প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেৰালাত শক্তি আৰু নগৰ খণ্ডত একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 FEB 2021 6:35PM by PIB Guwahati
কেৰালাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান, মুখ্যমন্ত্ৰী পিনাৰায় বিজয়ন, মোৰ কেবিনেটৰ সতীৰ্থ শ্ৰী আৰ. কে. সিং, শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট অতিথিসকল,
বন্ধুসকল,
নমস্কাৰম কেৰালা! কেইদিনমানৰ পূৰ্বে মই পেট্ৰ’লিয়াম খণ্ডত একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্প উদ্বোধনৰ বাবে কেৰালালৈ গৈছিলো৷ আজি প্ৰযুক্তিৰ আশীৰ্বাদত আমি পুনৰ সংযুক্ত হৈছো৷ আমি কেৰালাৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ লৈছো৷ এইবোৰে বহুকেইটা খণ্ডক সামৰি লৈছে৷ সেইবোৰে এই ধুনীয়া ৰাজ্যখনক শক্তি আৰু সামৰ্থ্য যোগাব, য’ত জনসাধাৰণে ভাৰতৰ প্ৰগতিত যথেষ্ট বৰঙণি যোগাইছে৷ আজি অত্যাধুনিক ২,০০০ মেগাৱাট উৎপাদনক্ষম পুগুলাৰ-থ্ৰিছুৰ উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন ডাইৰেক্ট কাৰেণ্ট ব্যৱস্থা উদ্বোধন কৰা হৈছে৷ এয়া ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰিগৰ সৈতে কেৰালাৰ প্ৰথম এইচভিডিচি আন্তঃসংযোগী ব্যৱস্থা৷ থ্ৰিছুৰ হৈছে কেৰালা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰ৷ এতিয়া ই কেৰালাৰ শক্তি কেন্দ্ৰটো পৰিণত হৈছে৷ এই ব্যৱস্থাই ৰাজ্যখনৰ বৰ্ধিত শক্তি চাহিদা পুৰণৰ বৃহৎ পৰিমাণে সুবিধা প্ৰদান কৰিব৷ এয়া প্ৰথম ভিএছচি কনভাৰ্টাৰ প্ৰযুক্তি, যিটো দেশৰ শক্তি সংবহনত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে৷ এয়া সঁচাকৈয়ে আমাৰ সকলোৰে বাবে এক গৌৰৱৰ ক্ষণ৷
বন্ধুসকল,
কেৰালাৰ আভ্যন্তৰীণ শক্তি উৎপাদনৰ উৎসসমূহ ঋতুভিত্তিক৷ ইয়াৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰিডৰ পৰা বৃহৎ পৰিমাণৰ শক্তি আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলগীয়া হয়৷ এই চাহিদা পুৰণত এতিয়া এইচডিডিচি পদ্ধতিয়ে সহায় কৰিব৷ এতিয়া নিৰ্ভৰযোগ্যভাৱে ইয়াক আহৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব৷ ই পৰিয়ালৰ লগতে ঔদ্যোগিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহত সমানে শক্তি বিতৰণত আন্তঃৰাজ্যিক সংবহন লাইন শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্ব আছে৷ এই প্ৰকল্পই মোক আনন্দিত কৰাৰ আন এটা কাৰণ আছে৷ এই প্ৰকল্পত ব্যৱহাৰ কৰা এইচভিডিচি সঁজুলি ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা৷ ই আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰ অভিযানক অধিক শক্তিশালী কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
আমি কেৱল এটা সংবহন প্ৰকল্প উচৰ্গা কৰা নাই, ইয়াত এটা বিদ্যুৎ উৎপাদন প্ৰকল্পও আছে৷ ৫০ মেগাৱাট ক্ষমতাসম্পন্ন কাছাৰগোড় সৌৰ প্ৰকল্প শীৰ্ষক আন এটা স্বচ্ছ শক্তি সম্পদ উচৰ্গা কৰিবলৈ পোৱাটো আনন্দৰ কথা৷ এয়া আমাৰ দেশৰ সেউজ আৰু স্বচ্ছ শক্তি সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ এক পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হ’ব৷ ভাৰতে সৌৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে৷ সৌৰ শক্তি সনুশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সফলতাবোৰ হৈছে-জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে এক শক্তিশালী যুঁজ৷ আমাৰ উদ্যোগীসকলক উদ্গনি যোগোৱা৷ আমাৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী কৃষকসকলক সৌৰ শক্তিৰ সৈতে জড়িত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলাই থকা হৈছে, যাৰ দ্বাৰা আমাৰ অন্নদাতাসকলক উৰ্জাদাতা হিচাপে গঢ়ি তোলা৷ পিএম-কুসুম যোজনাৰ অধীনত কৃষকসকলক ২০লাখতকৈ অধিক সৌৰ শক্তি পাম্প প্ৰদান কৰা হৈছে৷ বিগত ৬ বছৰত ভাৰতৰ সৌৰ শক্তি সক্ষমতা ১৩গুন বৃদ্ধি পাইছে৷ ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ জৰিয়তে একত্ৰিত কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ চহৰসমূহ উদ্ভাৱন আৰু শক্তি গৃহৰ ইঞ্জিন৷ আমাৰ চহৰসমূহত তিনিটা উৎসাহজনক গতি পৰিলক্ষিত হৈছে-প্ৰযুক্তিগত উন্নয়ন, ঘৰুৱা চাহিদাৰ সুবিধাজনক লভ্যাংশ বৃদ্ধি৷ এই খণ্ডৰ অধিক বিকাশৰ বাবে আমাৰ স্মাৰ্ট চিটী অভিযান৷ এই মিচনৰ অধীনত সংহত কামাণ্ড আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কেন্দ্ৰসমূহে নগৰীয় পৰিকল্পনা আৰু ব্যৱস্থাপনাত সহায় কৰিছে৷ মই জনাবলৈ পাই সুখী হৈছো যে ৫৪কামাণ্ড চেণ্টাৰ প্ৰকল্প ইতিমধ্যে কাৰ্যক্ষম হৈ আছে৷ ৩০টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে৷ এই কেন্দ্ৰসমূহ মহামাৰীৰ দিনবোৰ বিশেষভাৱে উপযোগী হৈ পৰিছিল৷ কেৰালাত দুখন স্মাৰ্ট চিটীৰ ভিতৰত কোচি স্মাৰ্ট চিটীত ইতিমধ্যে কামাণ্ড চেণ্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে৷ থিৰুৱন্তপুৰম স্মাৰ্ট চিটী এতিয়া ইয়াৰ নিয়ন্ত্ৰণ পোৱা দিশে সাজু হৈছে৷ স্মাৰ্ট চিটী মিচনৰ অধীন কেৰালাৰ দুখন স্মাৰ্ট চিটী কোচি আৰু থিৰুৱন্তপুৰমত উল্লেখযোগ্য প্ৰগতি হৈছে৷ বৰ্তমানলৈকে দুয়োখন স্মাৰ্ট চিটীত ৭৭৩ কোটি টকাৰ ২৭টা প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে৷ ২,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ ৬৮টা পাইপ লাইন প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে৷
বন্ধুসকল,
নগৰৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ আন এটা প্ৰচেষ্টা হৈছে আমৰুট৷ এই আমৰুটে চহৰৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু ইয়াৰ আৱৰ্জনা নিষ্কাষণ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত সহায় কৰিছে৷ কেৰালাত আমৰুটৰ অধীনত ১,১০০ কোটি টকা ১৭৫টা পানী যোগান প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে৷৯ আমৰুট চহৰত সাৰ্বজনীন ক’ভাৰেজ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ আজি আমি আৰুৱিক্কাৰাত ৭০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰা ৭৫ মিলিয়ন লিটাৰ পানী নিষ্কাষণ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিছো৷ ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰায় ১৩লাখ নাগৰিকৰ জীৱন উন্নীত হ’ব৷ মোৰ সতীৰ্থ মন্ত্ৰীয়ে কোৱাৰ দৰে এই প্ৰকল্পই থিৰুৱন্তপুৰমত পূৰ্বতে যোগান ধৰা দৈনিক জনমূৰি ১০০ লিটাৰ পানীৰ পৰা ১৫০লিটাৰলৈ বৃদ্ধি কৰিব৷
বন্ধুসকল,
আজি আমি বীৰ চট্টপটি শিৱাজী মহাৰাজৰ জয়ন্তী উদযাপন কৰিম৷ চট্টপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ জীৱে সমগ্ৰ ভাৰতৰ লোকসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰে৷ তেওঁ স্বৰাজত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল, য’ত সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ লোকৰ উন্নয়ন হয়৷ চট্টপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ভাৰতৰ উপকুলীয় অঞ্চলৰ সৈতে এক বিশেষ সম্পৰ্ক আছিল৷ আনহাতে তেওঁ এক শক্তিশালী নৌসেনা গঠন কৰিছিল৷ আমি এই ভিজনৰ ধাৰাবাহিকতা ৰক্ষা কৰিছো৷ ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাৰ দিশে গতি কৰিছে৷ প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ খণ্ডত উল্লেখযোগ্য সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে৷ এই প্ৰচেষ্টাৱলীয়ে বহু সংখ্যক প্ৰতিভাৱান তৰুণ ভাৰতীয়ৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰিব৷ একেদৰে, আমাৰ দেশে অত্যাধুনিক উপকূলীয় আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে৷ ভাৰতে আমাৰ নীল অৰ্থনীতিত বিনিয়োগ কৰিছে৷ আমি আমাৰ মাছমৰীয়াসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰ মূল্য দিছো৷ মাছমৰীয়া সমূদায়ৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে-অধিক ঋণ, প্ৰযুক্তি বৃদ্ধি, উত্তম আন্তঃগাঁথনি, সহায়কাৰী চৰকাৰী নীতি৷ মাছমৰীয়াসকলে এতিয়া কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাও লাভ কৰিছে৷ আমি অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰত উৎসাহ যোগাইছে, যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে পানীত দিশ নিৰ্ণয়ত সহায় কৰে৷ তেওঁলোকে ব্যৱহাৰ কৰা নাওসমূহো আধুনিকীকৰণৰ কাম চলি আছে৷ চৰকাৰৰ নীতি হৈছে ভাৰতক এক সাগৰীয় খাদ্যৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত পৰিণত কৰা৷ এই বাজেটতো কোচিৰ বাবে এক ফিশ্বিং হাৰ্বাৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
মহান মালয়ালাম কবি কুমাৰানাশনে কৈছিল-মই তোমাৰ জাতি ভগ্নীৰ কথা শোধা নাই, মই পানীৰ কথা সুধিছো, মই তৃষ্ণাতুৰ৷ উন্নয়ন আৰু সু-শাসনে জাতি, বৰ্ণ, লিংগ, ধৰ্ম আৰু ভাষাৰ কথা নাজানে৷ উন্নয়ন সকলোৰে বাবে৷ এয়াই সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাসৰ মুলমন্ত্ৰ৷ উন্নয়ন আমাৰ লক্ষ্য৷ উন্নয়ন আমাৰ ধৰ্ম৷ মই কেৰালাৰ জনসাধাৰণৰ সমৰ্থন বিচাৰিছো, যাতে আমি এই মিলিয় ভিজনক একেলগে তথা উন্নয়নৰ দিশত আগুৱাই নিব পাৰো৷ নন্দি! নমস্কাৰম!

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the inauguration and laying of foundation stone of the key projects of power and urban sector in Kerala
19 FEB 2021 6:35PM by PIB Delhi
Governor of Kerala Shri. Arif Mohammad Khan, Chief Minister of Kerala, Shri Pinarayi Vijayan, My cabinet colleagues Shri R. K. Singh, Shri Hardeep Singh Puri, Other distinguished guests,
Friends,
Namaskaram Kerala! Just a few days ago I was in Kerala to inaugurate key projects of the petroleum sector. Today, thanks to technology, we are connected once again. We are taking important steps in the development journey of Kerala. The development works starting today are spread across the state. They cover a wide range of sectors. They will power and empower this beautiful state, whose people are making rich contributions to India’s progress. The two thousand megawatts state-of-the-art Pugalur–Thrissur High Voltage Direct Current system is being inaugurated today. This is the first HVDC inter-connection of Kerala with National Grid. Thrissur is an important cultural centre of Kerala. Now it will also be the power center for Kerala. This system will facilitate transfer of large quantum of power to meet the growing power demand of the State. It is also the first time the VSC converter technology has been introduced in the Country for transmission. It is indeed a moment of pride for all of us.
