Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration and foundation stone laying ceremony of various development projects in Assam
22 FEB 2021 4:02PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai
Bharat Mata Ki Jai
Bharat Mata Ki Jai
I welcome and extend my best wishes to the people of Assam on this special occasion from the land of Dhemaji.
Present on the dais, the Governor of Assam, Prof. Jagdish Mukhi ji, the popular and celebrated Chief Minister of the state, Mr. Sarbananda Sonowal ji, my colleaguesin the Union Council of Ministers, Shri Dharmendra Pradhan ji and Shri Rameswar Teli ji, Minister of Government of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarma ji, other ministers of the State Government, MPs, MLAs and my dear brothers and sisters from Assam who have come in large numbers.
It is my privilege that I am visiting Dhemaji for the third time and meeting all of you and every time the intimacy, warmth and the blessings of the people here inspire me to work more and something new for Assam and the North East. When I came here to lay the foundation stone of the Indian Agriculture Research Institute at Gogamukh, I said that North East will become a new engine of India's growth. Today we can see the reflection of that faith.
Brothers and sisters,
Eight decades ago, Assamese cinema started its journey from the North Bank of the Brahmaputra with the film ‘Joymoti’. The region has given many personalities to enhance the pride of the culture of Assam. Rupkonwar Jyoti Prasad Agarwala, Kalaguru Bishnu Prasad Rabha, Natasurya Phani Sarma, all of them took the identity of Assam to new heights. Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika ji had once written: लुइतुर पार दुटि जिलिक उठिब राति, ज्बलि हत देवालीर बन्ति। i.e., both the banks of the Brahmaputra will be illuminated like the lighting of lamps in Diwali.And yesterday I saw, especially in the social media, how you celebrated Diwali here by lighting thousands of lamps. The light of lamps reflects the picture of development in Assam amidst peace and stability. The Centre and the Assam government are committed for a balanced development in Assam. And a major foundation of this development is the infrastructure of Assam.
Friends,
Despite the abundant potential in the North Bank, the earlier governments meted step-motherly treatment to the region. Connectivity, hospitals, educational institutions and industries did not figure in the priority of the earlier governments. Ours and Sarbananda ji government, which are working on the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas and Sabka Vishwas, ended this discrimination. Our government expedited the work of the Bogibeel Bridge, which the region had been waiting for years. The broad gauge railway line reached the North Bank only after the formation of our government. Kalibhumura Bridge, the second over the Brahmaputra, will further enhance the region’s connectivity.It is also being implemented expeditiously. The work of a four-lane national highway in the North Bank is also progressing rapidly. Only last week, several new projects related to the region’s waterway connectivity from the Mahabahu Brahmaputra have started. Work on a large terminal and logistics park at Jogighopa in Bongaigaon has also commenced.
Friends,
As part of this series, Assam is getting a new gift of more than 3,000 crore worth energy and education infrastructure projects today. Whether it is engineering colleges at Dhemaji and Sualkuchi, expansion of the refinery at Bongaigaon, the secondary tank farm at Dibrugarh or the gas compressor station at Tinsukia, these projects will empower the identity of the region as a hub of energy and education. These projects are also symbols of empowerment of Assam as well as the eastern India.
Friends,
On the path of self-reliance, it is very important for India to continuously increase its potential and capabilities. In the last few years, we have substantially increased the oil storage capacity in India for refining and emergencies.Refining capacity has also been increased at Bongaigaon refinery. The gas unit that has been launched today is going to increase the capacity of LPG production here. All these projects will facilitate the lives of the people in Assam and the North-East and also enhance employment opportunities for the youth.
Brothers and sisters,
When a person gets basic amenities, his confidence grows immensely. The growing confidence also develops the region and the country as well. Today, our government is trying to reach out to those people and areas where facilities did not exist earlier. Now, the administration has emphasised on providing facilities to them. Earlier, people were left on their own.Just imagine, only 50-55 householdsout of every 100 households in the country i.e., about half of them had LPG gas connections before 2014. Despite refineries and other facilities, only 40 people out of 100 people had gas connections in Assam. Sixty percent of people did not have it. The poor sisters and daughters were compelled to live in the web of kitchen smoke and diseases. We have changed this situation through the Ujjwala Yojana. In Assam, the coverage of gas connection is about 100 per cent today. LPG connections have increased by more than three times in the districts around the Bongaigaon refineryafter 2014. This year’s Union budget provides for free LPG connections to one crore more poor sisters.
