সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্দিয়াগী ফোরেইন মিসনগী সাইন্স দিপ্লোমেৎ অমসুং মীহুৎশিংনা এস.তি.আই.পি. শেম্নবা ৱা খন্নখ্রে
01 FEB 2021 9:37AM by PIB Imphal
সাইন্সতা লৈরিবা, ইন্দিয়াগী ফোরেইন মিসনগী সাইন্স দিপ্লোমেৎ অমসুং মীহুৎশিং চাওরাক্না লৈবাক ২০লোম্না হন্দক্তা লাক্কদৌরিবা সাইন্স তেক্নোলোজি অমসুং অনৌবা পুথোক্নবা পোলিসিদা মফম অমা শেংম্নবা ৱা খন্নখ্রে।
“মসিগী পোলিসি অসি মমাংগী সাইন্স পোলিসিগা চাংদম্নবদা অখন্নবা খেন্নবা খর মীওইশি অসি মখোঙ থেংনা মখাদগী পুখৎলকপা, থৌবুশিং অসিদা মখোয়গী থবক খাইদোকপা, মশাগী হৈনরকপা য়েংলগা এক্সপার্ত-দ্রাইবন তৌবা, মীওই খুদিং মশাগী পুন্সি লম্বীদগী থেংনরকপা অদুদা বেজ তৌবা অসিনি” হায়না ৱারী ৱাতাই অসিগী মকোক চিংলিবা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী এদভাইজর অমসুং হেদ এস.তি.আই.পি. সেক্রেতরিয়েৎ দাঃ অখিলেশ গুপ্তানা হায়খি।
“কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা খুদোংচাবা অমা পীদুনা আর. অমসুং দি. ইন্সতিত্যুসনশিং, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংদা অমুক্তদা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা খুৎশম্নদুনা অমসুং মতেং পীনদুনা মসিনা থা তরুক্কী ওইনা পোলিসি শেম্বদা মতেং পাংলি,” হায়না মহাক্না মখা শমথখি।
মহাক্না তাকখি মদুদি লাক্কদৌরিবা পোলিসি অসিগী মখাদা, হান্ননা লৈরম্লিবা ইন্তর্নেস্নেলগী ওইবা মপাং অসি মপাঙ্গল কনখৎনবা চংশিনগনি অমসুং অনৌবা মপাং অমা শেমদুনা ইন্তর্নেস্নেল এস.তি.আই. ফ্রেমৱার্ক অমা মাংলোমদা য়েংলি অমসুং ‘দিপ্লোমেসিগী এস.তি.’ চপ মান্ননা ‘এস.তি.গী দিপ্লোমেসি’ অসি পুখৎকনি।
ভর্চুএল ওইবা ৱারী ৱাতাই অসিদা শরুক য়াখিবশিংদি অফগানিস্থান, বঙ্গালাদেশ, কানাদা, দেনমার্ক, য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন, ফ্রান্স, ইতলি, জাপান, মেক্সিকো, নোর্ৱে, পোর্তুগাল, রুসিয়া, য়ুনাইতেৎ স্তেতস ওফ আমেরিকা অমসুং অতৈগী সাইন্সতা লৈবা, দিপ্লোমেৎ অমসুং মীহুৎশিংনি।
“মসি য়াম্না অখন্নবা মিতিং অমনি মদুদি দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি (দি.এস.তি.)না ইন্দিয়াগী ফোরেইন মিসনগা সাইন্সকী এতেসশিং অসি বার্তোন তৌবা অসি হায়রিবা অসিদা মখোয়বু মখোয়গী অহৈবশিং অসি চৎলিবা চহি অসিদা ইন্দিয়ানা চৎথগদৌরিবা এস.তি.আই.পি. দোক্যুমেন্ততা থবক তৌনবনি” হায়না ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন দি.এস.তি.গী, এদভাইজর অমসুং হেদ, শ্রী এস.কে. ভার্শনিনা হায়খি।
মীহুৎশিং অসিনা উৎখি মদুদি ইন্দিয়াগী দাইসপোরাশিংনা মখোয়গী হোস্ত ওইরিবা লৈবাকশিং অসি শম্নদুনা অমসুং ‘ৱান নেসন ৱান সবস্ক্রীপসন’ শিজিন্নবা অপাম্বা পীখি। মখোয়না মসি অমগশু পীরম্মী মদুদি ফেদেরেল চীপ সাইন্তিফিক এদভাইজরনা মকোক চিংবা চীপ সাইন্তিফিক এদভাইজর অমমম স্তেতশিংদা থম্বা অমসুং মসিদা এস.তি.আই.গী মচাকশিং সমাজগী ওইনা মরুওইনা থম্বা অসিনি। রিসর্স অমসুং দিবলপমেন্ত, ক্রাইতেরিয়া, এলাইন্নিংদা মতেং তৌবা, হৌজিক্কী অমসুং তুংগী ওইবা পান্দম কয়া অমসু হায়খি।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী মিনিস্ত্রীগী মখাদা লৈবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী দিপার্তমেন্তনা ৫শুবা নেস্নেল সাইন্স, তেক্নোলোজি, অমসুং ইন্নোভেসন পোলিসিদা দ্রাফ অমা ফোংখ্রে হায়রিবা অসিদা গবর্নমেন্ত ওফ ইন্দিয়া (জি.ও.আই.)গী ওফিস ওফ প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর (পি.এস.এ.)গা লোয়ননা দাঃ অখিলেশ গুপ্তানা লুচিংবা অসিগা পুন্না য়াওরি। ৫শুবা নেস্নেল সাইন্স, তেক্নোলোজি, অমসুং ইন্নোভেসন পোলিসিদা দ্রাফ অমা শেম্লিবা অসিনা অতেনবা মতম, ময়াই ওইবা মতম অমসুং অশাংবা মতমগা প্রোজেক্তশিং অসি শেমগৎতুনা ইকোসিস্তেম য়োকই মদুনা রিসর্স অমসুং ইন্নোভেসন্দা মীওই অমা অমসুং ওর্গানাইজেসন অনিমক অওনবা অমা পুরক্নবা হোৎনরি।

Ministry of Science & Technology
Science diplomats & representatives of foreign missions in India discuss shaping of STIP
