লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী পরশোত্তম রুপালানা জনুৱারি ২২, ২০২১দা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা এগ্রিকলচর ফোর সম্মর কেম্পেন, ২০২১গী মতাংদা পাংথোকপা নেস্নেল কনফরেন্সতা ৱা ঙাংখ্রে
এগ্রিকলচরগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, রাজ্যশিংগী এগ্রিকলচর প্রদক্সন কম্মিস্নরশিং, এগ্রিকলচর ওফিসরশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা হৱাই, থাউ থোকপা মরু, পোত্থোক পুথোকপগী অনৌবা তেক্নোলোজী, ক্রোপ রোতেসন অমসুং মখল য়ামহনবগী খকুত্থাংদা লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎপগী পাম্বৈশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি
22 JAN 2021 5:59PM by PIB Imphal
এগ্রীকলচর সেক্তর অসি ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী য়াংলেন শরুনি। সরকারনা মসিগী সেক্তরশিং অসিদা খ্বাইদগী অহানবা মিৎয়েং য়েংই অমসুং লৌমীশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী সোসিও-ইকোনোমিক স্তেতস ফহন্নবা লৌউ-শিংউগী মরু ওইবা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎখ্রবনি।
লোকদাউনগী মতমগী মনুংদা ৱাখল তংদু লৈতানা লৈনরিবগী মরক্তা থাজবা অমসুং ওইগনি হায়বগী ৱাখল্লোন ফাওহনখিবা অসি লৌউ-শিংউগী থবকশিংননি অমসুং মসিনা চিঞ্জাক ৱাৎলরোই হায়বগী থাজবসু লৈহনখি। ভারত শিনবা থুংবগী ওইনা লৌমী অমসুং লৌউ-শিংউগী লমদা থবক তৌবা মীওইশিংনা খুদোংচাদবা কয়া থেংনদুনা কন্না হোৎনখি। মখোয়না লেপ্পা নাইদনা হোৎনখিবা অসিদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা মতম চানা তেংবাংখিবা অদুনা লৌরোকপগী কুমদা অয়েৎপা লৈহনখিদে অমসুং খরিফ, রবি অমসুং কালেনগী মহৈ-মরোংশিং লেপ্তনা লোকপা ঙমহনখি।
মসিগী কনফরেন্স অসিনা হৌখিবা লৌরোকপগী কুমগী থবক-থৌরমশিং য়েংশিনগনি অমসুং রাজ্য সরকারশিংগা তানদুনা জাইদ/কালেনথাগী লৌরোক্কা মরী লৈনবা পান্দমশিং শেমগনি। মসিগা লোয়ননা পনখ্রিবা লৌরোকশিং অসিবু হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা অমসুং মরু ওইবা ইনপুৎশিংসু শোইদনা ফংহনগনি। কালেনগী মহৈ-মরোং থাবা অসিনা য়ুমগী ওইনা শিজিন্ননবা হৱাই-চেংৱাই অমসুং শা-ঙাগী মচিঞ্জাক থাকপদা তেংবাংবতা নত্তনা লৌমীশিংদা অহেনবা শেন্থোক লম্বী অমসু পীরি।
কালেন্থাগী কুম অসিদা থানবা হৱাই, থাউ থোকপা মরু অমসুং ন্যুত্রি-সিরিএল ক্রোপ লাখ ৫১গী পান্দম থমখি। মখা তাবা ওইনা, ৪শুবা এদ্ভান্স ইস্তিমেৎ (২০১৯-২০)গী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিগী অপুনবা হৱাই-চেংৱাই পুথোকখিবা অসি মিলিয়ন তোন ২৯৬.৬৫নি অমসুং হোর্তিকলচরগী পোত্থোক অসিনা ইং ২০১৯-২০দা মতম পুম্বগী ওইনা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইনা ৩১৯.৫৭নি হায়না পানখি। হৱাই অমসুং থাউ থোকপা মরু পুথোকপা অসি মথংশিৎনা মিলিয়ন তোন ২৩.১৫ অমসুং ৩৩.৪২ ওইখি। লশিং পুথোকপগী চাং অসিনা লাখ বেল ৩৫৪.৯১নি অমসুং মসিগা লোয়ননা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইরগনি হায়নসু পানখি। পোত্থোক পুথোকপগী মাইকৈদা য়েংলুবদা, হোর্তিকলচর সেক্তনা মহৌশা ওইনা থানবা হৱাই-চেংৱাইগী লৌরোক্তগী হেনখি। হন্দক্কী চহি অসিদা ভারতকী লৌউ-শিংউবগী লমদা অনৌবা মশক থোকপা মাই পাকপা কয়া ফংখি। ভারত সরকারনা ইং ২০২০-২১গী লৌউ-শিংউগী বজেত্তা শেল কায়থবগী চাং হেনগৎখি অমসুং মসিগী মপুং ওইবা মরমদি ঐখোয়গী লৌমীশিংবু পোত্থোক পুথোকপা অমসুং মখোয়গী শেন্থোক অনিমক্তা নুংঙাই-য়াইফবা ওইহনবনি।
প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীজীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিবু অনৌবা মাইকৈ অমদা পুনবগীদমক্তা সরকারনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরবু তঙাই ফদবা থৌরাং শেমদুনা, পোত্থোক পুথোকপগী হেন্না ফগৎলবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা, অনৌবা কৈথেলগী খুদোংচাবা লৈহনবা অমসুং এগ্রিকলচরগী ইনফ্রাস্ত্রকচরবু চাউখৎহন্দুনা মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা অমসুং ওন্তোপ্রিনরগী মওংদা ওন্থোক্নবা পাংথোকপা য়াবা থবক খুদিংমক পাংথোক্কনি।
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী পরশোত্তম রুপালানা কালেনথাগী মহৈ-মরোং অসিবু “নুংঙাই য়াইফনবগীদমক্তা অহেনবা কুম, অহেনবা মহৈ-মরোং, অহেনবা চাগা”গী খোল্লাও অসিগা লোয়ননা খুয়াম্নগ চাউশিলহনবগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীগদবনি হায়খি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare Shri Parshottam Rupala addresses the National Conference on Agriculture for Summer Campaign, 2021 through Video Conferencing on 22nd January, 2021
Principal Secretaries Agriculture, Agriculture Production Commissioners of States, Agriculture Officers and Scientists discussed ways and means to increase income through utilization of summer season for growing short duration crops of pulses, oil seeds, new production technologies, crop rotations and diversification.
22 JAN 2021 5:59PM by PIB Delhi
The agriculture sector is the backbone of the economy of the country. The Government accords the highest priority to this sector and has taken several vital steps in Agriculture to improve the socio economic status of the farmers to improve their lives.
Inspite of uncertainty during the lockdown period one activity which gave continuous hope and certainty was only Agriculture activity and the reassurance of food security. Throughout India, a number of farmers and agriculture labours sweated and toiled against all adversities. Their untiring efforts coupled with timely interventions by the Central and State Governments, ensured that there was minimal or no disruption to harvesting activities and the continued harvesting of the Kharif & Rabi crops and sowing of summer crops.
This Conference is going to review and assess the crop performance during the last crop season and fix crop-wise targets for Zaid/Summer season in consultation with State Governments, ensure supply of critical inputs and facilitate adoption of innovative technologies with a view to enhance production and productivity of the above crops. Growing of Summer crops provides not only additional domestic requirements of food grains and feeding livestock but also an additional source of income to farmers.
A target of 51 lakh has been fixed to cover summer season with pulses, oil seeds and nutri-cereals crops this season. Further, as per 4th Advance Estimates (2019-20), total food grains production in the country is estimated at 296.65 million tonnes, and horticulture production 319.57 which will be an all time record in 2019-20. The pulses and oilseeds production is at 23.15 and 33.42 million tonnes, respectively. Production of cotton is being estimated at 354.91 lakh bales with which India is set to rise to the top producing countries in the world. On the production and productivity fronts, the horticulture sector has also outperformed conventional food grain crops. This year has established a milestone in the history of Indian agriculture. This has become possible with the strenuous efforts made by farmers. Government of India has enhanced the budget allocation to agriculture in 2020-21 to make our farmers prosperous on production and income fronts both.
Government will make all out efforts to make the agriculture sector self reliant and entrepreneurial mode by developing necessary strategies, improved production technologies, creating new market opportunities and developing agricultural infrastructure to take the Nation to a new Horizon under the dynamic leadership of our Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Damodardas Bhai Modi ji.
Union Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare Shri Parshottam Rupala wished that summer season crops are required to be promoted with a slogan “Extra Season, Extra Crop and Extra Income for Prosperity”.