Friends,
The poor and the small farmers of the country suffer the most due to the paucity of gas connection, electricity connection and manure production. Most of the 18,000 villages which did not have electricityeven after decades of independencewere from Assam, North East. Many fertilizer factories in eastern India were either closed or declared sick for want of gas. Who had to suffer? They were the poor, the middle class people and the youngsters from here. Our government is trying to rectify earlier mistakes. Today,the eastern India is being connected through one of the largest gas pipelines in the worldunder the Pradhan Mantri Urja Ganga Yojana. If the policy is correct and intentions are clear, intentions also change and so does destiny. Bad intentions are eliminated and destiny also changes the fortune of the people. Today, the gas pipeline network that is being developed, optical fibre that is being laid in every village, pipes that are being laid to provide water to every household, all these infrastructure that is being laid in the lap of Mother India is not just iron pipe or fibre. These are the new destiny lines of Mother Bharat.
Brothers and sisters,
Our scientists, engineers and technicians have a big role to give a fillip to Atmanirbhar Bharat. Over the years, we have been working to create an environment in the country where the youth of the country should solve the problems in a new innovative way, through start-ups. Today, the whole world is recognizing the talent of India's engineers and technocrats. The youth of Assam have tremendous potential. The state government is committed to increasing this capacity. More than 20 engineering colleges are here because of the efforts of the Assam government. With the dedication of Dhemaji Engineering College to the nation and laying of the foundation stone of Sualkuchi Engineering College, the situation is getting further reinforced. Dhemaji Engineering College is the first engineering college in the North Bank. I am told that the process of building three more engineering colleges is in the pipeline. Whether it is special colleges, polytechnic colleges or other institutionsfor daughters, the government of Assam is working on a large scale.
Brothers and sisters,
The Assam government is also trying to implement the new national education policy at the earliest. The new National Education Policy is going to benefit Assam, its tribal society and the children of my labour brothers and sisters working in tea plantations. That is because it emphasizes studies in local language and skill building associated with local professions. When medical or technical education is imparted in the local language, the children of the poorest will also become doctors and engineers and benefit the country. The poorest of the poor will be able to realize the dreams of their parents. States like Assam which boasts of tea, tourism, handloom and handicraft are the great strengths of self-reliance. The youth here are going to benefit greatly when they learn these skills in schools and colleges. The foundation of self-reliance will be laid there. This year's budget also provides for opening of hundreds of new Eklavya model schools in tribal areas, which will also benefit Assam.
Friends,
With the blessings of the Brahmaputra, the land of this region is very fertile. The state and the central governments are working together to ensure that farmers here can increase their potential, get modern farming facilities and increase their incomes. Keeping every need of the farmers in mind, work is being done whether it is the transfer of money to their bank accounts directly, or the start of a pension scheme or to provide them good seeds, or soil health cards. With special emphasis on fisheries, our government has already created a separate fisheries ministry. Our government is now spending more than what has not been spent since independence to promote fisheries. A huge scheme of Rs. 20,000 crore has also been formulated for the fish business, which will also benefit the brothers associated with the fisheries in Assam. It is the endeavour of the government that the produce of the farmers of Assam and the country have access to the international market. For this, the laws relating to agriculture have also been reformed.
Friends,
North Bank's tea gardens also have a very big role in the economy of Assam. One of the top priorities of our government is to facilitate the life of our brothers and sisters working in these tea gardens. I compliment the government of Assam for launching a campaign to lease land to small tea growers.
Brothers and sisters,
Those who ruled the country for decades had assumed that Dispur is far away from Delhi. This mindset caused a lot of damage to Assam. But now Delhi is not far away from you. Delhi is standing at your doorstep. The ministers of the central government have been sent here hundreds of times in the last few years so that they can understand your difficulties and monitor the ongoing work. We have endeavoured to prepare schemes keeping in view your needs. I have also come to Assam many times so that I can also become a participant in your development journey also. Assam has everything that every citizen here needs for a better life. Now, what is needed is that you have the opportunity to further strengthen the double engine of development and progress. I assure the people of Assam that with your cooperation and blessings, the development of Assam will speed up and Assam will reach new heights of development.
