Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration and foundation stone laying ceremony of various development projects in Assam
22 FEB 2021 4:02PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai
Bharat Mata Ki Jai
Bharat Mata Ki Jai
I welcome and extend my best wishes to the people of Assam on this special occasion from the land of Dhemaji.
Present on the dais, the Governor of Assam, Prof. Jagdish Mukhi ji, the popular and celebrated Chief Minister of the state, Mr. Sarbananda Sonowal ji, my colleaguesin the Union Council of Ministers, Shri Dharmendra Pradhan ji and Shri Rameswar Teli ji, Minister of Government of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarma ji, other ministers of the State Government, MPs, MLAs and my dear brothers and sisters from Assam who have come in large numbers.
It is my privilege that I am visiting Dhemaji for the third time and meeting all of you and every time the intimacy, warmth and the blessings of the people here inspire me to work more and something new for Assam and the North East. When I came here to lay the foundation stone of the Indian Agriculture Research Institute at Gogamukh, I said that North East will become a new engine of India's growth. Today we can see the reflection of that faith.
Brothers and sisters,
Eight decades ago, Assamese cinema started its journey from the North Bank of the Brahmaputra with the film ‘Joymoti’. The region has given many personalities to enhance the pride of the culture of Assam. Rupkonwar Jyoti Prasad Agarwala, Kalaguru Bishnu Prasad Rabha, Natasurya Phani Sarma, all of them took the identity of Assam to new heights. Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika ji had once written: लुइतुर पार दुटि जिलिक उठिब राति, ज्बलि हत देवालीर बन्ति। i.e., both the banks of the Brahmaputra will be illuminated like the lighting of lamps in Diwali.And yesterday I saw, especially in the social media, how you celebrated Diwali here by lighting thousands of lamps. The light of lamps reflects the picture of development in Assam amidst peace and stability. The Centre and the Assam government are committed for a balanced development in Assam. And a major foundation of this development is the infrastructure of Assam.
Friends,
Despite the abundant potential in the North Bank, the earlier governments meted step-motherly treatment to the region. Connectivity, hospitals, educational institutions and industries did not figure in the priority of the earlier governments. Ours and Sarbananda ji government, which are working on the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas and Sabka Vishwas, ended this discrimination. Our government expedited the work of the Bogibeel Bridge, which the region had been waiting for years. The broad gauge railway line reached the North Bank only after the formation of our government. Kalibhumura Bridge, the second over the Brahmaputra, will further enhance the region’s connectivity.It is also being implemented expeditiously. The work of a four-lane national highway in the North Bank is also progressing rapidly. Only last week, several new projects related to the region’s waterway connectivity from the Mahabahu Brahmaputra have started. Work on a large terminal and logistics park at Jogighopa in Bongaigaon has also commenced.
Friends,
As part of this series, Assam is getting a new gift of more than 3,000 crore worth energy and education infrastructure projects today. Whether it is engineering colleges at Dhemaji and Sualkuchi, expansion of the refinery at Bongaigaon, the secondary tank farm at Dibrugarh or the gas compressor station at Tinsukia, these projects will empower the identity of the region as a hub of energy and education. These projects are also symbols of empowerment of Assam as well as the eastern India.
Friends,
On the path of self-reliance, it is very important for India to continuously increase its potential and capabilities. In the last few years, we have substantially increased the oil storage capacity in India for refining and emergencies.Refining capacity has also been increased at Bongaigaon refinery. The gas unit that has been launched today is going to increase the capacity of LPG production here. All these projects will facilitate the lives of the people in Assam and the North-East and also enhance employment opportunities for the youth.
Brothers and sisters,
When a person gets basic amenities, his confidence grows immensely. The growing confidence also develops the region and the country as well. Today, our government is trying to reach out to those people and areas where facilities did not exist earlier. Now, the administration has emphasised on providing facilities to them. Earlier, people were left on their own.Just imagine, only 50-55 householdsout of every 100 households in the country i.e., about half of them had LPG gas connections before 2014. Despite refineries and other facilities, only 40 people out of 100 people had gas connections in Assam. Sixty percent of people did not have it. The poor sisters and daughters were compelled to live in the web of kitchen smoke and diseases. We have changed this situation through the Ujjwala Yojana. In Assam, the coverage of gas connection is about 100 per cent today. LPG connections have increased by more than three times in the districts around the Bongaigaon refineryafter 2014. This year’s Union budget provides for free LPG connections to one crore more poor sisters.
