Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the inauguration of India's first full-fledged international cruise terminal in Kerala
14 FEB 2021 6:24PM by PIB Delhi
Governor of Kerala Shri Arif Mohammad Khan, Chief Minister of Kerala Shri Pinarayi Vijayan, My Cabinet colleague Shri Dharmendra Pradhan, Minister of State Shri Mansukh Mandaviya ji, Minister of State Shri Murlidharan Ji,
Dignitaries off the dais,
Friends,
Namaskaram Kochi. Namaskaram Kerala. The Queen of the Arabian Sea is wonderful as always. Being among you all makes me very happy. Today we have gathered here to celebrate development. Development of Kerala and India. The works being inaugurated today cover a wide range of sectors. They will energise the growth trajectory of India.
Friends,
Two years ago I went to the Kochi Refinery. This is one of India’s most modern refineries. Today, once again from Kochi, we dedicate to the nation: The Propylene Derivatives Petrochemicals Complex of the Kochi Refinery . This one project will help strengthen our journey towards being Aatmanirbhar. Thanks to this complex, foreign exchange would be saved. A wide range of industries would gain and employment opportunities would be generated.
Friends,
Kochi is a city of trade and commerce. The people of this city understand that time is of the essence. They also appreciate the importance of proper connectivity. That is why, dedication of Ro-Ro Vessels to the nation is special. A distance of almost thirty kilometres on road becomes three point five kilometres through waterways. This means: Convenience up. Commerce up. Capacity building up. Congestion down. Pollution down. Transport costs down.
Friends,
Tourists come to Kochi not only as a transit point to go to other parts of Kerala. The culture, food, beaches, market places, historical places and spiritual places here are widely known. The Government of India is undertaking many efforts to improve tourism related infrastructure here. The inauguration of Sagarika, the International Cruise Terminal in Kochi is one example of this. Sagarika Cruise Terminal brings both comfort and convenience for tourists. It will cater to over a lakh cruise guests.
Friends,
I have been seeing something in the last few months. A lot of people are writing to me and even sharing pictures on social media about their travels locally. Since the global pandemic has affected international travel, people are going to nearby places. This is a great opportunity for us. On one hand, this means added livelihood to those in the local tourism industry. On the other hand, it makes the connect between our youth and our culture stronger. There is so much to see, learn and discover. I urge our young start-up friends to think about innovative tourism related products. I also urge you all to use this time and travel to as many nearby areas as possible. You would be happy to know that the tourism sector in India has been growing well in the last five years. In the World Tourism Index ranking, India moved from sixty fifth to thirty fourth position. But, there is a lot more to be done and I am confident we will improve even more.
Friends,
Two important factors that shape economic development are: Capacity Building and Making infrastructure modern for future needs. The next two development works are related to these themes. ‘Vigyan Sagar’, is the new knowledge campus of Cochin Shipyard. Through this, we are expanding our human resource development capital. This campus is a reflection of the importance of skill development. It would particularly help those wanting to study marine engineering. In the times to come, I see a prime place for this sector. Youngsters who have knowledge in this domain will have many opportunities at their doorstep. As I said before, economic growth requires augmenting existing capacities. Here, we are laying the foundation stone of reconstruction of the South Coal Berth. This would bring down logistics costs and improve cargo capacities. Both are vital for the business to prosper.
Friends,
Today, the definition and scope of infrastructure has changed. It is beyond only good roads, development works and connectivity between a few urban centres. We are looking at high quantity and top quality infrastructure for the coming generations. Through the National Infrastructure Pipeline, Rupees hundred and ten lakh crore is being invested for infra creation. In that, special attention is being given to coastal parts, the Northeast and the mountain areas. Today India is embarking on an ambitious programme of broad-band connectivity to every village. Likewise, India is devoting topmost importance to developing our Blue Economy. Our vision and work in this sector includes: More ports. Improving infrastructure in current ports. Off-shore energy, Sustainable Coastal development, Coastal connectivity. The Pradhan Mantri Matsaya Sampada Yojana is a one of its kind scheme. This scheme caters to diverse requirements of fishermen communities. It has provisions for ensuring more credit. Fishermen have been linked with Kisan Credit Cards. Similarly, work is underway to make India a hub for sea-food exports. I am happy that seaweed farming is gaining popularity. I would call upon researchers and innovators to share their ideas on making the fisheries sector more vibrant. This would be a great tribute to our hardworking fishermen.
Friends,
This year’s Budget has devoted significant resources and schemes that will benefit Kerala. This includes the next phase of the Kochi Metro. This metro network has come up successfully and has set a good example of progressive work practices and professionalism.
