ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳରେ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଓ ସହରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନର ମୂଳପାଠ
19 FEB 2021 6:35PM by PIB Bhubaneswar
କେରଳ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପିନାରାୟୀ ବିଜୟନ, ମୋ କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଆର.କେ.ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ଓ ଅନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିଗଣ
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାରମ କେରଳ! କିଛିଦିନ ପୂର୍ବେ କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନୀ ପାଇଁ କେରଳ ଆସିଥିଲି । ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଧନ୍ୟବାଦ, ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ପୁଣି ଯୋଡି ହୋଇଛି । ଆମେ କେରଳର ବିକାଶଯାତ୍ରାରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ । ଆଜିଠାରୁ ସମଗ୍ର କେରଳରେ ବିକାଶମୂଳକ କାମ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଏଥିରେ ଅନେକଗୁଡିଏ କ୍ଷେତ୍ର ସାମିଲ ରହିଛି । ଭାରତର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ନେଇ ସମୃଦ୍ଧ ଏହି ସୁନ୍ଦର ରାଜ୍ୟକୁ ଏଗୁଡିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଓ ସଶକ୍ତ କରିବ । ଦୁଇ ହଜାର ମେଗାୱାଟ ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ସମୃଦ୍ଧ ପୁଗାଲୁର- ଥ୍ରିସୁର ହାଇ ଭୋଲଟେଜ ଡାଇରେକ୍ଟ କରେଂଟ ସିଷ୍ଟମ ଉଦଘାଟିତ ହେଉଛି । ଜାତୀୟ ଗ୍ରୀଡ ସହିତ କେରଳକୁ ଯୋଡୁଥିବା ଏହା ପ୍ରଥମ ଏଚଡିଭିସି । ଥ୍ରିସୁର କେରଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର । ଏବେ ଏହା କେରଳର ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବ । ରାଜ୍ୟର ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ବିଦୁ୍ୟତ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିପୁଳ ଶକ୍ତି ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଦେଶର ବିଦୁ୍ୟତ ସଂଚରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଠାରେ ଭିଏସସି କନଭର୍ଟର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବହାର ହୋଇଛି । ନିଃସନେ୍ଦହରେ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେରଳର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିଦୁ୍ୟତ ଉତ୍ପାଦନର ଉତ୍ସ ଋତୁକାଳୀନ । ତେଣୁ ଜାତୀୟ ଗ୍ରୀଡରୁ ଆସୁଥିବା ବିଦୁ୍ୟତ ଉପରେ ରାଜ୍ୟ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳ । ଏହି ବ୍ୟବଧାନ କମାଇବାକୁ ପଡିବ । ଏଚଡିଭିସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏଥିରେ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏବେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଭାବେ ଶକ୍ତି ମିଳିପାରିବ । ଘରୋଇ ଓ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକୁ ବିଦୁ୍ୟତ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସଂଚରଣ ନେଟୱର୍କକୁ ଏହା ସୁଦୃଢ କରିବ । ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥିବା ଏଚଭିଡିସି ଉପକରଣଗୁଡିକ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ । ଏହା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ସୁଦୃଢ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ କେବଳ ବିଦୁ୍ୟତ ସଂଚରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁନାହୁଁ । ବିଦୁ୍ୟତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପଟିଏ ହେଉଛି । ୫୦ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସମ୍ପଦ- କସରଗଡ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ସୁଖର କଥା । ସବୁଜ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସ୍ୱପ୍ନ ହାସଲ ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ପଦକ୍ଷେପ । ଭାରତ ସୌର ଶକ୍ତିକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ସୌର ଶକ୍ତିରେ ଆମ ସଫଳତା ପରିବେଶ ପରିବର୍ତନ ବିରୋଧୀ ଲଢେଇକୁ ଜୋରଦାର କରିବା ସହ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୌର କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରହିଛି- ଏହା ଅନ୍ନଦାତାଙ୍କୁ ଉର୍ଜାଦାତାରେ ପରିଣତ କରିବ । ପିଏସ-କୁସୁମ ଯୋଜନାରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୨୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସୌରଚାଳିତ ପମ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସୌର ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ୧୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ଗଠବନ୍ଧନ ଜରିଆରେ ଭାରତ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଏକାଠି କରିପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସହରଗୁଡିକ ବିକାଶର ଇଞ୍ଜିନ ଓ ନବାଚାରର ଗନ୍ତାଘର । ସହରଗୁଡିକରେ ତିନୋଟି ଉତ୍ସାହଜନକ ପ୍ରବଣତା ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ବିକାଶ, ସକାରାତ୍ମକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଜନିତ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି । ଏହି ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଆମେ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସମନ୍ୱିତ କମାଣ୍ଡ ତଥା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଉନ୍ନତ ସହରୀ ଯୋଜନା ଓ ପ୍ରବନ୍ଧନରେ ସହରଗୁଡିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଖୁସିର କଥା ୫୪ଟି କମାଣ୍ଡ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରିଛି । ଏଭଳି ୩୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି । ମହାମାରୀ ବେଳେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ବେଶ ଉପଯୋଗୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥିଲା । କେରଳର ଦୁଇଟି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ କୋଚି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ନିଜର କମାଣ୍ଡ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିସାରିଛି । ଥିରୁଭାନନ୍ତପୁରମ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ କେରଳର ଦୁଇଟି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି- କୋଚି ଓ ଥିରୁଭାନନ୍ତପୁରମ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇଟି ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିରେ ୭୭୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୨୭ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ କାମ ସରିଛି । ପ୍ରାୟ ୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ୬୮ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇପଲାଇନରେ ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସହର ଭିତିଭୂମି ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଅମୃତ ଆଉ ଏକ ଉପକ୍ରମ । ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ ବିଶୋଧନ ଭିତିଭୂମି ବିକାଶ ସାଙ୍ଗକୁ ସହର ବିସ୍ତାରରେ ଅମୃତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । କେରଳରେ ଅମୃତ ଯୋଜନାରେ ୧୧ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ସମୁଦାୟ ୧୭୫ଟି ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ୯ଟି ଅମୃତ ସହରରେ ବ୍ୟାପକ କଭରେଜ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଆମେ ୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ଦୈନିକ ୭.୫ କୋଟି ଲିଟର କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଆରୁବିକାରା ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଂଟ ଉଦ୍ଘାଟନ କରୁଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ୧୩ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ । ମୋ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳର ସହଯୋଗୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ପରିଯୋଜନା ତିରୁଅନନ୍ତପୁରର ପ୍ରତି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଦୈନିକ ୧୫୦ ଲିଟର ଜଳ ଯୋଗାଇବ । ପୂର୍ବରୁ ଏହା ଦୈନିକ ୧୦୦ ଲିଟର ଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୀବନ ସମଗ୍ର ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି । ସେ ସ୍ୱରାଜ୍ୟ ଉପରେ ଜୋର ଦେଉଥିଲେ, ଯେଉଁଠି ବିକାଶର ସୁଫଳ ସମାଜର ସବୁବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଁଚୁଥିଲା । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଭାରତର ଉପକୂଳବର୍ତୀ ଅଂଚଳ ସହିତ ଭଲ ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା । ଗୋଟିଏ ପଟେ ସେ ସୁଦୃଢ ନୌସେନା ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଉପକୂଳ ବିକାଶ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବିଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲେ । ଆମେ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବଜାୟ ରଖିଛୁ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେଶ ସଫଳତା ମିଳି ପାରିଛି । ଫଳରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବପୀଢିଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସେହିପରି ଆମ ଦେଶ ଉନ୍ନତ ଉପକୂଳ ଭିତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବଡ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଭାରତ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ନିବେଶ କରୁଛି । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବିଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଆମ ଉପକ୍ରମଗୁଡିକ ଅଧିକ ଋଣ, ଅଧିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଉନ୍ନତମାନର ଭିତିଭୂମି, ସହାୟକ ସରକାରୀ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବିମାନଙ୍କୁ କିସାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ନୂଆ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଜଳଯାତ୍ରାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସେମାନେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଡଙ୍ଗାଗୁଡିକ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନୀ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଭାରତକୁ ଗଢି ତୋଳିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ବଜେଟରେ କୋଚିରେ ଏକ ମାଛଧରା ଜେଟି ସମ୍ପର୍କରେ ଘୋଷଣା ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାନ ମାଲୟାଲମ କବି କୁମାରନସନ କରିଥିଲେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଜାତି ପଚାରୁ ନାହିଁ ଭଉଣୀ, ପାଣି ମାଗୁଛି, ମୁଁ ତୃଷାର୍ତ ଅଛି । ବିକାଶ ଓ ସୁଶାସନ ଜାତି, ବର୍ଣ୍ଣ, ଲିଙ୍ଗ, ଧର୍ମ କିମ୍ବା ଭାଷା ଜାଣିନଥାଏ । ବିକାଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହା ହିଁ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସର ମୁଖ୍ୟ ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟ । ବିକାଶ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏକତା ଓ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ମୁଁ କେରଳ ଅଧିବାସୀଙ୍କ ସହଯୋଗ ଲୋଡୁଛି । ନନ୍ଦୀ । ନମସ୍କାରମ ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the inauguration and laying of foundation stone of the key projects of power and urban sector in Kerala
19 FEB 2021 6:35PM by PIB Delhi
Governor of Kerala Shri. Arif Mohammad Khan, Chief Minister of Kerala, Shri Pinarayi Vijayan, My cabinet colleagues Shri R. K. Singh, Shri Hardeep Singh Puri, Other distinguished guests,
Friends,
Namaskaram Kerala! Just a few days ago I was in Kerala to inaugurate key projects of the petroleum sector. Today, thanks to technology, we are connected once again. We are taking important steps in the development journey of Kerala. The development works starting today are spread across the state. They cover a wide range of sectors. They will power and empower this beautiful state, whose people are making rich contributions to India’s progress. The two thousand megawatts state-of-the-art Pugalur–Thrissur High Voltage Direct Current system is being inaugurated today. This is the first HVDC inter-connection of Kerala with National Grid. Thrissur is an important cultural centre of Kerala. Now it will also be the power center for Kerala. This system will facilitate transfer of large quantum of power to meet the growing power demand of the State. It is also the first time the VSC converter technology has been introduced in the Country for transmission. It is indeed a moment of pride for all of us.
