হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হার্শ বর্ধন্না দবল্যু.ঐচ.ও. এজিক্যুতিব বোর্দকী ১৪৮শুবা সেসনগী চেয়র লৌখ্রে
“২০২০ অসি কোবিদ বেক্সিন পুথোকপগী চহিনি, ২০২১ অসিনা মালেমদা লৈরিবা মসিবু খ্বায়দগী তঙাইফদবা মীওইদা ফংহন্নবা ঐখোয়না মায়োক্নবনি”
য়ু.এস.এ.না দবল্যু.ঐচ.ও.দা শরুক য়াবা চৎথনবা ৱারেপ লৌবা অসিদা তরাম্না ওকখ্রে
ইম্ম্যুনাইজেসন এজেন্দা ২০৩০ অয়েৎপা য়াওদ্রে
27 JAN 2021 11:00AM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হার্শ বর্ধন্না দবল্যু.ঐচ.ও. এজিক্যুতিব বোর্দকী ১৪৮শুবা সেসন অসিদা ঙরাং ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা দিজিতেল ওইনা চেয়র লৌখ্রে।
মহাক্না মখাদা পীরিবা অসুম্না লোইশিনখি:
এক্সেল্লেন্সিস, মশক নাইরবা দেলিগেৎশিং, ঐহাক্কা লোইনরিবা ভাইস-চেয়র অমসুং রাপ্পোচর, দাইরেক্তর জেনেরেল, রিজনেল দাইরেক্তরশিং, ইকাই খুম্নরবা লোয়নবশিং, লেদিস অমসুং জেন্তলমেন
ঐহাক্না অহানবদা থৌরম অসিবু থৱায় য়াওনা শরুক য়ারিবা অমসুংদবল্যু.ঐচ.ও. এজিক্যুতিব বোর্দকী ১৪৮শুবা সেসন অসিবু মায় পাক্না পাকথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্না অমুকসু মেম্বর খুদিংবু চাওরবা এজেন্দা অসিদা চুনহনবা অমসুং মতম অমত্তদা মফম খুদিং শুহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না অমুকশু থৌনা পীরি মদুদি অদোম্না পাক শন্না দবল্যু.ঐচ.ও. শিল লাংদুনা খ্বায়দগী হেন্না তঙাইফদনা মখোয়গী পুন্সিদা চংলবা অসিদা হোৎনবা অসিনি।
ঐহাক্না থাদৎপা ফোংদোক্লি মদুদি ঐখোয়না পোলিসি ফ্রেমৱার্ক অমা লৈ অমসুং মালেম অসিদা লৈরিবা অৱাবা কয়া অমা অমসুং ঐখোয়না থেংনরিবা। ঐখোয়না য়াম্না চাওনা মায় পাকপা পুরক্লি।
ঐহাক্না য়াম্না পুক্নিং থৌগৎলি মদুদি ঐখোয়না ফিবম অসিনা য়াদদুনা মীয়াম্না ৱানরবা মতম অসিদা ভর্চুএল ওইনা উন্নবা তারি, অমসু ঐখোয় পুম্বনা খঙনরি মদুদি লাক্কদৌরিবা দিকেদ অনি অসিদা হকশেলগী ওইবা অৱাবা কয়া অমা থেংনরকখিনি। ঐখোয়না মান্নবা মরম অমা পুথোক্তুনা পুন্না থবকশিং অসি তৌমিন্নবগী ফিরেপ লৌরি অমসুং করিগুম্বা মচা অমত্তনা ঐখোয়বু মালেমগী ওইবা হকশেলগী চেকশিন থৌরাং অসিদা থিংবা ঙম্লোই।
ঐহাক্না মমাংদশু হায়খ্রে অমসুং অমুকশু হায়রি। থেংনরিবা অৱাবা পুম্বা, হায়বদি হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ, মান্নবা দাইতা পাম্নরকপা মরমদি মান্নবা অকিবা ফাওহনবা অমসুং চপ মান্ননা তৌমিন্নবা অমা চংবা অসিনি, হায়রিব অসি দবল্যু.ঐচ.ও. য়াওরিবা মেম্বরশিং অসিগী মনুংগী ওইবা ৱাখল্লোন অদুনি।
হন্দক্কী চয়োল অসিদা অদোম্না লৌরিবা ফিরেপ অসি উরগা ঐহাক্না ঐখোয়গী চাওরবা ওর্গানাইজেসন অসিগীদমক চাওথোকচবা ফাওই।
চহি অমগী মমাংদগী কোবিদ-১৯ অসিনা লায়চৎনি হায়না লাউথোকখিবগা, ঐখোয়না থৌনা লৈনা লায়না অসি লান্থেংনরি, অমদি ঐখোয় পুন্না লায়না অসি শন্দোরকপা থেংনরি মরম অসিনা অশিবগী চাং অসি হন্থরক্লি।