Friends,
Internal power generating sources in Kerala are seasonal. This makes the State largely dependent on import of power from the National Grid. This gap had to be bridged. The HVDC system helps us achieve this. Now there will be access to power with reliability. It is equally important to strengthen Intra-State transmission network for delivery of power to the households and industrial units. There is one another aspect which makes me happy about this project. The HVDC equipment used in this project have been made in India. This make our Atmanirbhar Bharat movement stronger.
Friends,
We are not just dedicating a transmission project. We have a project of producing electricity also. It is a pleasure to dedicate yet another clean energy asset of 50 megawatts capacity - the Kasaragod Solar Project. This will be a step in achieving the green and clean energy dream of our country. India is devoting great importance to solar energy. Our gains in solar energy ensure: A stronger fight against climate change. A boost to our entrepreneurs. Work is also underway to connect our hardworking farmers with the solar sector - make our annadatas also Urjadatas. Under PM-Kusum Yojana, over 20 lakh solar power pumps are being given to farmers. In the last six years, India’s solar energy capacity is up 13 times. India has also brought the world together through the International Solar Alliance.
Friends,
Our cities are engines of growth and power houses of innovation. Our cities are seeing three encouraging trends: Technological development, Favourable demographic dividend Increasing domestic demand. To further our growth in the sector, we have the Smart cities Mission. The Integrated Command and Control Centres under the Mission are helping cities in better urban planning and management. I am very happy to share that 54 Command Centre projects have become operational. 30 such projects are at various stages of implementation. These centres were especially useful during the pandemic days. Of the two Smart Cities in Kerala, Kochi Smart City has already established its Command Centre. Thiruvananthapuram Smart City is now getting ready for its Control Centre. Under Smart Cities Mission, the two Kerala Smart Cities - Kochi and Thiruvananthapuram have made significant progress. Till date, the two Smart Cities have 27 projects worth Rupees 773 crore that have been completed. Works in 68 projects worth almost Rupees Two thousand crore are in the pipe-line.
Friends,
One more initiative to improve urban infrastructure is AMRUT. AMRUT is helping cities expand and upgrade their waste-water treatment infrastructure. A total of 175 water supply projects are being taken up in Kerala under AMRUT at a cost of more than Rupees one thousand one hundred crore. Universal coverage is provided in 9 AMRUT cities. Today we are inaugurating the 75 Million Litres per Day Water Treatment Plant at Aruvikkara completed at a cost of Rs. 70 crore. This will improve the lives of around 13 lakh citizens. As my Minister colleague said, this project will help increase per capita water supply in Thiruvananthapuram to 150 litres per day from 100 litres per day supplied earlier.
Friends,
Today we are marking the Jayanti of the great Chhatrapati Shivaji Maharaj. The life of Chhatrapati Shivaji Maharaj inspires people across India. He gave emphasis on Swarajya, where the fruits of development reach all sections of society. Chhatrapati Shivaji Maharaj also had a special relation with the coasts of India. On one hand he built a strong navy. On the other hand, he worked hard for coastal development and welfare of fishermen. We are continuing this vision. India is on the way to becoming Atmanirbhar in the defence sector. There have been path-breaking reforms in defence, and space sectors. These efforts will create opportunities for so many talented Indian youngsters. Similarly, our nation has begun a big movement towards excellent coastal infrastructure. India is investing in our Blue Economy. We value the efforts of our fishermen. Our efforts for fishermen communities are based on: More credit. Increased technology. Top-quality infrastructure. Supportive government policies. Fishermen now have access to Kisan Credit Cards. We are encouraging the use of latest technology that will help them navigate the waters. Work is underway to modernise boats they use. Government policies will ensure India becomes a hub for sea-food exports. In this budget itself, a fishing harbour has been announced for Kochi.
Friends,
The great Malayalam poet Kumaranashan had said: I am not asking your caste Sister, I ask for water, I am thirsty. Development and good governance does not know caste, creed, race, gender, religion or language. Development is for everyone. This is the essence of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas. Development is our aim. Development is our religion. I seek the support of the people of Kerala so that we can move forward to realise this shared vision of togetherness and development. Nandi! Namaskaram!