প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অসমগী তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী ১৮শুবা কনভোকেসন্দা ৱা ঙাংখিবগী ৱারোল
22 JAN 2021 1:46PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
অসমগী রাজ্যপাল প্রোফঃ জগদীশ মুখীজী, কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী, শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’জী, অসমগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালজী, তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী ভাইস চান্সেল্লর, প্রোফঃ ভি.কে. জেনজী, অতোপ্পা ফেকলতীগী মীওইশিং অমসুং তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী মচিন-থৌরবা, খঙ-হৈরবা ঐহাক্কী নুংশিরবা মহৈরোয়শিং, ঙসিদি মহৈরোয় ১২০০ হেনবশিংগী পুন্সিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা নুমিৎনি। নখোয়গী ওজা, প্রোফেসর, ইমা-ইপাশিংগী ওইনসু ঙসিগী নুমিৎ অসি য়াম্না অখন্নবা নুমিৎনি। অদুগা খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাফম অমদি ঙসিদগী হৌনা নখোয়গী কেরিয়রগা তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী মিংগা মতম চুপ্পগী শাগোন্নরগনি হায়বা অসিনি। ঙসি নখোয়না নুংঙাইরিবা অদুগা চপ মান্ননা ঐহাকসু নুংঙাইজৈ। নখোয়না ঙসি নখোয়গী তুংগী পুন্সিগীদমক্তা থাজবা ফাওবা অদুগা মান্ননা ঐহাক্নসু নখোয়দা থাজবা থম্মি। নখোয়না তেজপুরদা লৈদুনা তেজপুর য়ুনিভর্সিতী অসিদগী তম্লিবশিং অসিনা অসমগী অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎপগী মাইকৈদা অনৌবা থাক্তা য়াঙলবা খোঙজেলদা পুবা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা লৈ।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী থাজবা অসিগী মরম কয়া অমা লৈ – তেজপুরগী পু ৱারী ওইরবা মফম অমসুং অরিবা পু ৱারী অসিদগী ফংবা য়াবা ইথিলশিং। অনিশুবদা, নখোয়না তেজপুর য়ুনিভর্সিতীদা তৌরিবা থবকশিং অসিনা থৱাই য়াওবগী মমি অমা তাই হায়না ঐঙোন্দা পাউদমলকখি। অদুগা অহুমশুবদা, নোংপোক থংবা ভারতকী মপাঙ্গল ওইরিবা লমদম অসিগী মীওইশিং, নহাশিংনা লৈবাক্তা থাজবা থমদুনা লৈবাক শেমগৎপগী থবক পাংথোকপা অসিনি।
মরুপশিং,
মনা অমসুং মেদল পীদ্রিঙৈগী মমাংদা য়ুনিভর্সিতী অসিগী ঈশৈ হৌজিক থাদোকখিবা অসিদা তেজপুরগী নীংথিরবা পুৱারীগী মতাংদা শৈথাবগী মমি ঐহাক্না উবা ফংজখি। ঐহাক্না মদুগী মতেক অমা থমজনিংই, মসিগী মরু ওইবা মরম অমদি মসিবু অসমগী মমায় ওইরিবা ভারত রত্না ভুপেন হজারিকানা লেংবীরম্বা ওইবা অদুগীসুনি। মহাক্না অসুম্না ইবীরম্মি –“অগ্রিগদর স্থাপত্য কলিয়া ভোমোরার সেতু নির্মান, গ্যান জ্যোতিমর্য়, সেহী স্থান্তে বিরাজিসে তেজপুর বিশ্ববিদ্যলয়া”। মসিগী ৱাহন্থোক্তি অগ্রিগরগুম্বা মফম লৈবা মফমদা, কলিয়া-ভোমোরা থোং লৈবা মফমদা, লৌশিংগী মঙাল লৈ, তেজপুর য়ুনিভর্সিতী অসি অসিগুম্বা মফমদা লৈ হায়বনি। মসিগী ময়েক পরেং অহুম অসিদা ভুপেনদানা ৱাফম কয়া অমা ফোংদোক্লি। অগ্রিগরগী নিংথৌমচানুপা, নীংথৌমচানুপী উশা অমসুং ভগ্বান কৃষ্ণগা মরী লৈনবা পুৱারী, অসমগী থৌনা ফবা কলিয়া ভোমোরা ফুকানগী মঙলান অসিনা তেজপুরগী ইথিলনি। ভুপেন্দাগা লোয়ননা জ্যোতী প্রসাদ অগ্রৱাল, বিষ্ণু প্রসাদ রাভানচিংবা শক্নাইরবা কয়ানা তেজপুরবু শক্তাক্লি। নখোয়না মখোয়গী পোক্নফম অমসুং থবক পাংথোকফমদা লৈরিবনি, মরম অদুনা নখোয়না মসিগীদমক্তা চাউথোকচবা অমসুং নশাদা থাজবা পুন্সি মহিং অমা হিংবা অসি তসেংনা মশানা তাবা ওইফম থোকপনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা হন্দক্কী চহিসিদা নিং-তম্বগী ৭৫শুবা চহিদা চঙশিল্লক্লি। চহি কয়া মীখা পোনবদগী নিং-তম্বা ফংনবা অসমগী মশিং থীঙমদ্রবা মীওই কয়ানা কত্থোকখি। মখোয়গী মতমদুদা