জল শক্তি মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংনা গোবর্ধন স্কিম প্রমোৎ তৌনবা অমদি রিএল তাইম প্রোগ্রেস ত্রেক তৌনবা গোবর্ধনগী য়ুনিফাইদ পোর্তেল পুন্না হৌদোকখ্রে
03 FEB 2021 5:52PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, এগ্রীকলচর অমদি ফার্মরস ৱেলফেয়র অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার; পেত্রোলিয়ম, নেচরেল গ্যাস অমসুং স্তীলগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ধর্মেনদ্র প্রধান; ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়ীংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহ; জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱৎ অমসুং জল সক্তিগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রতন লাল কতারিয়ানা ঙসি মফম অসিদা গোবর্ধনগী য়ুনিফাইদ পোর্তেল হৌদোকখ্রে। হৌদোকপগী থৌরম অদুদা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়ীং বিভাগকী সেক্রেতরী অমসুং অতোপ্পা মকোকথোংবা ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
য়ুনিফাইদ এপ্রোছকী মখাদা মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিং মমিং ওইনা পল্লবদা, মিনিস্ত্রী ওফ ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জী, মিনিস্ত্রী ওফ পেত্রোলিয়ম এন্দ নেচরেল গ্যাস, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়ীং বিভাগ, এগ্রিকলচর, কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলফেয়র বিভাগ, দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্স এন্দ এজুকেসন, অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত বিভাগকী নেস্নেল বাইওগ্যাস এন্দ মেন্যুর মেনেজমেন্ত প্রোগ্রাম ওফ এম.এন.আর.ই., বাইওফুএল পোলিসী & সস্তেনেবল ওলতরনেতিব তুৱার্দস এফোর্দেবল ত্রান্সপোর্তেসন ওফ এম.ও.পি.এন.এন.জি., এনিমেল হজবেন্দরী বিভাগকী নেস্নেল দেরী দিবেলপমেন্ত বোর্দকী থোংদা কোওপরেতিব স্কিমশিং অমদি তোঙান তোঙানবা অতোপ্পা মানবা স্কিমশিংগুম্বা তোঙান তোঙানবা বাইওগ্যাস প্রোগ্রামশিং/পোলিসীশিং/স্কিমশিং লৈরি। অনৌবা য়ুনিফাইদ এপ্রোছকী মখাদা মসিগী প্রোগ্রাম/স্কিম পু্ম্নমক অসি স্বচ্ছ ভারত মিসন – গ্রামিনগী মখাদা দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন বিভাগনা কোওর্দিনেৎ তৌরগনি।
মহাক্কী হৌদোক ৱারোলদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱৎনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং লমতাক অমদি লুচিং মখাদা এস.বি.এম.জি. অসি সেনিতেসনগীদমক জন অন্দলোন অমরোমদা মশা মথন্তা ত্রান্সফোর্ম তৌরে অমদি মিসন মোদতা ওপন দিফিকেসন ফ্রী রুরেল ইন্দিয়া মাইলস্তোন ফংলে।
ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দেরিয়ীংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গিরিরাজ সিংহনা মহাক্কী ৱারোলদা গোবর্ধনগী এস্পেক্ত ‘ৱেস্ত তু ৱেল্থ’কী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি রুরেল ইন্দিয়ানা বাইও-ৱেস্তকী শরুক কয়া অমা জেনরেৎ তৌরি মদু ইফিসিয়েন্ত ওইনা য়ুতিলাইজ তৌবা ঙমগনি অমদি হেন্না ফবা এনভাইরনমেন্ত অমসুং পব্লিক হেল্থ পুরকপা ঙমগনি।
পেত্রোলিয়ম, নেচরেল গ্যাস অমসুং স্তীলগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না মহাক্কী ৱারোলদা পাক চাউরবা ওবজেক্তিবশিং অমদি মহাক্কী মন্ত্রালয়না লৌখৎলিবা বাইও-গ্যাস স্কিমশিংগী পান্দমশিং ফোংদোকখি। মহাক্না এস.এ.তি.এ.তি.গী মায় পাক্লবা মোদেল অদু পাউদমখি মদুনা কমপ্রেস বাই-গ্যাস প্রদক্সন প্লান্তশিং শেমগৎপদা পান্দম থম্লি অমদি বাইওফুএলিন ওতোমোতিব ফুএলশিং শিজিন্ননবগীদমক মার্কেৎ লিঙ্কেজ পীরি।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফেয়র অমদি রুরেল দিবেলপমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি গোবর্ধনগী য়ুনিফাইদ পোর্তেল হৌদোকপনা তোঙান তোঙানবা বাইওগ্যাস প্রোজেক্তশিং/মোদেলশিং অমসুং ইনিসিয়েতিবশিংগীদমক কনভর্জেন্ত এপ্রোচ্ছ অমগী থোংদা রুরেল ইকোনোমী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসনগী সেক্রেতরী শ্রী পঙ্কজ কুমারনা গোবর্ধনগী য়ুনিফাইদ এপ্রোচ্ছকী শরুক ওইনা মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিং দিপার্তমেন্তশিং/মিনিস্ত্রীশিং, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী তিম পুম্নমক্না হোৎনরিবশিং অদু থাগৎখি অমদি লু নানবা অমসুং মশা মউ ফবা খুঙ্গংগী অপুনবা পান্দম অদু মতম চানা ফংবা ঙমগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি। মহাক্না গোবর্ধন স্কিমগী মরুওইবা কানবশিং, পান্দমশিং অমসুং গাইদিং প্রিন্সিপলশিং অদুসু ফোংদোকখি।
য়ুনিফাইদ পোর্তেলগী ওইবা লিঙ্ক অদুদি মসিনি http://sbm.gov.in/gbdw20

Ministry of Jal Shakti
Union Ministers jointly launch Unified Portal of Gobardhan to promote Gobardhan scheme and track real time progress
03 FEB 2021 5:52PM by PIB Delhi
Union Minister, Agriculture and Farmers Welfare and Rural Development, Shri Narendra Singh Tomar; Union Minister of Petroleum,Natural Gas and Steel, Shri Dharmendra Pradhan;Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Giriraj Singh; Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat and Union Minister of State, Jal Shakti, Shri Rattan Lal Kataria today jointlylaunched the Unified Portal of Gobardhanhere today.Secretary, Ministry of JalShakti; Secretary, Department of Animal Husbandry and Dairying and other senior officials also attended the launch event.
