নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিগী অঙাং নুপীমচাশিংগী নুমিৎ পাংথোকখ্রে
24 JAN 2021 5:17PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী অঙাং নুপীমচাশিংগী নুমিৎ ঙসি পাংথোকখ্রে৷ নুমিৎ অসি চহী খুদিংগী জানুৱারি ২৪দা পাংথোকই৷ নুমিৎ অসি ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্ত মন্ত্রীলয়গী ইনিসিয়েতিব অমা ওই৷ লৈবাক অসিদা লৈরিবা নুপীমচাশিং অসিদা পাংবা য়াবা মতেং পুম্নমক পাংবা অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসিনা লৈবাক অসিদা পাংথোক্লিবা নুপীমচাশিংগী নুমিৎ অসিগী পান্দম ওই৷ মসিনসু লৈবাক অসিদা লৈরিবা নুপীমচাশিং অসিগী হকশিং অসিগী মতাংদা হেন্না এৱার্নেস পীনবা অমসুং নুপীমচাশিং অসিগী মহৈ-মশিং অমসুং মখোয়গী হকশেল অমসুং ন্যুত্রিসন অসিগী মতাংদা হেন্না এৱার্নেস পীবা অসিসু নুমিৎ অসিগী পান্দম ওইরি৷
ঙসি লৈবাক অসিগী নুমীমচাশিংগী নুমিৎ অসিদা লৈবাক অসিগী নুপীমচাশিং অসিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে৷ “লৈবাক অসিগী নুপীমচাশিংগী নুমিৎ অসিদা ঐখোয়না# লৈবাক অসিগী নুপীমচাশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা ফিল্দশিংদা লৈরিবশিং অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎলি৷ নুপীমচাশিং অসি লাইরিক তমহনবা, হকশেলদা হেন্না চেকশিন থৌরাং লৌহনবা অমসুং জেন্দর সেন্সিতিবিতী হেনগৎহনবা য়াওনা নুপীমচাশিং অসিদা হেন্না পাঙ্গল থৌনা হাপ্পদা মীৎয়েং থমদুনা কেন্দ্র সরকার অসিনা ইনিসিয়েতিব কয়ামরোম লৌখৎখ্রে৷” হায়না শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ত্বীত তৌরকখ্রে৷
“লৈবাক অসিগী নুপীমচাশিংগী নুমিৎ অসিদা নুপী মচা খুদিংমক্তা চপ মান্নবা হক ফংহন্নবা অমসুং খুদোংচাবা কয়ামরোম মখোয়দা ফংহন্দুনা মখোয়গী লৈরিবা ফিভম অসি হান্নদগী ফগৎনবা ঐখোয়না কন্না হোৎনরি৷ ঐখোয়না ঐখোয়গী নুপীমচাশিং অসিদা থাজবা থমশি অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎশি অমসুং# দেশ কি বেতি অসি শিজিন্নদুনা নুপী মচাশিংগী তঙাই ফদনা সমাজ অসিদা মরু ওইরিবা অসিগী মতাংদা এৱার্নেস শন্দোকশি”৷
নেস্নেল এদজুকেসন পোলিসী(এন.ই.পি.)-২০২০ অসিনা নুপীমচাশিং অসিগী দিভেলপমেন্তদা মীৎয়েং থমদুনা “জেন্দর ইনক্লুজন ফন্দ” পুথোকখ্রে৷ নুপীমচাশিং অসিদা ক্বালিতী লৈবা অমসুং হেন্না চানবা মহৈ-মশিং ফংহন্নবা জি.ও.আই. অসিনা “জেন্দর ইনক্লুজন ফন্দ” অমা থাদরগনি৷ ফন্দ অসিনা নুপীমচাশিং ১০০% স্কুল তমহনবা অমসুং হাইয়র এদজুকেসনদা শরুক য়াবগী চাং ৱাংহনবা, লেভেল খুদিংদা লৈরিবা জেন্দর গেপ অদু হন্থহনবা, জেন্দর ইক্বুইতী লৈহনবা অমসুং পোজিতিব সিভিল দাইলোগশিং শিজিন্নদুনা নুপীমচাশিংগী লিদরশিপ কেপাসিতী হেন্না ফহনবা অসিদা মীৎয়েং থম্লি৷
