মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
“অত্মনির্ভর ভারত” অমসুং “ৱেস্ত তু হেল্থদা”চাওনা কান্নবা পীরগনি; শ্রী নিতিন গদকরিনা অসামদা লৈরিবা অগবত্তি স্তিক্ত মেকিং য়ুনিত শঙ্গাখ্রে
18 FEB 2021 5:43PM by PIB Imphal
ভারতকী অগর্বত্তি ইন্দল্ত্রী অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীস কম্মিসন(কে.ভি.আই.সি.)না হোৎনরিবশিং অসিদা অসামনা লম্বী অসি লুচিংদুনা হোৎনরুরিবশিং অসিগী মহৈ ফংবা হৌখ্রে৷ শগোলশেল নুমিৎতা এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রী শ্রী নিতন গদকরিনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা অসামগী বজালি জিলাদা “কেশারি বাইও প্রদক্তস এল.এল.পি.” হায়না মমিং থোল্লিবা অচৌবা বেম্বূ অগর্বত্তি স্তিক্ত মেকিং য়ুনিৎ অমা শঙ্গাখ্রে৷ ইকাই খুম্নরবা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল অমসুং কে.ভি.আই.সি.গী চিয়রমেন শ্রী ভিনাই কুমার সক্সেনাসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷
য়ুনিত অসি অগর্বত্তি স্তিক্তশিং শাবা অসিদগী হেন্দোক্তুনা “ৱেস্ত তু হেল্থ”গী খুদম অমনি অমসুং “অত্মনির্ভর ভারত” ফংহন্নবা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইদুনা মসিনা ৱেস্ত বেম্বু কয়া অমনা বাইও-ফ্যুল অমসুং তোঙান তোঙানবা অতোপ্পা প্রদক্তশিং শাবদা শিজিন্নৈ৷ লুপা কোতি ১০ চংনা শাদুনা অগর্বত্তি স্তিক্ত য়ুনিৎ অসিনা মীওই ৩৫০ দাইরেক্ত ওইনা থবক ফংহল্লগনি অমসুং ইন্দিরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত ওইনা মীওই ৩০০ থবক ফংহল্লগনি৷
মোদি সরকারনা চাইনা অমসুং ভিয়েৎনামদগী রো অগর্বত্তি পুশিল্লকপদা অথিংবা থম্বা অমসুং অগর্বত্তিগীদমক রাউন্দ বেম্বূ স্তিক্তশিং পুশিল্লকপদা ইমপোর্ত দ্যুতি হেনগৎহনবা হায়বা ৱারেপ অসিগী মতুং অসিদা অসামদা অসিগুম্বা য়ুনিৎশিং হাংদোরকপা অসিনা য়াম্না চাওনা কান্নরগনি৷ লৈবাক অনি অসিদগী অগর্বত্তি অমসুং বেম্বূ স্তিক্ত চাওনা পুশিল্লক্তুনা ইন্দিয়ন অগর্বত্তি ইন্দস্ত্রীশিংবু চাওনা চৈথেং পীরিবা অসি হন্থননবগীদমক মসিগী ৱারেপ অসি তঙাই ফদনা লৌখিবনি৷
অসামদা অনৌবা বেম্বূ স্তিক্ত য়ুনিৎ হাংদোরকপা অসিনা লোকেল অগর্বত্তি ইন্দস্ত্রী অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি অমসুং মীওই কয়া থবক ফংহল্লগনি হায়না শ্রী গদকরিনা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷ “মসিনা মীয়ামশিংবু থবক ফংহনবা অমসুং য়াম্না লাইনা পুন্সিবু হিংহনবা অসিদা মীৎয়েং থম্লিবা “অত্মনির্ভর ভারতকী”খ্বাইদগী মতিক চারবা খুদম ওই,” হায়না শ্রী গদকরিনা ফোংদোকখ্রে৷
মসিগী মেনুফেকচরিং য়ুনিত অসিনা রাজ্য অসিদা অনৌবা থবকশিং ফংহল্লগনি হায়না ইনিসিয়েতিব অসিবু ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীনসু থাগৎখ্রে৷
রো অগর্বত্তি মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা থিংবা অমসুং বেম্বূ অগর্বত্তি স্তিক্তশিংদা ইমপোর্ত দ্যুতী ৱাংহনবা অসিনা ইন্দিয়া লৈরিবা মীয়ামশিং চাওনা থবক্কী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি অমসুং মসিগী অনৌবা য়ুনিতশিং অসিনা খুদোংচাবা অসি লৌনবা হোৎনরি হায়না কে.ভি.আই.সি.গী চিয়রমেন সক্সেনানা ফোংদোকখ্রে৷ “অগর্বত্তি ইন্দস্ত্রী অসিনা আর্তিসন লাখ ১০ হেন্না থবক ফংহন্দুনা ইন্দিয়াগী ভিলেজ ইন্দস্ত্রীগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমা ওই৷ অনৌবা অগর্বত্তি অমসুং বেম্বূ স্তিক্ত মেকিং য়ুনিতশিং হাংদোরকপা অসিনা হৌখিবা চহী অমগা মখায় অসিদা সেগমেন্ত অসিদা অনৌবা থবক লাখ ৩ রোম ফংহনখ্রে৷ মসিগী খুদোংচাবা অসিদগী খ্বাইদগী চাওনা কান্নবা লৌননবা কে.ভি.আই.সি.না প্রধান মন্ত্রী এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রগ্রামগী খুৎথাংদা ইন্দিয়াগী লোকেস অগর্বত্তি প্রদক্সন অসি হেনগৎনবা খাদি অগর্বত্তি অত্মনির্ভর মিসন হায়না মমিং থোনবা প্রোগ্রাম অমা লোঞ্চ তৌখ্রে,” হায়না সক্সেনানা ফোংদোকখ্রে৷ অনৌবা অগর্বত্তি স্তিক্ত মেকিং য়ুনিত অসিনা অসামদা লৈরিবা বেম্বূদা বেজ তৌবা ইন্দস্ত্রীদা চাওনা কান্নবা পীরগনি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা ভারততা শিজিন্নরিবা ইন্সেন্স স্তিক্তশিংগী চাং অসি নোংমদা তন ১৪৯০নি অদুবু নোংমদা শিজিন্নরিবশিং অসিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা শাজবা অদুদি তন ৭৬০ খক্তনি৷ মরম অদুনা দিমান্দ অমসুং সপ্লাই অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা গেপ অসিনা মপান লৈবাকশিংদগী অগর্বত্তি পুশিল্লক্লিবনি৷ মসিগা লোইনা লোইননা রো অগর্বত্তি পুশিল্লকপগী চাং অসি ২০০৯দা ২% ওইরম্বদগী ২০১৯দা ৮০% য়ৌরে৷

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Big Boost to “Aatmanirbhar Bharat” & “Waste to Wealth”; Shri Nitin Gadkari Inaugurated Agabatti Stick Making Unit in Assam