Friends,
The poor and the small farmers of the country suffer the most due to the paucity of gas connection, electricity connection and manure production. Most of the 18,000 villages which did not have electricityeven after decades of independencewere from Assam, North East. Many fertilizer factories in eastern India were either closed or declared sick for want of gas. Who had to suffer? They were the poor, the middle class people and the youngsters from here. Our government is trying to rectify earlier mistakes. Today,the eastern India is being connected through one of the largest gas pipelines in the worldunder the Pradhan Mantri Urja Ganga Yojana. If the policy is correct and intentions are clear, intentions also change and so does destiny. Bad intentions are eliminated and destiny also changes the fortune of the people. Today, the gas pipeline network that is being developed, optical fibre that is being laid in every village, pipes that are being laid to provide water to every household, all these infrastructure that is being laid in the lap of Mother India is not just iron pipe or fibre. These are the new destiny lines of Mother Bharat.
Brothers and sisters,
Our scientists, engineers and technicians have a big role to give a fillip to Atmanirbhar Bharat. Over the years, we have been working to create an environment in the country where the youth of the country should solve the problems in a new innovative way, through start-ups. Today, the whole world is recognizing the talent of India's engineers and technocrats. The youth of Assam have tremendous potential. The state government is committed to increasing this capacity. More than 20 engineering colleges are here because of the efforts of the Assam government. With the dedication of Dhemaji Engineering College to the nation and laying of the foundation stone of Sualkuchi Engineering College, the situation is getting further reinforced. Dhemaji Engineering College is the first engineering college in the North Bank. I am told that the process of building three more engineering colleges is in the pipeline. Whether it is special colleges, polytechnic colleges or other institutionsfor daughters, the government of Assam is working on a large scale.
Brothers and sisters,
The Assam government is also trying to implement the new national education policy at the earliest. The new National Education Policy is going to benefit Assam, its tribal society and the children of my labour brothers and sisters working in tea plantations. That is because it emphasizes studies in local language and skill building associated with local professions. When medical or technical education is imparted in the local language, the children of the poorest will also become doctors and engineers and benefit the country. The poorest of the poor will be able to realize the dreams of their parents. States like Assam which boasts of tea, tourism, handloom and handicraft are the great strengths of self-reliance. The youth here are going to benefit greatly when they learn these skills in schools and colleges. The foundation of self-reliance will be laid there. This year's budget also provides for opening of hundreds of new Eklavya model schools in tribal areas, which will also benefit Assam.
Friends,
With the blessings of the Brahmaputra, the land of this region is very fertile. The state and the central governments are working together to ensure that farmers here can increase their potential, get modern farming facilities and increase their incomes. Keeping every need of the farmers in mind, work is being done whether it is the transfer of money to their bank accounts directly, or the start of a pension scheme or to provide them good seeds, or soil health cards. With special emphasis on fisheries, our government has already created a separate fisheries ministry. Our government is now spending more than what has not been spent since independence to promote fisheries. A huge scheme of Rs. 20,000 crore has also been formulated for the fish business, which will also benefit the brothers associated with the fisheries in Assam. It is the endeavour of the government that the produce of the farmers of Assam and the country have access to the international market. For this, the laws relating to agriculture have also been reformed.
Friends,
North Bank's tea gardens also have a very big role in the economy of Assam. One of the top priorities of our government is to facilitate the life of our brothers and sisters working in these tea gardens. I compliment the government of Assam for launching a campaign to lease land to small tea growers.
Brothers and sisters,
Those who ruled the country for decades had assumed that Dispur is far away from Delhi. This mindset caused a lot of damage to Assam. But now Delhi is not far away from you. Delhi is standing at your doorstep. The ministers of the central government have been sent here hundreds of times in the last few years so that they can understand your difficulties and monitor the ongoing work. We have endeavoured to prepare schemes keeping in view your needs. I have also come to Assam many times so that I can also become a participant in your development journey also. Assam has everything that every citizen here needs for a better life. Now, what is needed is that you have the opportunity to further strengthen the double engine of development and progress. I assure the people of Assam that with your cooperation and blessings, the development of Assam will speed up and Assam will reach new heights of development.
