লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ফার্ম লোশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা
13 FEB 2021 2:54PM by PIB Imphal
সরকারনা মথৌ তাবা প্রোসিজর পুম্নমক পাঙথোক্তুনা ২০২০গী জুন ৫দা “দি ফার্মরস’ প্রদ্যুস ত্রেদ এন্দ কম্মর্স (প্রমোসন এন্দ ফেসিলিতেসন) ওর্দিনান্স, ২০২০”, “দি ফার্মরস (এম্পাৱরমেন্ত এন্দ প্রোতেক্সন) এগ্রীমেন্ত ওন প্রাইস এস্যুরেন্স এন্দ ফার্ম সর্ভিসেস ওর্দিনান্স, ২০২০” অমসুং “দি ইসেন্সিএল কম্মোদীতিজ (অমেন্দমেন্ত) ওর্দিনান্স, ২০২০”দা পাস তৌখি। ওর্দিনান্সশিং অসিগী দ্রাফ অদু তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং, নিতি আয়োগতা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোরক্নবা সর্কুলেৎ তৌখি। লৌমীশিংদা অপাম্বা খঞ্জনবগী খুদোংচাবা পীদুনা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক অসি ইন্তর-স্তেৎ অমসুং ইন্ত্রা-স্তেৎদা ললোন ইতিক তৌবদা অপনবা লৈহনদনবা অনৌবা লিগেল ফ্রেমৱার্ক অসিদা ফীদবেক লৌনবা ২০২০গী মে ২১দা ভিদিও কনফরেন্সিং (ভি.সি.)গী খুত্থাংদা রাজ্য সরকারশিংদসু খন্ন-নৈনখি মসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।
কোবিদ১৯ লোকদাউনগী মনুংদা মার্কেৎ অমসুং সপ্লাই চেনশিংদা অপনবা থোকখিবনা মরম ওইরগা লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোক অদু মতিক চাবা মমলশিংদা ফার্ম গেৎকী মনাক্তা মন্দিশিংগী মপান্দা ফ্রী দাইরেক্ত মার্কেতিং তৌবদা অয়াবা পীবা মথৌ তাখি। কোবিদ-১৯গী ফীভম অসিনা মালেমগী ওইনা দিমান্দ সাইদতা কুইনা শাংনা অপনবা থোকহনবা য়াবনা মরম ওইরগা লৌমীশিংদা মার্কেৎ এক্সেসিবিলিতী হেনগৎহনদুনা মখোয়গী শেন্থোক লৈহন্নবা ইন্তর-স্তেৎ অমসুং ইন্ত্রা-স্তেৎতা অপনবা লৈতবা ললোন-ইতিক তৌবা থৌগৎনবা অনৌবা ফেসিলিতেতিব ফ্রেমৱার্ক অমা পীনবা ওর্দনিনান্স অমা অথুবদা শেম্বা তাখি।
কোবিদ-১৯গী ফীভম অসি য়েংলগা ২০২০গী জুন ৫দগী ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১৭ ফাওবগী মতমগী মনুংদা অনৌবা ফার্ম লোশিংদা লৌমীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা ৱারী-ৱাতাই শানবা সরকারনা ৱেবিনার কয়া পাঙথোকখি।
সমস্যা অসি কোকহন্নবা সরকার মশামক্না ইহৌ হৌরিবা ফার্মরস’ য়ুনিয়নশিংগা লোইননা সরকার অসিগা ইহৌ হৌরিবা ফার্মরস’ য়ুনিয়নশিংগা লোইননা নেগোসিএসনশিংগী রাউন্দ ১১ পাঙথোকখি।
ৱাফম অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুমদা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Consultation on Farm Laws
13 FEB 2021 2:54PM by PIB Delhi
Government had promulgated “The Farmers’ Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Ordinance, 2020”, “The Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Ordinance, 2020”, and “The Essential Commodities (Amendment) Ordinance, 2020” on 5th June, 2020 by following the due procedure. Draft of the Ordinances had been circulated to various Ministries/Departments, NITI Aayog etc., for their comments. State Governments were also consulted through Video Conferencing (VC) on 21st May, 2020, which was attended by the officials of States/ UTs, to obtain feedback on new legal framework facilitating barrier free inter-State and intra-State trade in agriculture produce to provide choice to farmers.
During COVID-19 lockdown due to disruption of markets and supply chains, there was utmost need to allow free direct marketing outside the mandis to facilitate the farmers in selling their produce near to farm gate at remunerative prices. As COVID-19 situation may have a prolonged effect globally on demand side, hence the urgency for promulgation of an Ordinances was necessitated to provide a new facilitative framework to promote barrier free inter-state and intra-state trade to increase market accessibility for farmers to realize their income.
In view of COVID-19 situation, Government had also proactively undertaken many webinars interactions with farmers and other stakeholders on new Farm laws during the period from 5th June, 2020 to 17th September, 2020.
Government engaged itself and constantly with the agitating farmers’ unions and 11 rounds of negotiations were held between the Government and agitating farmers’ unions to resolve the issues.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha.