ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀରାମଚନ୍ଦ୍ର ମିଶନର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
ଗୃହସ୍ଥ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଯୋଗ-ଆୟୁର୍ବେଦ କରୋନା ମୁକାବିଲାରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ସ୍ୱସ୍ଥ ଓ ନିରାମୟ ବିଚାର ରୋଗର କେବଳ ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ: ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
ଯୋଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସେମାନେ ବୁଝୁଥିବା ଭାଷାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସ୍ୱସ୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହବରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ
16 FEB 2021 5:28PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀରାମଚନ୍ଦ୍ର ମିଶନର 75ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଦ୍‍ବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶାନ୍ତି, ସୁସ୍ଥତା, ନିରାମୟତା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଯଥାର୍ଥ ଭାବନା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଯୋଗକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ଦିଗରେ ମିଶନ ପକ୍ଷରୁ ଯେଉଁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଦ୍ରୁତ ଗତିଶୀଳ ଏବଂ ମାନସିକ ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଜୀବନ ଯୋଗୁଁ ମଣିଷ ନାନାପ୍ରକାର ଜୀବନ ଶୈଳୀଗତ ବ୍ୟାଧିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଏସବୁରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଯୋଗ ଏକ ସହଜ ମାର୍ଗ ଏବଂ ଏହାକୁ ମାଧ୍ୟମ କରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସୁସ୍ଥ ଓ ନିରାମୟ ରହିପାରିବ ।
କରୋନା ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବ୍ୟାଧି ବିରୋଧରେ ଦେଶର 130 କୋଟି ଜନତା ଯେପରି ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କଲେ ତାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ । କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢେଇରେ ଗୃହସ୍ଥ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଯୋଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲା ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନେଇ କାମ କରୁଛି । ଏଥିରେ କଲ୍ୟାଣ, ସୁଖସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଂପତ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାରସାମ୍ୟ ରକ୍ଷା କରାଯାଉଛି । ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‍ ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ହାତକୁ ନେଇଛି । ଏହାର ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ଯୋଗାଇଦେବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଏଥିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଧୂମହୀନ ଚୁଲା, ବ୍ୟାଙ୍କ ନ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସୁବିଧା, ସବୁ ଭୂମିହୀନଙ୍କୁ ଘର ଯୋଗାଣ ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନରେ ସରକାର ଏକ ନୂଆ ରଚନାତ୍ମକ ସ୍ପର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱସ୍ଥତା ଓ ନିରାମୟତା ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ବିଚାର କେବଳ ଆରୋଗ୍ୟ କରିବାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ଏହାର ପରିସର ବ୍ୟାପକ । ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ଏହା ରୋଗର ନିରାକରଣ, ଦୂରୀକରଣ ଆଦି ଉପରେ ଭାରତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଧ୍ୱଜାଧାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୁଷ୍ମମାନ ଭାରତର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆମେରିକା ଓ ଅନେକ ୟୁରୋପ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକ । ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା । ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣ ଓ ଔଷଧପତ୍ରର ମୂଲ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ସ୍ୱସ୍ଥ ଓ ନିରାମୟତା ସଂପର୍କରେ ଆମର ବିଚାର ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ତାହା ସମାନ । ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରାମୟତାରେ ଭାରତକୁ ଯଥେଷ୍ଟ କିଛି ଅବଦାନ ଯୋଗାଇବାକୁ ପଡିବ । ଭାରତକୁ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସ୍ୱସ୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପରିଣତ କରିବାପାଇଁ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଯୋଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପୃଥିବୀ ଗଠନରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ବୁଝିବା ଭଳି ଭାଷାରେ ଭାରତ ଯୋଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଯୋଗ ଓ ଧ୍ୟାନ ପ୍ରତି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଏବେ ଆଧୁନିକ ଜୀବନରେ ଅଧିକ ଆହ୍ୱାନ ଓ କାମର ଚାପ ମାନସିକ ଅବସାଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଯୋଗ ଓ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିପାରିବ ଏବଂ ନାଗରିକ ଶାରୀରିକ ତଥା ମାନସିକଭାବରେ ସୁସ୍ଥସବଳ ରହି ବ୍ୟାଧିମୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଗଠନ କରିପାରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବିଶ୍ୱରେ ବଢିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM addresses Celebration of 75 Years of Shri Ram Chandra Mission
Household wisdom and Yoga-Ayurveda played a big role in handling Corona: PM
Indian idea of wellness goes beyond merely curing a disease :PM
Yoga and Ayurveda should be presented to the world in a language they understand: PM
Calls for making India a hub for spiritual and wellness tourism
16 FEB 2021 5:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister addressed the event organized to commemorate 75 years of Shri Ram Chandra Mission. The Prime Minister lauded the Mission for instilling meaningfulness, peace, health and spiritual wellbeing among the people. He also praised the Mission for popularizing yoga. The Prime Minister said in today’s fast and stressful life when the world is fighting lifestyle related diseases and pandemic, Sahaj Marg, Heartfulness and Yoga are like a beacon of hope for the world.
Referring to India’s handling of Corona, the Prime Minister said that alertness of 130 crore Indian became an example for the world. The household wisdom and Yoga-Ayurveda played a big role in this.
Shri Modi said India is following a human centric approach to furthering global good.This human centric approach is based on a healthy balance of welfare, well-being and wealth. In the last six years, India has undertaken among the world's largest public welfare programmes in the world.These efforts are aimed at giving the poor a life of dignity and opportunity.From universal sanitation coverage to social welfare schemes.From smoke free kitchens to banking the unbanked.From access to technology to housing for all.India's public welfare schemes have touched many lives, said the Prime Minister.
Speaking on India’s focus on wellness the Prime Minister noted that
Indian idea of wellness goes beyond merely curing a disease.There has been extensive work on preventive healthcare. Shri Modi pointed out India's flagship healthcare scheme, Ayushman Bharat has more beneficiaries than the populations of America and many European nations.It is the world's largest healthcare scheme.The prices of medicines and medical equipment have been lowered.
The Prime Minister said India is playing a central role in global vaccination. Our vision for wellness is as much global as it is domestic. India has much to offer in health and wellness. He called upon the people to work towards making India a hub for spiritual and wellness tourism.Our Yoga and Ayurveda can contribute to a healthy planet. It is our aim to present these to the world in a language they understand, said the Prime Minister.
Shri Modi underlined the growing global seriousness towards Yoga and meditation. He also noted the growing challenge of depression and expressed the hope that Heartfulnessprogramme will help in tackling that. “Disease-free citizens, mentally strong citizens will take India to new heights”, concluded the Prime Minister.