18 FEB 2021 5:43PM by PIB Delhi
Sustained efforts of Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to strengthen Indian Agarbatti industry have begun yielding results with Assam leading the way. On Thursday, Minister of MSME, Shri Nitin Gadkari through video conference inaugurated a major Bamboo Agarbatti Stick making unit named “Keshari Bio Products LLP” at Bajali district in Assam. Hon’ble Chief Minister of Assam, Shri Sarbananda Sonowal and KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena were present on the occasion.
The unit is a major step in the direction of “Aatmanirbhar Bharat” and an apt example of “Waste to Wealth” as apart from making Agarbatti sticks, it utilizes a huge quantity of waste bamboo into making bio-fuel and various other products. Set up at a cost of Rs 10 crore, the Agarbatti stick unit will provide direct employment to 350 people while also creating over 300 indirect employment.
Setting up of these units in Assam assumes great significance in wake of the Modi government’s decision of restriction on import of raw agarbatti from China and Vietnam and also a hike in import duty on round bamboo sticks for agarbatti. The two decisions were taken essentially to curb the huge import of agarbatti and bamboo sticks from the two countries that had crippled the Indian agarbatti industries.
Shri Gadkari and the KVIC Chairman Vinai Saxena had made great efforts to curb the import of these two commodities. As a result, hundreds of closed Agarbatti manufacturing units in India were revived in the last one and half years creating nearly 3 lakh new jobs. Keshari Bio Products LLP is the first big project that has come up after these policy decisions.
Shri Gadkari expressed happiness over the new bamboo stick unit in Assam saying this would go a long way in strengthening the local Agarbatti industry which has a huge potential for local employment creation. “This is the most appropriate example of “Aatmanirbhar Bharat” which aims at creating local employment and sustainable livelihood,” Shri Gadkari said.
Hon’ble Chief Minister also praised the initiative saying this manufacturing unit would create new employment avenues in the entire state.
The KVIC Chairman Saxena said the import restriction on raw agarbatti and hike in import duty on bamboo agarbatti sticks created huge employment opportunity in India and these new units aim at capitalizing on the opportunity. “Agarbatti industry is a key vertical of India’s village industry which employs more than 10 lakh artisans. With new Agarbatti and bamboo stick making units coming up, nearly 3 lakh new jobs have been created in this segment in the last one and half years. To reap maximum benefit from this opportunity, KVIC has also launched a program called Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission to increase India’s local Agarbatti production through the Prime Minister Employment Generation Program,” Saxena said. He added that the new agarbatti stick making unit will also strengthen the huge bamboo-based industry in Assam.
It is noteworthy that only 16% of bamboo is used for making Agarbatti sticks while the remaining 84% bamboo goes waste. However, with diverse technology employed by Keshari Bio Products LLP, every bit of the bamboo is utlized. The waste bamboo is burnt to produce methane gas which is mixed with diesel as an alternate fuel. The burnt bamboo is also used for making charcoal powder for Agarbatti and fuel briquettes. The waste bamboo is also used for making ice-cream sticks, chopsticks, spoons and other items.
At present, the consumption of incense sticks in India is pegged at a whopping 1490 tons per day but only 760 tons per day is locally produced. Hence, the huge gap between the demand and supply resulted in heavy import of raw agarbatti. Consequently, the import of raw agarbatti increased from just 2% in 2009 to 80% in 2019.