প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ বাবে নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা বজেটৰ প্ৰস্তাৱসমূহৰ প্ৰভাৱশালী ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত অনুষ্ঠিত ৱে’বিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ ইংৰাজীৰ পৰা কৰা অনুবাদ
22 FEB 2021 2:47PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ সুধীবৃন্দ,
বাজেট উথ্থাপণৰ পিচত ভাৰত চৰকাৰে বাজেটৰ বিভিন্ন প্ৰস্তাৱসমূহৰ আশু ৰূপায়ণ সম্ভৱ কৰি তোলাৰ বাবে সমাজৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত কৰ্মৰত বিভিন্ন ব্যক্তিৰ দিহা-পৰামৰ্শ গ্ৰহণৰ উদ্দেশ্যে এলানি ৱে’বিনাৰ অনুষ্ঠিত কৰিছে। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক কেনেকৈ সহযোগী অংশীদাৰ কৰি তুলি বাজেটৰ বিভিন্ন দফাসমূহ ৰূপায়ণ কৰিব পৰাকৈ ৰূপৰেখা অংকণ কৰিব পৰা যায় সেই বিষয়ে আলোচনা কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে আনুষ্ঠিত কৰা এনে এক ৱে’বিনাৰত সংশ্লিষ্ট পক্ষসমূহৰে আলোচনা কৰিবলৈ পাই মই আনন্দিত হৈছো। আপোনালোক আটাইকে মই আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে কেনেকৈ আত্মনিৰ্ভশীলতা অৰ্জন কৰিব পাৰিব সেয়া নিৰ্ণয় কৰাৰ বাবে আজিৰ আলোচনা নিতান্তই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিবেচিত হ’ব বুলি মই আশা কৰিছো। বাজেটৰ পিচত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ বাবে উজ্জীৱিত হোৱা নতুন সম্ভাৱনাসমূহৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা তথ্য সমৃদ্ধ আৰু নতুন চিন্তা উদ্ৰেককাৰী হোৱাটো নিতান্তই বাঞ্চনীয় হ’ব। শান্তিৰ সময়ত আমাৰ যোদ্ধাসকলে গ্ৰহণ কৰা প্ৰশিক্ষণত শৰীৰৰ ঘাম সৰোৱা, আৰু যুদ্ধৰ সময়ত তেজৰ বন্যা বোৱোৱাৰ পৰা বিৰত থকাৰ বাবে কেতবোৰ বাণী লিখি থোৱা আমি প্ৰায়েই দেখিবলৈ পাও। শান্তি আৰু বীৰত্ব প্ৰদৰ্শনৰ বাবে সেয়া হৈছে পূৰ্ব চৰ্ত, বীৰত্বৰ পূৰ্ব চৰ্ত হৈছে সামৰ্থ্য আৰু সামৰ্থ্যৰ পূৰ্ব চৰ্ত হৈছে আগতীয়া প্ৰস্তুতি, বাকীখিনি হ’ব কেৱল সেই প্ৰস্তুতিৰ অনুসৰণহে’। আমাৰ দেশত ইয়াক এনেকৈয়ো ব্যাখ্যা কৰা হয় : ‘সহণশীলতা, ক্ষমা, দয়া কো তভী পূজতা জগ হে’, বল কা দৰ্প চমকতা উছকে পিছে জব জগমগ হে’, অৰ্থা্ত্ : ‘সহণশীলতা, ক্ষমা, দয়াক পৃথিৱীয়ে তেতিয়াহে পূজা কৰে, যেতিয়া সেনাবাহিনীৰ পশ্চাদপটত দৰ্পই চমকনি তুলিব পাৰে’।
বন্ধুসকল,
অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু সামৰিক উপকৰণ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ শতাব্দী জোৰা অভিজ্ঞতা আছে। স্বাধীনতাৰ আগতে আমাৰ কেবাশ টোপ নিৰ্মাণ কাৰখানা আছিল। দুয়োখন বিশ্বযুদ্ধত ভাৰতৰ পৰা বিশাল পৰিমাণৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ ৰপ্টানী কৰা হৈছিল। পিচে, বহু কাৰণত, এই ব্যৱস্থাটোক যিমান শক্তিশালী কৰি তুলিব লাগিছিল সেই প্ৰয়াস কৰা নহ’ল। পৰিস্থিতি এনে হ’লগৈ যে তেনেই সৰু অস্ত্ৰ এটাৰ বাবেও আমি আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হ’লগৈ। আজিৰ তাৰিখত ভাৰত পৃথিৱীৰ অন্যতম বৃহত্ অস্ত্ৰ আমদানীকাৰী দেশ। এয়া কিন্তু কেতিয়াও গৌৰৱ কৰিব পৰা কথা নহয়। ভাৰতৰ মানুহৰ যে দক্ষতা নাই সেয়া কিন্তু সত্য নহয়। ভাৰতীয় মানুহৰ সামৰ্থ্য নোহোৱাও নহয়।
