অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক লমদমদা পায়খৎলিবা প্রোজেকশিং হন্না য়েংশিনবা
04 FEB 2021 12:39PM by PIB Imphal
সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিংগী মেম্বরশিং, কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিং অমসুং মরী লৈনবা য়ুনাইতেদ নেসন্স এজেন্সিশিংনা সব-গ্রুপশিংগী মেম্বরশিং ওইনা শরুক য়াবা হিরম ১৭গী সব-গ্রুপ ১৭ নিতি অয়োগনা শেম্লে। হায়রিবা সব-গ্রুপশিং অসিগী পান্দমদি হিরম ১৭দা থবক পাংথোকপনি অমসুং এক্সন প্লানশিংগী তুংইন্না থবক পাংথোকপনি। ফাইনান্স মিনিস্ত্রগী পাউতাকশিংগী মতুংইন্না, মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংনা ১৪শুবা ফাইনান্স কমিসনগী ৱাংমদা স্কিমশিং মখা চৎথনবা তোখাইনা য়েংশিনবা অমা দরকার ওইরি। নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলনা পায়খৎলিবা স্কিমশিং য়েংশিনবা লোইরে। দোনর মিনিস্ত্রিনা পায়খৎপা স্কিমশিংগী থবকশিং য়েংশিনবা লোইরে।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা ওইহল্লকপা ফিবমশিং অসি য়েংলগা মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ঙম্বা লৈবাক অমা শেমগৎনবা সরকারনা অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান লাউথোক্লে অমসুং লৈবাক অসিদা পোৎ-চৈ শাবা, লৈবাক অসিদা কৈথেল অমসুং লমদম অসিদা পোৎ-চৈশিং ফংহনবগী থবকশিংদা মিৎয়েং চঙলে। লাউথোকখিবগী মতুংইন্না মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংনা স্কিমশিং শেম্নবা খঙহনখ্রে। মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা অত্মানির্ভর ভারত রোজগার য়োজনা; এম.এস.এম.ইশিং,ললোন-ইতিকশিং, মুদ্রাগী শেন লৌরিবশিংদা ইমর্জেন্সি ক্রেদিদ লাইন গরেন্তি স্কিমশিং মখা চৎথবা; প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(সহর) অমসুং প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনাগী অহেনবা শেনফম কাইথোকপা; য়ুম শাগৎলিবশিং অমসুং য়ুম লৈরিবশিংদা ইনকম তেক্স কোমথোকপা; নেসনেল ইনভেস্তমেন্ত এন্দ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী দেব প্লেতফোর্মদা ইকুইতি ইনভেস্তমেন্ত য়াওরি।
কোবিদ-১৯গী ফিবম হন্না য়েংশিল্লে অমসুং দোনর মিনিস্ত্রিনা মরী লৈনবা থবকশিং পায়খৎলে। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৮দা কোবিদ-১০ লাকশিন্নবা দোনর মিনিস্ত্রি/এন.ই.সিনা লুপা কোতি ২৫ কাইথোকখ্রে। কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ময়ুমদা হল্লক্লবা শিন্মীশিং হিংনবা লম্বী পীনবা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী লুপা কোতি ২৫গী প্রোজেকশিংশু অয়াবা পীখ্রে।
নোর্থ ইস্তর্ন স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কিম(এন ই এস আই দি এস)গী মখাদা অরুনাচল প্র্রদেস, অসাম, মেঘলয়, মিজোরম অমসুং নাগালেন্দা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা হকশেলগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা লুপা কোতি ১৯৩.৩২গী প্রোজেক ৫ অয়াবা পীখ্রে। মেদিকেলগী পোৎলমশিং ফংহনবা অমসুং তেস্ত তৌনবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎপগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা কেন্দ্রগী মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংগা লোয়ন্না দোনর মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী পাউখুম অইবা ওইনা পীবদা দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Development of North-East Region
Review of projects in North-Eastern Region
04 FEB 2021 12:39PM by PIB Delhi
NITI Aayog has constituted17 Sub-Groups on 17 thematic areas consisting members from Civil Society Organizations, Central Ministries/Departments and sector related United NationsAgencies as members of the Sub-Groups. The mandate of these Sub-Groups is to work on 17 sectors and come up with tangible action plans.As per instructions of Ministry of Finance, continuation of schemes of the Ministries/Departments beyond 14th Finance Commission period requires an independent evaluation. Evaluation of schemes implemented by North Eastern Council have since been completed. The work of evaluation of schemes implemented by Ministry of Development of North Eastern Region has been awarded.
(To deal with the situation arising from pandemic due to COVID-19, the Government announced AtmaNirbhar Bharat Abhiyan with the aim of making the country self-reliant and to focus on local manufacturing, local market and local supply chains. Accordingly, Ministries/Departments were tasked to frame the schemes/programmes as per the announcements. Some of the important initiatives include AatmaNirbhar Bharat RozgarYojana; extension of Emergency Credit Line Guarantee Schemes for MSMEs, Businesses, Mudra borrowers; additional outlay for Pradhan MantriAwaasYojana-Urban and Pradhan MantriGaribKalyanYojana (PMGKY); Income Tax relief for Developers and Home Buyers; equity investment in debt platform of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) etc.
The COVID-19 situation was regularly reviewed and coordinated action was taken by the Ministry of Development of North Eastern Region. To mitigate the difficulties of people in the North Eastern States, the Ministry of Development of North Eastern Region/ North Eastern Council sanctioned untied funds amounting to Rs. 25.00 croreto combat COVID-19 pandemic in 8 NER States. Projects worth Rs. 25.00 crore have also been sanctioned to NER States for livelihood generation for returnee migrant workers due to COVID-19. In health sector, five projects worth Rs.193.32 crore have been sanctioned under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) in the States of Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Mizoram and Nagaland for strengthening health infrastructure for fighting COVID-19.TheMinistry of Development of North Eastern Region has also coordinated with Central Ministries/Departments to resolve issues related to medical supplies, creation of testing infrastructure etc.
This was stated by Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singhin a written reply to a question in the Rajya Sabha today.