Friends,
The year gone by made humanity face a never seen before challenge. Powered by 130 crore Indians, our nation’s fight against COVID-19 has been spirited. The Government was always sensitive to the needs of the Indian diaspora especially in the Gulf. India is proud of our diaspora in the Gulf. It has been my honour to spend time with them during my previous visits to Saudi Arabia, Qatar, UAE and Bahrain. I shared meals with them, interacted with them. As a part of the Vande Bharat Mission, over fifty lakh Indians came back home. Many of them were from Kerala. It was our Government’s honour to serve them in such a sensitive time. In the last few years, the Governments of various Gulf nations have also kindly released many Indians who were sadly in prisons there. The Government will always speak up for such people. I would like to thank the Governments of the various Gulf nations for their sensitive approach to this subject. Gulf kingdoms responded to my personal appeals and took special care of our community. They are giving priority to the return of Indians to the region. We have set up air bubbles to facilitate that process. Indians working in the Gulf should know that the full support of my Government is there to ensure their welfare.
Friends,
We are at a historic point today. Our actions today will shape our growth trajectory in the years to come. India has the ability to rise to the occasion and contribute to global good. Our people have shown that with the right opportunity they can do wonders. Let us keep working to create those opportunities. Together, we will build an Aatmanirbhar Bharat. Once again, I congratulate the people of Kerala for the development works that have been inaugurated today.
Thank you. Thank you very much.
Orayiram Nandi

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳରେ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କ୍ରୁଜ ଟର୍ମିନାଲ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଭାଷଣ
14 FEB 2021 6:24PM by PIB Bhubaneswar
କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଅରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍‍, କେରଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପିନାରାୟି ବିଜୟନ୍‍, ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଜୀ, ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧରନ ଜୀ,
ମଞ୍ଚାସୀନ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ,
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାରମ୍‍ କୋଚି, ନମସ୍କାରମ୍‍ କେରଳ । ଆରବ ସାଗରର ରାଣୀ ସଦାବେଳେ ବିସ୍ମୟକର । ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଗହଣରେ ଆଜି ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇ ବାସ୍ତବିକ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି । ଆଜି ଆମେ ସଭିଏଁ ଏଠାରେ ବିକାଶକୁ ଉତ୍ସବ ରୂପେ ମନାଇବା ସକାଶେ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛେ । କେରଳରବିକାଶ ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ । ଆଜି ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦ୍ଘାଟନ ହେଉଛି ସେଥିରେ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ର ସାମିଲ ରହିଛି । ସେହସିବୁ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ବିକାଶର ମାତ୍ରାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁଇବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୁଁ କୋଚି ତୈଳ ବିଶୋଧନାଗାରକୁ ଯାଇଥିଲି । ଏହା ଭାରତର ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ତୈଳ ବିଶୋଧନାଗାର । ଆଜି ପୁଣି ଥରେ କୋଚି ଠାରୁ ଆମେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛେ: କୋଚି ତୈଳ ବିଶୋଧାନାଗାରର ଏହି ପ୍ରପିଲିନ୍‍ ଡେରିଭେଟିଭ୍‍ଓ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ପରିସରକୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆମର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହି କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଯେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ଦ୍ୱାର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିବ । ପୁଣି ଥରେ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାର ଶିଳ୍ପ କାରଖାନା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଚି ହେଉଛି ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବ୍ୟବସାୟର ନଗରୀ । ଏହି ନଗରୀରର ଲୋକମାନେ ଭଲଭାବେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରନ୍ତି ଯେ ସମୟ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ । ସେମାନେ ଉପଯୁକ୍ତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ସଦାବେଳେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଆସିଛନ୍ତି । ସେଇଥିପାଇଁ, ରୋ ରୋ ତରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରାଯିବା ବିଶେଶ ମହତ୍ତ୍ୱ ବହନ କରେ । ସଡ଼କ ପଥରେ ତିରିଶ କିଲୋମିଟର ବାଟ ଏବେ ଜଳପଥରେ ମାତ୍ର ତିନି ଦଶମିକ ପାଞ୍ଚ କିଲୋମିଟରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତି ହୋଇଯିବ । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଲା: ଯାତାୟାତର ଅଧିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଟ୍ରାଫିକ୍‍ ଭିଡ଼ କମିବ । ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ କୋଚିକୁ କେବଳ କେରଳ ଗସ୍ତ ବେଳେ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ଲାଗିଜ ଏକ ଟ୍ରାନଜିଟନ ପଏଣ୍ଟ ଭାବେ ଆସିନଥାନ୍ତି । ଏଠାକାର ସଂସ୍କୃତି, ଖାଦ୍ୟ, ବେଳାଭୂମି, ବିପଣନ କେନ୍ଦ୍ର, ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସ୍ଥଳୀ ବେଶ୍‍ ସୁଖ୍ୟାତ । ଭାରତ ସରକାର ଏଠାକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଘଟାଇବା ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ସାଗରିକାର ଉଦ୍ଘାଟନ ସହିତ, ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କ୍ରୁଜ୍‍ ଟର୍ମିନାଲ ସ୍ଥାପିତ ହେବା ସେହିଭଳି ଗୋଟିଏ ଉପକ୍ରମ । ସାଗରିକା କ୍ରୁଜ ଟର୍ମିଲାନ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଉଭୟ ଆରାମ ଓ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଥାଏ । ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କ୍ରୁଜ୍‍ ଅତିଥିଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ କିଛି ମାସ ଭିତରେ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଆସୁଛି । ଅନେକ ଲୋକ ମୋ ନିକଟକୁ ପତ୍ର ଲେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସଂପର୍କରେ ଫଟୋମାନ ସେୟାର କରୁଛନ୍ତି । ଯେହେତୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପକୁ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ବ୍ୟାହତ କରିଛି, ଲୋକମାନେ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କୁ ଭ୍ରମଣରେ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏହା ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ । ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଏହା ଯେଉଁମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନଜୀବିକା ସକାଶେ ଏହା ଏକ ବିରାଟ ସୁଯୋଗ । ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଏହା ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଆମର ସଂସ୍କୃତି ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବ । ଆମର ଅନେକ କିଛି ଦେଖିବାର ଅଛି, ଶିଖିବାର ଅଛି, ଆବିଷ୍କାର କରିବାର ଅଛି । ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‍ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ଅଭିନବ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସଂପର୍କୀତ ଉତ୍ପାଦ କଥା ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହି ସମୟର ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନିକଟବର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାନମାନଙ୍କୁ ଯେତେଥର ସମ୍ଭବ ଭ୍ରମଣରେ ଯାଆନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ଏକଥା ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିଚାଲିଛି । ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୂଚୀ ମାନ୍ୟତା ତାଲିକାରେ ଭାରତ 65ତମ ସ୍ଥାନରୁ 34ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ, ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି ଢେର୍‍ କିଛି କରିବାର ଅଛି ଏବଂ ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତି ହାସଲ କରିପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ ଦୁଇଟି କାରଣ ଯାହା ଆମର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ରୂପ ପ୍ରଦାନ କରେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା: ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଚାହିଁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦୁଇଟି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଲା ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ସଂପର୍କୀତ: ବିଜ୍ଞାନ ସାଗରହେଉଛି କୋଚିନ ସିପୟାର୍ଡ଼ର ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ପରିସର । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଆମର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ପୁଞ୍ଜିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛୁ । ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସ କୌଶଳ ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରୁଛି । ସାମୁଦ୍ରିକ ଇଞ୍ଜନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ଆଗ୍ରହୀ ସେମାନଙ୍କ ଲାଗି ଏହା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ମୁଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଥିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରୁଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କର ଜ୍ଞାନରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗର ଦ୍ୱାରା ଖୋଲିବ । ମୁଁ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କହିଛି, ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର କ୍ଷମତାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇବା ଏକାନ୍ତ ଜରୁରି । ଏଠାରେ, ଆମେ ସାଉଥ୍‍ କୋଲ ବର୍ଥର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଆଧାରଶିଳା ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ । ଏହା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ଘଟାଇବ ଲବଂ କାର୍ଗୋ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଉଭୟ କାର୍ଯ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ସମୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଅତୀବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସଂଜ୍ଞା ଓ ଏହାର ପରିସରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିସାରିଛି । ଏହା କେବଳ ଉତ୍ତମ ସଡ଼କ, ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ କେତେକ ସହରାଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗକୁ ବୁଝାଏନାହିଁ । ଏହା ତାହା ଠାରୁ ବଳି ଅଧିକ । ଆମେ ଏବେ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଏବଂ ଉଚ୍ଚ କୋଟୀର ଗୁଣାତ୍ମକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସନ୍ଧାନରେ ଅଛୁ ଯାହା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଜରୁରି । ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇପଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକଶହ ଦଶ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କ ମୂଲ୍ୟର ଇନଫ୍ରା ସୃଷ୍ଟି ନିମନ୍ତେ ପୁଂଜି ନିବେଶ କରାଯାଉଛି । ସେଥି ପାଇଁ ତଟୀୟ ଭାଗ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପାର୍ବତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି । ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତି ଗାଁରେ ବ୍ରଡ ବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱକାକ୍ଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ସେହିଭଳ. ଭାରତ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ପରିକଳ୍ପନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ରହିଛି ଅଧିକ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ, ବର୍ତ୍ତମାନର ବନ୍ଦର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ, ଅଫ୍‍ ସୋର୍‍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ, ପୋଷଣୀୟ ତଟୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ, ତଟୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଇତ୍ୟାଦି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସଂପଦା ଯୋଜନା ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଏହି ଯୋଜନା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ବିବିଧ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଋଣ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏଥିରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରାବଧାନ ରହିଛି । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡ଼ିଟ୍‍ କାର୍ଟ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଭାରତକୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନୀର ଏକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ଉଭା କରିବା ସକାଶେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିଯେ ଦିନକୁ ଦିନ ସାମୁଦ୍ରିକ ଗୁଳ୍ମ କୃଷି ଲୋକପ୍ରିୟତା ଅର୍ଜନ କରିଚାଲିଛି । ମୁଁ ଗବେଷକ ଓ ଅଭିନବତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଉପଯୋଗ କରି ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ କରନ୍ତୁ । ଏହା ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ କଠିନ ଶ୍ରମ ପାଇଁ ବିରାଟ ଅବଦାନ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ବିପୁଳ ସମ୍ବଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାମାନ କରାଯାଇଛି ଯାହାକି କେରଳ ପାଇଁ ଉପକାରସିଦ୍ଧ ହେବ । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ କୋଚି ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସାମିଲ । ଏହି ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ସଫଳତାର ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ତାହା ପ୍ରଗତିଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପେଶାଦାରୀ ମନୋଭାବର ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ବର୍ଷ ସମଗ୍ର ମାନବ ସମାଜ ଏଭଳି ବିପଦର ସାମ୍ନା କରିଛି ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ କେହି ସାମ୍ନା କରିନଥିଲେ । 130 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ର କୋଭିଡ଼ 19 ସହିତ ବେଶ୍‍ ମନୋବଳର ସହ ଲଢ଼େଇ କରୁଛନ୍ତି । ସରକାର ସଦାବେଳେ ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଡାୟାସ୍ପୋରାଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ବିଶେଷ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରହିଆସିଛି । ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଡାୟାସ୍ପୋରାଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ସଦାସର୍ବଦା ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରେ । ସାଉଦୀ ଆରବ, କତାର, ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ ଓ ବାହାରିନ ଗସ୍ତବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ସହ କିଛି ସମୟ ବିତାଇଥିବା ମୋ ପାଇଁ ବେଶ୍‍ ଗୌରବର କଥା ଥିଲା । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଖାଇଥିଲି । ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍‍ ମିଶନର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରାୟ ପଚାଶ ଲକ୍ଷରର ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ କେରଳ ରାଜ୍ୟର । ସେମାନଙ୍କ ସେବାରେ ଆସିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଗୌରବର କଥା ତାହା ପୁଣି ଏଭଳି ଏକ ସଂବେଦନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ଅନେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କି ସେ ଦେଶର ଜେଲରେ ଅତି ଦୟନୀୟ ଭାବେ ଦୁଃଖରେ ଜୀବନ ବିତାଉଥିଲେ । ସେଭଳି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର ସଦାସର୍ବଦା ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବେ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ବେଦନପୂର୍ଣ୍ଣ ମନୋଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ସେହିସବୁ ଖାଡ଼ି ରାଷ୍ଟ୍ରମାନେ ମୋର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନିବେଦନକୁ ଶୁଣିଥିଲେ ଓ ଆମ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଯତ୍ନଶୀଳ ହୋଇଥିଲେ । ଭାରତୀୟମାନେ ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ନିମନ୍ତେ ସେମାନେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ କାର୍ଯ୍ୟନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରିବା ସକାଶେ ଆମେ ଏୟାର ବବଲ୍‍ ଗଠନ କରିଥିଲୁ । ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୋ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଏକ ଐତିହାସିକ ବିନ୍ଦୁରେ ପହଞ୍ôଚଛେ । ଆଜି ଆମର କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ ଆଗାମୀ ଦିନର ବିକାଶ ସୂଚକାଂକକୁ ଦିଶା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରିବ । ଭାରତ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିବା ସକାଶେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଅବଦାନ ପାଇଁ ସମର୍ଥ । ଆମର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଅସମ୍ଭବକୁ ସମ୍ଭବ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟର ଅଧିକାରୀ । ସେହିଭଳି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମିଳିତ ଭାବେ ଆମେ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ କରିପାରିବା । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ କେରଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆଜି ଯେଉଁ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହେଲା ସେଥିପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଓରାୟିରାମ ନାନ୍ଦି ।