ঙাকশেল মন্ত্রালয়
বজেৎ ২০২১-২২
চাদা ১৯গী চাংদা কেপিতেল আউতলে হেনগৎলকপা অসিনা দিফেন্স মোদর্নাইজেসনদা ইতিহাসিক ওইরবা মওং অমদা কান্নবা পীরগনি;
দিফেন্স বজেৎ অসি লুপা কোতি লাখ ৪.৭৮দা হেনগৎলকপা অসিগীদমক রক্সা মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী অমসুং শেল-থুমগী মন্ত্রীবু থাগৎখ্রে
01 FEB 2021 4:10PM by PIB Imphal
২০২১গী ফেব্রুৱারী ১দা পার্লিয়ামেন্তদা শেল-থুমগী মন্ত্রী শ্রমতি নির্মলা সিথারমন্না পুথোকখিবা ২০২১-২২ ফাইনান্সিয়েল চহী অসিগী য়ুনিয়ন বজেৎ অসিনা দিফেন্স কেপিতেল আউতলে অসি চাদা ১৮.৭৫ হেনগৎহন্দুনা দিফেন্স মোদর্নাইজেসন্দা অচৌবা ইতিহাসিক্কী ওইরবা শাফু অমা পীখ্রে৷
২০২১-২২ ফাইনান্সিয়েল চহী অসিগী ওইনা দিফেন্স এলোকেসন বজেৎ অসি লুপা কোতি ৪,৭৮,১৯৫.৬২দা হেনগৎখ্রে৷ ২০২১-২২ ফাইনান্সিয়েল চহী অসিগী ওইনা পেন্সন য়াওদনা দিফেন্স মন্ত্রালয়গী মখাদা দিফেন্স সর্ভিসশিং অমসুং অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিং/দিপার্তমেন্তশিং অসিগীদমক থাদরিবা অপুনবা শেনফম অসি লুপা কোতি ৩,৬২,৩৪৫.৬২নি, হায়রিবা শেনফম অসি ২০২০-২১ এফ.ৱাই. চহী অসিদা থাদখিবা শেনফম অদুগী লুপা কোতি ২৪,৭৯২.৬২ হেন্না ৱাংই৷
আর্ম ফোর্সেস মোদর্নাইজেসন তৌবগী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্তগীদমক থাদখিবা শেনফম অসি য়াম্না চাওনা হেনগৎখ্রে৷ এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা থাদরিবা শেনফম লুপা কোতি ১,৩৫,০৬০.৭২ অসিনা এফ.ৱাই. ২০২০-২১ অসিদগী চাদা ১৮.৭৫ হেন্না ৱাংবা হেল্লি অমসুং এফ.ৱাই. ২০১৯-২০ অসিদগীনা চাদা ৩০.৬২ হেন্না ৱাংবা হেল্লি৷ মসিনা হৌখিবা চহী ১৫ অসিদা দিফেন্সতা থাদখিবা শেনফমশিং অসিগী মনুংদা খ্বাইদগী ৱাংবনি৷
(লুপা কোতিদা)
দিফেন্স সর্ভিসশিংদা থাদখিবা কেপিতেল আউতলে
চহী
কোপিতেল বি.ই.
হেনগৎলকপা
চাদা %হেনগৎলকপা শেনফম
২০১৯-২০
১,০৩,৩৯৪.৩১
৯,৪১২.১৮
১০.০১
২০২০-২১
১,১৩,৭৩৪.০০
১০,৩৩৯.৬৯
১০.০০
২০২১-২২
১,৩৫,০৬০.৭২
২১,৩২৬.৭২
১৮.৭৫
ওপরেসন তৌবদা নন-সেলরী রেভিন্যুগী মখাদা শিজিন্নখিবা শেনফম অসি লুপা কোতি ৫৪,৬২৪.৬৭ য়ৌনা হেনগৎখ্রে৷ মসি এফ.ৱাই. ২০২০-২১ অসিগা য়েংনবদা চাদা ৬ হেন্না হেনগৎলকখ্রে৷
দি.আর.দি.ও.গীদমক থাদখিবা কেপিতেল এলোকেসন অসি লুপা কোতি ১১,৩৭৫.৫০ য়ৌনা হেনগৎখ্রে৷ মসি ২০২০-২১ চহী অসিদগী চাদা ৮ হেন্না ৱাংবা হেল্লি অমসুং ২০১৯-২০ অসিদগীনা চাদা ৮.৫ হেন্না ৱাংবা হেল্লি৷ বোর্দর রোদস ওর্গনাইজেসন(বি.আর.ও.)গীদমক কাইথখিবা শেনফম অসি লুপা কোতি ৬০০৪.০৮ য়ৌনা হেনগৎখ্রে অমসুং মসি এফ.ৱাই ২০২০-২১ অসিদগী চাদা ৭.৪৮ হেন্না ৱাংবা হেল্লি অমসুং এফ.ৱাই. ২০১৯-২০ অসিদগীনা চাদা ১৪.৪৯ হেন্না ৱাংবা হেল্লি৷
ফাইনান্সিয়েল চহী ২০২১-২২(এফ.ৱাই ২১-২২) অসিগী ওইনা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী শেনপম লুপা কোতি ১.৩৫ য়াওনা দিপেন্স বজেৎ অসি লুপা কোতি লাখ ৪.৭৮ য়ৌনা হেনগৎলকখিবা অসিগীদমক রক্সা মন্ত্রী স্রী রাজনাথ সিংহনা প্রধান মন্ত্রী স্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শেল-থুমগী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিথরমনবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷ মসি দিফেন্স কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা চাদা ১৯গী চাংদা হেনগৎলকখ্রে৷ হৌখিবা চহী ১৫ অসিদা মসিনা দিফেন্সতা থাদখিবা শেনফমশিং অসিগী মনুংদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি৷
শ্রী রাজনাথ সিংহনা ত্বীত কয়ামরোম তৌদুনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “ভারতকী লৌমীশিং, লৌউ-শিংউবা, ইনপ্রাস্ত্রকচর অমসুং হ্যুমেন রিসোর্চকী রিইনবিগো রেসন অসিদা মতেং পাংনবা তোঙান তোঙানবা অনৌবা পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংসু লাওথোকখ্রে৷ বজেৎ অসিনা লৈবাক অসিদা অনৌবা সাইনিক স্কুল ১০০ হাংদোক্নবা থাংগৎলকখিবা প্রপোজেল অসি ঐ ঙকপা ফাওই৷” হায়রিবা স্কুলশিং অসি রাজ্যশিং, নন-গভর্মেন্ত ওর্গনাইজেসনশিং(এন.জি.ও.শিং) অমসুং প্রাইভেৎ ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগা খুৎশম্নরগা শেমগৎলগনি৷

