি. ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি অমসুং অসুম্না এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্তশিং হেনগৎহল্লগনি
27 FEB 2021 1:10PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজকা লোইননা তান্নদুনা ৱন দিস্ত্রিক্ত ৱন ফোকস প্রদক্ত (ও.দি.ও.এফ.পি.)গী প্রদক্তশিং লেপথোকখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা জিলা ৭২৮গী ওইনা এগ্রিকলচরেল, হোর্তিকলচর, এনুমেল, পোল্ত্রী, মিল্ক, ফিশরীজ অমসুং এক্বাকলচর, মরাইন সেক্তরশিং অসিদগী প্রদক্তশিং খঙদোকখ্রে। প্রদক্তশিং অসিগী লিস্ত অসি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চ (আই.সি.এ.আর.)দগী ইনপুৎশিং লৌরবা মতুংদা লেপ্নখিবনি। প্রদক্তশিং অসিগী ভেল্যু হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অচৌবা পান্দমগা লোইননা ভারত সরকারগী স্কীমশিংগী পুনশিন্নদুনা ক্লস্তর এপ্রোচ অমগী খুত্থাংদা থৌগৎকনি। মসিগী খঙদোক্লবা প্রদক্তশিং অসি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়গী প্রমোতর অমসুং মাইক্রো-ইন্তর্প্রাইসশিংদা ইন্সেন্তিবশিং ফংহল্লিবা পি.এম.-এফ.এম.ই. স্কীমগী মখাদা তেংবাং পীগনি। প্রদক্ত কয়াদসু অতোপ্পা বিভাগশিংদগী রিসোর্সশিং অমসুং এপ্রোচ পুনশিন্নবসু য়াওরি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী হৌজিক পাইখৎলিবা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কীমশিং, এম.আই.দি.ঐচ, এন.এফ.এস.এম., আর.কে.ভি.ৱাই., পি.কে.ভি.ৱাই. গুম্বা অসিদগী ও.দি.ও.এফ.পি.দা তেংবাং ফংহনগনি। রাজ্য সরকারশিংনা ও-.দি.ও.এফ.পি. ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লৌমীশিংদা কান্নবা পীগনি অমসুং ভেল্যু এদিসনগী থম্লিবা অনীংবা-অপাম্বশিং অসি ফংনবা তেংবাং পীগনি অমসুং অসুম্না এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্তশিং হেনগৎহনগনি।
তোঙান তোঙানবা জিলাশিংগী প্রদক্তশিং অদুদি;
(i) ফৌ – জিলা ৪০
(ii) গেহু – জিলা ৫
(iii) কোর্স কম ন্যুত্রি সিরিএলশিং – জিলা ২৫
(iv) হৱাইশিং – জিলা ১৬
(v) ললোন-ইতিক্কী ওইবা মহৈ-মরোংশিং – জিলা ২২
(vi) থাও শুংনবা মরুশিং – জিলা ৪১
(vii) মনা-মশিং – জিলা ১০৭
(viii) মরু-মরাংশিং – জিলা ১০৫
(ix) প্লান্তেসন – জিলা ২৮
(x) উহৈশিং – জিলা ২২৬
(xi) ফ্লোরিকলচর – জিলা ২
(xii) খোহী – জিলা ৯
(xi) এনিমেল হসবেন্দরী/দাইরী প্রদক্তশিং – জিলা ৪০
(xi) এক্বাকলচর/মরাইন ফিশরীজ – জিলা ২৯
(xii) প্রোসেস প্রদক্তশিং – জিলা ৩৩