AYUSH
Research Collaborations with Foreign Countries
02 FEB 2021 5:10PM by PIB Delhi
As of now, Ministry of AYUSH has signed 25 Country to Country MoUs for Cooperation in field of Traditional Medicine and Homoeopathy namely Nepal, Bangladesh, Hungary, Trinidad & Tobago, Malaysia, WHO Geneva, Mauritius, Mongolia, Turkmenistan, Myanmar, Germany (Joint declaration), Iran, Sao Tome & Príncipe, Equatorial Guinea, Cuba, Colombia, Japan (MoC), Bolivia, Gambia, Republic of Guinea, China, St. Vincent & The Grenadines, Suriname, Brazil and Zimbabwe.
23 MoUs for undertaking collaborative research in AYUSH systems of medicine have been signed with various foreign universities in countries namely Germany, United Kingdom, Canada, WHO Geneva, United States, Argentina, Israel, Brazil, Australia, Austria Tajikistan and Eucador.
Ministry of AYUSH has signed 13 MoUs for setting up of AYUSH academic Chairs with foreign institutes/ universities in countries like Mauritius, Russia, Argentina, Malaysia, Bangladesh, Latvia, Trinidad & Tobago, etc.
Ministry of AYUSH is implementing Centrally Sponsored Scheme through State / UT Governments and providing financial assistance to them for development and promotion of AYUSH Systems as per the proposals received in their State Annual Action Plans (SAAPs). Further, Public Health being State subject, creation of Health facilities comes under the purview of respective State / UT Government. However, under National AYUSH Mission (NAM), as per the proposal received from State / UT Governments, Ministry of AYUSH sanctioned setting up of 92 new upto 50 bedded integrated AYUSH Hospitals since inception of NAM till 2019-20. During 2019-20, Ministry of AYUSH provided grant-in-aid of Rs. 494.91 Crore to States/ UTs for various components under NAM and States / UTs have reported an expenditure of Rs. 117.77 Crore.
The Minister of State (The Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy), Sh. KirenRijiju (Additional Charge)stated this in a written reply in the RajyaSabha here today.

আয়ুশ
মপান লৈবাকশিংগা রিছর্সকী মতেং পাংনবা
02 FEB 2021 5:10PM by PIB Imphal
মহৌশাগী লায়য়েং কাংলোন অমসুং হোমিওপেথিগী লমদা মতেং পাংন্নবা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা লৈবাক ২৫গা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখ্রে। হায়রিবা লৈবাকশিং অদুদি নেপাল, বঙ্গলাদেস, হঙ্গেরি, ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো, মালেসিয়া, ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন জেনেভা, মাউরিসিয়স, মোঙ্গোলিয়া, তুর্কমেনিস্থান, ম্যান্মার, জর্মনি(জোইন্ত দিক্লারেসন), ইরান, সাউ তোমে অমসুং প্রিন্সিপ, ইকুইতোরিয়েল গুইনিয়া, কিউবা, কলম্বিয়া, জপান(এম.ও.সি) বোলিভিয়া, গাম্বিয়া, গুইনিয়া, চাইনা, সেন্ত ভিনসেন্ত অমসুং গ্রেনাদাইন্স, সুরিনাম, ব্রাজিল অমসুং জিম্বাবৱেনি।
অয়ুস লায়য়েংগী মতাংদা অপুনবা ওইনা থিজিনবগী থবকশিং পায়খৎনবা জর্মনি, য়ুনাইতেদ কিংদম, কনাদা, ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন জেনেভা, য়ু.এস.এ, অর্জেন্তিনা, ইজরেল, ব্রাজিল, অস্ত্রেলিয়া, ওস্ত্রেলিয়া, তাজিকিস্থান অমসুং ইক্বাদোরগী তোঙান-তোঙানবা য়ুনিভর্সিতিশিংগা এম.ও.য়ু ২৩ খুৎয়েক পীনখ্রে।
মাওরিসিয়স, রুসিয়া, অর্জেন্তিনা, মালেসিয়া, বঙ্গলাদেস, লাতভিয়া, ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো লৈবাকশিংগী ইন্সতিতুৎশিং/য়ুনিভর্সিতিশিংগা অয়ুস একাদেমিক চিয়রশিং লিংখৎনবা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা এম.ও.য়ু ১৩ খুৎয়েক পীনখ্রে।
মখোয়গী স্তেৎ এন্নুয়েল এক্সন প্লান(এস এ এ পি)গী মতুংইন্না অয়ুসকী থবকশিং চাউখৎহন্নবা অমসুং য়োকখৎনবা কেন্দ্রনা শেন পুথোকপা স্কিমশিংগী খুৎথাংদা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী সরকারশিংদা শেনগী মতেং পীরি। মীয়ামগী হকশেলগী থবক অসি সরকারনা পাংথোক্কদবা থবক ওইবা মরম্না, রাজ্য/য়ু.তি সরকারগী মখাদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলে।
নেসনেল অয়ুস মিসন(নাম)গী মখাদা, রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংদগী ফংবা প্রোপোসেলগী মতুংইন্না, নাম লিংখৎপা হৌবদগী ২০১৯-২০ ফাওবগী মনুংদা ফমুং ৫০ লৈবা অয়ুস হোস্পিতাল ৯২ লিংখৎনবা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা অয়াবা পীখ্রে। ২০১৯-২০ মনুংদা, অয়ুস মিনিস্ত্রিনা নামগী তোঙান-তোঙানবা কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা গ্রান্ত-ইন-এদ ওইনা লুপা কোতি ৪৯৪.৯১ পীখ্রে অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা লুপা কোতি ১১৭.৭৭ চাদিং তৌখ্রে হায়রি।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা অয়ুর্বেদা, য়োগা, নেচরোপেথি, উনানি,সিদধা অমসুং হোমিওপেথি মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী(অহেনবা চার্জ) শ্রী কিরেন রিজিজুনা ফোঙদোকখিবনি।