Brothers and sisters,
I know you are waiting for the election. As far as I remember the last time the election was announced, it was probably on the fourth of March. This time also, I see the possibility of announcement ofthe electionsanytime in the first week of March. It is the job of the Election Commission. But I will try to go to Assam, West Bengal, Kerala, Tamil Nadu, Puducherryas many times as I can before the elections are announced. For example, if the elections are announced on March 7th or somewhere during that time, because it was announced on March 4th last time, then I will try my best to come here as many times before elections are announced. And brothers and sisters, today you have blessed us by coming in such a large number, you have strengthened our faith in the journey of development and I express my heartfelt gratitude for this. Once again I congratulate the fishermen, farmers, mothers and sisters, my tribal brothers and sisters of Assam for the number of projects that were launched or foundation of which was laid today for making Assam self-reliant, for the contribution of Assam to building India and the bright future of the young generation of Assam.I convey my best wishes. Clench your both fists and speak with me with full strength Bharat Mata KiJai, Bharat Mata KiJai, Bharat Mata KiJai.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অসমদা চাউখৎপা পুরক্নবা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়াগী শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা ঙাংখিবা ৱারোল
22 FEB 2021 4:02PM by PIB Imphal
ইমা ভারতনা য়াইফরে!
ইমা ভারতনা য়াইফরে!
ইমা ভারতনা য়াইফরে!
ধেমাজির হারুৱা ভুমির পরা অখমবাখিক এই বিখেখ দিনথোৎ মই হুভেচ্ছা আরু অভিনন্দন জনাইছো!
ইচিল ইনাওশিং,
ফম্বাক্তা লৈবীরিবা অসমগী রাজ্যপাল, প্রোফঃ জগদিশ মুখীজী, মফম অসিগী ইকায় খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালজী, ঐহাক্কী কেন্দ্রগী পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রী, শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধানজী, শ্রী রামেশ্বর তেলীজী, অসম সরকারগী মন্ত্রী, দাঃ হিমন্তা বিশ্বা শর্মজী, রাজ্য সরকারগী অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, এম.পি., এম.এল.এ. অমসুং মশিং য়াম্না তিনবীরিবা অসমগী য়াম্লবা মীয়ামশিং!
ঐহাক্না ঙসি ধেমাজীদা অহুম্লক শুবা ওইনা লাক্তুনা নখোয়গী মরক্তা অমুক লাকপা ফংবা অসি ঐহাক্কী য়াম্না লাইবক ফবনি। ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপা খুদিংগী মফমসিগী মীয়ামগী কোইদবা, মীয়াম্না ঐহাকপু নুংশিবীদুনা য়াইফ-পাউজেল পীবীবা অসিনা ঐহাকপু থবক তৌবদা লেপ্তনবা, অসমগী মীয়ামগীদমক্তা, অৱাং-নোংপোক্কী মীয়ামফীদমক্তা করিগুম্বা অনৌবা অমা তৌনবা ইথিল পীবিরি। ঐহাক্না মফম অসিগী গোগামুখতা লৈবা ইন্দিয়ন এগ্রিকলচর রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎকী উরেপ-উয়ূং তম্বা লাকখিবা মতমদা ঐহাক্না অৱাং-নোংপোক ভারত অসিনা ভারতকী চাউখৎপা অমসুং শাহৌ-লৌবগী ইঞ্জিন ওইগনি হায়খি। ঐখোয়না ঙসিদি, ৱাফম অসিবু অওইবা ওইরকপগী মওং উবা ফংলে।
ইচিল ইনাওশিং,
মসিগী ব্রহ্মপুত্রগী অৱাং থংবা তোর্বান অসিদা দিকেদ কয়াগী মমাংদা অসমিয়া সিনেমানা মখোয়গী অহানবা খোঙচৎ, জোয়মতী ফিল্মগা লোয়ননা হৌখিবনি। মসিগী লমদম অসিনা অসমগী সংস্কৃতীবু হেন্না শক্নাইহনবা মীওই কয়া অমা পুথোকখি। রুপাঙ্কর জ্যোতী প্রসাদ অগ্রৱাল, কলাগুরু বিষ্ণু প্রসাদ রাভা, জগোই শাবা ফনি সরমা, মখোয়শিং অসিনা অসমগী শক্তাকপু অনৌবা থাক্তা পুখৎখি। ভারত রত্না, দাঃ ভুপেন হজারিকানা অসুম্না ইবীরম্মি – লুহতুর পার দুদি জিলিক উথিব রাতি, জবলি হৎ দেৱালির বন্তি। ব্রহ্মপুত্রগী তোর্বান অনিমক্তা দিৱালীদা থানবা থাউমৈনা পুমঙান ঙালহনগনি অমসুং ঙরাং ঐহাক্না য়াম্না মরু ওইবা অমা ওইনা নখোয়না মফম অসিদা দিৱালী করম্না পাংথোকপগে অমসুং থাউমৈ লিশিং লিশিং থানখিবা মতম অদু সোসিএল মিদিয়াদা উখি। থাউমৈদগী ঙাল্লকপা মঙাল অদুনা অসমগী তংদু-লৈতাবা অমসুং অমত্তা ওইদুনা চাউখৎপগী মমিনি। কেন্দ্র অমসুং অসম সরকার অনিনা পুন্দুনা রাজ্য অসিবু চাউখৎনবা কন্না হোৎনরি। অমসুং চাউখৎপগী খ্বাইদগী চাউনা য়ুম্ফম ওইবা য়ুম্বীদি ইনফ্রাস্ত্রকচরনি।
মরুপশিং,
অৱাং থংবা শরুক অসিদা তৌবা ঙম্বগী মতিক কয়া লৈরবসু, হান্নগী সরকারনা লমদম অসিবু লায়থোক্তুনা লৈখি। মফম অসিগী কন্নেক্তিবিতী, হোস্পিতাল, মহৈ তম্ফমশঙ, ইন্দস্ত্রীগী হীরমদা, মমাংগী সরকারনা হান্না পাংথোক্কদবনি হায়না মিৎয়েং অমত্তা চঙলমদে। মীয়ামগা লোয়ননা মীয়ামগী চাউখৎপা অমসুং মীয়ামগী থাজবগী মন্ত্রা অসিদা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী সরকারনা মসিগী অচান-মীরায় খায়বা অসি লৈহনখিদে। লমদম অসিনা মতম কয়াদগী বোগীবীল থোংবু ঙাইরকপা অদু ঐখোয়গী সরকারগী খোঙজেল য়াঙনা পায়খত্তুনা লোইশিল্লে। নোর্থ বেঙ্ক অসিদা ব্রোদ-গেজ রেলৱে লাইন ঐখোয়গী সরকার লাক্লবা মতুংদা য়ৌরকখি। ব্রহ্মপুত্রদা অনিশুবা থোং, কলিয়াভুমুরা থোং অসিনা মফম অসিগী কন্নেক্তিবিতীবু হেন্না ফগৎহল্লগনি। মসিসু ঐখোয়না য়াম্না থুনা লোইশিন্নবা হোৎনরি। নোর্থ বেঙ্ক অসিদা লেন ৪গী নেস্নেল হাইৱেগী থবকসু য়াম্না য়াঙনা পায়খৎলি। মমাংগী চয়োলমক্তদা, মহাবাহু ব্রহ্মপুত্রগী খুত্থাংদগী মফম অসিদা ৱাতরৱেগী কন্নেক্তিবিতীদগী হৌদুনা অনৌবা থবক কয়া অমসু হৌদোকখ্রে। বোঙাইগাওগী জোগীঘোপাদা অচৌবা তর্মিনেল অমসুং লোজিস্তিক্স পার্ককী থবক অমসু হৌদোকখ্রে।
মরুপশিং,
মসিগী মনুং অসিদা, ঙসি, অসম্না করোর লিশিং ৩দগী হেনবা ইনর্জী অমসুং এজুকেসনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত অমগী অনৌবা তেংবাং অমসু ফংলে। ধেমাজি অমসুং মুআলকুচী ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ ওইরো, বোঙ্গাইগাওগী রিফাইনরীদা হৌরিবা থবক ওইরো, দিব্রুগরদা সেকেন্দরী তেঙ্ক ফার্ম ওইরো, নত্ত্রগা তিন্সুকিয়াগী গ্যাস কম্প্রেসর স্তেসন ওইরো, মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা চাউখৎপা অমসুং মহৈ-তম্বগী হব অমগী মওংদা লমদম অসিগী শক্তাকপু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা অসমগা লোয়ননা খোঙজেল থুনা চাউখৎলক্লিবা ভারতকীসু খুদম অমা ওইরিবনি।
মরুপশিং,
ভারতনা মরোমদোম লেপচবা লেপ্তনা ঙম্নবগীদমক্তা, ঐখোয়গী পাঙ্গল অমসুং থবক তৌবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ। হৌখিবা চহি কয়াদা, ঐখোয়না ভারতমক্তদা রিফাইনিং অমসুং ইমর্জেন্সীগীদমক্তা থাউ থম্ফমগী কেপাসিতীসু য়াম্না হেনগৎহনখ্রবনি। বোঙ্গাইগাও রিফাইনরীদসু রিফাইনিং কেপাসিতী অসি হেনগৎহনখ্রবনি। ঙসি শঙ্গাখ্রিবা গ্যাস য়ুনিৎ অসিনা মফম অসিগী এল.পি.জি. পুথোকপগী মতিকসু হেনগৎহল্লগনি। মসিনা অসম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী মীওইশিংগী পুন্সি মহিংদসু লাইহল্লগনি অমসুং লমদম অসিগী নহাশিংগী ওইনসু থবক ফংবগী খুদোংচাবা য়াম্না হেনগৎহল্লগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
করিগুম্বা মীওই অমনা খুদোংচাবা য়াম্না ফংলকপা মতমদা, মহাক্কী মশাদা থাদবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎলকই। মসিগী থাজবা হেনগৎলকপা অসিনা লমদম অসিদা চাউখৎপা পুরক্কনি অমসুং লৈবাক অসিবুসু চাউখৎহনগনি। ঙসিদি ঐখোয়গী সরকারনা, মসিগী চাউখৎপগী হীরমশিং অসিবু হান্না য়ৌবা ঙমলদ্রবা মফমশিংদা য়ৌহন্নবা কন্না হোৎনরি। অহানবদদি, মীয়াম্বু মখোইনা থোকপা তৌজসনু হায়না থাদোক্লম্বনি। অমুক্তা খন্থবীয়ু, ইং ২০১৪গী মমাংদা, লৈবাক অসিগী ইমুং ১০০গী মনুংদা, শুপ্নগী ইমুং ৫০-৫৫ খক্তদা এল.পি.জি. গ্যাস কন্নেক্সন ফংলম্বনি। অসমদদি রিফাইনরী অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবা কয়া লৈজরবসু, মীওই ১০০গী মনুংদগী মীওই ৪০ খক্তগী মনাক্তা গ্যাস কন্নেক্সন ফংলম্মি। অতোপ্পা মীওই ৬০দদি লৈরমদে। লায়রবা ইচল-ইচানুপীশিংনা চাকখুমগী মৈখু অমসুং অনাবা কয়াগী মরক্তা লৈরকখিবা অসি মখোয়গী পুন্সিগী য়াম্না লাইবক থীবা থৌদোক্নি। ঐখোয়না মসিবু উজ্বালা য়োজনাগী খুত্থাংদগী ফীভম অসিদা অহোংবা পুরকখি। অসমদা ঙসি গ্যাস কন্নেক্সন ফংবগী চাং অসি চাউরাক্না চাদা ১০০ ওইরবগুম্বনি। মফম অসিগী বোঙ্গাইগাও রিফাইনরীগী মনুং চনবা জিলাশিংদা ইং ২০১৪গী মতুংদতা এল.পি.জি. কন্নেক্সন ফংবগী মশিঙ অসি শরুক ৩দগী হেন্না হেনগৎখিবনি। হন্দক্কী চহিগী কেন্দ্রগী বজেত্তা লায়রবা ইচে-ইচল করোর ১দা উজ্বালা এল.পি.জি. কন্নেক্সন লেম্না পীবগী খুদোংচাবা য়াওহনখ্রবনি।
মরুপশিং,
গ্যাস কন্নেক্সন ওইরো, মৈ ফংবা ওইরো, হার ফংদবগী হীরম ওইরো, মসিদা খ্বাইদগী য়াম্না অৱাবা মাইয়োক্নরিবা মীওইশিং অসি লৈবাক অসিগী লায়রবশিংনি, লৈবাক অসিগী অপিকপা লৌমীশিংনি। নিং-তম্বা ফংলবা মতুংগী দিকেদ ৭ ফাওবদা মৈ ফংদবা খুঙ্গং ১৮,০০০গী মনুংদা অয়াম্বদি অসম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদগীনি। লমদম অসিগী তোঙান-তোঙানবা হারগী ইন্দস্ত্রীশিং অসি গ্যাস লৈতবদগী থিংজিনখিবা নত্ত্রগা নীংথিনা মথৌ তৌদ্রে হায়না হায়খিবনি। মসিগী অৱাবদি কনানা নঙই? মসিনা লায়রবা, তঙাই ফদবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিং অমসুং নহাশিংদা অৱাবা কয়া নংহল্লি অমসুং সরকারনা মসিগী হীরম অসিবু শেমদোক্নবা হোৎনরি। ঙসিদি, প্রধান মন্ত্রী উর্জা গঙ্গা য়োজনাগী মখাদা নোংপোকথংবা ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা পাইপলাইনগা শম্নহনবগী থবক চত্থরি। থৌওং অমসুং ৱাখল্লোন্না চুম্লবদি, থবক-থৌরমদসু অহোংবা লাকই। লান্না খনবগী মতম লোইরক্কনি অমসুং চুম্না তৌবা মীওইশিংগী পুন্সিদসু অহোংবা পুরকই। লৈবাক অসিদা ঙসি গ্যাসকী পাইপলাইনগী নেৎৱর্ক শেম্লক্লিবা অসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর তিংলিবা, ইমুং খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবা পাইপ য়ৌহল্লিবা, ইমা ভারতকী তম্বাক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচ্র কয়া থাদরিবা অসিনা অনৌবা ভারতকী পুন্সি লেপকদবা লৈই অমনি।
ইচিল ইনাওশিং,
মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইহবদা ঐখোয়গী হৈ-শিংলবা সাইন্তিস্ত, ইঞ্জিনীয়র অমসুং তেক্নিসিয়নশিংনা অচৌবা থৌদাং য়াওরি। হৌখিবা চহিশিংদা, নহাশিংনা স্তার্ত-অপশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্বা অকোয়বা অমা শানবা ঐখোয়না কন্না হোৎনদুনা লাক্লি। ঙসিদি, মালেম পুম্বনা ভারতকী ইঞ্জিনীয়রশিংবু মশক খঙলি। অসমগী নহাশিংদা তৌবা-ঙম্বগী শিংথানীংঙাই ওইরবা মতিক লৈ। মসিগী মতিক অসিবু হেনগৎহন্নবগীদমক্তা রাজ্য সরকারনসু কন্না হোৎনরি। অসম সরকারগী হোৎনজমন্দগী ঙসি মফম অসিদা ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ ২০দগী হেন্না লৈরবনি। মসিগী ফিভম অসি ঙসিদি, ধেমাজী ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ শঙ্গাখিবা অমসুং সুৱালকুচী ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজকী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অসিনসু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লে। অতোপ্পা ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ অহুমগী থবক অমসু কন্না চত্থরি হায়না ঐহাক্কী মফমদা পাউদমলকখি। নুপীমচাশিংগী ওইবা অখন্নবা কোলেজ ওইরো, পোলিতেক্নিক ওইরো, নত্ত্রগা অতোপ্পা লুপশিং ওইরো, অসম সরকারনা হীরম অসিগী মতাংদা পাংথোকপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎলি।
ইচিল ইনাওশিং,
