Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organises webinar titled “Astro-Tourism: The Next Frontier of Nature-based Tourism” under Dekho Apna Desh campaign
07 FEB 2021 1:02PM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism’s Dekho Apna Desh Webinar series titled “Astro- Tourism: The Next Frontier of Nature-based Tourism” held on 06th February, 2021 focused on promoting nature-based tourism which is emerging strongly in a post - COVID world, the major thrust of the webinar was sustainable and responsible travel. The webinar focused on exploring the evolution of Astro-tourism as one of the most authentic and environment-friendly ways of travelling along with its immense potential to bring positive social, economic and conservation benefits to remote communities.
The webinar began with the opening remarks by Smt. Rupinder Brar, Additional Director General, Ministry of Tourism, Govt. of India. Smt. Rupinder Brar stated that Astro-tourism is a new phenomenon that is taking hold across the world. Capturing people’s inherent interest in the mysterious provides the drive for tourism through the ages. She informed that India has immense potential with regard to nature based tourism having all physical geographical features of the world. She further promoted the idea of enhancing domestic travel “Dekho Apna Desh” by visiting lesser known & nature surrounded destinations. She also appealed to consider all precautionary safety measures while travelling.
The Webinar was presented by Shri Jaideep Bansal, Chief Operating Officer, Global Himalayan Expedition, which is a social enterprise that conducts Impact Expeditions to bring Solar Energy to remote Himalayan Villages. GHE has electrified 140 villages and lit up the lives of more than 60,000 people through an innovative concept of Impact Tourism. GHE’s work of remote rural electrification has been documented by National Geographic, BBC and NDTV to reach out to a worldwide audience and has been internationally recognized and awarded by the WTTC and the World Tourism Awards. The United Nations has recognized GHE as one of the successful case studies in sustainable tourism impacting SDG Goal No 7.
The other presenters were Smt. Sonal Asgotraa, Project Lead of GHE’s Astronomy for Livelihood Initiative called Astrostays (www.astrostays.com) and Shri Kevin Govender - Founding and current director of Office of Astronomy for Development (OAD). Smt. Sonal was a team member of the 2013 International Antarctic Expedition led by Polar Explorer, Sir Robert Swan, OBE while Shri. Kevin Govender was previously Manager of the Southern African Large Telescope’s Collateral Benefits Programme (including Astro-Tourism) at the South African Astronomical Observatory, and facilitator for the establishment of the African Astronomical Society, Joint recipient of the Edinburgh Medal, together with the International Astronomical Union.
The Presenters began by providing information on Astro-tourism and its potential to drive sustainable & responsible tourism. They briefed about Astrostays which is a community-driven astrotourism model that puts communities at the heart and center of the tourism model. The program is aimed at empowering and strengthening communities by diversifying economic bases and creating new opportunities for livelihood creation using astrotourism as a key development intervention. This model is also an innovative form of experiential and sustainable tourism that generates economic benefits for remote and rural regions of the world that have access to clear night skies while creating unique life-changing experiences for travellers.
Trained on basics of astronomy and know-how of operating telescopes, the local homestay owners (mostly women) conduct night sky gazing sessions for the incoming tourists, creating a new channel of revenue generation for the communities, that has eventually led to increase in stimulus to local economy, reducing local youth migration and preservation of age-old cultural Himalayan heritage.
They informed that till date, 35 local women have been trained across 5 Astro-stays in the high-altitude Himalayan desert of Ladakh, generating a strong annual income for the local communities.
The presenters also highlighted on some of the major destinations which can be promoted as Astrotourism destinations in India such as Pangong Lake (Ladak), Rann of Kutchh (Gujarat), Mandu (Madhya Pradesh), Lahaul & Spiti (Himachal Pradesh) etc. They further intensified on promoting National Parks & Wildlife Sanctuaries as Astrotourism destinations during night.
The ‘Dekho Apna Desh’ Webinar Series is presented in technical partnership with National e Governance Department, Ministry of Electronics and Information Technology. The Sessions of Webinar are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media Handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next webinar is on ‘Statue of Unity’ – Kevadia, Gujarat is scheduled on February 13, 2021 at 11.00 am.

তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মিনিস্ত্রীনা দেখো অপ্না দেশ কেম্পেইনগী মখাদা “এস্ত্রো-তুরিজম:দ নেক্স ফ্রন্তিয়র ওফ নেচর-বেজ তুরিজম” হায়বা তাইতল অসিদা ৱেবিনার অমা শিনখ্রে
07 FEB 2021 1:02PM by PIB Imphal
তুরিজম মিনিস্ত্রীনা দেখো অপ্না দেশ কেম্পেইনগী মখাদা “এস্ত্রো-তুরিজম:দ নেক্স ফ্রন্তিয়র ওফ নেচর-বেজ তুরিজম” হায়বা তাইতল অসিদা ৱেবিনার অমা ২০২১গী ফেব্রুৱারী শিনখ্রে হায়রিবা অসিনা মহৌশাগী ওইবা অসিদা বেজ তৌবা কোবিদ-১৯ মতুং অসিদা কন্না হেনগৎলক্লিবা অসিদা পান্দম থম্বনি। ৱেবিনার অসিনা এস্ত্রো তুরিজম অসিনা মফম তাম্না লৈরিবা অসিদা সোসিএলগা ওইবা, ইকোনোমী অমসুং য়োক্তুনা থম্বগী কান্নবা অসিগী ওহোংবা অসিদা পান্দম থম্লি।
ভারত সরকারগী তুরিজম মিনিস্ত্রীগী এদ্দিসনেল দাইরেক্তর জেনেরেল শ্রীমতি রুপিন্দর ব্রারনা ৱেবিনার অসি য়াম্না শিংথানিঙাই ওইনা হৌদোকখি। শ্রীমতি রুপিন্দর ব্রারনা হায় মদুদি এস্ত্রো-তুরিজম অসি অনৌবা অমা মালেম পুম্বগী ওইনা পায়রি। মসিনা মীওইশিং অসিগী অঙকপা ফংনা নুঙাইবা অমা পীরি। মহাক্না খঙহনখি মদুদি ইন্দিয়া অসি মশাগী মহৌশাগী ওইবা ফজবদা বেজ তৌবা মফম কয়া অমা লৈরি। মহাক্না মখা তানা ইরমদমগী ওইবা লমকোইবদা “দেখো অপনা দেশ” হায়বা অসিদা ময়াম্না য়াম্না খঙবিদবা অমসুং মহৌশানা কোইশিন্দুনা লৈরিবা মফমশিং অসিদা হেন্না চৎনবা পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না অমুকশু হায়খি মদুদি লমকোইবা মতমদা য়াম্না চেকশিনগদবনি।
ৱেবিনার অসি গ্লোবেল হিমালায়ান এক্সপেদিসনগী চীফ ওপরেতিং ওফিসর হায়রিবা মহাক অসিনা হিমালায়াগী খুঙ্গংশিংদা সোলার ইনর্জি পুরক্নবা কন্না হোৎনরিবা সোসিএল এন্তর্প্রাইসেস শ্রী জয়দীপ বন্সলনা খুদোল তৌরি। জি.ঐচ.ই.অসি ইলেক্ত্রীক ফংলবা খুঙ্গং ১৪০ লৈ অমসুং মসিদা মীওই ৬০,০০০ অমা তুরিজমগী শাফুনা মখোয়গী পুন্সি হিংদুনা লৈরি। জি.ঐচ.ই.অসি মনুং খর হঞ্জিনবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা ইলেক্ত্রিক পীরি হায়রিবা অসি নেস্নেল জিওগ্রাফিক, বি.বি.সি. অমসুং এন.দি.তি.ভি.না মালেম পুম্বা উন্নবা দোক্যুমেন্ত তৌরি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ওইনা মশক খঙলি অমসুং দবল্যু.তি.তি.সি.অমসুং ৱার্লদ তুরিজম এৱার্দকী মনাশিং ফংলি। য়ুনাইতেৎ নেসন্না জি.ঐচ.ই. অসি মায় পাক্লবা লেঙদবা তুরিজম অমা এস.দি.জি.গী পন্থুং গোল ন. ৭ অসি মশক খঙলি।
