বিত্ত মন্ত্ৰালয়
জানুৱাৰী, ২০২১ত প্ৰায় ১.২০ লাখ কোটি টকাৰ জিএছটি সংগ্ৰহ হৈছে
31 JAN 2021 8:33PM by PIB Guwahati
৩১.১.২০২১তাৰিখৰ বিয়লি ৬বজালৈকে ২০২১ বৰ্ষৰ জানুৱাৰী মাহৰ মুঠ জিএছটি সংগ্ৰহৰ পৰিমাণ ১,১৯,৮৪৭ কোটি টকা হৈছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত ২১,৯২৩ কোটি চিজিএছটি, ২৯,০১৪ কোটি এছজিএছটি, ৬০,২৮৮ কোটি টকা আইজিএছটি(২৭,৪২৪ কোটি আমদানি সামগ্ৰীসহ) আৰু ৮,৬২২ কোটি টকা উপকৰ(৮৩৩ কোটি আমদানি সামগ্ৰীসহ) আছে৷ ২০২১ৰ ৩১ জানুৱাৰীলৈকে মুঠ প্ৰায় ৯০লাখ জিএছটিআৰ-৩বি ৰিটাৰ্ণ ফাইল দাখিল হৈছে৷
চৰকাৰে নিয়মীয়া নিষ্পত্তি হিচাপে ২৪,৫৩১ কোটি চিজিএছটি আৰু আইজিএছটিৰ পৰা ১৯,৩৭১ কোটি এছজিএছটি নিষ্পত্তি কৰিছে৷ নিয়মীয়া নিষ্পত্তিৰ পাছত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে ২০২১ বৰ্ষৰ জানুৱাৰী মাহত ৪৬,৪৫৪ কোটি টকা চিজিএছটি আৰু ৪৮,৩৮৫ কোটি টকা এছজিএছটিৰ জৰিয়তে ৰাজহ সংগ্ৰহ কৰিছে৷
বিগত পাঁচ মাহত জিএছটি সংগ্ৰহৰ পৰিমাণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত চলিত বৰ্ষৰ জানুৱাৰী মাহৰ সংগৃহীত জিএছটিৰ পৰিমাণ বিগত বৰ্ষৰ একে সময়ছোৱাতকৈ ৮% অধিক হৈছে৷ সেই মাহত আমদানি সামগ্ৰীৰ জৰিয়তে সংগৃহীত জিএছটি ১৬% আৰু ঘৰুৱা লেনদেনৰ জৰিয়তে সংগৃহীত ৰাজহৰ পৰিমাণ ৬% অধিক৷
২০২১ বৰ্ষৰ জানুৱাৰীত সংগৃহীত জিএছটিৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১.২০ লাখ কোটি হৈছে, যিটো জিএছটি ৰূপায়ণ কৰাৰ পৰা সৰ্বাধিক হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ ২০২০ৰ ডিচেম্বৰ মাহতো ১.১৫লাখ কোটি টকাৰ জিএছটি সংগ্ৰহ কৰা হৈছিল৷ বিগত ৪ মাহ একেৰাহে ১লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক টকাৰ জিএছটি সংগৃহীত হৈছে, যিটোৱে মহামাৰীৰ পাছত দ্ৰুত অৰ্থনৈতিক উন্নয়নকে সূচাইছে৷ ভুৱা বিল, জিএছটি, আয়কৰ আৰু শুল্ক আইটি পদ্ধতিৰ লগতে ফলপ্ৰসূ কৰ প্ৰশাসনৰ অধীনত সুক্ষ্ম নিৰীক্ষণৰ ফলতে বিগত কেইটামান মাহত কৰ ৰাজহৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পাইছে৷
চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহৰ ২৪%ৰ তুলনাত দ্বিতীয়াৰ্ধৰ প্ৰথম চাৰি মাহত বাৰ্ষিক জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহৰ পৰিমাণ গড়ে ৮% বৃদ্ধি পাইছে৷
. চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত মাহিলী মুঠ জিএছটি বৃদ্ধিৰ হাৰ তলৰ তালিকাত দেখুওৱা হৈছে৷

Ministry of Finance
GST Revenue collection for January 2021 almost touches ₹1.20 lakh crore
31 JAN 2021 8:33PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of January 2021till 6PM on 31.01.2021 is ₹ 1,19,847 crore of which CGST is ₹ 21,923 crore, SGST is ₹ 29,014 crore, IGST is ₹ 60,288 crore (including ₹ 27,424 crore collected on import of goods) and Cess is ₹ 8,622 crore (including ₹ 883crore collected on import of goods). The total number of GSTR-3B Returns filed for the month of December up to 31stJanuary 2021 is 90 lakhs.
The government has settled ₹ 24,531 crore to CGST and ₹ 19,371 crore to SGST from IGST as regular settlement. The total revenue earned by Central Government and the State Governments after regular settlement in the month of January 2021 is ₹ 46,454 crore for CGST and ₹ 48,385 crore for the SGST.
In line with the trend of recovery in the GST revenues over past five months, the revenues for the month of January 2021 are 8% higher than the GST revenues in the same month last year, which in itself was more than ₹ 1.1 lakh crore. During the month, revenues from import of goods was 16% higher and the revenues from domestic transaction (including import of services) are 6% higher than the revenues from these sources during the same month last year.
The GST revenues during January 2021 are the highest since introduction of GST and has almost touched the ₹ 1.2 lakh crore mark, exceeding the last month’s record collection of ₹1.15 lakh crore. GST revenues above ₹ 1 lakh crore for a stretch of last four months and a steep increasing trend over this period are clear indicators of rapid economic recovery post pandemic. Closer monitoring against fake-billing,deep data analytics using data from multiple sources including GST, Income-tax and Customs IT systems and effective tax administration have also contributed to the steady increase in tax revenue over last few months.
The average YoY growth in GST revenue over the first four months in the second half of the financial year has been 8% as compared to (-) 24% during the first half of the year.
1. The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year.