অসম সরকারনা অথুবা মতমদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীবুসু থবক্তা ওন্থোক্নবা কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না লাউথোকখি। মসিনা মহৈ তম্বীবদা মফম-মফমগী লোলদা তাকপীগদৌরিবা ওইবনা অসমগী মীয়ামদা, মরু ওইনা চা বগানগী থৌমীশিং, সেদ্যুল ত্রাইবশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি অমসুং মফম-মফমশিংগা মরী লৈনবা খুন্নাই চাউখৎপগী থৌওংদসু য়ুম্ফম ওইগনি। মফম-মফমগী লোলদা মেদিকেলগী মহৈ, তেক্নিকেলগী মহৈ তাকপীবা মতমদা খ্বাইদগী লায়রবা অঙাংশিংসু দাক্তর, ইঞ্জিনীয়র ওইবা ঙম্লগনি অমসুং লৈবাক্কীসু কান্নবা তৌবা ঙম্লগনি। লায়রবা অঙাংশিংগী মমা-মপাশিংগী মঙলানসু মঙফাওনরগনি। অসমগুম্বা রাজ্য অসিদা চা, তুরিজম অমসুং হেন্দিক্রাফকী মতাংদা মরোমদোম লেপচবগী মপাঙ্গল লৈ। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, মফম অসিগী নহাশিংনা স্কুল অমসুং কোলেজতা স্কিল তম্লক্লবদি, হেন্না কান্ননবা ওইগনি। মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী ৱাফম অসি মসিগা মরী লৈনরিবনি। হন্দক্কী বজেৎ অসিদা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা এক্লাব্যা মোদেল স্কুল চাম্মা-চাম্মা হাংদোকপগী খুদোংচাবা য়াওরি অমসুং মসিনা অসমগী ওইনা য়াম্না কান্নবা ওইগনি।
মরুপশিং,
ব্রহ্মপুত্রগী থৌজালদগী মফম অসি লৈহাও য়াম্না চেনবা মফম অমা ওইরি। মফম অসিগী লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং হেনগৎহন্নবা, লৌউ-শিংউগী মতাংদা মতমগা চান্নবা খুদোংচাবা ফংহন্নবা, মখোয়গী চাগা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারনা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা শেল হাপ্পা ওইরো, মখোয়গী পেন্সনগী য়োজনা হৌদোকপা ওইরো, মখোয়গী হেল্থ কার্দ শাবা ওইরো, মখোয়গী খুদোংচাবা কয়া য়েংলগা থবক কয়া অমা পায়খৎলি। ঙা-য়োকপদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলদুনা ঐখোয়গী সরকারনা হীরম অসিগা মরী লৈনবা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা হান্ননা শেমখ্রবনি। ঙা-য়োকপবু খুমাং চাউশিলহন্নবা নিং-তম্বা ফংলবা তুংদা থাদখিবা শেনফমশিংদগী য়াম্না হেন্না ঐখোয়না সরকারনা হৌজিক থাদরি। ঙা-য়োকপগা মরী লৈনবা লৌমীশিংগীদমক্তা লুপা করোর লিশিং ২০গী য়াম্না চাউরবা স্কিম অমসু শেমখ্রবনি অমসুং মসিদগী অসমগী ঙা-য়োকপগা মরী লৈনবা ঐহাক্কী মরুপশিংনা কান্নবা কয়া ফংগনি। লৈবাক্কী লৌমীশিং, অসমগী লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং অসি মালেমগী কৈথেলদা য়ৌহনবা ঙম্নবা সরকারনা হোৎনরি। মরম অসিগীদমক্তা, লৌউবগা মরী লৈনবা আইন কয়াদসু শেমদোকপগী থৌওং পাংথোক্লিবনি।
মরুপশিং,
অৱাং থংবা তোর্বানগী চা বগানশিংনা অসমগী শেন্মিৎলোন্দা মরু ওইবা থৌদাং লৌরী মসিগী চা বগানশিংদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী পুন্সি মহিং লাইহনবা অসিদসু ঐখোয়না সরকারনা থবক কয়া পয়ায়খৎলি। ঐহাক্না অসম সরকারনা চা পাম্বী মশিং য়ামদনা থাবা মীওইশিংদা লম ৱায়হনবগী খোঙথাং অমা চত্থবগীদমক্তা থাগৎপসু ফোংদোকচরি।
ইচিল ইনাওশিং,
