Ministry of Earth Sciences
Ministry of Earth Sciences invites stakeholders’ suggestions on the Draft Blue Economy Policy for India
17 FEB 2021 11:37AM by PIB Delhi
The Ministry of Earth Sciences (MoES) has rolled out the Draft Blue Economy policy for India in the public domain inviting suggestions and inputs from various stakeholders including industry, NGOs, academia, and citizens. The draft blue economy policy document outlines the vision and strategy that can be adopted by the Government of India to utilize the plethora of oceanic resources available in the country. The policy document has been disseminated for pubic consultation on several outreach platforms including websites and social media handles of MoES and its institutes. Stakeholders have been invited to submit inputs and ideas by February 27, 2021. The policy document aims to enhance contribution of the blue economy to India’s GDP, improve lives of coastal communities, preserve marine biodiversity, and maintain the national security of marine areas and resources.
India’s blue economy is understood as a subset of the national economy comprising an entire ocean resources system and human-made economic infrastructure in marine, maritime, and onshore coastal zones within the country’s legal jurisdiction. It aids the production of goods and services that have clear linkages with economic growth, environmental sustainability, and national security. The blue economy is a vast socio-economic opportunity for coastal nations like India to utilize ocean resources for societal benefit responsibly.
With a coastline of nearly 7.5 thousand kilometers, India has a unique maritime position. Nine of its 29 states are coastal, and the nation’s geography includes 1,382 islands. There are nearly 199 ports, including 12 major ports that handle approximately 1,400 million tons of cargo each year. Moreover, India’s Exclusive Economic Zone of over 2 million square kilometers has a bounty of living and non-living resources with significant recoverable resources such as crude oil and natural gas. Also, the coastal economy sustains over 4 million fisherfolk and coastal communities. With these vast maritime interests, the blue economy occupies a vital potential position in India’s economic growth. It could well be the next multiplier of GDP and well-being, provided sustainability and socio-economic welfare are kept center-stage. Therefore, India's draft blue economy policy is envisaged as a crucial framework towards unlocking country’s potential for economic growth and welfare.
The MoES prepared the draft blue economy policy framework in line with the Government of India’s Vision of New India by 2030. It highlighted blue economy as one of the ten core dimensions for national growth. The draft policy framework emphasizes policies across several key sectors to achieve holistic growth of India’s economy. The document recognizes the following seven thematic areas.
1. National accounting framework for the blue economy and ocean governance.
2. Coastal marine spatial planning and tourism.
3. Marine fisheries, aquaculture, and fish processing.
4. Manufacturing, emerging industries, trade, technology, services, and skill development.
5. Logistics, infrastructure and shipping, including trans-shipments.
6. Coastal and deep-sea mining and offshore energy.
7. Security, strategic dimensions, and international engagement.
Snapshot of the Draft Blue Economy Policy Document for India prepared and circulated by the Ministry of Earth Sciences (MoES), Government of India (left). MoES inviting public consultation on the Draft Blue Economy Policy document by stakeholders through widespread outreach on social media handles of MoES and its institutes (right).
The United Nations Member States, including India, adopted 17 sustainable development goals (SDGs), also known as the Global Goals, in 2015 as a universal call to take action to end poverty, protect the planet, and ensure that all people enjoy peace and prosperity by 2030. SDG 14 seeks to conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources for sustainable development. Several countries have undertaken initiatives to harness their blue economy. For instance, Australia, Brazil, United Kingdom, United States, Russia, and Norway have developed dedicated national ocean policies with measurable outcomes and budgetary provisions. Canada and Australia have enacted legislation and established hierarchal institutions at federal and state levels to ensure progress and monitoring of their blue economy targets. With a draft blue economy policy framework of its own, India is now all set to harness the vast potential of its ocean resources.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ভারতকী ব্লু ইকোনোমী পোলিসীদা স্তেকহোল্দরশিংগী সজেসনশিং আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়না কৌখ্রে
17 FEB 2021 11:37AM by PIB Imphal
আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়না(এম.ও.ই.এস.)লৈবাক মীয়াম মমাংদা ভারতকী দ্রাফত ব্লু ইকোনোমী পোলিসী পুথোক্তুনা ইন্দস্ত্রী, এম.জি.ও.শিং, একাদেমিয়া অমসুং সিতিজনশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংদগী ইনপ্যুতশিং অমসুং সজেসনশিং কৌখ্রে৷ লৈবাক অসিদা ফংলিবা ওসিনিক রিসোর্চশিংগী প্লেথোরা অদু শিজিন্ননবা ভরাত সরকারনা শিজিন্নবা য়াবা স্ত্রাতিজি অমসুং মংলান অদু দ্রাফত ব্লু ইকোনোমী পোলিসী অসিনা উৎলি৷ পোলিসী দোকুমেন্ত অদু এম.ও.ই.এস. অমসুং মহাক্কী ইন্সতিত্যুতশিংগী ৱেবসাইতশিং অমসুং সোসিয়েল মেদিয়া য়াওনা তোঙান তোঙানবা আউত্রিচ প্লেতফোর্মশিংদা লৈবাক মীয়াম্না খন্না লৈননবগীদমক পুথোকখ্রে৷ ২০২১গী ফেব্রুৱারি ২৭ ফাওবগী মনুংদা ইনপ্যুতশিং অমসুং আইদিয়াশিং পীশিল্লক্নবা স্তেকহোল্দরশিংদা খঙহনখ্রে৷
কোস্তলাইন কি.মি. লিশিং ৭.৫রোম লৈদুনা ভারতকী অখন্নবা মেরিতাইম পোজিসন লৈ৷রাজ্য ২৯ অসিগী মনুংদা মাপলদি সমুদ্র মপালশিং লৈ অমসুং লৈবাক অসিগী জিওগ্রাফীদা ইথৎ ১,৩৮২ য়াওরি৷ চহী খুদিংগী কার্গো চাওরাক্না মিলিয়ন তন ১,৪০০রোম পুথোক পুশিন তৌরিবা অচৌবা হিথাংফম ১২ য়াওনা হিথাংফম ১৯৯রোম লৈ৷ অসিগীসু মথক্তা স্ক্যের কি.মি. মিলিয়ন ২ হেন্না লৈরিবা ভারতকী এক্সক্লুসিব ইকোনোমিক জোন অসিদা ক্রুদ ওইল অমসুং নেচরেল গ্যাস য়াওনা থৱাই পানবা অমসুং থৱাই পান্দবা রিসোর্চ মরাং কাইনা লৈ৷ অসিগীসু মথক্তা কোস্তেল ইকোনোমী অসিনা কোস্তেল কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং ঙামী মিলিয়ন ৪ হেন্না কান্নবা পীরি৷ অসিগুম্বা পাক চাওরবা ইন্তরেস্তশিং অসিনা ব্লু ইকোনোমী অসিনা ভারতকী শেল-থুমগী ফিভম ফগৎহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি৷
২০৩০ ফাওবগী মনুংদা অনৌবা ভারত অমা ওইহন্নবা ভারত সরকার অসিগী মংলান অসিগা লোইননা দ্রাফত ব্লু ইকোনোমী ফ্রেমৱার্ক অসি এম.ও.ই.এস.না শেমখিবনি৷ ব্লু ইকোনোমী অসি নেস্নেল গ্রোথকী লৈরিবা কোর দাইমেন্সন তরাগী মনুংদা অমনি হায়না মসিনা পল্লি৷ ভারতকী শেল-থুমগী ফিভম অসি য়াম্না চাওনা ফগৎপা ঙম্নবা তোঙান তোঙানবা মরু ওইবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা পোলিসীশিং অসিদা মরু ওইবা দ্রাফত পোলিসী ফ্রেমৱার্ক অসিনা মীৎয়েং চংই৷ দোকুমেন্ত অসিনা মখাগী খেমেতিক এরিয়া তরেৎ অসি রিকোগনাইজ তৌই৷
১. ব্লু ইকোনোমী অমসুং ওসিন গভর্নেন্সকীদমক নেস্নেল একাউন্তিং ফ্রেমৱার্ক৷
২. কোস্তেল মেরিন স্পাসিয়েল প্লানিং অমসুং তুরিজম৷
৩. মেরিন ফিসরীশিং, এক্বাকল্চর অমসুং ফিশ প্রোসেসিং৷
৪. মেনুফেকচর তৌবা, নৌনা থোক্লক্লিবা ইন্দস্ত্রীশিং, ত্রেদ, তেক্নোলোজী, সর্ভিসশিং অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত৷
৫. ত্রান্স-শিপমেন্তশিং য়াওনা লোজিস্তিক, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং শিপ্পিং৷
৬. কোস্তেল অমসুং দীপ-সী মাইনিং অমসুং ওফশোর ইনর্জী৷
৭. সেক্যুরিতী, ত্রাতিজিক দাইমেন্সনশিং অমসুং ইন্তরনেস্নেল এনগেস্তমেন্ত৷
ভারতকী দ্রাফত ব্লু ইকোনোমী পোলিসী দিপার্তমেন্তগী স্নেপশোত ভারত সরকারগী(ওই) আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়না শেমখ্রে অমসুং সর্কুলেত তৌখ্রে৷ এম.ও.ই.এস. অমসুং মহাক্কী ইন্সতিত্যুতশিংগী(য়েৎ) সোসিয়েল মেদিয়াদা পাক শন্না পাউ শন্দোক্তুনা দ্রাফত ব্লু ইকোনোমী পোলিসী দোকুমেন্ত অসিগী মতাংদা খন্না নৈননবা এম.ও.ই.এস.না লৈবাক মীয়াম কৌই৷
ভারত য়াওনা য়ুনাইতেদ নেসন্স মেম্বর স্তেতশিং অসিনা মালেম অসিদা লাইরবা মুথৎনবা, গ্রহ অসিবু কন্নবা অমসুং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা মীয়াম পুম্নমক শান্তি লৈনা অমসুং চাওখৎনা হিংবা ঙম্নবা এক্সন লৌখৎনবা য়ুনিভর্সেল কোল অমা ওইনা ২০১৫দা গ্লোবেল গোলশিং হায়নসু খঙনরিবা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল(এস.দি.জি.শিং) ১৭ শিজিন্নখ্রে৷ সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তগীদমক ওসিনশিং, সীশিং অমসুং মেরিন রিসোর্চশিং অসি কন্নবা অমসুং নিংথীজনা শিজিন্ননবা এস.দি.জি. ১৪ অসিনা হোৎনৈ৷ তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংনা মখোয় মখোয়গী ব্লু ইকোনোমী অসি শিজিন্ননবা ইনিসিয়েতিব কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷
এম.ও.ই.এস.না শেম্লিবা অমসুং সর্কুলেত তৌরিবা দ্রাফত ব্লু ইকোনোমী অদু https://moes.gov.in/writereaddata/files/BlueEconomyPolicy.pdf অসিদা ফংই৷ ২০২১গী ফেব্রুৱারি ২৭ ফাওবগী মনুংদা কম্মেন্তশিং অমসুং সজেসনশিং ইমেলগী খুৎথাংদা ব্লু ইকোনোমীদা-পোলিসী@গোভ.ইনদা থারক্কদবনি৷