Brothers and sisters,
I know you are waiting for the election. As far as I remember the last time the election was announced, it was probably on the fourth of March. This time also, I see the possibility of announcement ofthe electionsanytime in the first week of March. It is the job of the Election Commission. But I will try to go to Assam, West Bengal, Kerala, Tamil Nadu, Puducherryas many times as I can before the elections are announced. For example, if the elections are announced on March 7th or somewhere during that time, because it was announced on March 4th last time, then I will try my best to come here as many times before elections are announced. And brothers and sisters, today you have blessed us by coming in such a large number, you have strengthened our faith in the journey of development and I express my heartfelt gratitude for this. Once again I congratulate the fishermen, farmers, mothers and sisters, my tribal brothers and sisters of Assam for the number of projects that were launched or foundation of which was laid today for making Assam self-reliant, for the contribution of Assam to building India and the bright future of the young generation of Assam.I convey my best wishes. Clench your both fists and speak with me with full strength Bharat Mata KiJai, Bharat Mata KiJai, Bharat Mata KiJai.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
22 FEB 2021 4:02PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতাৰ জয়,
ভাৰত মাতাৰ জয়,
ভাৰত মাতাৰ জয়৷
ধেমাজিৰ সাৰুৱা ভূমিৰ পৰা অসমবাসীক এই বিশেষ দিনটোৰ বাবে মই শুভেচ্ছা আৰু অভিনন্দন জনাইছো!
মঞ্চত উপৱিষ্ট অসমৰ ৰাজ্যপাল অধ্যাপক জগদীশ মুখীজী, অসমৰ জনপ্ৰিয় যশস্বী মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান সৰ্বানন্দ সোণোৱালজী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানজী, শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলীজী, অসমৰ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী ড০ হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাজী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰীগণ, সাংসদসকল, বিধায়কসকল তথা বিশাল সংখ্যাত উপস্থিত অসমৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
এইটো মোৰ সৌভাগ্য যে আজি মই তৃতীয়বাৰৰ বাবে আপোনালোক সকলোকো সাক্ষাৎ কৰাৰ সুবিধা লাভ কৰিছো, আৰু প্ৰতিবাৰেই ইয়াত থকা লোকসকলৰ আপোনত্ব, ইয়াত থকা লোকসকলৰ উষ্মতা, ইয়াৰ লোকসকলৰ আশীৰ্বাদে মোক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে নতুন কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। যেতিয়া মই ইয়ালৈ গোগামুখত ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলৈ আহিছিলো, মই কৈছিলো যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ভাৰতৰ বিকাশৰ এক নতুন ইঞ্জিন হ'ব। আজি আমি এই বিশ্বাসক আমাৰ চকুৰ সন্মুখত পৃথিৱীত অৱতৰণ কৰা দেখিছো।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ এই উত্তৰ পাৰৰ পৰা, আঠ দশক আগতে, অসমীয়া চিনেমাই জয়মতী ছবিৰ সৈতে যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল। অঞ্চলটোৱে অসমৰ সংস্কৃতিৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিবলৈ বহুতো ব্যক্তিত্বৰ জন্ম দিছে। ৰূপকোঁৱৰ জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালা, কলাগুৰু বিষ্ণু প্ৰসাদ ৰাভা, নটসূৰ্য্য ফণী শৰ্মা, তেওঁ অসমৰ পৰিচয় নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছিল। ভাৰতৰত্ন ড০ ভূপেন হাজৰিকা জীয়ে লিখিছিল: "লুইতৰ পাৰ দুটি জিলিকি উঠিব ৰাতি, জ্বলি হাট দেৱালীৰ বন্তি। দেৱালীত জ্বলন্ত চাকিৰ দ্বাৰা ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ দুয়োটা পাৰ আলোকিত হ'ব, আৰু কালি মই দেখিছিলো, বিশেষকৈ ছচিয়েল মিডিয়াত, আপোনালোকে এই অঞ্চলত কেনেকৈ দেৱালী উদযাপন কৰিছিল, হাজাৰ হাজাৰ চাকি কেনেকৈ জ্বলাইছিল। পোহৰ, শান্তি আৰু স্থিৰতাৰ মাজত চাকিবোৰত অসমত বিকাশৰ ছবিও আছে। কেন্দ্ৰ আৰু অসম চৰকাৰে এক সন্তুলিত বিকাশত ৰাজ্যখন বিকশিত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰি আছে। আৰু এই বিকাশৰ এক মুখ্য ভিত্তি হৈছে অসমৰ আন্তঃগাঁথনি।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ পাৰত সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা থকা স্বত্বেও পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে অঞ্চলটোৰ প্ৰতি সতীয়া মাকৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰিছিল। যোগাযোগ, চিকিৎসালয়, শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান, উদ্যোগ, পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ প্ৰাথমিকতাই নাছিল। ‘সবকা সাথ সবকা বিকাশ আৰু সবকা বিশ্বাস’ এই মন্ত্ৰৰ ওপৰত কাম কৰি থকা আমাৰ চৰকাৰে, সৰ্বানন্দজীৰ চৰকাৰে এই বৈষম্য আঁতৰ কৰিছে। আমাৰ নিজৰ চৰকাৰে বগীবিল দলঙৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰিছে, যি বহু বছৰ ধৰি অপেক্ষাৰত হৈ আছিল। আমাৰ চৰকাৰ অহাৰ পিছত উত্তৰ পাৰৰ ব্ৰডগ’জ ৰেলপথৰ কাম হৈছিল। ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ দ্বিতীয়খন দলং কলীয়া ভোমোৰাই ইয়াৰ সংযোগ আৰু বৃদ্ধি কৰিব। ইয়াকো দ্ৰুতভাৱে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। উত্তৰ পাৰৰ চাৰি লেনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ কামো দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব ধৰিছে। যোৱা সপ্তাহত মহাবাহু ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ পৰা জলপথ সংযোগৰ নতুন কাম আৰম্ভ হৈছে। বংগাইগাঁৱৰ যোগীঘোপাত এটা বৃহৎ টাৰ্মিনেল আৰু লজিষ্টিক পাৰ্কৰ কামো আৰম্ভ হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত অসমে আজি ৩ হাজাৰ কোটিৰো অধিক শক্তি আৰু শিক্ষা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ নতুন উপহাৰ লাভ কৰিছে। ধেমাজি আৰু শুৱালকুছিত অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়, বংগাইগাঁৱৰ শোধনাগাৰৰ সম্প্ৰসাৰণ, ডিব্ৰুগড়ৰ ছেকেণ্ডেৰী টেংক ফাৰ্ম অথবা তিনিচুকীয়াৰ গেছ কম্প্ৰেছৰ ষ্টেচন, এই প্ৰকল্পবোৰে শক্তি আৰু শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে অঞ্চলটোৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰিব। এই প্ৰকল্পবোৰ অসমৰ লগতে ক্ষীপ্ৰ গতিত উদ্ভাসিত হোৱা পূব ভাৰতৰ প্ৰতীক হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বাবে স্বাৱলম্বী হোৱা, নিৰন্তৰভাৱে ইয়াৰ সম্ভাৱনা, ইয়াৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। বিগত বৰ্ষসমূহত আমি শোধন আৰু জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বাবে ভাৰতত তেল সংৰক্ষণৰ ক্ষমতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছো। বংগাইগাঁও শোধনাগাৰৰ শোধন ক্ষমতাও বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আজি মুকলি কৰা গেছ ইউনিটে ইয়াত এলপিজি উৎপাদনৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই অসম আৰু উত্তৰ-পূবৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন সহজ কৰিব আৰু যুৱচামৰ বাবে নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
যেতিয়া এজন ব্যক্তিয়ে মৌলিক সুবিধা লাভ কৰে তেওঁৰ আত্মবিশ্বাস যথেষ্ট বৃদ্ধি হয়। বৰ্ধিত আত্মবিশ্বাসেও অঞ্চলটো বিকশিত কৰে আৰু দেশখন বিকশিত কৰে। আজি আমাৰ চৰকাৰে সেইসকল লোকৰ কাষ চাপিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে, য'ত সুবিধা আগতে উপলব্ধ নাছিল। এতিয়া প্ৰণালীটোৱে তেওঁলোকক সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। প্ৰথম জনসাধাৰণে সকলোবোৰ তেওঁলোকৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিছিল। আপোনালোকে চিন্তা কৰক, ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশৰ প্ৰতি ১০০টা পৰিয়ালৰ ভিতৰত মাত্ৰ ৫০-৫৫টা পৰিয়ালত এলপিজি গেছৰ সংযোগ আছিল অৰ্থাৎ তাৰ প্ৰায় আধা। অসমত শোধানাগাৰ তথা অন্যান্য সুবিধা থকা স্বত্বেও, ১০০ জনৰ ভিতৰত ৪০ জন লোকৰহে গেছ সংযোগ আছিল। ৬০ জনৰ ওচৰত এইটো নাছিল। দৰিদ্ৰ ভনী আৰু কন্যাসকলৰ জীৱন ৰান্ধনি ঘৰৰ ধোঁৱা আৰু ৰোগৰ জালত বাস কৰিবলৈ বাধ্য হৈ পৰিছিল। আমি উজ্বলা যোজনাৰ জৰিয়তে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিছো। অসমত গেছ সংযোগৰ কভাৰেজ আজি প্ৰায় ১০০ শতাংশ। বঙাইগাওঁ শোধানাগাৰৰ চৌপাশৰ জিলাসমূহত ২০১৪ চনৰ পিছত ৩ গুণতকৈ অধিক এলপিজি সংযোগ বৃদ্ধি পাইছে। এইবাৰৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ১ কোটি দৰিদ্ৰ ভনীসকলক উজ্বলাপ বিনামূলীয়া এলপিজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
গেছ সংযোগ, বিদ্যুৎ সংযোগ, সাৰ উৎপাদন, এইসমূহৰ অভাৱৰ ফলত আটাইতকৈ বেয়াকৈ ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে আমাৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ, আমাৰ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল। স্বাধীনতাৰ কেইবা দশকৰ পাছতো, বিদ্যুৎ নথকা ১৮ হাজাৰ গাঁৱৰ বেছিভাগ অসম, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। পূব ভাৰতৰ বহুতো সাৰ কাৰখানা হয় বন্ধ কৰা হৈছিল অথবা গেছৰ অভাৱত কাম নহ’ব বুলি ঘোষণা কৰা হৈছিল। কোনে কষ্ট ভোগ কৰিবলগীয়া হ’ল? আমাৰ চৰকাৰে দৰিদ্ৰ, মধ্যবিত্ত, ইয়াৰ যুৱচামক… আগৰ ভুলবোৰৰ সংশোধন কৰাৰ কাম কৰি আছে। আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী উৰ্জা গংগা যোজনাৰ অধীনত, পূব ভাৰতক বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ গেছ পাইপলাইনৰ জৰিয়তে সংযোগ কৰা হৈছে। যদি আঁচনিটো শুদ্ধ হয়, উদ্দেশ্যবোৰ স্পষ্ট হয়, উদ্দেশ্যও সলনি হয়, ভাগ্যও সলনি হয়। বেয়া উদ্দেশ্য দূৰ হয় আৰু বিধাতাইও মানুহৰ ভাগ্য সলনি কৰে। আজি দেশত যিবোৰ গেছ পাইপলাইনৰ নেটৱৰ্ক বিকশিত হৈছে, দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱত অপ্টিকেল ফাইবাৰ স্থাপন কৰা হৈছে, প্ৰতিটো পৰিয়ালক পানী যোগান ধৰোতাৰ বাবে পাইপ স্থাপন কৰা হৈছে, ভাৰত মাতৃৰ কোলাত স্থাপন কৰা এই সকলোবোৰ আন্তঃগাঁথনি কেৱল লোৰ পাইপ বা ফাইবাৰ নহয়, এইবোৰ হৈছে ভাৰত মা'ৰ নতুন ভাগ্যৰেখা৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমাৰ বৈজ্ঞানিক, আমাৰ অভিযন্তা, প্ৰযুক্তিবিদসকলৰ ভাৰতক ত্বৰান্বিত কৰাত এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে। বহু বছৰ ধৰি আমি দেশত এনে এক পৰিবেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ কাম কৰি আছো য'ত দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰা এক নতুন অভিনৱ উপায়েৰে সমস্যাবোৰ সমাধান কৰিব পাৰে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিবিদৰ, ভাৰতৰ অভিযন্তাসকলৰ শক্তি মানি লৈছে। অসমৰ যুৱচামৰ বাবেও এক আশ্চৰ্যকৰ সম্ভাৱনা আছে। ৰাজ্য চৰকাৰে এই ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত ব্যস্ত হৈ পৰিছে। অসম চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে আজি ইয়াত ২০খনতকৈও অধিক অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয় স্থাপিত হৈছে। আজি ধেমাজি অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়ৰ সমৰ্পণ আৰু শুৱালকুছি অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলাই এই স্থিতিক অধিক শক্তিশালী কৰিছে। ধেমাজি অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয় হৈছে উত্তৰ পাৰৰ প্ৰথমখন অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয়। মোক কোৱা হৈছে যে আৰু ৩খন অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে। কন্যা, পলিটেকনিক মহাবিদ্যালয়, বা অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে বিশেষ মহাবিদ্যালয় হওক, অসম চৰকাৰে বৃহৎ পৰিমাণত কাম কৰি আছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
অসম চৰকাৰেও নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি অতি শীঘ্ৰে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। এই নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ লাভা-লাভে অসম, ইয়াৰ জনজাতীয় সমাজ, চাহ বাগানত কাম কৰা মোৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলৰ সন্তানক উপকৃত কৰিব। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে ই স্থানীয় বৃত্তিৰ সৈতে জড়িত স্থানীয় ভাষা আৰু দক্ষতা নিৰ্মাণত অধ্যয়ন কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে। যেতিয়া স্থানীয় ভাষাত চিকিৎসা শিক্ষা উপলব্ধ হ’ব, যেতিয়া স্থানীয় ভাষাত কাৰিকৰী শিক্ষা দিয়া হ’ব, তেতিয়া দৰিদ্ৰতম লোকৰ শিশুও চিকিৎসক হ'ব, অভিযন্তা হ'ব আৰু দেশক উপকৃত কৰিব। দৰিদ্ৰতম পিতৃ-মাতৃৰ সপোন পূৰণ হ'ব। অসমৰ দৰে ৰাজ্য য'ত চাহ, পৰ্যটন, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প হৈছে স্বাৱলম্বীতাৰ মহান শক্তি। বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়ত এই দক্ষতা শিকিলে ইয়াত থকা যুৱক-যুৱতীসকলে যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব। স্বাৱলম্বীতাৰ ভেঁটি ইয়াৰ পৰাই সংযোগ হ’বলৈ গৈ আছে। এই বছৰৰ বাজেটত জনজাতীয় অঞ্চলত শ শ নতুন একলব্য মডেল বিদ্যালয় খোলাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, যিয়ে অসমকো লাভান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ আশীৰ্বাদত এই অঞ্চলৰ ভূমি অতি উর্বৰ৷ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কৃষকসকলৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি, আধুনিক কৃষি সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ, তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰি আছে। কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধন স্থানান্তৰ কৰা, কৃষকসকলৰ পেঞ্চনৰ বাবে এটা আঁচনি আৰম্ভ কৰা, তেওঁলোকক ভাল বীজ দিয়া, মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড দিব দিয়া, প্ৰতিটোতে প্ৰয়োজনীয়তা সৰ্বাধিক ৰাখি কাম কৰা হৈছে। মৎস্যপালনৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি আমাৰ চৰকাৰে ইতিমধ্যে এক পৃথক মৎস্য মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে এতিয়া মৎস্য পালনৰ প্ৰচাৰৰ বাবে স্বাধীনতাৰে পৰা ব্যয় কৰা হোৱাতকৈও অধিক ব্যয় কৰি আছে। মাছ ব্যৱসায়ৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকলৰ বাবে ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ এক বৃহৎ আঁচনিও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, যিয়ে অসমত মোৰ মীন উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত ভাইসকলক উপকৃত কৰিব। চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা এয়াই যে অসমৰ কৃষকে উৎপাদন কৰা সামগ্ৰীসমূহ যাতে আন্তৰ্জাতিক বজাৰত উপলব্ধ হয়। ইয়াৰ বাবে কৃষি সম্পৰ্কীয় আইনবোৰৰো সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
অসমৰ অৰ্থনীতিত উত্তৰ পাৰৰ চাহ-বাগিচাৰো যথেষ্ট ডাঙৰ ভূমিকা আছে। এই চাহ বাগিচাবোৰত কাম কৰা আমাৰ ভাই-ভনীসকলৰ জীৱনো আমাৰ চৰকাৰৰ এক শীৰ্ষ প্ৰাথমিকতা হিচাপে বিবেচিত হৈছে। ক্ষুদ্ৰ চাহ উৎপাদকসকলক ভূমি লীজলৈ দিয়াৰ বাবে আৰম্ভ কৰা এই অভিযানৰ বাবে মই অসম চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰিছো৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
যিসকলে বহু দশক ধৰি দেশ শাসন কৰিছিল তেওঁলোকে দিছপুৰক দিল্লীৰ পৰা বহু দূৰৈত ৰাখিছিল। এই মানসিকতাই অসমৰ যথেষ্ট ক্ষতি কৰিছিল। কিন্তু এতিয়া দিল্লী আপোনাৰ পৰা দূৰৈত নহয়। দিল্লী আপোনাৰ দুৱাৰমুখত থিয় হৈ আছে। বিগত বৰ্ষসমূহত শত শত বাৰ, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকলক আপোনালোকৰ অসুবিধা জানিবলৈ, কামবোৰ চাবলৈ আৰু আপোনাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি যিবোৰ আঁচনি থাকিব লাগে, আমি সেই দিশত প্ৰয়াস কৰিছো। মই বহুবাৰ অসমলৈ আহিছো যাতে আপোনালোকৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ অংশীদাৰ হ'ব পাৰো। অসমত সকলো আছে যিবোৰে ইয়াৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক উন্নত জীৱন দিব পাৰে। এতিয়া প্ৰয়োজন হৈছে যে আপোনাৰ বিকাশৰ দ্বৈত ইঞ্জিন, অগ্ৰসৰ হোৱা ডবল ইঞ্জিনক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ অৱকাশ আহি পৰিছে। মই অসমৰ জনসাধাৰণক আশ্বাস দিছো, আপোনালোকৰ সহযোগিতাত, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত অসমৰ বিকাশ অধিক ত্বৰান্বিত হ’ব, অসম উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হ'ব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
মই জানো এতিয়া আপোনালোকে নিৰ্বাচনৰ বাবে অপেক্ষা কৰিব। হয়তো মোৰ মনত আছে যে শেষবাৰৰ বাবে নিৰ্বাচন ঘোষণা যেতিয়া কৰা হৈছিল, সেয়া সম্ভৱতঃ চাৰি মাৰ্চত আছিল। এইবাৰো মই সম্ভাৱনা দেখিছো যে মাৰ্চৰ প্ৰথম সপ্তাহৰ যিকোনো সময়তে নিৰ্বাচন ঘোষণা কৰা হ'ব। সেইটো নিৰ্বাচন আয়োগৰ কাম। কিন্তু নিৰ্বাচনী ঘোষণাৰ আগতে যিমান বাৰ পাৰি অসমলৈ যোৱা, পশ্চিম বংগলৈ যোৱা, কেৰালালৈ যোৱা, তামিলনাডুলৈ যোৱা, পুডুচেৰীলৈ যোৱাৰ মই প্ৰয়াস কৰিম। যদি আমি নিৰ্বাচন ঘোষণা কৰোঁ, মই ৭ মাৰ্চৰ ভিতৰত চেষ্টা কৰিম। কাৰণ যোৱাবাৰ ৪ মাৰ্চত হৈছিল। তাৰিখটো ইয়াৰ ওচৰে-পাজৰে হ’ব। যি নহওক, মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিবলৈ চেষ্টা কৰি যাম। আৰু ভাই-ভনীসকল, আজি আপোনালোকে ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আমাক আশীৰ্বাদ দিছে, আপোনালোকে বিকাশৰ যাত্ৰাৰ প্ৰতি আমাৰ বিশ্বাস শক্তিশালী কৰিছে। মই ইয়াৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু এই আত্মবিশ্বাসেৰে মই আকৌ এবাৰ অসমক বহুতো উন্নয়নমূলক আঁচনিৰ বাবে, ভাৰত নিৰ্মাণত অসমৰ অৱদানৰ বাবে, অসমৰ যুৱচামৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে, অসমৰ মাছমৰীয়া, অসমৰ কৃষক, অসমৰ মাতৃ আৰু ভগ্নী, অসমৰ মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনী, প্ৰতিজনৰ কল্যাণৰ আধাৰশিলা, আজি প্ৰতিজনৰ কল্যাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তাৰ বাবেও, মই আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো। মই মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। হাতৰ দুয়োটা মুঠি বন্ধ কৰক আৰু সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে মোৰ সৈতে কওক- ভাৰত মাতা কি-জয়, ভাৰত মাতা কি-জয়, ভাৰত মাতা কি-জয়।