লৈবাক অসিবু দিকেদ কয়াদগী লৈঙাক্তুনা লাক্লিবা মীওইশিংনা দিসপুর অসি দিল্লীদগী য়াম্না লাপ্না লৌরম্লে। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা অসম্না অৱাবা কয়া মায়োক্নরিবনি। অদুবু হৌজিক্তি দিল্লীসে অদোমদগী য়াম্না লাপ্ত্রে। দিল্লী অসি নখোয়গী থোঙমক্তদা লৈরবনি। হৌখিবা চহি কয়াদা, কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রী কয়া অমা মফম অসিদা থাখি। মসি নখোয়গী শিংনবশিং, নখোয়গী লমদম অসিদা পাংথোক্লিবা থবকশিং য়েংশিন্নবা, অমসুং নখোয়গী তঙাই-ফদবশিং য়েংদুনা চান্নবা স্কিম শেম্নবগীদমক্তনি। ঐহাকসু নখোয়গী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিদা নখোয়গা শরুক য়ামিন্নবা ফংনবগীদমক্তা অসমদা কয়ারক লাকখ্রিবনি। অসমদা লমদম অসিগী মীয়ামদা য়াইফবা পুন্সি অমা ফংহন্নবা তঙাই ফদবা হীরম খুদিংমক লৈ। হৌজিক্কী ওইবা অসমগী মীওইশিংগী তঙাই ফদবা অসিদি চাউখৎপা অমসুং শাহৌ লৌবগী ইঞ্জিন অনি অসিগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মতম লাকপা অসিদা নখোয়না তেংবাংবা অসিনি। ঐহাক্না অসমগী মীয়ামদা থাজবা পীরি, মদুদি, নখোয়গী তেংবাংদগী, থৌজালদগী, অসমগী চাউখৎপগী খোঙচত্তা হেন্না খোঙজেল থুগৎলগনি অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা থাক অমদা য়ৌরগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
নখোয়না মীখল ঙাইরমগনি হায়বা ঐহাক্না খঙই। মমাংগী মীখলগী মতম লাউথোকখিবা অদু মার্চতা ওইখিবিরা হায়না ঐহাক্না খরা-খরা নীংশিংলি। হন্দক্কী চহিদসু, মার্চকী মরক্কী চয়োলদা মীখল লাউথোরকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈ হায়না ঐহাক্না খল্লি। মসিদি ইলেক্সন কম্মিসনগী মথৌনি, মখোয়না অদুম তৌজসনু। অদুবু, মীখল লাউথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা, অসম, বেঙ্গোল, কেরলা, তমিল নাদু, পুদুচেরীদা চৎপগী তাঞ্জা ফংলিবমখৈ চৎনবা ঐহাক্না হোৎনগনি। করিগুম্বা, মার্চ ৭কী মনুংদা মীখল লাউথোক্লবসু, মতম খরদি অদুমক লৈরি। মমাংগীদা মার্চ ৪দা লাউথোকখিবনি। হন্দকসু, মসিগী মতম অসিগী মরক্তা ওইবা য়াই। অমবু ওইরো, ঐহাক্না নখোয়গী মনাক্তা লাক্নবা হোৎনগনি। অমসুং, ইচিল-ইনাওশিং, ঙসি নখোয় ময়াম অমনা মীশিং য়াম্না লাক্তুনা ঐখোয়বু থৌজাল পীরি। ঐখোয়না চাউখৎপগী মতাংদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অসিবু নখোয়না হেন্না মপাঙ্গল হাপ্পীরে। মসিগীদমক্তা, ঐহাক্না নখয়বু থমোয় শেংনা থাগৎচরি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, চাউখৎপগী প্রোজেক্ত কয়া অসিগীদমক্তা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অসম অমা শেম্নবগীদমক্তা, ভারতপু চাউখৎহন্নবা অসম্না থৌদাং লৌরিবা অসিগীদমক্তা, অসমগী হৌরক্লিবা চারোল-শুরোনশিংগী য়াইফবা হয়েং অমা শেম্নবগীদমক্তা, অসমগী ঙামীশিং, লৌমীশিং, ইমাশিং, ইচলশিং, ঐহাক্কী অসমগী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংগীদমক্তা ঙসি স্কিম কয়া অমগী উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না নখোয়বু থাগৎচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীরি। খুত্তুম অনি তাশিল্লগা ঐহাক্কা লোয়ননা ভারত ইমানা য়াইফরে হায়না অমুক্তা হায়বীয়ু – ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে।