Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
28 JAN 2021 6:38PM by PIB Delhi
Till 28thJanuary, 2021 outbreaks of Avian Influenza (Bird flu) have been confirmed in 9 States (Kerala, Haryana, Madhya Pradesh, Maharashtra, Chhattisgarh, Uttarakhand, Gujarat, Uttar Pradesh and Punjab) for poultry birds and in 12 States (Madhya Pradesh, Haryana, Maharashtra, Chhattisgarh, Himachal Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Delhi, Rajasthan, Jammu and Kashmir and Punjab) for Crow/Migratory/ Wild birds.Avian Influenza has been confirmed in poultry samples from DeraBassi, SAS Nagar district of Punjab.
Further, Avian Influenza has been confirmed in crow in the UT of Jammu and Kashmir (Sopore); from Peacock in Yavatmal district and Owl in Nanded district of Maharashtra.
However peahen and Titar samples submitted from Rajkot and Junagarh district of Gujarat have been tested negative for Avian Influenza Virus. Control and Containment Operations (Cleaning and Disinfection) are going on in the affected epicentres of Maharashtra, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Punjab, Uttar Pradesh and Gujarat.
Surveillance work is continued at the places where positive results have been reported in other species of birds excluding Poultry.
Compensation is paid to farmers whose poultry birds, eggs and poultry feed are culled/disposed of by the State as per the Action Plan. The Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD), Government of India provides funds to states / UTs on a 50:50 sharing basis under ASCAD component of its LH & DC Scheme.
All the States are reporting to the Department on daily basis regarding the control measures adopted by the States/UTs based on the Revised Action Plan for Prevention, Control and Containment of Avian Influenza 2021. The Department is taking continuous efforts to generate awareness about Avian through platforms including social media platforms like Twitter, Facebook handles.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জাগী ফিভম
28 JAN 2021 6:38PM by PIB Imphal
২০২১গী জনুৱারী ২৮ ফাওবদা এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা (বর্দ ফ্লু) শন্দোরকপগী ফীভম অসি য়ুমদা য়োকপা য়েন ঙানুশিংগী ওইনা রাজ্য ৯ (কেরলা, হরিয়ানা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, উত্তরাখন্দ, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ অমসুং পঞ্জাব) অদুগা ক্বাক/মীরমদগী লাকপা উচেকশিং/লমলক্কী উচেকশিংগী ওইনা রাজ্য ১২ (মধ্য প্রদেশ, হরিয়ানা, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, হিমাচল প্রদেশ, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, দিল্লী, রাজস্থান, জম্মু অমসুং কাস্মির, অমদি পঞ্জাব)দা কনফর্ম ওইরে‍। এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা অসি পঞ্জাবকী দেরা বাসি, এস.এ.এস. নগর জিলাদগী পোলত্রী সেম্পলশিংদা কনফর্ম তৌরে।
মখা তানা এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা অসি য়ুনিয়ন তেরিতোরী জম্মু অমসুং কাশ্মীর (সোপোর)দা ক্বাক্তা; মহারাস্ত্রগী য়াবতমাল জিলাদা ৱাহোংদা অমসুং নন্দেদ জিলাদা মকুদা কনফর্ম তৌরে।
অদুম ওইনমক এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা ভাইরসকীদমক গুজরাতকী রাজকোৎ অমসুং রুনাগর জিলাদগী পীশিনলকখিবা ৱাহোং অমোম অমসুং তিতরগী সেম্পলশিং নেগতিব ওইখি। মহারাস্ত্র, মৈধ্য প্রদেশ, ছতিসগর, পঞ্জাব, উত্তর প্রদেশ অমসুং গুজরাতকী শোকহল্লবা মফমশিংদা কন্ত্রোল অমসুং কন্তেনমেন্ত ওপরেসনশিং (ক্লিনিং অমসুং দিসইনফেক্সন) চত্থরি।
পোলত্রী য়াওদনা অতোপ্পা উচেক মখলশিংগী ওইনা পোজিতিব রিজল্তশিং ফংখিবা মফমশিংদা য়েংশিনবগী থবক মখা তানা চত্থরি।
এক্সন প্লানগী মতুং ইন্না রাজ্যনা ফুমজিনখ্রবা/দিসপোজ তৌখ্রবা পোলত্রী উচেকশিং, য়েরুমশিং অমসুং পোলত্রী চিঞ্জাকশিংগী মপু ফার্মরশিংদা কম্পেসেসন পীখ্রে। দিপার্তমেন্ত ওফ এনিমেল হজবেন্দরী & দেরীয়িং (দি.এ.ঐচ.দি.), ভারত সরকারনা মসিগী এল.ঐচ. & দি.সি. স্কিমগী এ.এস.সি.এ.দি. কম্পোনেন্তকী মখাদা ৫০:৫০ শেয়রিং বিসিস অমদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ফন্দশিং ফংহনখ্রে।
এভিয়ন ইনফ্লুএঞ্জা ২০২১গী রিভাইজ এক্সন প্লান ফোর প্রিভেন্সন, কন্ত্রোল এন্দ কন্তেনমেন্তদা য়ুমফম ওইরগা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা এদোপ্ত তৌরিবা থবক থৌরমশিংগা মরী লৈননা রাজ্য পুম্নমক্না বিভাগতা নুমিৎ খুদিংগী ওইনা রিপোর্ত লানখৎলি। বিভাগ অসিনা ত্বিতর, ফেসবুক অসিনচিংবা সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্মশিং য়াওনা প্লেৎফোর্মশিংগী থোংদা এভিয়নগী মতাংদা এৱার্নেস জেনরেৎ তৌনবা মখা তানা হোৎনরি।