কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ফার্স্ত জেনরেসন (১জি) ইথানোল পুথোক্নবা লৈবাক অসিগী ইথানোল দিস্তিলেসনগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা স্কীম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রাজ্যশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিংগা লোইননা ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগনা মীফম পাঙথোকখ্রে
29 JAN 2021 12:18PM by PIB Imphal
সরকারনা ফ্যুএল গ্রেদ ইথানোল পেত্রোলগা ১০% ব্লেন্দিং ২০২২ ফাওবদা অমদি ২০% ব্লেন্দিং ২০১৫ ফাওবদা তৌনবা পান্দম অমা থমখি। হায়রিবা অসি লৌউ-শিংউগী শেন্মীৎলোন ফগৎহন্নবা, মপালদগী পুশিল্লকপা ফোসিল ফ্যুলগী মীপাল তাংবা হন্থহন্নবা, ক্রুদ ওইল ইম্পোর্ত বিলদা ফোরেন এক্সচেঞ্জ চৎহনদনবা অমসুং এয়র পোলুসন হন্থহন্নবা ৱাখল্লোনগা লোইনা তৌখিবনি। ইথানোলগী মথৌ তাবা অসু থুংহন্নবা সরকারনা জনুৱারী তাং ১৪, ২০২১দা থোকখিবা নোতিফিকেসনগী মতুং ইন্না “প্রোজেক্ত প্রোপোনেন্তশিংদা মখোয়গী ইথানোল দিস্তিলেসন কেপাসিতৌ হেনগৎহন্নবা নত্ত্রগা ফুদ কোর্পোরসন ওফ ইন্দিয়দা লৈরিবা চু, চেংগুম্বা ফীদ স্তোকশিং, গেহু অসিনচিংবদগী ফার্স্ত জেনরেসন (১জি) ইথানোল পুথোক্নবা শেলগী তেংবাং পীনবা স্কীম লৈহনখ্রে”।
রাজ্য সরকারশিংনা ওন্তোপ্রিনোরশিং অমসুং কোওপরেসনশিংনা মশীং য়াম্না শরুক য়াহন্নবা ৱাখল্লোনগা লোইননা ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগকী সেক্রেতরীনা চিয়রমেন ওইদুনস জনুৱারী ২৭, ২০২১দা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে। মীফম অদুদা রাজ্য সরকারশিং, ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং মদুদি আই.এস.এম.এ., এ.আই.দি.এ., এ.এস.এস.ও.সি.ঐচ.এ.এম, সি.আই.আই. অসিনচিংবা অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মরী লৈনবা বিভাগশিংনা স্কীম অসিগী অকুপ্পা মরোলগী মতাংদা খঙহনখি মরমদি মসিনা স্কীম অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ান্নবা অমসুং কান্নবা ফংহন্নবা মখোয়গী রাজ্যশিং/এসোসিএসনশিংগী ওন্তোপ্রিনোরশিং সেন্সিতাইজ তৌবা য়াগনি।
রাজ্য সরকারশিংদা মখোয়গী রাজ্যশিংদা লৈরিবা ওন্তোপ্রিনোরশিংদা স্কীম অসি প্রমোৎ তৌনবা অমসুং মখোয়বু স্কীম অসিদা শরুক য়ান্নবা থৌগৎতুনা সরকারনা থম্লিবা পান্দম অসি মাগী তাইমলাইনগী মনুংদা ফংবা ঙমহন্নবা খঙহনখ্রে। রাজ্য সরকারশিংদা মখোয়না ওন্তোপ্রিনোরশিংদা প্রোজেক্ত অসিগীদমক লম শিল-লাংনবা, অথুবদা এনভাইর্নমেন্ত ক্লিয়রেন্স ফংহনদুনা দিস্তিলরীশিং লিংখৎবা য়ান্নবা খঙহনখ্রে। মখোয়বু মতেং পাংনবা রাজ্য সরকারশিংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা নোদেল দিপার্তমেন্ত থম্নবা অমসুং নোদেল ওফিসর খন্নবা খঙহনখ্রে।
স্কীম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসি থা খুদিংগী য়েংশিন্নবা অমসুং করিগুম্বা ওন্তোপ্রিনোরশিংনা মখল অমা হেক্তগী অপনবশিং থেংনরবদি মদু অকক্নবা মতমগী মনুংদা কোকহন্নবা স্তেৎ এক্সসাইজ ওথোরিতী, স্তেৎ পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ, ইন্দস্ত্রী বিভাগ, ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং, ওন্তোপ্রিনোরশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারগী ওফিসরশুং য়াওবা চীফ সেক্রেতরীগী চিয়রমেনশিপ মখাদা স্তীরিং কম্মিতি অমা শেম্নবা রাজ্য খুদিংমক্তা খঙহনখ্রে।
শরুক য়ারিবশিংদা পেত্রোল প্রোগ্রামগা ইথানো ব্লেন্দ তৌবগী কান্নবশিংগী মতাংদা খঙহনখ্রে। অহেনবা চিনা তন লাখ ৬০রোম ইথানোল শুংবদা শিজিন্নহনদুনা সুগর মিলশিংনা চুগী শেন্দোনশিং লৌমীশিংদা মতম চানা থিদোকপদা মতেং পাংলগনি, অহেনবা চেং লন লাখ ১৩৫রোম অসি শিজিন্নবনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবদা মতেং পাংলগনি, ওন্তোপ্রিনোরশিংনা ইনবেস্তমেন্ত তৌবনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক ফংহনবদা মতেং ওইরগনি, চাইথোক্তুনা ইথানোল শুংবনা ইথানোল পুথোক পুশিন তৌবদা চংবা শেল হন্থহনবদা মতেং ওইরগনি অমসুং ক্রুদ ওইল মপালদগী পুশিল্লকপা হন্থহনবনা ভারতবু পেত্রোলিয়ম সেক্তরদা আত্মানির্ভর ওইহনবদা মতেং ওইরগনি হায়না পাউদমখ্রে।
ওন্তোপ্রিনোরশিং অমসুং রাজ্যশিংনা শরুক য়ারকপনা লৈবাক অসিদা ইথানোল পুথোকপগী চাং অসি হৌজিক লৈরিবা লিতর করোর ৬৮৪দগী ২০২৫ ফাওবদা মথৌ তারিবা লিতর করোর ১৫০০গী চাং অসিদা হেনগৎহনদুনা ব্লেন্দিংগী পান্দম অসি মাইপাকপা ঙমগনি হায়না থাজবা থমখি। চু, মলাসেস, অতোইবা চেং, এফ.সি.আই.গী চেং, গেহু অসিনচিংবা রো মেতরিএল মরাং কাইনা লৈ। চুহি, বি-হেভী মলাসেস, এফ.সি.আই.দা লৈরিবা চেং, অতোইবা চেং অমসুং গেহু য়াওনা তোঙান তোঙানবা ফীদ-স্তোকশিংদগী ইথানোলগী মতিক চাবা মমলশিং লেপখ্রে। ইথানোলগী মমল অসি ক্রুদ ওইলগী মমলদা অদু নত্তবদা রো মেতরিএলশিংগী মমলদা য়েংলগা লেপখ্রে। ও.এম.সি.না ইথানোলগী এস্যুর্দ বয়র ওইবনা মথংগী চহি ১০ ফাওবা দিস্তিলরীশিংদগী লাইনা ইথানোল লৈবা য়াহনখ্রে। দিস্তিলরীশিং, বেঙ্কশিং অমসুং ও.এম.সি.শিংগী মরক্তা নকল অহুমগী ওইবা য়ান্নচেরোল পীনখিবনা বেঙ্কশিংদগী শেল পুহনবদা লাইথোকহল্লি। রাজ্য সরকার খরনা ইথানোল প্রোজেক্তশিং অসি মরু ওইবা সেক্তরগী মখাদা লৈহনবা য়াওখ্রে। অসুম্না তৌগদৌরিবা ইথানোল প্রোজেক্তশিং অসি মসিনা ওইথোকহল্লগনি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Meeting held by Department of Food &Public Distribution with States and Industry Associations to implement Scheme to enhance ethanol distillation capacity in the country for producing 1st Generation (1G) ethanol
29 JAN 2021 12:18PM by PIB Delhi
The Government has fixed a target of 10% blending of fuel grade ethanol with petrol by 2022 and 20% blending by 2025. This has been done with a view to boost agricultural economy, to reduce dependence on imported fossil fuel, to save foreign exchange on account of crude oil import bill and to reduce the air pollution. To meet out the requirement of ethanol, the Government has notified a “Scheme for extending financial assistance to project proponents for enhancement of their ethanol distillation capacity or to set up distilleries for producing 1st Generation (1G) ethanol from feed stocks such sugarcane, rice available with Food Corporation of India, maize etc. vide notification dated 14th January, 2021.
With a view to ensure maximum participation by the entrepreneurs and cooperation by State Governments, a meeting was held through Video Conferencing on 27th January 2021 under the Chairmanship of Secretary, Department of Food & Public Distribution. In the meeting, State Governments, Industry Associations viz ISMA,AIDA,NFCSF, ASSOCHAM,CII etc. and concerned departments of Central Government have apprised about the details of the Scheme, so that the entrepreneurs of their States/Associations can be sensitized to actively participate and avail the benefit of the Scheme.
The State Governments have been requested to promote the scheme to the entrepreneurs of their states and encourage them to participate in the scheme so that the target set by the Government could be achieved well within the timeline. State Governments were also requested to facilitate entrepreneurs in arranging land for the project, to get environment clearance at the earliest and in setting up of distilleries. To facilitate them, State Governments have been requested to nominate nodal department in the States/UTs & nodal officer.
It was also suggested that every State should constitute a Steering Committee under the chairmanship of Chief Secretary and comprising of officers of State Excise Authority, State Pollution Control Board, Industry Department, Industry Associations, entrepreneurs and officers of Central Government to review the implementation of the scheme on monthly basis and to ensure that bottlenecks, if any, faced by entrepreneurs are resolved in a time bound manner.
The participants were explained about the benefits of Ethanol Blended with Petrol Programme. It was informed that excess sugar of about 60 Lakh Tonne will be diverted to ethanol, helping sugar mills to timely payments of cane dues to farmers, additional utilisation of food-grains of about 135 Lakh Tonne will help in increasing the income of farmers, investment by entrepreneurs will help in creation of employment in rural areas, distributed ethanol production will help in reduction of transportation cost of ethanol and reduction in crude oil import will help India to become Atmanirbhar in petroleum sector.
It is expected that with the participation of entrepreneurs and states, ethanol production capacity in the country would increase from present 684 crore liters to the required level of 1500 crore liters by 2025 in order to achieve blending targets. There is enough availability of raw material like sugarcane, molasses, damaged food grain (broken rice), FCI Rice, maize etc. Remunerative prices of ethanol from various feed-stocks including sugarcane juice, B-Heavy molasses, C-Heavy molasses, rice available with FCI, damaged food grains and maize have also been fixed. Prices of ethanol are fixed on the basis of prices of raw materials and not on the basis of prices of crude oil. OMCs being the assured buyer for ethanol has also given comfort for purchase of ethanol from distilleries for next 10 years. Tripartite Agreement between distilleries, banks and OMCs gives extra comfort to banks for lending. Some State Governments have also included ethanol projects under priority sector. As such the upcoming ethanol projects are viable.