স্কুল এদজুকেসনগী ইন্তিগ্রেতেদ স্কিম (আই.এস.এস.ই.) অমা ওইরিবা সমগ্রা শিক্সা মহৈ-মশিং মন্ত্রালয়গী স্কুল এদজুকেসন অমসুং লিতরেসী দিপার্তমেন্তনা চৎনরি অমসুং মসিগী মখাদা নুপীমচাশিং অসিগী মহৈ মশিং তম্নবা অসিগীদমক তোঙান তোঙানবা ইন্তর্বেন্সনশিং তার্গেৎ তৌখ্রে৷ স্কুল এদজুকেসনগী লেভেল খুদিংদা লৈরিবা জেন্দর অমসুং সোসিয়েল কেতিগোরীগী গেপশিং অসি মেনশিনবা অসিনা সমগ্র শিক্সা অসিগী য়াম্না মরু ওইবা পান্দমশিং অসিগী মনুংদা অমনি৷
মহৈ মশিংগী হিরমশিং অসিদা নুপীমচাশিংনা হেন্না হেন্না শরুক য়াননবগীদমক সমগ্র শিক্সাগী মখাদা তোঙান তোঙানবা ইন্তর্বেন্সনশিং তার্গেৎ তৌখ্রে৷ হায়রিবা ইন্তর্বেন্সনশিং অসিগী মনুংদা চল্লিবশিং অদুদি:
• রাজ্য অসিনা লেপ্পগী মতুং ইন্না অনকপা মফমশিং অসিদা স্কুলশিং হাংদোকপা,
• ক্লাস VIII ফাওবগী নুপীমচাশিং অসিদা লেম্না লাইরিক পীবা,
• ক্লাস VIII ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা নুপীমচাশিং, এস.সি., এস.তি. অঙাংশিং অমসুং পোভর্তী লাইন(বি.পি.এল.)গী মখাদা লৈরিবা অঙাং পুম্নমক্তা য়ুনিফোর্মশিং পীবা,
• স্কুল পুম্নমক্তা নুপী অমসুং নুপাগী তোখায়বা লেত্রিনশিং থম্বা,
• নুপীমচাশিং শরুক য়াবা হেনগৎনবা ওজাশিংগী সেন্সিতাইজেসন প্রোগ্রামশিং শিনবা,
• ক্লাস VI তগী XII ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা নুপীমচাশিং অসিদা মসা ঙাকথোকচনবা ত্রেনিং পীবা,
• ক্লাস Iদগী XII ফাওবদা তম্লিবা সি.দবল্যু.এস.এন. নুপীমচাশিং অসিদা স্ত্রাইপেন্দ পীবা,
• লৈফম য়াওবা স্কুলশিং/হোস্তেলশিং শেম্বা,
• চত্থোক চশিন য়াম্না নুংঙাইতবা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিং/চিংগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা স্কুলশিং অসিদা তাকপি তম্বিরিবা ওজাশিং অসিগী লৈননবা ক্বাতরশিং শেমগৎপা অসিনি৷
হায়রিবা ময়াম অসিগী মথক্তা স্কুল এদজুকেসনগী লেভেল খুদিংদা লৈরিবা জেন্দর গেপ অসি হন্থনবা অমসুং খুদোংচাবা ফংদ্রবা কাংলুপশিং অসিগী মহৈ তম্লিবা নুপীমচাশিং অসিদা ক্বালিতী লৈবা এদজুকেসন পীনবগীদমক কস্তুর্ভ গান্ধি বালিকা বিদ্যলয়শিং(কে.জি.বি.ভি.শিং) সমগ্র শিক্সা অসিগী মখাদা এদজুকেস্নেল্লী বেক্তৱার্দ ব্লোকশিং(ই.বি.বি.এস.শিং) অসিদা সেঙ্কসন তৌখ্রে৷
হৌখিবা চহীশিং অসিদা য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়না শান্না খোৎনবদা নুপীশিং অসিনা শরুক য়ানবা এৱার্নেসশিং পাংথোকখ্রে অমসুং শান্না খোৎনবা অসিদা নহা ওইরিবা নুপীমচাশিং অসিনা হেন্না হেন্না শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখ্রে৷ শান্না খোৎনবগী এক্তিবিতীশিং অসিদা নুপীশিংনা শারুক য়াবদা থেংনরিবা পলশিং অসিগী মতাংদা খেলো ইন্দিয়া স্কিমগী এক্সক্লুসিব কম্পোনেন্ত অমনা মীৎয়েং থম্লি অমসুং হায়রিবা পলশিং অসি থেংননবা মেকানিজমশিং শেমখ্রে অমসুং নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহনখ্রে৷ ২০১৮দগী ২০২০ ফাওবা পাংথোকখিবা খেলো ইন্দিয়া মশান্না অসিদা নুপীশিং শরুক য়াখিবগী চাং অসি ১৬১% য়ৌনা হেনগৎলকখ্রে৷ ২০১৮গী খেলো ইন্দিয়া স্কিম অসিগী মখাদা খন্দোক্লবা নুপী শান্নরোই ৬৫৭তা মতেং পাংলিবা অসিদগী হৌদুনা শান্নরিবা নুপী মশিং অসি হৌজিক্তি ১৪৭১(২২৩% হেনগৎলি) য়ৌনা হেনগৎলকখ্রে৷ ২০১৮গী সেপ্তেম্বর থাদা থোকখিবা তার্গেৎ ওলিম্পিক পোদিয়ম স্কিম অসিগী মখাদা নুপী শান্নরোই ৮৬ মনুং চনখি অমসুং ঙসিদি মশিং অসি ১৯০ য়ৌনা লৈরে(২২০% য়ৌনা লৈখ্রে)৷
নুপী সাইন্তিসশিং অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিং অসিদা মখোয়গী কেরিয়রগী ওইবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত অসিনা ‘ঙাক শেন্দুনা রিসর্চ তৌবদা নোলেজ শিজিন্নবা(কিরন)’ স্কিম পুথোকখ্রে৷ তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিং অসিগী খুৎথাংদা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তদা হৈ শিংলবা নুপীশিং শরুক য়াহন্দুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি সেক্তর অসিদা নুপা-নুপীগী খেৎনবা লৈতনবা মসিনা পান্দম থম্মী৷
দি.এস.তি.গী নুপীশিংগী অখন্নবা প্রোগ্রামশিং অদুগী ফলশিং পীরি
সেরিয়েল মশিং
প্রোগ্রামশিং
ফল
১.
দবল্যু.ও.এস.-এ, দবল্যু.ও.এস.-বি অমসুং দবল্যু.ও.এস.-সি য়াওবা নুপী সাইন্তিস্তশিংগী স্কিম
হৌখিবা চহী মঙা অসিদা অমসুং হৌজিক লৈরিবা চহী অসিদা নুপী সাইন্তিস্তশিং অমসুং তেক্নোলোজিস্ত 2200 হেন্না শরুক য়াখ্রে
২.
(২০১৭তা হৌদোকখিবা) এস.তি.ই.এম.এম.দা লৈরিবা নুপীশিংগীদমক ইন্দো-য়ু.এস. ফেলোশিপ
বেতচ অনিদা নুপী সাইন্তিস্ত ৪০ শরুক য়াখ্রে
৩.
নুপী য়ুনিভর্সিতীশিং অসিদা ইন্নোবেসন অমসুং এক্সিলেন্সকীদমক য়ুনিভর্সিতী রিসর্চ পুনশিনবা(কুরি)
নুপী য়ুনিভর্সিতী ৮দা চাওরাক্না লুপা কোতি ৪০গী শেনফম থাদখ্রে অমসুং মসিনা চাওরাক্না মহৈরোই ২৫০০০রোম কান্নবা ফংহনখ্রে
৪.
কুরি- আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স ফেসিলিতী(২০১৯দা হৌখ্রে)
নুপী য়ুনিভর্সিতী ৬তা লুপা কোতি ৯.২০গী শেনফম থাদখ্রে
৫.
বিগ্যান জ্যোতি (২০১৯দা হৌখ্রে)
(এস্পিরেস্নেল ১২ অমসুং চাওরাক্না নুপী ২৫০০ শরুক য়াখ্রে) জিলা ১০০
৬.
নুপী সাইন্তিস্তশিং অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিং অসিগীদমক নেস্নেল ত্রেনিং প্রোগ্রাম(২০১২-১৩দা হৌখিবা)
(২০১২দগী হৌদুনা) নুপী সাইন্তিস্ত ১৩৫৯না সরকারগী সেক্তরদা থবক তৌরি
৭.
নুপীশিং অসিগীদমক এস অমসুং তি
হৌখিবা চহী ৩ অসিদা প্রোজেক্ত ৮৩
৮.
ৱুমেন তেক্নোলোজি পার্কশিং(দবল্যু.তি.পি.শিং)
৪১(পীবা হৌরকখিবদগী)
৯.
এস.ই.আর.বি. ৱুমেন এক্সিলেন্স এৱার্দ
৫৭(পীবা হৌরকখিবদগী)
ভারততা লৈরিবা নুপীশিং অসি হেন্না হৈ শিংনবগীদমক অফবা ইকোসিস্তেম শেমগৎনবা স্কিল দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না য়াম্না কন্না হোৎনরি৷ নেস্নেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত(এন.এস.তি.আই.শিং) ৩৩ লৈরিবা অসিগী মনুংদা এন.এস.তি.আই. ১৯দি নুপীশিং অসিদা স্কিল ত্রেনিং ফংহল্লি৷ এন.এস.তি.আই .শিং অসিদা সিত ৩,৪০০দি ক্রাফতমেন ত্রেনিং স্কিমগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখ্রে অমসুং সিত ২,২২৫দি ক্রাফতস ইন্সত্রক্তর ত্রেনিং স্কিম(সি.আই.তি.এস.)গী মখাদা সেঙ্কসন তৌখ্রে৷ আই.তি. নেতৱার্কিং অমসুং ক্লাউদ কম্প্যুতিংদা নুপী ৪২১ এদভান্স দিপ্লোমাদা ত্রেন তৌখ্রে৷
নেস্নেল এপ্রেন্তাইজ প্রোমোসন স্কিমদা(এন.এ.পি.এস.) নুপী এপ্রেন্তাইজকী চাং অসি ২০১৬কী ওগস্ত থাদা ৪ % ওইরম্বদগী ২০২০গী দিসেম্বর থাদা ১২% ফাওবা হেনগৎলকখ্রে৷ স্ত্রাইব-এসিস্তেদ আই.তি.আই.শিং অসিদা মমিং চল্লকখিবা নুপী মশিং অসি ১৫.৫% দগী ১৯.১% ফাওবা হেনগৎলকখ্রে৷ পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা এফ.ৱাই. ২০১৯-২০ অসিগী মনুংদা আর.পি.এল. সর্তিফিকেৎ লাখ ২৩ পীখিবা অসিগী মনুংদা লাখ ৫দি নুপীনি৷ জন শিক্সন সন্সথান্স(জে.এস.এস.)২৭১ সেঙ্কন তৌখিবা অসিগী মনুংদা জে.এস.এস. ২২৭তি রাজ্যশিং/য়ু.সি.শিং অসিদা হৌজিক হৌজিক চৎনরি৷ বেনিফিসরী লাখ ৪গী মনুংদা (চহীদা পাবা) ৮৫% দি নুপীনি৷

Ministry of Women and Child Development
Nation Celebrates the National Girl Child Day
24 JAN 2021 5:17PM by PIB Delhi
Nation celebrated the National Girl Child Day today. The day is celebrated every year on 24thJanuary. The day is an initiative of the Ministry of Women and Child Development. The objective behind celebrating the National Girl Child Day is to provide all support and opportunities to the girls of the country. It also aims towards promoting awareness about the rights of the girl child and to increase awareness on the importance of girl’s education, and their health and nutrition.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has saluted the daughters of the nation on National Girl Child Day today. In a tweet, Shri Modi said “On National Girl Child Day, we salute our #DeshKiBeti and the accomplishments in various fields. The Central Government has undertaken many initiatives that focus on empowering the girl child, including access to education, better healthcare and improving gender sensitivity.”
Smt. Smriti Zubin Irani, Union Minister for Women and Child Development said in a tweet, “On National Girl Child Day, we reiterate our commitment towards ensuring equal rights for every girl child and empowering them with opportunities. Let us take pride in our daughters and spread awareness about the importance of girl child using #DeshKiBeti”.
Various ministries of the government of India like Ministries of Education,Sports, Skill Development and Department of Science and Technologyhave undertaken various initiatives and programmes for progress and empowerment of the girls.
National Education Policy (NEP)-2020 has introduced “Gender Inclusion Fund for targeting the development of girl child. The GOI will constitute a “Gender Inclusion Fund” to provide quality and equitable education for all girls. The fund will focus on ensuring 100% enrollment of girls in schooling and a record participation rate in higher education, decrease gender gaps at all levels, practice gender equity and inclusion in society, and improve the leadership capacity of girls through positive civil dialogues.Funds will also enable States to support and scale effective community-based interventions that address local context-specific barriers to girls and transgender students.
NEP 2020 will focus on the safety and security of school-going girls both inside and outside of the campus. The schools have to ensure harassment, discrimination, and domineer free campus before enlisting for yearly accreditation. This will increase the attendance number of girl children in the class. The policy will identify social mores and gender stereotypes that prevent girls from accessing education and causing regular dropouts.
Department of School Education and Literacy, Ministry of Education (MoE) is implementing Samagra Shiksha - an Integrated Scheme for School Education (ISSE) under which various interventions have been targeted for Girls’ Education. Bridging gender and social category gaps at all levels of school education is one of the major objectives of the Samagra Shiksha.