লৈবাক অসিগী মেম্বরশিং অসিনা অশুক ৱারবা অসিদা লান্থেংনরিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকচগে, ঐখোয়না মাংজৌননা, মতেং পীনবা লালোংনা লায়চৎ অসিবু মায়থিবী পীবা ঙম্লি।
ঐহাক্না মসিগী খুদোংচাবা অমা লৌদুনা মেম্বর স্তেতপু থাগৎপা ফোংদোক্লি মদুদি মখোনা য়াম্না য়াংনা চৎলিবা লায়চৎ অসিদা অমগা অমগগী মতেং তৌনদুনা হোৎনরিবা। লৈবাকশিং অসিনা কন্না হোৎনবা অমসুং অখাং কনবা অসিনা মশীং থিঙমদ্রবা পুন্সি কয়া অমা কল্লি।
মসি ঐখোয় পুম্বনা থৌনা লৈরবা নুপা অমসুং নুপী মখোয়না মখোয়গী পুন্সিবু লায়চৎ অসিদা কৎথোক্তুনা অমসুং পোত্থাবা লৈতনা অমসুং মশাগী ওইজবা থিদনা কত্থোকখ্রবশিগীদমক ইকাই খুম্নবা মতিক চাই।
হৌখিবা চহি ২০২০ অসি সাইন্সকী চহি ওইরি মরমদি মীওইবনা মখোয়গী লৈজবা পুম্বা উৎতুনা কোবিদ-১৯ অসি ঙম্নবা হোৎনরি। ফিবম অসিনা অসি য়ৌরক্লি মদুদি মালেমগী সাইন্তিস্তশিং পুনশিন্দুনা মখোয়গী হৈজবশিং ফোংদোক্নবা মতম অদু লাক্লি।
মসিগীদমক, সরকারশিং, ব্যুজিনেস অমসুং ফিলান্ত্রোফিক ওর্গানাইজেসনশিং অসি পুন্না তৌমিন্নবা লেপ্লি। মরম অদুনা, মসি সাইন্স খক্তা চাওখৎপা নত্ত্রি অদুবু মালেম পুম্বা খুৎশম্নদুনা কান্নবা অমা শোইদনা পীবা অসিনি।
লায়চৎ অসিদা য়াম্না চাওনা মায়ক্লিবা অসি পুন্না তীম ওইনা তৌবা অসিনি। হেলথকেয়র ওর্গানাইজেসন অসিনা চপ চাবা পন্থুং অমদা মিয়েং থম্লি, মসি লৈবাক্কী ওইগেরা, কন্তিনেন্ত ওইগেরা নত্ত্রগা মালেমগী ওইগেরা।
ঐখোয়গী সাইন্তিস্ত অমসুং হেলথকেয়র ওর্গানাইজেসন অসিনা ঐখোয়না য়াংনা, মগুন লৈবা লায়োং য়েংবদা, চেতশিনবা, থাজবা থম্বা অসি উৎথোরক্লি।
ঐহাক্না ইশাগী ওইনা থাজবা লৈ মদুদি হেলথকেয়র ওর্গানাইজেসন অসিনা তৌখিবা অসিগী মহৈ অসি চপ মান্ননা য়েনবা মথৌ তাই। ঐখোয়না মসি পুম্বা মালেম পুম্বা য়েনগদবনি, অমসুং ঐখোয়না মান্নদবা মালেম অমা থোকহল্লোইদবনি।
২০২০ অসি কোবিদ বেক্সিন পুথোকপগী চহিনি, ২০২১ অসিনা মালেমদা লৈরিবা মসিবু খ্বায়দগী তঙাইফদবা মীওইদা ফংহন্নবা ঐখোয়না মায়োক্নবনি। মফম অসিদা ঐখোয়না দবল্যু.ঐচ.ও.না লৌগদবা থৌদাং অসি লৈরি।
থৌবুশিং অমসুং নহারোলশিংনা থৌদাং লৌদুনা বেক্সিনেসন অসিগী থৌরমদা অচুম্বা ই-পাউ অমা শন্দোকপা অমা লৌবা য়াম্না মরু ওইরি অমসুং তোংঙা শন্দোক্তনবা অমসুং লায়চৎ অসিবু মুথৎনবা পব্লিক হেলথ মিজর কয়া অমা চৎথবা মথৌ তারি।
অদোম্না হৌখিবা চয়োল অমা অসিদা তৌখিবা থবকশিং অসিনা সাইন্স মপাঙ্গল কলহনবা, সোলিদারিতি, ময়েক শেংবা অমসুং হায়খিবা ৱা ঙাকপা অসিনা ঐখোয়না মাংলোম চৎপদা মথৌ তারি।
ঐখোয়না য়াম্না চাওনা কান্নবা ফংবা চয়োল অমা লৈখ্রে। ঐহাক্না মসিদা পীখিবা অমসুং মমল য়াম্লবা ৱা খন্নখিবা খর অদি নিংশিংজগে।
অদোম পুম্বা ই-পাউ অসি পিবদা থুনা অমসুং ময়েত শেংনা পীবা মরু ওই অমসুং মতেং পীনবগী মমল অদুশু।
“ৱাখলগী ওইবা শেম শাবা অমসুং মীয়ামগী ওইবা হকশেল অসিনা” ৱাখলগী ওইবা শেম শাবা অমসুং মীয়ামগী ওইবা হকশেল কান্নবা পীগনি।
মেম্বর স্তেত অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.না চোকথবা লৈতনা কন্না হোৎনদুনা কোবিদ-১৯ অসি লাকশিনবগী শরুক অমা ওইনা লৌরিবা অসি ইন্দিপেন্দেন্ত ওবরসাইত অমসুং আই.ও.এ.সি.গী এদভাইজরি কম্মিতিনা শকখঙলে অমসুং থাগৎপা ফোংদোক্লি।
ঐহাক্না চপ মান্ননা য়েংলি মদুদি মসিদা হেন্না চাওবা, শিন্দোকপা য়াবা অমসুং পনবা য়াবা ফন্দ থমগবনি। ঐহাক্না মসি অমগসু থাগৎপা ফোংদোক্লি মদুদি অদোম্না শেমখিবা পোইন্ত কয়া অমা আই.ও.এ.সি.গী অমসুং মেম্বর স্তেত সর্বিলেন্স কেপাসিতি অমসুং সিস্তেম হায়রিবা অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎনবগা মথৌ তারি।
“ৱার্লদ এত রিস্ক” তগী “ৱার্লদ ইন দিসওর্দর” গ্লোবেল প্রিপায়নেস মোনিতরিং বোর্দনা সিস্তে অসিগী অৱাৎপা অমসু হান্ননা অৱাৎপা লৈরিবা মালেম অসিদা হায়রি।
ঐখোয়না হেক উবা ঙম্বা ফাওবদা, নেসন স্তেত অমসুং ম্যুচেল কোওপরেসন অমসুং সোলিদারিতিনা হকশেলগী প্রিপায়নেল অমসুং রেস্পোন্স সিস্তম অসিদা সেন্তর পিস ওইবা চৎথগনি। মসিগী লোইশিল্লকপদা, মতমগী মতুং ইন্না ঙসিগী মালেম অসিদা ইন্তর-গবর্নমেন্তল সিস্তেম অমা ফংবা য়াই।
মসিনা শেংনা তাক্লে মদুদি দবল্যু.ঐচ.ও.বু অমুক হন্না শেম্নবা অমসুং মপাঙ্গল কন্নবা স্তেত মেম্বরশিংনা লুচিংগনি অমসুং য়াম্না মুন্না খল্লগা য়াগনি, ওইরকপা য়াবা অমসুং ফাইন্সিং তৌবদনি।
মসিদা সেক্সুএল এক্সপ্লোইতেসন অমসুং এব্যুজ তৌবগী য়াম্না লিংবা ৱা খন্নখি। দবল্যু.ঐচ.ও. অসিনা য়ু.এন. ইন্তর-এজেন্সি কাংবু অসিনা সেক্সুএল এক্সপ্লোইতেসন অমসুং এব্যুজ লৈহন্দনবা, মসিদা পাউ পিবা অমসুং থিজিনবা অমসুং বিক্তিম অসিবু ঙাক শেনবা য়াওননি। দিসিজন অমা স্তেত মেম্বরনা কো-স্পোন্সর ওইবা থবক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎনবা ফিরেপ লৌরে।
ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থাগৎচরি মদুদি দবল্যু.ঐচ.ও.না খল্লম্বা অমসুং পীবা ঙম্বাগী খেন্নবা অসি উৎপদা। হায়রিবা অসিনা কোবিদ-১৯ গী শাফু অসিনা অওনবা পুরকপা অসিগী লম্বী, ফ্রেমৱার্ক প্রোসেস অসিনা ৱার্লদ হেলথ এসেমব্লি মমাংদা হায়জরি।
দাঃ এন্থোনি ফৌসি, য়ু.এস.এ.গী চীফ মেদিকেল এদভাইজরনা বিদেন হারিস এদমিনিস্ত্রেসনগীদমক ই.বিয় ঙাংখি, লাওথোকখি মদুদি য়ু.এস.এ.না দবল্যু.ঐচ.ও.গী মেম্বর ওইনা লৈখিগনি অমসুং শেল-থুমগী অৱাৎপা মেনখৎকনি, থাক খুদিংদা তেক্নিকেল ওইবা মতেং পীগনি, সেন্তরদগী য়াওনা। মহাক্না দবল্যু.ঐচ.ও.না লায়চৎ অসিদা লৌরিবা থৌদাং অসি থাগৎপা ফোংদোক্লি।
দাঃ ফৌসিদগী পাউজেল অসিগা লোয়ননা দবল্যু.ঐচ.ও. এজুক্যুতিব বোর্দ কী ১৪৮শুবা সেসম অসি পুৱারীদা লৈখ্রে।
ঐহাক্না ইন্দিয়াগী মাইকৈদগী অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.গী চেয়র অমা ওইনা প্রসিদেন্ত জো বিদেনগী অনৌবা এদমিনিস্ত্রেসন অসিনা য়ু.এস.না দবল্যু.ঐচ.ও.দগী তোকখিবা অসি অমুক হঞ্জিল্লকপগী লাওথোরকপা অসিদা তরাম্না ওক্লি। ঐখোয়না খঙই মদুদি য়ু.এস.এ.না মেম্বর স্তেত পুম্বগা লোইননা লায়চৎ অসি লান্থেংনবদা পুন্না চৎমিন্নগনি। ঐখোয়গী দি.জি.না হায়বা অদুম্না, “দবল্যু.ঐচ.ও. অসি নেসনগী ইমুংনি অমসুং মসিগী শক্তি উৎনবা পুনবা অমা মথৌ তাই”।
ঐহাক্না প্রিবেন্সন অমসুং কন্ত্রোল ওফ নন-কম্মুনিকেবল দিজিজতা জেনেরেল এসেমব্লিগী অৱাংবা থাক্কী অহুমশুবা মিতিং অমা পোলিতিকেল দিক্লারেসনগী খন্ন নৈনবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
পব্লিক হেলথ, ইন্নোভেসন অমসুং ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি এজেন্দাগী মালেমগী ওইনা লালোং অমসুং থৌরাংশিং অসিদা য়াম্না থাক ৱাংনা খন্নখি।
ঐহাক্না মতাং অসিদা শোইদনা হায়গনি মদুদি থৌরমশি অসি ঐখোয়গী ওর্গানাইজেসন অসিনা শেম-শাদুনা য়াম্না থুনা হোংবা নাইবা শহর ওনবা অমসুং গ্লোবেল ওল্লকপা অসিনা লান্নগনবা লায়না অমসু লৌনগনবা লায়না খক্তা নত্তনা হকশেলদা কিহনবা লায়চৎশিং অসিদা শেমগনি। হেলকেয়রদা সাইন্সকী অমসুং অনৌবা পুথোকপগী মহৈ অসি ইনাক খুনবা লৈবাকশিংদা চৎলি।
মসিগী মরমদা, ঐহাক্না হরাওবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী মেম্বর নেসন্না হেলথগী মতাংদা রিপোর্ত অমা পীরকই অমসুং দ্রাফ রিজোলুসন অমা মতেং তৌবা অসিদা।
বোর্দ অসিনা চপ মান্ননা মালেগী লালোং অমসুং থৌরাংশিং অসি চহি অমদা লোইশিনবা অসিদা মিং ওইনা হায়রবদা দবল্যু.ঐচ.ও. গ্লোবেল দিসএবিলিতি প্লান অমসুং গ্লোবেল হেলথ সেক্তর স্ত্রাতেজিস মসি, ঐচ.আই.ভি., ভাইরেল হেপাতিসিস অমসুং সেক্সুএল ওইবা লান্নগনবা লায়না অসিনি।
বোর্দ অসিনা ইম্ম্যুনাইজেসন এজেন্দা ২০৩০ অসিশু তরাম্না ওক্লি অমসুং ইম্ম্যুনাইজেসন থৌরম্না গ্লোবেল ওইনা হেলথ তেক্ত কাইদ থম্বা অসি য়েৎনবা লৈতনা য়ানরি। মেম্বর স্তেতনসু কোবিদ-১৯ বেক্সিন অসি কোভাক্স মচাক য়াওনা ফংহন্নবা হায়খ্রে।
ঙরাংদনি, ঐখোয়না ৱা খন্নখি মদুদি এন্তি-মাইক্রোবাইয়েল রেজিস্তেন্স দাইরেক্তর জেনেরেলগী রিপোর্ত, চাওখৎপগী পান্দম কয়া অমদা য়াম্না চাওনা অ্কাইবা পীখিবা।
মসিগী এন্তিমাইক্ত্রোবিএল রেজিস্তেন্স দিবিজন, দবল্যু.ঐচ.ও.না মালেমগী ওইবা পাউখুম অসিদা কোবিদ-১৯গী মরম অসিনা ওইজরবসু থৌরাংশিং অসিদি শেমদুনা লৈ।
ঐহাক্না শোইদ্রে হায়না লোই মদুদি দবল্যু.ঐচ.ও.গী লমজিং লমতাক্কী মখাদা মেম্বর নেসন্না মসিগী অৱাবা অসি থৌনা লৈনা থেংনগনি।
অতোপ্পা লায়না অমনা পোলিওমাইলাতিস, মালেমগী মফম খরদা য়াম্না শাথিবা অমা ওইরিবা, অসিগী মতাং অসিদশু ঙরাং খন্নখি। পোলিও মুথৎপা হায়বা অসি ঐগী ওইনশু য়াম্না কন্না পাম্বনি।
মসি ১৯৯৪দনি ঐহাক্না য়াম্না কন্ন ইন্দিয়া অসি পোলিও লৈতবা লৈবাক অমা ওইবগী মংলান তৌখিবা অসি। মতম অদুদা ইন্দিয়া অসি ৬০% পোলিও কেস মালেমগী ওইনা লৈরম্মী। মসি মশানা থোকচরকপা ওর্গানাইজেসন কয়াগী মতেংনা অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. না মতেং পাংদুনা ১৯৯৪গী ওক্তোবরগী ২দগী ইন্দিয়া অসি পোলিও লৈতবা লৈবাক অমগী খোঙচৎ নই দিল্লীদগী হৌখিবনিষ ঙসিদি, ইন্দিয়াদা পোলিও অসি মুৎখ্রে, ২০১১গী জানুৱারীগী অরোইবা কেস অমা লাকখিবা অদু নত্তনা। ইন্দিয়ানা পোলিও লৈতবা লৈবাক অসি ২০১৪গী মার্চতা দবল্যু.ঐচ.ও. দগী সর্তিফিকেৎ অসি ফংখিবনি।