মন কৰিবচোন, ক’ৰোনা আৰম্ভ হোৱাৰ সময়ত ভাৰতে ‘ভেণ্টিলেটৰ’ নিৰ্মাণ কৰাই নাছিল। কিন্তু আজিৰ তাৰিখত ভাৰতে কেবা সহস্ৰ ‘ভেণ্টিলেটৰ’ নিৰ্মাণ কৰে। যি ভাৰতে মঙল গ্ৰহলৈ যোৱাৰ সামৰ্থ্য বহণ কৰিছে, সেই ভাৰতে আধুনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰও নিৰ্মাণ কৰিব পাৰিব। পিচে, আমদানী কৰোটোকেই সহজ বুলি গণ্য কৰা হল। মানুহৰ স্বভাৱেই তেনে, সহজটোকেই আকোৱালি ল’ব খোজে, সহজে পাব পৰাটোকে ধৰিব খোজে। আপোনালোকৰ ঘৰবোৰতো চাবচোন, দৈনন্দিন জীৱনত আমি বহু বিদেশ সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰো। প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো একে কথাৰে পুৰাবৃত্তি ঘটিল। পিচে, আজিৰ ভাৰতে পৰিস্থিতি সলোৱাৰ বাবে কৰ্মৰত হৈছে।
এতিয়া, ভাৰতে ক্ষমতা আৰু সামৰ্থ্য ত্বৰান্বিত কৰাৰ কামত নিজকে ব্ৰতী কৰিছে। এটা সময় আছিল আমাৰ যুজাৰু বিমান ‘তেজছ’ নিৰ্মাণৰ বাবেও আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু আজি আমাৰ চৰকাৰে ‘তেজছ’ বিকশিত কৰাৰ বাবে আমাৰ অভিযন্তা আৰু বিজ্ঞানীসকলৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আস্থা স্থাপন কৰিছে আৰু তাৰ সুবাদতে আজি সুন্দৰ ভাবে ‘তেজছে’ আমাৰ আকাশত পাখি মেলিব পাৰিছে। কে-সপ্তাহ মানৰ আগতে মাত্ৰ ‘তেজছ’ৰ বাবে ৪৮,০০০কোটি টকাৰ এটি ফৰমাইছ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ সুবাদত এই ক্ষেত্ৰত বহু সংখ্যক ‘এমএছএমই’-য়ে মূৰ দাঙি উঠিব আৰু বাণিজ্যক পৰিসৰো বিশাল হৈ উঠিব। ‘বুলেট-প্ৰূফ’ জেকেটৰ বাবে আমাৰ জোৱানসকলে দীৰ্ঘ দিন ধৰি অপেক্ষা কৰিব লাগিছিল। আজি, আমি কেৱল আমাৰ বাবেই ‘বুলেট-প্ৰূফ’ জেকেট নিৰ্মাণ নকৰো, বৰং আন দেশসমূহলৈ যোগান ধৰাৰ বাবেও আমাৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিছো।
বন্ধুসকল,
‘প্ৰতিৰক্ষা প্ৰধান’ৰ পদ সৃষ্টিৰ পিচৰে পৰা খণ্ডটোৰ বাবে সম্পন্ন কৰিব লগা উপকৰণ ক্ৰয় প্ৰক্ৰিয়াত সমতা স্থাপন কৰা, নমুনা পৰীক্ষণ আৰু পৰীক্ষণ, উপকৰণৰ সংযোজন আৰু সেৱাৰ প্ৰক্ৰিয়া তেনেই সহজ হৈ পৰাৰ লগতে প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ সকলো বিভাগৰ সহযগিতাৰে এই প্ৰক্ৰিয়াই দ্ৰুতগতিত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। সেনাবাহিনীৰ আধুনিকীকৰণৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাক এইবাৰৰ বাজেটে আৰু অধিক শক্তি প্ৰদান কৰিলে। এইবেলিৰ বাজেটত প্ৰায় ডেৰ দশকৰ পিচত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ বাবে নিৰ্দ্ধাৰিত পুঁজিৰ পৰিমাণ ১৯শতাংশ হাৰে বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইফালে, স্বাধীনতাৰ পিচত এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ বৃ্দ্ধিত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। ব্যক্তিগত খণ্ডক উত্সাহিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে স্বাচ্ছন্দ্যৰে বাণিজ্য কৰাৰ পৰিৱেশ প্ৰদানৰ বাবে যাৱতীয় পদক্ষেপো গ্ৰহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষাখণ্ডত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণক লৈ উদ্ভৱ হোৱা চিন্তাকো মই বুজি পাও। অৰ্থনীতিৰ অন্যান্য ক্ষেত্ৰ্সমূহৰ তুলনাত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত চৰকাৰৰ হস্তক্ষেপ নিতান্তই অধিক। চৰকাৰ হ’ল একমাত্ৰ কিনোতা, চকাৰেই উত্পাদকো আৰু চৰকাৰৰ অনুমতি নোলোৱাকৈ এনে সামগ্ৰীৰ ৰপ্টানী কৰাটোও সম্ভৱ নহয়। আৰু এয়া নিতান্তই স্বাভাৱিকো, কাৰণ ই দেশৰ নিৰাপত্তাৰে জড়িত প্ৰসংগ। পিচে, একেটা সময়তে এটা কথাও মানি ল’ব লাগিব যে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগিতা অবিহণে ২১শতিকাৰ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীৰ উত্পাদনী বাতবৰণটোৱে উদ্গতি কৰিব নোৱাৰে। এই কথা মই বাৰুকৈয়ে বুজো আৰু এতিয়া চৰকাৰৰ সকলো অংগই এই কথাত সহমত ব্যক্তও কৰিছে। সেয়ে, ২০১৪ চনৰ পৰৱৰ্তি সময়ছোৱাত আমি স্বচ্ছতা, পূৰ্বানুমান সম্ভৱতা আৰু স্বাচ্ছন্দ্যৰে বাণিজ্য কৰাৰ পৰিৱেশ প্ৰদান কৰাৰ বাবে খণ্ডটোত এটাৰ পিচত এটা পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছো। অনুজ্ঞা পত্ৰ বাতিলকৰণ, নিয়ন্ত্ৰণমুক্তকৰণ, ৰপ্টানী বৰ্দ্ধন, বিদেশী বিনিয়োগৰ বাবে উদাৰীকৰণৰ দৰে আমি দৃঢ় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছো। আৰু মই নেতৃত্ব আৰু সেনাবাহিনীসমূহৰ পৰা ব্যাপক সহাঁৰি আৰু সহযোগিতা লাভ কৰি আহিছো বুলিও ক’ব বিচাৰিম। তেওঁলোকেও এইবোৰ প্ৰসংগত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাৰ লগতে এই অভিযানক আগুৱাই নিয়াত মনোনিৱেশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কোনো ব্যক্তিয়ে সেনাৰ সাজ পৰিধান কৰিলে বোলে প্ৰবল শক্তি অনুভৱ কৰে, কাৰণ তেওঁলোকৰ বাবে যুদ্ধ হৈছে জীৱন অথবা মৰণ। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ জীৱনক বিপদাপন্ন কৰি দেশক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰে। যদি তেওলোকেই ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ গঢ়াৰ বাবে আগবাঢ়ি আহে তেন্তে বাতাবৰণ যে ইতিবাচক আৰু উদ্দীপণাপূৰ্ণ হৈ উঠিব সেই কথা চাগৈ আপোনালোকেও অনুভৱ কৰিব পাৰিব। আপোনালোকেও চাগৈ জানেই যে প্ৰতিৰক্ষাৰে জড়িত, যিবোৰ সামগ্ৰী আমি স্থানীয় উদ্যোগীৰ সহযোগত নিজেই উত্পাদন কৰিব পাৰো তেনে, ১০০বিধ গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰীৰ এক তালিকা ভাৰতে যুগুতাই উলিয়াইছে, যাক ‘নেতিবাচক’ বুলি অভিহিত কৰা হৈছে। উদ্যোগসমূহে যাতে এইসমূহ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব পৰাকৈ পৰিকল্পনা কৰিব পাৰে তাৰ বাবে সময় নিৰ্দ্ধাৰিত সূচীও যুগুতাই উলিওৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ বহু সৰু সৰু দেশে ইমান দিনে তেওঁলোকৰ সুৰক্ষাক লৈ ইমান উদ্বিগ্ন হোৱা নাছিল। পিচে, পৰিৱৰ্তিত গোলকীয় পৰিৱেশটোত নতুনকৈ সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যহ্বানসমূহৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, তেনে ধৰণৰ সৰু সৰু দেশেও এতিয়া তেওঁলোকৰ সুৰক্ষাক লৈ চিন্তিত হবলগীয়াত পৰিছে, তেওঁলোকৰ বাবেও এতিয়া নিৰাপত্তা এক অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰসংগ হৈ উঠিছে। আমাৰ কম-ব্যয় সম্পন্ন উত্পাদনী সামৰ্থ্যৰ বাবেই তেনেধৰণৰ সৰু সৰু আৰু দুখীয়া দেশসমূহে তেওঁলোকৰ নিৰাপত্তা-প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণৰ বাবে ভাৰতলৈ দৃষ্টি দিয়াটো তেনেই স্বাভাৱিক। মান সম্পন্ন উত্পাদনৰ বাবে আমাৰ সামৰ্থ্য আছেই, আমি কেৱল আগুৱাই যোৱাটোহে কথা। এনেবোৰ দেশক সহায়ৰ হাত আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বৃহত ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব আৰু তাৰ বাবে ভাৰতৰ বিকশিত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ বিশেষ ভূমিকা আৰু বৃহত্ সম্ভাৱনা আছে। আজিৰ তাৰিখত আমি ৪০খনৰো অধিক দেশলৈ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী ৰপ্টানী কৰো। আমদানী-নিৰ্ভৰ দেশৰ পৰিচিতিৰ পৰা আমি পৃথিৱীৰ অন্যতম অগ্ৰণী প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী ৰপ্টানীকৰোতা দেশ হিচাপে নিজকে পৰিচিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়াস কৰিব লাগিব, আৰু এয়া সম্ভৱ কৰিব লাগিব আপোনালোকক লগত লৈ।
বৃহত্ উদ্যোগৰ লগতে মজলীয়া আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবেও এক সুস্থ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী উত্পানী বাতাবৰণেযে নিতান্তই গুৰুত্ব বহণ কৰে সেই কথা আমি মনত ৰাখিব লাগিব। সময়ৰ সৈতে তাল মিলাই দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন সাধন কৰাৰ লগতে আৰু আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাটোক সদা-সষ্টম কৰি ৰখাৰ বাবে আমাৰ ‘ষ্টাৰ্টআপ’ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে আমাক প্ৰয়োজনীয় উদ্ভাৱন আগবঢ়াই আহিছে। সমগ্ৰ উত্পাদনী খণ্ডটোৰ ৰাজহাড়ৰ দৰেই ‘এমএছএমই’’সমূহে কাম কৰি আহিছে। আজি সম্পাদিত হোৱা সংস্কাৰ অভিযানে এমএছএমই’সমূহক অধিক স্বাধীনতা প্ৰদান কৰাৰ লগতে পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবেও উত্সাহিত কৰিছে। সমগ্ৰ বাতাবৰণটোক উজ্জীৱিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ইন্ধনৰ দৰে ভূমিকা পালন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এইসমূহ ‘এমএছএমই’য়ে মজলীয়া আৰু বৃহত্ উত্পাদনী গোটসমূহক সহায় কৰে। এই নতুন চিন্তা আৰু নতুন দষ্টিভংগী আকৌ আমাৰ দেশৰ যুৱ-প্ৰজন্মৰ বাবেও অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। ‘আইডিইএক্স’ৰ দৰে মঞ্চসমূহে আমাৰ ‘ষ্টাৰ্টআপ’ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ লগতে যুৱ উদ্যোগীসকলক এই দিশত উত্সাহ প্ৰদান কৰি আহিছে। আজিৰ তাৰিখত দেশত নিৰ্মাণ কৰা প্ৰতিৰক্ষা ক’ৰিডৰসমূহে স্থানীয় উদ্যোগী আৰু উত্পাদসকলকো সহায় কৰিব। আমাৰ দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ স্বয়ংসম্পূৰ্ণতাক ‘জোৱান’ আৰু ‘ন-জোৱান’(যুৱ-প্ৰজন্ম)ৰ সবলীকৰণ হিচাপেও বিবেচনা কৰা উচিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল দেশৰ নিৰাপত্তাৰ প্ৰসংগ মাটি, পানী আৰু আকাশৰে বিজড়িত হৈ আহিছিল। এতিয়া কিন্তু জীৱনৰ প্ৰায় প্ৰতিটো পৰ্যায়লৈ ইয়াৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। আৰু, সন্ত্ৰাসবাদৰ দৰে প্ৰসংগৰ উপস্থিতিয়েই ইয়াৰ প্ৰধান কাৰণ। সেইদৰে, চাইবাৰ আক্ৰমণৰ ৰূপত আন এক নতুন ভাবুকিয়ে নিৰাপত্তাৰ সামগ্ৰিক প্ৰেক্ষাপটটোক সলনি কৰি দিছে। এটা সময় আছিল নিৰাপত্তাৰ বাবে বিশাল পৰিমাণৰ অস্ত্ৰ-ভাণ্ডাৰ আমদানী কৰিবলগীয়া হৈছিল। এতিয়া পৰিৱেশ এনে হৈছে যে এটা সৰু কোঠাত সংস্থাপিত এটা সৰু কম্পিউটাৰো দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে ভাবুকি হ’ব পাৰে আৰু সেয়ে আমি লগতে পৰম্পৰাগত প্ৰতিৰক্ষা উপকৰণৰ লগতে ২১শতিকাৰ প্ৰযুক্তিৰে সঞ্চালিত উপকৰণৰে ভৱিষ্যত-দৰ্শী দৃষ্টিভংগী লৈ আমি কাম কৰিব লাগিব। আৰু এতিয়া তাৰ বাবে বিনিয়োগ কৰিব লাগিব।
সেয়ে, আজি আমি উচ্চতৰ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, বিশ্ববিদ্যালয় আৰু আমাৰ শিক্ষায়তনিক জগতখনত প্ৰতিৰক্ষা-সম্পৰ্কীয় পাঠ্যক্ৰম, প্ৰতিৰক্ষা দক্ষতা পাঠ্যক্ৰম সংযোজিত কৰাৰ লগতে দক্ষতা বিকাশ আৰু মানৱ সম্পদ উন্নয়ণৰ দৰে প্ৰসংগত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাতো নিতান্তই প্ৰয়োজনীয়তা আছে। এই প্ৰসংগত গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনকো গুৰুত্ব দিব লাগিব। ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহক হৃদয়ংগম কৰি এইসমূহ পাঠ্যক্ৰম যুগুতাব লাগিব। পৰম্পৰাগত প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰখনত থকা সমাবেশী জোৱানসকলৰ দৰেই শিক্ষায়তনিক ক্ষেত্ৰৰ এইসকল, গৱেষক আৰু প্ৰতিৰক্ষা বিশেষজ্ঞকো আমি এক দৃষ্টিৰে চোৱাৰ পৰম্পৰা গঢ়িব লাগিব। এনে প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই আমি পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। আশা কৰো আপোনালোকে এই দিশেৰেও কথাবোৰ বিবেচনা কৰি আগবাঢ়িব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ আলোচনা আৰু গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ আধাৰত আৰু চৰকাৰী আৰু বেচৰকাৰী খণ্ডৰ অংশীদাৰিত্বৰে এক সময়-নিৰ্দ্ধাৰিত কৰ্ম পৰিকল্পনা আৰু যথোপযুক্ত পথ-মানচিত্ৰ যুগুতাই উলিয়াবলৈ মই প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ লগতে আপোনালোক আটাইকে আহ্বান জনাইছো। আজিৰ ৱে’বিনাৰত আপোনালোকে আগবঢ়াব লগা বিশিষ্ট চিন্তা আৰু দেশক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাৰ বাবে আপোনালোকে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোলৈকে শুভকামনা জনালো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!
দায়িত্ব অস্বীকাৰ : এয়া প্ৰধনমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ থুলমূল অনুবাদহে। মূল ভাষণ প্ৰদান কৰিছিল হিন্দীত।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during webinar on effective implementation of Budget provisions in defence sector
22 FEB 2021 2:47PM by PIB Delhi
Namaskar ji,
As you all know that the Indian government holds webinars with the people of different fields after the budget presentation for its early implementation. Discussions are going on how to make private companies a partner and draw a roadmap for implementing the budget. I am happy that today I have got the opportunity to meet all the partners and stakeholders participating in the webinar organized by the Ministry of Defence. Many-many best wishes to all of you.
I think today's dialogue is very important in terms of how India can become self-reliant in the defence sector. It is very necessary that there should be information as well as brainstorming regarding the new prospects that have emerged in the defence sector following the budget and what should be the future direction. We often see something scribbled in the places where our warriors are trained that the sweat shed during the period of peace prevents spilling of blood during the war. That is, the precondition of peace is heroism, the precondition of heroism is capability and the precondition of capability is the early preparation and all the rest follow. It is also said in our country: ‘’सहनशीलता, क्षमा, दया को तभी पूजता जग है,बल का दर्प चमकता उसके पीछे जब जगमग है’’ i.e., "Tolerance, forgiveness and mercy is worshipped by the world only when the plume of force shines behind it."
Friends,
India has a centuries-old experience of building weapons and military equipment. We had hundreds of ordnance factories before independence. In both the world wars, weapons at large scale were exported from India. But, for many reasons, this system has not been strengthened as much as it should have been after independence. The condition is such that we have to look for other countries even for small arms. Today, India is one of the biggest defence importers in the world and it is not a matter of great pride. It is not that the people of India do not have talent. It is not that the people of India do not have the capability.
You see, India was not making ventilators when the corona started. Today, India is making thousands of ventilators. India, which has the capacity to reach Mars, could also develop modern weapons. But it was considered easy to import weapons. And the nature of man is such that he accepts what is easy and which is easily found. In your home also you will find that you have been using so many foreign products for years. The same thing has happened with defence. But now today's India is working to change the situation.
Now, India is engaged in accelerating its capacities and capabilities. There was a time when our own fighter aircraft Tejas had to be confined to files. But our government relied on the capabilities of our engineers and scientists on developing the Tejas, and today Tejas is flying gracefully in the skies. A few weeks back, an order worth Rs. 48,000 crore was placed for Tejas. It will lead to coming together of so many MSME sectors in this field and the volume of business will also be very huge. Our jawans have to wait too long for bullet proof jackets. Today, we are not only making bullet proof jackets for ourselves in India, but also increasing our capacity to supply to other countries.
Friends,
With the formation of the post of Chief of Defence Staff, it has become very easy to bring uniformity in procurement processes, trial and testing, induction of equipment and in the process of services, and it is progressing rapidly in collaboration with all the wings of all our defence forces. This year's budget has further strengthened the commitment to modernize the army. The capital outlay in the defence sector has been increased by 19 per cent after about a decade and a half. For the first time since independence, so much emphasis is being given to increase the participation of the private sector in the defence sector. The government is emphasizing on the ease of doing business to take the private sector forward and to make things easier for them to work.
Friends,
I also understand the concern in the defence sector regarding the private sector participation. The government's interference in the defence sector is manifold more than other sectors of the economy. The government is the only buyer, the government itself is the manufacturer and it is also difficult to export without the permission of the government. And it is natural too, because this sector concerns national security. But, at the same time, the defence manufacturing ecosystem of the 21st century cannot grow without the private sector partnership. I understand it very well and now all the organs of the government also agree. And, therefore, you may have noticed that since 2014, with transparency, predictability and ease of doing business, we are constantly moving forward in this sector by taking one step after another. With a number of such measures like de-licensing, de-regulation, export promotion, foreign investment liberalization, we have taken strong steps in this sector one after the other. And I would also say that I have got the maximum support and help for all these efforts from the leadership of the uniformed forces. They are also, in a way, emphasizing it, taking it forward.