Ministry of Defence
BUDGET 2021-22
Capital outlay increased by nearly 19 per cent giving defence modernisation historic push;
Raksha Mantri thanks Prime Minister & Finance Minister for increasing defence budget to 4.78 lakh crore
01 FEB 2021 4:10PM by PIB Delhi
Union Budget for the Financial Year 2021-22, presented by the Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman in the Parliament on February 01, 2021 has given historic push to defence modernisation by increasing defence capital outlay by 18.75 per cent.
Defence allocation in the budget has been increased to Rs 4,78,195.62 crore for the Financial Year 2021-22. Excluding Defence Pension, the total allocations for Defence Services and other organisations/Departments under Ministry of Defence for the FY 2021-22 is Rs 3,62,345.62 crore which is an increase of Rs 24,792.62 crore over the Current FY 2020-21.
The allocation under capital expenditure which relates to modernisation and infrastructure development of Armed Forces has been significantly increased. The allocation under Capital of Rs 1,35,060.72 crore for FY 2021-22 represents an increase of 18.75 per cent over FY 2020-21 and 30.62 per cent over FY 2019-20. This is the highest ever increase in capital outlay of Defence in the last 15 years.
(Rs in Crore)
Capital Outlay on Defence Services
Year
Capital BE
Increase
%age increase
2019-20
1,03,394.31
9,412.18
10.01
2020-21
1,13,734.00
10,339.69
10.00
2021-22
1,35,060.72
21,326.72
18.75
Allocation under Non-Salary Revenue to meet operational requirement has been increased to Rs 54,624.67 crore. This is 6 per cent growth over FY 2020-21.
The Capital allocation for DRDO has been increased to Rs 11,375.50 crore. This is an increase of 8 per cent over 2020-21 and 8.5 per cent over 2019-20. The allocation for Border Roads Organisation (BRO) has been increased to Rs 6004.08 crore which is 7.48 per cent increase over FY 2021-22 and 14.49 per cent over FY 2019-20.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has thanked Prime Minister Shri Narendra Modi and Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman for increasing the defence budget to 4.78 lakh crore for the Financial Year 2021-22 (FY21-22), which includes capital expenditure worth Rs 1.35 lakh crore. It is nearly 19 per cent increase in Defence capital expenditure. This is the highest ever increase in capital outlay for defence in the last 15 years.
Raksha Mantri said special attention has been paid to economic reforms, employment generation, capital formation and creating infrastructure in India. “Based on 6 pillars of good governance this Budget will usher India into a new era of inclusive growth and prosperity,” he said.
Shri Rajnath Singh in a series of tweets said, “Several new policies & programmes to support India’s farmers, agriculture, infrastructure and reinvigoration of Human Resource have also been announced. I am glad that the Budget has proposed the opening of 100 new Sainik Schools in the country.” These schools will be set up in partnership with States, Non-Governmental Organisations (NGOs) and private institutions.