In order to ensure greater participation of girls in education, various interventions under Samagra Shiksha have been targeted. These interventions include:
• Opening of schools in the neighbourhood as defined by the State,
• Provision of free text-books to girls up to Class VIII,
• Uniforms to all girls, SC, ST children and Below Poverty Line (BPL) children up to class VIII,
• Provision of gender segregated toilets in all schools,
• Teachers’ sensitization programmes to promote girls’ participation,
• Provision for Self-Defence training for the girls from classes VI to XII,
• Stipend to CWSN girls from class I to Class XII,
• Residential Schools/Hostels,
• Construction of residential quarters for teachers in remote/hilly areas/in areas with difficult terrain.
In addition to this, to reduce gender gaps at all levels of school education and for providing quality education to girls from disadvantaged groups, Kasturba Gandhi Balika Vidyalayas (KGBVs) have been sanctioned in Educationally Backward Blocks (EBBs) under Samagra Shiksha.
Ministry of Youth Affairs & Sports in recent years have promoted inclusivity, created an ecosystem of awareness towards women in sports and inspired a generation of young girls to actively take part in sports. An exclusive component of the Khelo India Scheme focuses on barriers faced by girls & women to take part in sporting activities, and creating mechanisms to overcome these andincrease participation. There is 161% increase in women participation at the Khelo India Games from 2018 to 2020. From 657 identified female athletes being supported under the Khelo India scheme in 2018, the number has now gone up to 1471 (223% increase). 86 women athletes were a part of the Target Olympic Podium Scheme (TOPS) program in September 2018 and today we have 190 of them (220% jump).
The Department of Science and Technology (DST) has launched ‘Knowledge Involvement in Research Advancement through Nurturing (KIRAN)’ Scheme to provide various career opportunities to women scientists and technologists. It is primarily aimed to bring gender parity in Science & Technology sector by inducting more women talent in the research & development domain through various programmes.
At a glance overview of Outcome of Women specific Programmes of DST
Sl. No.
Programmes
Outcome
1.
Women Scientists Scheme including WOS-A, WOS-B and WOS-C
More than 2200 women scientists & technologists in last five years and current year
1.
Indo-US Fellowship for Women in STEMM (started in 2017)
40 women scientists in two batches
1.
Consolidation of University Research for Innovation & Excellence in Women Universities (CURIE)
8 Women Universities supported with Rs. 40 crore (approx.) benefitted approx. 25000 students
1.
CURIE-Artificial Intelligence facility (started in 2019)
6 Women Universities supported with Rs.9.20 crore
1.
Vigyan Jyoti (started in 2019)
100 Districts (including 12 Aspirational and approx. 2500 girls
1.
National Training Programme for Women Scientists & Technologists (started in 2012-13)
1359 Women Scientists working in Government sector (since 2012)
1.
S&T for Women
82 Projects in last 3 years
1.
Women Technology Parks (WTPs)
42 (since inception)
1.
SERB Women Excellence Award
57(since inception)
The Department is running various programs and schemes for empowering women in science and technology. Program for Gender Advancement in S&T Institutionswhichstarted in 2020, aims to develop a Charter for Gender Equality in STEM with a focus on bringing about transformational changes at institutional level. The project aims to create a new ecosystem based on building competencies of institutions and provide them with ongoing mentoring support to achieve transformation. A new portal for S & T for women will be developed in the current year where all information to scholarships, fellowship, career, related to women will be placed. It will be a one stop information point for women students, phd student, post doc fellows, early career academic with list of mentors.
Ministry of Skill Development is making efforts for building conducive ecosystem for skilling women in India.Out of 33 National Skill Training Institutes (NSTIs), 19 NSTIs are providing skill training exclusively for women. In NSTIs 3,400seats have been sanctioned under Craftsman Training Scheme and 2,225 seats have been sanctioned under Crafts Instructor Training Scheme(CITS). 421 women have been trained in AdvancedDiploma in IT Networking and Cloud Computing.
In the National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS), the percentage of female apprentices has increased from 4% in August, 2016 to 12% in December, 2020. The female enrollment percentage in STRIVE-assisted ITIs has increased from 15.5% to 19.1%. Out of 23 lakh RPL certifications awarded during FY 2019-20 under PMKVY, over 5 lakhs were women. 271 Jan Shikshan Sansthans (JSS) have been sanctioned out of which 227 JSSs are active in States/UTs. Out of 4 lakh beneficiaries (per annum) 85% are women.