Friends,
Internal power generating sources in Kerala are seasonal. This makes the State largely dependent on import of power from the National Grid. This gap had to be bridged. The HVDC system helps us achieve this. Now there will be access to power with reliability. It is equally important to strengthen Intra-State transmission network for delivery of power to the households and industrial units. There is one another aspect which makes me happy about this project. The HVDC equipment used in this project have been made in India. This make our Atmanirbhar Bharat movement stronger.
Friends,
We are not just dedicating a transmission project. We have a project of producing electricity also. It is a pleasure to dedicate yet another clean energy asset of 50 megawatts capacity - the Kasaragod Solar Project. This will be a step in achieving the green and clean energy dream of our country. India is devoting great importance to solar energy. Our gains in solar energy ensure: A stronger fight against climate change. A boost to our entrepreneurs. Work is also underway to connect our hardworking farmers with the solar sector - make our annadatas also Urjadatas. Under PM-Kusum Yojana, over 20 lakh solar power pumps are being given to farmers. In the last six years, India’s solar energy capacity is up 13 times. India has also brought the world together through the International Solar Alliance.
Friends,
Our cities are engines of growth and power houses of innovation. Our cities are seeing three encouraging trends: Technological development, Favourable demographic dividend Increasing domestic demand. To further our growth in the sector, we have the Smart cities Mission. The Integrated Command and Control Centres under the Mission are helping cities in better urban planning and management. I am very happy to share that 54 Command Centre projects have become operational. 30 such projects are at various stages of implementation. These centres were especially useful during the pandemic days. Of the two Smart Cities in Kerala, Kochi Smart City has already established its Command Centre. Thiruvananthapuram Smart City is now getting ready for its Control Centre. Under Smart Cities Mission, the two Kerala Smart Cities - Kochi and Thiruvananthapuram have made significant progress. Till date, the two Smart Cities have 27 projects worth Rupees 773 crore that have been completed. Works in 68 projects worth almost Rupees Two thousand crore are in the pipe-line.
Friends,
One more initiative to improve urban infrastructure is AMRUT. AMRUT is helping cities expand and upgrade their waste-water treatment infrastructure. A total of 175 water supply projects are being taken up in Kerala under AMRUT at a cost of more than Rupees one thousand one hundred crore. Universal coverage is provided in 9 AMRUT cities. Today we are inaugurating the 75 Million Litres per Day Water Treatment Plant at Aruvikkara completed at a cost of Rs. 70 crore. This will improve the lives of around 13 lakh citizens. As my Minister colleague said, this project will help increase per capita water supply in Thiruvananthapuram to 150 litres per day from 100 litres per day supplied earlier.
Friends,
Today we are marking the Jayanti of the great Chhatrapati Shivaji Maharaj. The life of Chhatrapati Shivaji Maharaj inspires people across India. He gave emphasis on Swarajya, where the fruits of development reach all sections of society. Chhatrapati Shivaji Maharaj also had a special relation with the coasts of India. On one hand he built a strong navy. On the other hand, he worked hard for coastal development and welfare of fishermen. We are continuing this vision. India is on the way to becoming Atmanirbhar in the defence sector. There have been path-breaking reforms in defence, and space sectors. These efforts will create opportunities for so many talented Indian youngsters. Similarly, our nation has begun a big movement towards excellent coastal infrastructure. India is investing in our Blue Economy. We value the efforts of our fishermen. Our efforts for fishermen communities are based on: More credit. Increased technology. Top-quality infrastructure. Supportive government policies. Fishermen now have access to Kisan Credit Cards. We are encouraging the use of latest technology that will help them navigate the waters. Work is underway to modernise boats they use. Government policies will ensure India becomes a hub for sea-food exports. In this budget itself, a fishing harbour has been announced for Kochi.
Friends,
The great Malayalam poet Kumaranashan had said: I am not asking your caste Sister, I ask for water, I am thirsty. Development and good governance does not know caste, creed, race, gender, religion or language. Development is for everyone. This is the essence of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas. Development is our aim. Development is our religion. I seek the support of the people of Kerala so that we can move forward to realise this shared vision of togetherness and development. Nandi! Namaskaram!