Prime Minister's Office
PM addresses 66th Convocation of IIT Kharagpur
Gives the mantra of Self 3 - Self-awareness, Self-confidence and Selflessness
23 FEB 2021 1:50PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the 66th Convocation of IIT Kharagpur today through a video conference. Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' and Union Minister of State for Education Shri Sanjay Dhotre were present on the occasion.
The Prime Minister said this day is not only important for the parents and teachers of the IIT but also for the New India as the students represent the entire country. He urged the students passing out, as they embark a new journey of life, to work towards creating startups and innovating things that can change the lives of crores of people in the country. He said the degree they won today represents the aspiration of millions of people, which they have to fulfill. .
The Prime Minister said the need of the day is to work while anticipating the needs of the future, to make innovations for tomorrow. He said an engineer has the capability to see things in more detail and this understanding forms the basis of new discoveries and new breakthroughs in future. He urged the students to find solutions which can improve and save the lives of millions and can save the country's resources.
Shri Narendra Modi asked the students to adopt the mantra of Self 3 to overcome their self doubts and obstacles in the future. He said Self 3 is Self-awareness, Self-confidence and Selflessness. He advised the students to recognize their potential and move forward, move ahead with full confidence, move ahead with selflessness.
The Prime Minister said that there is no place for hastiness in the field of science and technology. He added you may not get complete success in the innovation you are working on. But that failure of yours will also be considered a success, because you will learn something from that as well. He said in the 21st century the IITs need to be taken to the next level from Indian Institutes of Technology to Institutes of Indigenous Technologies to meet the changing demands and aspirations of New India.
Shri Modi said at a time when the world is struggling with the challenges of climate change, India has come up with the idea of International Solar Alliance (ISA) and embodied it. He said today India is one of those countries where the cost of solar power is very low per unit. But there are still many challenges to deliver solar power from door to door. He added India needs technology that minimizes damage to the environment, is durable and user friendly.
The Prime Minister said Disaster management is a subject which the world has looked up to India. During major disasters, along with life, infrastructure is the most affected. He added realizing this two years ago, India took the initiative of establishing Coalition for Disaster Resilient Infrastructure in the United Nations,
The Prime Minister emphasized the need for significant innovation for Industry 4.0. He lauded the efforts of IIT Kharagpur to transform academic research related to AI at industrial level, Internet of things and modern construction technology. He said IIT Kharagpur’s software solutions were also useful in the fight against Corona. He urged the institute to work fast on futuristic solutions in Health Technology. He said a huge market has emerged for personal healthcare equipment. He said the market for Health and Fitness related Equipments is also increasing. He said technology has to be developed to provide for Personal Healthcare Equipments in India which are affordable and accurate.
The Prime Minister said after Corona India has emerged as a major global player in the field of Science, Technology, Research and Innovation. He said with that inspiration, there has been a major increase in the budget for science and research. He said a few days ago, the government has freed Map and Geospatial Data from control. This step will give a lot of strength to the Tech Startup Ecosystem, intensify the campaign for self-reliant India and also give new freedom to young start-ups and innovators of the country.
The Prime Minister lauded the efforts of IIT Kharagpur on the implementation of the new National Education Policy. He praised the institute for the way they were exploring knowledge and science as the strength of our future innovation. He urged the institute to compile 75 major innovations made by the institute to coincide with the 75th year of India’s independence and make them reach the country and the world. He said these inspirations would give a new boost to the country and inspire confidence.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আই আই টি খড়গপুৰৰ ৬৬ তম সমাৱৰ্তনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰত্যেককে তিনিটা মন্ত্ৰ-আত্ম-সচেতনতা, আত্ম-বিশ্বাস আৰু নিঃস্বাৰ্থ হোৱাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে
23 FEB 2021 1:50PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সেৰ জৰিয়তে আইআইটি খড়গপুৰৰ ৬৬তম সমাৱর্তনত ভাষণ দিয়ে। অনুষ্ঠানত কেন্দ্রীয় শিক্ষামন্ত্রী শ্রী ৰমেশ পোখৰিয়াল ‘নিশাংক’ আৰু শিক্ষা ৰাজ্যমন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় ধোত্ৰে উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানত প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, আজিৰ দিনটো কেৱলমাত্র আইআইটি-ৰ অভিভাৱক অভিভাৱিকা আৰু শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীসকলৰ বাবেই গুৰুত্বপূর্ণ নহয়, এই দিনটো নতুন ভাৰতৰ বাবেও গুৰুত্বপূর্ণ, কাৰণ ছাত্র-ছাত্রীসকলে সমগ্ৰ দেশকে প্রতিনিধিত্ব কৰে। উত্তীর্ণ ছাত্র-ছাত্রীসকলৰ উদ্দেশ্যি তেওঁ কয়, তেওঁলোকে জীৱনৰ নতুন অধ্যায় আৰম্ভ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। এই পৰিপ্রেক্ষিতত দেশৰ কোটি কোটি মানুহৰ জীৱনলৈ পৰিবর্তন আনিবলৈ ছাত্র-ছাত্রীসকলক নতুন উদ্যোগ আৰু উদ্ভাৱনীমূলক কামত মনোনিৱেশ কৰিবল প্রধানমন্ত্রীয়ে পৰামর্শ দিয়ে। আজি যি ডিগ্রী তেওঁলোকে অর্জন কৰিছে সেয়া লক্ষ লক্ষ মানুহৰ উচ্চাকাক্ষাৰ প্রতিফলন, তেওঁলোকে মানুহৰ সেই আকাক্ষা পূৰণ কৰিবই লাগিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, ভৱিষ্যতৰ চাহিদাৰ কথা বিবেচনা কৰি কাম কৰাৰ সময় আহি পৰিছে, আগন্তুক দিনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি উদ্ভাৱনমূলক কামত নিয়োজিত হ’ব লাগিব। এজন ইঞ্জিনিয়াৰৰ যিকোনো বিষয়বস্তুক অধিক গভীৰলৈ চোৱাৰ ক্ষমতা আছে। আৰু এই বুজা-পৰাৰ বিষয়ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তেওঁলোকে নতুন নতুন আবিষ্কাৰৰ বাবে উদ্যোগী হব লাগিব আৰু ভবিষ্যতৰ বাবে নতুন কিবা কৰিব লাগিব। লক্ষ লক্ষ মানুহৰ জীৱন ৰক্ষা কৰা আৰু মানোন্নয়নৰ বাবে ছাত্র-ছাত্রীসকলৰ বিভিন্ন সমস্যা সমাধান কৰিব লাগিব আৰু একেলগে দেশৰ সম্পদকো ৰক্ষা কৰিব লাগিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে ছাত্র-ছাত্রীসকলৰ প্রত্যেককে তিনিটা মন্ত্র-আত্ম-সচেতনতা, আত্ম-বিশ্বাস আৰু নিঃস্বার্থ হোৱাৰ পৰামর্শ প্ৰদান কৰে যাতে ইয়াৰ সহায়ত তেওঁলোকে ভৱিষ্যতে যিকোনো সংশয় আৰু বাধা অতিক্রম কৰিব পাৰে। এই ছাত্র-ছাত্রীসকলে তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনাৰ দিশটো চিহ্নিত কৰি আত্মপ্রত্যয়ৰ সৈতে নিঃস্বার্থভাৱে আৰু আগুৱাই যাব লাগিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তিতত দ্রুততাৰ কোনো স্থান নাই। যি কাম কোনোবাই আৰম্ভ কৰিছে সেই উদ্ভাৱনৰ সম্পূর্ণ সাফল্য এজনে নাপাবও পাৰে। কিন্তু এই ব্যর্থতাকেই সাফল্য বুলি বিবেচনা কৰা উচিত। কাৰণ তাৰ পৰাও এজনে শিকিব পাৰে। একবিংশ শতাব্দীত আইআইটিসমূহৰ ভূমিকা ইণ্ডিয়ান ইন্সটিটিউট অৱ টেকনোলজিৰ পৰা ইন্সটিটিউট অৱ ইণ্ডিজিনিয়াছ টেকনোলজিলৈ পৰিৱর্তন কৰিব লাগিব, যাতে নতুন ভাৰতৰ চাহিদা আৰু আকাক্ষা পূৰণ কৰিব পৰা যায়।
শ্রী মোদীয়ে কয়, সমগ্ৰ বিশ্বই যেতিয়া জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সমস্যা মোকাবিলা কৰিছে, ভাৰতে তেতিয়া আন্তর্জাতিক সৌৰ জোটৰ ধাৰণা লৈ আহিছে। তেওঁ কয় যে আজি ভাৰত সেই দেশবোৰৰ ভিতৰৰ এখন য'ত প্ৰতি ইউনিটত সৌৰ শক্তিৰ ব্যয় অতি কম। কিন্তু এতিয়াও ঘৰে ঘৰে সৌৰ শক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ বহুতো প্ৰত্যাহ্বান আছে। ভাৰতে এনে প্রযুক্তি উদ্ভাৱন কৰিব লাগিব যাৰ ফলত পৰিৱেশৰ ক্ষতি কম হয় আৰু সেই স্থিতিশীল প্রযুক্তি ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ পক্ষে সুবিধাজনক হয়।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, সমগ্ৰ বিশ্বই এতিয়া বিপর্যয় মোকাবিলাৰ ক্ষেত্রত ভাৰতৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখে। যিকোনো ডাঙৰ বিপর্যয়ৰ সময়ত জীৱন আৰু পৰিকাঠামো আটাইতকৈ বেছি ক্ষতিগ্রস্ত হয়। এই বিষয়টো উপলব্ধি কৰি ৰাষ্ট্রসংঘত কোৱালিচন ফৰ ডিজাস্টাৰ ৰেজিলিয়েন্ট ইনফ্ৰাষ্টাকচাৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাৰতে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছিল।
চতুর্থ পর্বৰ উদ্যোগৰ বাবে উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্বৰ তাৎপর্যৰ কথা শ্রী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে। উদ্যোগ ক্ষেত্রত, ইন্টাৰনেটৰ প্রয়োগ আৰু আধুনিক নির্মাণ প্রযুক্তিতে কৃত্রিম মেধা সংক্রান্ত বিভিন্ন শিক্ষামূলক গৱেষণাৰ উদ্যোগৰ বিষয়ে আইআইটি খড়গপুৰৰ প্রয়াসৰ তেওঁ প্রশংসা কৰে। আইআইটি খড়গপুৰৰ উদ্ভাৱিত ছফ্টৱেৰে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত যথেষ্ট ফলপ্রসূ হৈছে। তেওঁ স্বাস্থ্য প্রযুক্তিত এই প্রতিষ্ঠানক বিভিন্ন উদ্ভাৱনমূলক কাম কৰাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয়, ব্যক্তিগত স্তৰত স্বাস্থ্য খণ্ডত ব্যৱহৃত বিভিন্ন সৰঞ্জামৰ বৃহৎ বজাৰ আছে। সুস্থ হৈ থকাৰ বাবে যিবোৰ সৰঞ্জামৰ প্রয়োজন সেইসমূহ বজাৰতো ক্রমশ বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতত স্বাস্থ্য সংক্রান্তীয় বিভিন্ন যন্ত্রপাতি প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্রত নতুন নতুন প্রযুক্তি উদ্ভাৱন কৰিব লাগিব, যিসমূহ যাতে কম মূল্যত লাভ কৰিব পাৰি আৰু নিখুঁতভাৱে কাম কৰে সেই দিশৰ প্ৰতি নজৰ ৰাখিব লাগিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, ক’ৰোনাৰ পাছত বিজ্ঞান, প্রযুক্তি, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনত ভাৰতে আন্তর্জাতিক স্তৰত গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এই উচ্চাকাক্ষাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বাজেটত বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তিৰ বাবে বাজেট বৃদ্ধি কৰা হৈছে। কিছুদিন পূৰ্বে মানচিত্র আৰু ভূস্থানিক তথ্যক চৰকাৰে নিয়ন্ত্রণমুক্ত কৰিছে। ইয়াৰ ফলত প্রযুক্তিগত ক্ষেত্রত নতুন উদ্যোগৰ সুবিধা হ’ব। স্টার্টআপ আৰু উদ্ভাৱনক লৈ যিসকল তৰুণ-তৰুণীয়ে কাম কৰিছে তেওঁলোকে আৰু স্বাধীনতা লাভ কৰিব আৰু দেশ আত্মনির্ভৰতাৰ দিশত আগুৱাই যাব।
নতুন জাতীয় শিক্ষানীতি বাস্তৱায়নৰ বাবে আইআইটি খড়গপুৰৰ প্ৰচেষ্টাক প্রধানমন্ত্রীয়ে ভূয়সী প্রশংসা কৰে। এই প্রতিষ্ঠানে যিদৰে জ্ঞান-বিজ্ঞান চর্চা কৰে তাৰ ফলত ভৱিষ্যতৰ উদ্ভাৱনমূলক কামত শক্তিৰ সঞ্চাৰ হ’ব। শ্রী মোদীয়ে দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বর্ষপূর্তিত ৭৫ ৰকমৰ উদ্ভাৱনমূলক কাম কৰাৰ বাবে এই প্রতিষ্ঠানক আহ্বান জনায়, যাৰ সুফল দেশ আৰু পৃথিৱীয়ে লাভ কৰিব। তেওঁ কয় যে এই অনুপ্ৰেৰণাবোৰে দেশক এক নতুন উৎসাহ প্ৰদান কৰিব আৰু আত্মবিশ্বাসক অনুপ্ৰাণিত কৰিব।