Friends,
It gives a lot of strength when a person wearing a uniform of the defence force says this, because for him war is either life or death. He protects the country by risking his life. You can very well imagine that if he comes forward for Atmanirbhar Bharat, then the atmosphere would be full of positivity and enthusiasm. You also know that India has made a list of 100 important items related to defence, which is called negative list and which we can manufacture with the help of our local industries. The timeline has been set so that our industries can plan to meet these requirements.
It is called a negative list in the official language, but I see it in a different way. According to me, it is a positive list in the language of self-sufficiency. This is the positive list on which our own manufacturing capacity is going to increase. This is the positive list that will generate employment in India. This is the positive list that is going to reduce our dependence on foreign countries for our defence needs. This is the positive list that guarantees the sale of indigenous products in India. And there is an inherent possibility of continuous innovation of these products according to the needs of India, our climate and the nature of our people.
Whether it is our army or our economic future, it is a kind of positive list for us. And for you, this is the most positive list, and I assure all of you in this meeting today that there will be no such approach to import any goods related to the defence sector which the country or the government or private company has the capability to design and manufacture. You may have noticed that a part has been reserved for domestic procurement even in the capital budget of defence. I urge the private sector to come forward in manufacturing as well as designing and developing so that Indian flag can be kept flying high on the global stage. Don’t let go of this opportunity. The private sector of the country should utilize the DRDO’s experience in the field of indigenous design and development. Rapid reforms are being undertaken in DRDO so that rules and regulations don’t become an irritant. Now, the private sector will be involved in the beginning of the projects.
Friends,
Never before, many small countries in the world bothered so much for their safety. But in view of the new challenges in the changing global environment, such small countries also have to worry about their security; security is becoming a very important subject for them also. It is very natural that such poor and small countries would look to India for their security needs because of our low cost manufacturing strength. We have the strength of quality products, and we only need to move forward. India also has a big role to play in helping these countries and there is a great role and a huge opportunity for India's developing defence sector. Today, we are exporting defence goods to more than 40 countries. From the identity of the import-dependent country, we have to identify ourselves as the world's leading defence exporter and strengthen this identity by taking you along.
We also have to keep in mind that a healthy defence manufacturing ecosystem is very important for large industries as well as small and medium manufacturing units. Our start-ups are giving us the innovations needed to make rapid changes with the changing times, putting us in the forefront of our defence preparedness. MSMEs work as a backbone for the entire manufacturing sector. The reforms that are taking place today are giving more freedom to MSMEs and encouragement to expand.
These MSMEs help medium and large manufacturing units, which add firepower to the entire ecosystem. This new thinking and new approach is also very important for the youth of our country. Platforms like iDEX are encouraging our start-up companies and young entrepreneurs in this direction. The defence corridors that are being built in the country today will also help local entrepreneurs and local manufacturing. That is, today, self-sufficiency in our defence sector has to be seen as the empowerment of these two fronts – “Jawan as well as Naujawan (Youth)”.
Friends,
There was a time when the security of the country was related to sea, land and sky. Now the scope of security has expanded to every sphere of life. And the major reason for this is tactics like terrorism. Similarly, a new front has opened in the form of cyber attack that has changed the entire dimension of security. There was a time when substantial weapons were to be imported for security. Now the situation is such that even a small computer in a small room has become an aspect of the country's security, and, therefore, we have to work with a futuristic vision keeping in view the technology of the 21st century and the technology driven requirements along with traditional defence items. And investment has to be done now.
Therefore, it is also important today that we will have to focus on defence-related courses, defence skill courses, skill development and human resource development in our higher educational institutions, research institutes, universities and in our academic world. Research and innovation will also have to be taken care of. Time demands that these courses have to be designed as per the needs of India. As there are uniformed soldiers in traditional defence, we have to look for those in the academic world, researchers and security experts. We have to take steps also keeping in view this requirement. I hope you would move forward in this direction also.
Friends,
I would request the Ministry of Defence and all of you to prepare a time-bound action plan and a perfect roadmap, based on today's discussion and implement it with the participation of both the government and the private sector. With the wish that this discussion and your suggestions take the country to new heights in the defence sector, I wish you all the best for today's webinar, for your supreme ideas and for your resolve to make the country self-reliant in the security sector.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.