সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারত বাইওতেক ইন্তরনেস্নেল লিমিতেদনা দিবেলপ তৌবা কোভাক্সিনদা শিজিন্নবা এগোনিস্ত মোলিক্যুল সিন্থেসিস তৌবদা সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি.গী থৌদাং
26 FEB 2021 11:38AM by PIB Imphal
খঙহৌদনা খঙদনা থোরকখিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা হেল্থকিয়র সরক্তরদা খুদাংচাদবা কয়া থোকহনখি অমসুং সি.এস.আই.আর.গী কন্সতিত্যুন্ত লেবোরেতোরী কয়ানা প্রোসেস দিবেলপ তৌদুনা অমসুং ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং পাঙথোকপগী খুত্থাংদা ইন্দস্ত্রীগা লোইননা চুংশিন্নদুনা রিপর্পজ দ্রগশিং পুথোক্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। সি.এস.আই.আর.গী লেবশিং অসিনা ফেলুদা য়াওনা দিইগ্নোস্তিক কিৎশিং অমসুং সার্স-কোব-২ স্ক্রীনিংগী দ্রাই স্বাব দাইরেক্ত আর.তি.-পি.সি.আর. মেথদ লোঞ্চ তৌবদসু চাউনা মতেং পাংখি।
লৈবাক অসিদা ভারত বাইতেক ইন্তরনেস্নেল লিমিতেদ (বি.বি.আই.এল.)না কোবিদ-১৯গী ইন্দিজিনস ওইবা বেক্সিন, কোভাক্সিন দিবেলপ তৌবদা মাংজিল থারিবা অমা ওইরি। বি.বি.আই.এল.না দিবেলপ তৌবা বেক্সিন অসি য়াম্না প্যুরিফাইদ ওইবা, হোল বিরিওন, ইনএক্তিবেতদ সার্স-কোব২ অমনি। বেক্সিন অসি মথৌ তাবা ইম্ম্যুন রেস্পোন্সশিং পুথোক্নবা এলুমিনিয়ম হাইদ্রোক্সাইদ জেলদা কেমিসোর্বেদ তি.এল.আর.৭/৮ এগোনিস্ত য়াওবা অলগেল-আই.এম.দি.জি.গা লোইননা ফোর্ম্যুলেৎ তৌখি। বেক্সিন অমগী পর্ফোর্মেন্সতা তি.এল.আর.৭/৮ এগোনিস্ত মোলিক্যুলনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অসিনা মরম ওইরগা হায়দ্রাবাদতা লৈবা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ কেমিকেল তেক্নোলোজী (আই.আই.সি.তি.), সি.এস.আই.আর.গী কন্সতিত্যুন্ত লেব অসিদা বি.বি.আই.এল.না অহোংবা মমল অমসুং প্যুরিতী ৱাংবা ইন্দিজিনস কেমিকেলশিং য়াওবা এগোনিস্ত মোলিক্যুলগী সিন্থেতিক রুৎ দিবেলপ তৌনবা হায়খি। মসিগী এগোনিস্ত মোলিক্যুল অসিনা বি.বি.আই.এল.না এদজুভেন্ত পুথোকপা হেনগৎহনখি।
প্রোজেক্ত অসু আই.আই.সি.তি.গী দিরেক্তর, দা. চন্দ্রসেখর অসুং মকোক থোংবা সাইন্তিস্ত দা. রাজী রেদ্দীনা লুচিংখি অমসুং রেকোর্দ ওইনা থা ৪গী মনুংদা লোইশিনখি। অমসুং মকোক থোংবা প্রিন্সিপল সাইন্তিস্ত অমসুং প্রোফেসর (এ.সি.সি.এস.আই.আর.) দা. মোহানা কৃষ্ণ মুদিয়মনা লুচিংবা সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি. তীমনা তি.এল.আর.৭/৮ এগোনিস্ত মোলিক্যুলগী তেস্ত তৌনবা এনলাইতিকেল মেথদ অমসুং এন.এ.বি.এল. এক্রেদিতেদ লেবকী খুত্থাংদা মসিগী ভেলিদেসন প্রোসিজরশিং দিবেলপ তৌবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
নোবেল এগোনিস্ত অসি দিবেলপ তৌবদা সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি.না পাঙথোকখিবা থবক অদুবু শকখঙবা ওইনা ভারত বাওতেককী চিয়রমেন অমসুং মেনেজিং দিরেক্তর দা, কৃষ্ণ ইল্লানা হায়, “সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি.না এগোনিস্ত মোলিক্যুলগী দিবেলপ তৌখিবা প্রোসেস তেক্নোলোজী অসিনা কোভাক্সিনগী এদজুভেন্ত পুথোকপদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।” সি.এস.আই.আর.গী দি.জি. অমসুং দি.এস.আই.আর.গী সেক্রেতরী, দা. শেখর মান্দেনা সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি. তীমনা মতাং চানা থোরক্তুনা রেকোর্দ ওইনা অতেনবা মতমগী মনুংদা প্রোসেস অসি হোংনা অমসুং এগোনিস্ত মোলিক্যুল দিবেলপ তৌবা ঙমহনবা অসিগীদমক থাগৎখ্রে অমসুং মহাক্না হায় মসি সি.এস.আই.আর.শিংনা ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী মাইকৈদা চংশিনবগী অতোপ্পা খুদম অমনি।