অতোপ্পা অমদা এস্ত্রোস্তেজ (www.astrostays.com) কৌবা পুন্সি মহিংগী খোঙথাং লৌবদা জি.ঐচ.ই.গী এস্ত্রোনোমীদা প্রোজেক্ত লীদ ওইরিবা শ্রীমতি সোনাল আসগোত্রা অমসুং এস্ত্রোনোমী ফোর দিবলপমেন্ত (ও.এ.দি.) ওফিসগী ফাউন্দিং অমসুং হৌজিক ওইরিবা দাইরেক্তর শ্রী কেবিন গোবেন্দরনা খুদোল তৌখি। শ্রীমতি সোনাল অসি ২০১৩ ইন্তর্নেস্নেল আন্তার্তিক এক্সপেদিসন অসিদা পোলার এক্সপ্লোলর সর রোবর্ত স্বান্না লুচিংবা তীম অসিগী মেম্বর অমনি অমসুং শ্রী কেবিন গোবেন্দরনা সাউথর্ন আফ্রিকান এস্ত্রোনোমিকেল ওবজার্বেতরী (এস্ত্রো-তুরিজম য়াওনা) অসিগী মেনেজরনি।
খুদোল তৌরিবশিং অসিনা এস্ত্রো-তুরিজমগী মতাংদা ই-পাউ পীদুনা হৌখি অমসুং মসিনা তুরিজমদা পীরিবা থৌদাং অমসুং লেঙদবা অসি উৎলি। মখোয়না এস্ত্রোস্তেগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। থৌরম অসি ইকোমমীদা বেজ তৌবা অমসুং এস্ত্রোতুরিজম অসিনা মতেং ওইদুনা পুন্সি মহিং ওইনবা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং শক্তি পীবা অসিনি। মোদেল অসিনা অনৌবা ৱাখল অমা ওইদুনা তুরিজমগী মাইকৈদা খু্ঙ্গংগী মফমশিংদা কান্নবা পীদুনা লমকোইবা লাকপা অসিদা তোপ-তোপ্পা মহাও অমা পীরি।
এস্ত্রোনোমীগী বেসিকশিং ত্রেন তৌরবা অমসুং তেলেস্কোপ শিজিন্নবা হৈরবা মফম অসিগী মীওইশিং (অয়াম্বা নুপী) লাক্লিবা লমকোইবশিং অসি নুমিদাংগী ফজবা অসি য়েংহন্দুনা, মফম অসিগী ইকোনোমী হেনগৎহনবা অসিনা লোকেল অসিগী শেন্থোক হেনগৎহল্লি, অমসুং নহাশিং অসিবু অতোপ্পা মফমদা চৎহনখিদে অমসুং মতম কুইনা লৈরক্লবা হিমালায়ানগী হেরিতেজশিং অসি য়োক্তুনা থম্লি।
মখোয়না খঙহনখি মদুদি হৌজিক ফাওবদা মফম অসিগী নুপী ৩৫ এস্ত্রোস্তেজ ৫দা হিমালায়া মরুভুমী লাদাখকী অৱাংবা অল্তিচুৎ অসিদা ত্রেনিং ফংদুনা ইনকম মরাং কাইনা ফংলি।
খুদোল তৌরিবশিংনা মরুওইবা এস্ত্রোতুরিজমগী মফম খর উৎখি মখোয় অদুদি পাঙ্গোং পাৎ (লাদাখ), রানন ওফ কুতচ (গুজরাত), মান্দু (মধ্যা প্রদেশ), লাহৌল অমসুং স্পিতি (হিমাচল প্রদেশ) অসিনচিংবা অসিনি। মখোয়না নুমিদাংগী মতমদা লৈরিবা নেস্নেল পার্কশি অমসুং ৱাইললাইফ সান্চুএরিগী ওইবা এস্ত্রোতুরিজমগী ওইবা মফমশিং উৎখি।
‘দেখো অপ্না দেশ’ ৱেবিনার সেরিজ অসিনা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রীগী নেস্নেল ই গোবর্নান্স দিপার্তমেন্তনা তেক্নিকেল পার্তনর্শিপ উৎখি। ৱেবিনার অসিগী সেসন অসি the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured ফংবিগনি অমসুং ভারত সরকারগী তুরিজম মিনিস্ত্রীনা পায়রিবা সোসিএল মেদিয়া খুদিংদা ফংগনি।
মথংগী ৱেবিনার অসি ‘স্তেচু ওফ য়ুনিতি’-কেবাদিয়া, গুজরাত্তা ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১৩দা অয়ুক্কী পুং ১১.০০ তাবা মতমদা লৈরি।