01 FEB 2021 9:37AM by PIB Delhi
Science attaches, science diplomats and representatives of foreign missions in India from about 20 countries discussed best practices for shaping India’s upcoming science policy at the round table discussion organized for consultation on the draft Science Technology and Innovation Policy recently.
“This policy is unique compared to the previous science policies in terms of being extremely bottom-up with inputs from people at grassroot level, decentralized with involvement of a diverse stakeholder base, experts-driven with participation of experts from a range of disciplines, inclusive with participation from people from all walks of life and evidence-based,” said Dr. Akhilesh Gupta, Adviser & Head STIP Secretariat, Department of Science & Technology (DST) who was leading the consultation.
“The COVID-19 pandemic provided a compelling opportunity for R&D institutions, academia, and industry to work in unison for a shared purpose ensuring synergy, collaboration, and cooperation which led to the formulation of the policy in span of six months,” he added.
He pointed out that under the upcoming policy, a proactive approach will be taken to strengthen the existing international partnerships and create new partnerships with a forward-looking international STI engagement framework and 'S&T for Diplomacy' as well as 'Diplomacy for S&T' will be promoted.
The virtual consultation was attended by science attaches, diplomats, and representatives from Afghanistan, Bangladesh, Canada, Denmark, European Union, France, Italy, Japan, Mexico, Norway, Portugal, Russia, British High Commission, United States of America, and others
“It’s a very unique meeting where the Department of Science and Technology (DST) has invited science attaches of various foreign missions in India to share their experience of working on the STIP document which India is going to adopt in the current year,” said Shri SK Varshney, Adviser & Head, International Cooperation, DST.
The representatives highlighted the need to reconnect with Indian diaspora for nurturing action towards their host countries and gave suggestions for implementation of ‘One Nation One Subscription’. They also suggested the need for appointing Chief Scientific Advisor in each state headed by the Federal Chief Scientific Advisor and including STI as a key element in every societal engagement. An open attitude for collaboration with international partners in research & development, selective support to research infrastructure based on evaluation criteria, aligning current and future efforts towards decentralization, targeted action plan for implementation of the policy were also proposed.
Department of Science and Technology under Ministry of Science and Technology, Government of India, has released the draft of the 5th National Science, Technology, and Innovation Policy put together by STIP Secretariat led by Dr. Akhilesh Gupta with guidance from the Office of Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India (GoI) and DST, GoI for public consultation.The 5th Science, Technology, and Innovation Policy is drafted to bring profound changes via short-term, medium-term, and long-term mission mode projects by building a nurtured ecosystem that promotes research and innovation on the part of both individuals and organizations.