Ministry of Science & Technology
Role of CSIR-IICT in the Synthesis of Agonist molecule for use in COVAXIN developed by Bharat Biotech International Ltd.
26 FEB 2021 11:38AM by PIB Delhi
The unforeseen COVID-19 pandemic has brought along several challenges to the healthcare sector and many CSIR constituent laboratories have been working relentlessly in partnership with industry to launch repurposed drugs through process development and conducting clinical trials. CSIR labs have also extensively contributed towards the launching of diagnostic kits including Feluda and Dry Swab Direct RT-PCR method for the screening of SARS-CoV-2.
In our country, Bharat Biotech International Ltd. (BBIL) has emerged as the frontrunner in the development of indigenous vaccine for COVID-19, COVAXIN™. The vaccine developed by BBIL is a highly purified, whole virion, inactivated SARS-CoV2. The vaccine is formulated with Algel-IMDG, which contains chemisorbed TLR7/8 agonist onto aluminium hydroxide gel to generate the requisite type of immune responses. Owing to the significant role played by TLR7/8 agonist molecule in the performance of a vaccine, CSIR constituent lab, Indian Institute of Chemical Technology (IICT) based in Hyderabad, was approached by BBIL to develop the synthetic route for the agonist molecule with indigenous chemicals at an affordable price and with highest purity. This agonist molecule has aided BBIL to scale up the production of the adjuvant.
The project was spearheaded by Dr. Chandrasekhar, Director, and Dr. Raji Reddy, Senior Scientist from IICT and has been completed in4 months, a record time in itself. Also, CSIR-IICT team lead by Dr Mohana Krishna Mudiam, Senior Principal Scientist and Professor (AcCSIR) played a key role in the development of analytical method for testing TLR7/8 agonist molecule and its method validation procedures through NABL accredited lab.
Acknowledging the work undertaken by CSIR-IICT towards the development of the novel agonist, Dr. Krishna Ella, Chairman and Managing Director of Bharat Biotech said, “The process technology developed by CSIR-IICT for the agonist molecule is playing an important role in the production of adjuvant for COVAXIN™.”Dr Shekhar Mande, DG, CSIR and Secretary, DSIR complimented the CSIR-IICT team for rising to the occasion in making the process affordable and enabling development of agonist molecule in record time and mentioned that this is yet another instance of CSIRs commitment towards ‘Aatmanirbhar Bharat”.