The key stakeholders under Unified Approach namely,Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), Ministry of Petroleum and Natural Gas (MoPNG), Department of Animal Husbandry and Dairying, Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Department of Agricultural Research and Education (DARE), and Department of Rural Developmentare having variousBiogas programmes/policies/schemes like New National Biogas and Manure Management Programme (NNBOMP) of MNRE, Biofuel Policy &Sustainable Alternative towards Affordable Transportation (SATAT) of MoPNNG, and Cooperative schemes through the National Dairy Development Board (NDDB) of Animal Husbandry Department and various other similarschemes. Under the new unified approach, all these programmes/schemes will be coordinated by the Department of Drinking Water and Sanitation under the Swachh Bharat Mission – Grameen (SBMG).
In his inaugural address, Union Minister, Shri Gajendra Singh Shekhawat, said thatSBMG transformed itself into a Jan Andolan for sanitation under the guidance and leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modiand achieved Open Defecation Free (ODF) rural India milestone in mission mode. Taking forward the extraordinary success, Phase 2 of the SBM (G) has been launched early last year, which focuses on ODF sustainability and Solid and Liquid Waste Management (SLWM) aiming at comprehensive cleanliness in villages or ODF Plus status. He added that for achieving ODF Plus goal, Gobardhan scheme was launched in early 2018 to manage the prevailing issues of bio-waste in villages including cattle wasteand converting them into biogas and organic manure to improve the lives of villagers by providing economic and resource benefits to farmers and households. He hailed the new Unified Approach strategy and said that Unified Gobardhan portal will ensure close coordination with stakeholder Departments/Ministries for smooth implementation of Biogas schemes/initiatives and its real time tracking.
Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Giriraj Singhin his address highlighted the importance of ‘Waste to Wealth’ aspect of Gobardhan. He remarked that rural India generates enormous quantities of bio-waste which can be efficiently utilized and lead to better environment and public health. This can be done throughproper schemes and initiatives related to bio-waste processing especially cattle dung into Biogas & organic manure leading to generation of opportunities for employment and household savings. He mentioned the successful model of Cooperative schemes through the National Dairy Development Board (NDDB) undertaken by his Department wherein Gaushalas& milk cooperatives are being linked to large community-based biogas units.
Union Minister of Petroleum,Natural Gas and Steel, Shri Dharmendra Pradhan in his address outlined the broader objectives and goals of Bio-Gas schemes undertaken by his ministry. He highlighted the successful model of SATAT which aims at setting up of Compressed Bio-Gas (CBG) production plants and ensuring market linkage for use of biofuelin automotive fuels. He mentioned that the pilot projects are being set up across the country and it will further increase economic benefits for farmers and overall cleanliness in rural areas.
Addressing the gathering, Union Minister, Agriculture and Farmers Welfare and Rural Development, Shri Narendra Singh Tomar expressed confidence that the launch of unified portal of Gobardhan will further strengthen the rural economythrough a convergent approach for various Biogas projects/models and initiatives. The ODF Plus goal outlined in the Phase 2 of SBMG will depend on the performance of Gobardhan scheme to a great extent as it will not only effectively address the solid waste management challenge but will increase livelihood opportunities, and household earnings in rural areas.
Shri Pankaj Kumar, Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti complimented the efforts of all key stakeholders Departments/Ministries, central and state teams as part of the Unified Approach of Gobardhan expressing hope for timely achievements of targets and better coordination for the common goal of Clean and Healthy village. He also listed the important benefits, objectives and guiding principles of Gobardhan scheme.
The link for the Unified portal is http://sbm.gov.in/gbdw20