ঐহাক্না থাজবা লৈ মদুদি ঐখোয়না খন্নখিবা অসিদা পোলিওমাইলাতিস মুথৎপা অমসুং সর্তিফিকেৎ পীবা অসিনা মালেম অসি অথুবা মতমদা পোলিও লৈতবা হায়বা অদু ওইরগনি।
ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোক্লি মদুদি ঐহাক্কী লোয়নবা ভাইস-চেয়রপর্সন অসিনা ১৪৮শুবা সেসন অসি মায় পাকনা পাংথোকপা অসিদা।
ওমানগী দাঃ আহমদ মোহমদ আল সাইদি, কিনিয়াগী দাঃ পাত্রীক্ত এমোথ, জর্মানিগী মিস্তর জোর্ন কুম্মেল অমসুং গুয়ানাগী দাঃ ফ্রানক।
ঐখোয়না থাদৎলি মদুদি তোঙ্গাগী দাঃ অফুহা অমাঙো তু ইপুলুতো হায়রিবা মহাক অসিনা অৱাবা মতম কয়াদা নুংশিনা লোইনখি।
শম্লপ্না হায়রবদা, মমল য়াম্লবা স্তেতমেন্ত অসি না ই.বি.দা মমি তারি অমসুং লম্বা অসিনা লুচিংদুনা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা লায়চৎ অসি থেংনরি।
ঐহাক্না দবল্য.ঐচ.ও.স্তাফকী থাক অহুম মদুদি হেদক্বাতর, রিজনেল অমসুং কন্ত্রী ওফিস মখোয়গী পুকচেল শেংবা অমসুং কত্থোকপা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। অদোমগী থবকশিং অসি অদুক্কী মতিক মমল লৈ।
ঐহাক্না দাইরেক্তর-জেনেরেল, রিজনেল দাইরেক্তর অমসুং সেক্রেতরিএত তীমশিং অসগী মখোয়গী মেম্বর স্তেততা হৌজিক পীরিবা মতেং অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
ঐখোয়না থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোক্লি মদুদি লৈঙাক ওইরিবগা কোলিক, ত্রান্সলেতর অমসুং আই.সি.তি.তীমদা মখোয়গী কন্না হোৎনদুনা ভর্চুএল ওইবা ১৪৮শুবা সেসন অসিবু অয়েৎপা য়াওদনা মপুং ফাহনবগীদমক।
ঐহাক্না খুদোংচাবা অসি লৌদুনা মালেমদা লৈরিবা মীপুম খুদিংদা মখোয়না “হোল ওফ সোসাইতি” হিংহনবা অসিদা থৌদাং লৌরিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি। বেক্সিন অসি পুথোকপদা থৌদাং পুম্বা লৌরিবা মীওইশিং অসিগীদমক অচৌবা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
অৱাবা মায়োক্নরিবা মতম অসিদা এজিক্যুতিব বোর্দকী চেয়র লৌরিবা অমা ওইনা, অদোমগা লোয়নবা অসিদা, অদোমগী মমল য়াম্লবা থেংনরকপশিং অমসুং ৱাফমশিং অসিদা য়াম্না চাওথোকচৈ।
দেলিগেৎ অমসুং শরুক য়ারিবশিং অসিনা থম্লকপা ৱাফমশিং অসিনা ওর্গানাইজেসন অসিদা য়াম্না কান্নবা ফংগনি, হায়রিবা অসিদা ফিরেপ অমা লৌবা হেন্না মশা-মউ ফবা অমসুং নুঙাই য়াইফরবা মালেম অমা মাংলোমদা চংশিল্লগনি।
ঐহাক্না খঙই মদুদি মেম্বর স্তেতশিং অসিনা থেংনরিবা অৱবা অসি লান্নবা মখোয়না ঙম্বা মখৈ হোৎনৈ অমসুং হেন্না ফবা অমা ওইহল্লি। অদুবু, থবক অসি হৌজিক লোইদ্রি, মরম অদুনা লায়চৎ অসি মুথৎনবা ঐখোয়না শরুক অনি থোক্না হেনগৎপা মথৌ তাই।
হৌজিক্কী ওইনা, মফম অমত্তা শাফবা ওইদ্রি মদুদি মফম খুদিং শাফবা ওইদ্রিফাওবা!
দবল্যু.ঐচ.ও.দা ঐখোয়না থাজবা থম্মী মদুদি নেম্না অমসুং ময়াই ওইবা ইনকমগী লৈবাকশিংদা কোবিদ-১৯ তেস্ত, লায়েং অমসুং বেক্সিন অসি পীবিগনি হায়না।
হন্দক্কী চয়োল অসিদা ঐখোয়না লৌখিবা ফিরেপ অসিদা, দবল্যু.ঐচ.ও.না তৌবা থবক খুদিংমক চোকথবা নাইদনা থবক তৌনবা ৱাশক্লসি।
মসিগা ৱাহৈ খর অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না লোইশিনজরি অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. এজিক্যুতিব বোর্দকী ১৪৮শুবা সেসন মতাং অসিদা লোইশিনজরে
থাগৎচরি অমসু নমস্কার!

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan chairs 148th session of WHO Executive Board
"2020 was the year of discovery for COVID Vaccines, 2021 will be the year we face the challenge of getting it to people across the world who most need it"
USA’s decision to continue participation in WHO welcomed
Dr. Harsh Vardhan on unanimous support for Immunization Agenda 2030: “Vaccine coverage must continue to improve, particularly to reach vulnerable sections and reduce inequities”
27 JAN 2021 11:00AM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally chaired the 148th session of WHO Executive Board, through Video Conference yesterday.
His closing remarks were as follows:
Excellencies, Distinguished Delegates, My colleague Vice-Chairs and Rapporteur, Director General, Regional Directors, Esteemed Partners, Ladies & Gentlemen
I want to begin by expressing my deep gratitude to all of you for having participated with full vigor and commitment to ensure a very productive and successful 148th Session of the WHO Executive Board.
I wish to thank all Member States for adapting to the constraints of dealing with a large agenda and that too virtually, across multiple time zones. I am also encouraged by the widespread support expressed by many of youfor the WHO to remain fully engaged in our work to create a measurable impact on the lives of those who need us the most.
I am encouraged that we all agreethat we have a policy framework, and despite all the problems in the world and the challenges we face. We are making tremendous progress.
I am equally encouraged by the fact that we all agree that we need to further reform and defeat the status quo so that we can transform the lives of the people of the weakest and most fragile member nations.
I am most encouraged by the fact that despite the compelling circumstances that have forced us all to meet virtually at a time of one of the gravest epochs of human tragedy, at a time when we all understand that there are going to be many urgent health challenges in the next two decades, we have formed a common causewith a renewed determination to work together and ensure that nothing and simply nothing can stop us from moving towards universal healthcare for all.
I have said this before and I repeat. All these challenges, such as the present pandemic, demand a shared responsebecause these are shared threats requiring shared responsibility to act and, of course, this shared responsibility is also the core philosophy of our alliance of member nations that comprise the WHO.
The commitment I have seen this week amongst all of you makes me feel proud of our great organization.
Ever since the COVID-19 was declared a pandemic, close to one year ago, we have put up a valiant fight against the disease, with our collective efforts to suppress transmission, prevent illness and reduce deaths.
Allow me to thank the member nations that despite the wide disparity in their epidemiological trends, we are on the verge of defeating the pandemic by adopting a pre-emptive, proactive and collaborative strategy.
I must take this opportunity to acknowledge all Member States for acting with speed and scale during the rapidly evolving pandemic and displaying solidarity to help each other on a bilateral as well as a multilateral basis. The hard work and determination demonstrated by the countries have saved countless lives amid the ongoing response.
It may only be befitting and proper for all of us to once again pay our respect to those brave men and women who have sacrificed themselves in the pandemic and those who are continuing to fight relentlessly and selflessly.
The past year 2020 has been the Year Of Science when the best of humanity has shone through the gloom that descended upon us due to the COVID19 pandemic. The situation demanded setting up of major global collaborations so that scientists could share their expertise.
For this, governments, businesses, and philanthropic organizations got together to start committing resources. Therefore, it was not just the progress in science that became remarkable, but the international collaboration that ensured widespread benefits.
The biggest success of this pandemic has been the team work and people putting the right outcome ahead of individual glory. Healthcare organizations actually focused on delivering a meaningful goal, whether it was across a nation, across a continent or across a world.
Our science and healthcare communities have exhibited that we can meet any pace, retain the quality of our diagnostics and care, build confidence and trust that speed doesn't mean lack of quality.
I have personally always believed that the fruits of our collaboration on healthcare need equitable distribution. We must deliver those to everybody in the world, and we must not create a more unequal world.
As Chairman of the Executive Board of the World Health organisation, I’ve been talking about this aspect to countries, funding agencies, our scientists and philanthropists. There is commitment from everyone and I consider that the best outcome of 2020.
If 2020 was the year of discovery for COVID Vaccines, 2021 will be the year we face the challenge of getting it to people across the world who most need it. Here is the big role that we at WHO must play.
Engagement with multiple stakeholders and youth influencers is all the more important now to spread the right information and dispel rumors about the vaccination program and the continuation of other core public health measures aimed at ending the pandemic.
The work done by you in the past one week will contribute to strengthening science, solidarity, transparency and accountability for needed innovations as we go forward.
We had a tremendous week of discussions. Let me recall some highlights from our extensive and rich discussions on the agenda placed before us.
You all underlined the need to be swift and transparent in sharing information and the value of the coordinated response. The updates on the evolution of variants of interest and variants of concern and continued research on the development of therapeutics and vaccines were useful.
The draft decision on “Promoting mental health preparedness and response for public health emergencies” will prove beneficial in addressing the mental health aspects of public health emergencies.
The tireless efforts made by the Member States and WHO in drawing up containment strategies as part of COVID-19 response were recognized and appreciated by the Independent Oversight and Advisory Committee IOAC.
Our fruitful discussions will no doubt contribute to assessing which public health measures succeeded and what failed as we tried to contain and suppress transmission, illness and deaths since the onset of the outbreak. The lessons learnt can be utilized to make course corrections and further build core capacities and strengthen health information systems and reporting mechanisms.
I also appreciate your recommendations for a more accountable security apparatus with clear responsibilities at the field, country, regional, and headquarter levels related to the functioning of the WHO Health Emergencies Program.
I am equally concerned that there should be greater, flexible and predictable funding. I also appreciate the point made by several of you regarding the oversight functioning of IOAC as well as Member State surveillance capacity and systems which need to be further strengthened.
From a “world at risk” to a “world in disorder,” the Global Preparedness Monitoring Board pointed to the inadequacies of systems and financing in an unprepared world.
As far as we can see, the nation-state and mutual cooperation & solidarity among nations will have to and continue to be the center-piece of the health emergency preparedness and response system. Toward this end, timely reforms in the structure and operations of the multilateral inter-governmental systems are needed to reflect the realities of today’s world.
It is obvious that the efforts to reform and strengthen WHO must naturally be led by the Member Statesand thoughtfully considered, in terms of expectations and financing.
There was also a powerful discussion on the prevention of sexual exploitation and abuse following the update on the Commission’s work provided by the Secretariat. The WHO, working together with the UN inter-agency group of implementation partners, is further refining its approach of zero-tolerance towards sexual exploitation and abuse, including reporting and investigation mechanisms and protection of victims. A draft decision, co-sponsored by several Member States, was adopted to strengthen collective work in this essential area.
I fully appreciate that some of you also highlighted the mismatch between the expectations from WHO and its capacity to deliver. Stating that the increasingly complex landscape due to the COVID-19 impact and the transformation initiatives call for a clear roadmap, updates on the results framework process and program budget were requested before the World Health Assembly.
Dr Anthony Fauci, Chief Medical Adviser to the President of USA, addressed the EB on behalf of the Biden-Harris administration, announcing that the USA will remain a member of the WHO and fulfill its financial obligations, with continued technical collaboration at all levels, including through its collaborating centers. He acknowledged the role of WHO in leading the global public health response to the outbreak; convening scientists and researchers to help accelerate the development of vaccine therapeutics and diagnostics and tracking the latest developments for keeping the Member States informed.
And with this message from Dr Fauci, the 148th Session of the WHO Executive Board was etched in history.
On behalf of India and as Chair of the WHO Executive Board, I welcome the announcement that the new Administration of President Joe Biden will halt the process of withdrawing the U.S. from the WHO. We note with pleasure that the USA will continue working with all Member States with renewed commitment to multilateral cooperation and action in the global fight against the pandemic. As our DG said, “WHO is a family of nations and it requires the solidarity of nations to prevail”.
I also appreciate the discussions that took place regarding the Political Declaration of the third high-level meeting of the General Assembly on prevention and control of non-communicable diseases. Member States covered a wide range of issues under this item from evaluation of the global action plan and global coordination mechanism to diabetes to oral health.
Member States called for promoting cross-sectoral collaboration toward prevention and control of NCDs and for increased resources for these persistently under-funded areas.
On the Global strategy and plan of action on public health, innovation and intellectual property agenda and proposed resolution there were rich discussions with calls for strengthening research and exchange of knowledge and information to improve access to therapeutics, diagnostics and vaccines. There is no doubt that innovation and intellectual property rights should be harnessed to advance collective global progress in both neglected and topical areas.
I must state here that our programs must be designed with a view towards preparing our organisation to work in a world largely shaped and defined by rapidly changing realities such as the exponential increases in urbanization and globalization leading to massive progression in not just communicable and non-communicable diseases, but also sudden public health threats in the nature of pandemics. The fruits of science and innovation in healthcare going majorly to the rich countries is also a stark reality.
In this context, I was happy to see that our member nations presented the report on the social determinants of health and supported the draft resolution, recognizing the importance of ensuring health for all.
The Board was equally pleased to consider global strategies and plans of action expiring within one year; namely the WHO Global Disability Action Plan and the Global Health Sector Strategies on, respectively, HIV, Viral Hepatitis and Sexually Transmitted Infections.
The Board has welcomed the Immunization Agenda 2030 and was unanimous in recognizing the central role played by immunization programs in safeguarding public health globally. Member States also called for early and equitable availability of COVID-19 vaccines, including through the COVAX facility.
Immunization has been a singularly successful global program in preventing vaccine preventable morbidity and mortality and WHO must continue providing evidence-based and scientific advocacy to support Member States in effectively implementing the Immunization Agenda. Vaccine coverage must continue to improve, particularly to reach vulnerable sections and reduce inequities.
Just yesterday, we took up for discussion the Director-General’s report on antimicrobial resistance, which is posing a great threat to the achievement of many sustainable development goals.
Through its Antimicrobial Resistance Division, WHO is spearheading the global response to this threatalthough COVID19 has caused some disruptions in the planned and ongoing antimicrobial resistance activities.
I am certain that under WHO’s guidance member nations we will emerge stronger in tackling this challenge.
Another infectious disease, Poliomyelitis, which continues to be a cause of serious concern in some parts of the world, was also taken up for discussion yesterday. The mission of polio eradication resonates strongly with me at a personal level.
It was way back in 1994 when I dreamt of a Polio-free India. At that time, India was home to 60% of the polio cases in the world. It was through the support of numerous voluntary organisations and in no short measure the support of WHO that we kick-started the journey for a polio-free India on October 2, 1994, in New Delhi. Today, Polio stands eradicated from India with the last case reported in January 2011. India received its polio-free certification from WHO in March 2014.
I am sure with the steps highlighted during our discussions on the Director-General’s report on Poliomyelitis eradication and Polio transition planning and polio post-certification, a Polio-free world will soon become a reality.
I sincerely appreciate the support extended by my colleague Vice-Chairpersons in successful conduct of this 148th Session, despite the difficulties associated with holding a virtual meeting cutting across several time zones:
Dr Ahmed Mohammed Al Saidi of Oman, Dr Patrick Amoth of Kenya, Mr Björn Kümmel of Germany and Dr Franck C. S. Anthony of Guyana.
Our appreciation is due to the Rapporteur, Dr Amelia Afuha’amangoTu’ipulotu of Tonga who was very kind in accommodating the most challenging time difference.
As briefly outlined, the enriching statements and deliberations reflect the deep engagement of EB Member States and other partners in coordinating, leading and supporting not only the global response against the unprecedented pandemic but also other public health challenges.
I also acknowledge the role of our sister UN agencies, inter-governmental organizations, partners and non-state actors; appreciate their commitment and thank them for their keen engagement and support extended for successful conduct of the Session.
Let me applaud the WHO staff at all three levels, Headquarters, Regional and Country Offices, for their sincerity and dedication. Your work is immensely valued.
I appreciate the Director-General, Regional Directors and the Secretariat team for the energy and insight they have displayed in the ongoing support to Member States, not only in emergency response but across all spheres.
Our sincere thanks to the Governing Bodies’ colleagues, Translators and the ICT team, for their hard work they put in to ensure that this virtual 148th Session of the Executive Board, was seamless.
I also take this opportunity to convey my sincere gratitude and appreciation to all the citizens of the world who contributed so much and at such cost in bringing to life the “whole of society” approach in battling with this unforeseen crisis. To the people who gave everything to vaccines, tests and treatments this year, a big thank you.
Amidst the challenges that we all are facing, it was my personal privilege, as Chair of the Executive Board, to spend time with all of you, learn from your rich experiences and listen to your valuable recommendations.
The suggestions and inputs of delegates and participants will be very useful in guiding the work of the Organization, as we move forward with strengthened resolve and work toward building a healthier, secure and prosperous world.
I know well that all Member States are doing their utmost to overcome challenges and improve the accessibility, affordability and quality of health-care services. But the job isn’t finished yet, so we must redouble our commitments to put an end to the pandemic.
In the present context, nowhere is safe until everywhere is safe!
At the WHO, we have to ensure that the low- and middle-income countries have access to all safe and effective COVID19 tests, treatments and vaccines.
I have always said that WHO needs to be a trailblazer. Working with Passion and Commitment, wanting to make a difference in the world, and being satisfied with nothing less.
WHO’s commitment to providing “transformative” experiences for our member nations has been exemplary. The challenges of the post-COVID world are many. For this, we need a new vision. A new vision that allows this venerable institution to realize its full potential and influence.
With renewed commitments that we have made this week, let us pledge to work tirelessly to champion the cause of WHO, to steward its mission, and to strengthen and secure its future.
With these words, I conclude my remarks and close the 148th Session of the WHO Executive Board.
Thank you and Namaskar!