নিং-তম্বা ফংনবগীদমক্তা মপুন্সি কত্থোকখি, নহা ওইবগী পুন্সি কত্থোকখিবা অদুগুম্না নখোয়নসু অনৌবা ভারত অমগীদমক্তা, মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমগীদমক্তা, মশক থোকপা থবক পাংথোক্তুনা উৎপা তাবনি। হৌজিক্তগী হৌনা নিং-তম্বা ফংবগী চহি ১০০ শুবা ফাওবগী চহি ২৫-২৬ অসি নখোয়গী পুন্সিগী য়াম্না খুদোংচাবা লৌবা য়াবা মতম্নি। ইং ১৯২০-২১গী নহাশিং, নুপীশিংগী চহিশিং অসি নখোয়গী হৌজিক্কী চহিগা মান্নরমগনি অমসুং মতম অসিদা মখোয়গী মরি মঙলান ওইরমগনি হায়বা অমুক্তং খন্থরগা য়েংউ। মখোয়না করিগীদমক্তা মশাগী পুন্সিবু হিংজরমগনি, করি ফংনবা হোৎনজরমগনি। কোইথোক্না হায়রগদি, চহি ১০০গী মমাংদা লৈরম্বা নখোয়গী চহিগী মীওইশিংনা করি করি তৌনরম্মি অমসুং নখোয়না তুংগীদমক্তা করি তৌফম থোকই হায়বা অসি খঙলবা মতুংদা হৌজিক অসি নখোয়গী সনাগী মতমনি হায়বদা য়াম্না ঙকফম থোক্তে। তেজপুরগী মশেক-মঙাল অসি ভারত অমসুং মালেম পুম্বদা শন্দোকপীয়ু। অসম অমসুং অৱাং নোংপোকপু চাউখৎপগী অনৌবা থাক অমদা পুখৎপীয়ু। ঐখোয়গী সরকারনা হৌজিক লমদম অসিবু চাউখৎহন্নবগীদমক্তা খোঙফম চেৎলিবা অসিদা নখোয়গীসু অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরক্লগনি। মসিগী খুদোংচাবশিং অসিবু নীংথিনা শিজিন্নবীয়ু। নখোয়গী নতিক-নগুন অসিনা নখোয়না অনৌবা ৱাখল্লোন খনবা ঙম্বা অমসুং অনৌবা থৌওং পাংথোকপা ঙমগনি হায়বসু তাক্লি।
মরুপশিং,
তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী অতোপ্পা শক্তাকপা পোৎশক অমদি মসিগী ইন্নোভেসন সেন্তর অসিনি। নখোয়গী গ্রাসরুৎ ইন্নোভেসন অসিনা ভোকেল ফোর লোকেলবুসু অনৌবা মাইওন অমসুং মপাঙ্গল অমা পীরি। মসিগী ইন্নোভেসন সেন্তর অসিনা শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপদা তেংবাংলি অমসুং অনৌবা থোঙ কয়া অমা হাংলি। নখোয়গী কেমিকেল সাইন্সকী বিভাগনা থক্নবা ঈশিংবু হেন্না শেংহন্নবা শেল য়াম্না চঙদবা অরায়বা তেক্নোলোজী অমদা থবক পায়খৎলিয়া হায়না ঐঙোন্দা পাউদম্বীরে। মসিনা অসমগী খুঙ্গং কয়া অমদা কান্নবা পীরি। মসিদা নত্তনা মসিগী অনৌবা তেক্নোলোজী অসি ছতিসগর, ওরিশা, বিহার, করনাতকা অমসুং রাজস্থান্নচিংবা রাজ্য কয়া অমদসু য়ৌরে হায়না ঐঙোন্দা পাউদমলকই। মসিনা হায়বদি নখোয়গী থবক অসি মৈগুম্না মফম কয়াদা শন্দোক্লক্লি হায়বনি। ভারত্তা অসিগুম্বা তেক্নোলোজী চাউখৎলকপা অসিনা জল জীবন মিসনগী পান্দমশিংদসু য়াম্না মপাঙ্গল হাপকনি।
মরুপশিং,
ঈশিংগী হীরম খক্তদা নত্তনা, নখোয়না অমোৎ-অকাইবু ইনর্জীদা ওন্থোক্নবা খোঙথাং অমা পায়খৎলিবা অসিনা অচৌবা চৈথেং অমসু পীবা হৌরে। লৌরোক্কী অরেম-অখাক অসি ঐখোয়গী লৌমী অমসুং অকোয়বগী য়াম্না চাউবা শিংনবা অমা ওইদুনা লাক্লি। নখোয়গী য়ুনিভর্সিতী অসিদা বাইওগ্যাস অমসুং ওর্গানিক ফর্তিলাইজরগা মরী লৈনবা য়াম্না হোঙবা অমসুং নীংথিনা থবক তৌবা তেক্নোলোজীগী মতাংদা থবক পায়খৎলিবা অসিনসু লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবা অমগী ৱারোইশিন পুরকপসু য়াই।
মরুপশিং,
তেজপুর য়ুনিভর্সিতীনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী বাইও-দাইভর্সিতী অমসুং ইনাক খুল্লবা হেরিতেজপু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা থবক পায়খৎলি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লকখি। লমদম অসিগী ত্রাইবেলশিংগী মাঙখিগদরা হায়না পাখৎনরিবা অসিগী মতাংদা লোলশিং অসিবু দোক্যুমেন্ত তৌবগী ফরবা থবক অমা পায়খৎলি। মতৌ অসুম্না, লাইনীংবা শ্রীমন্ত শঙ্কর্দেবকী পোক্নফম লমদম ওইরিবা নাগাওগী কুইরবা মতমগী উদা হক্তুনা লৈবা বাতাদ্রব থানগী ঙাক-শেনবা ওইরো, নত্ত্রগা মীখা পোল্লিঙৈ মতমদা ইরম্বা অসমগী লাইরিকশিংগী দিজিতেল কোপী ওন্থোকপা ওইরো, নখোয়না শীংথানিংঙাই ওইরবা থবক কয়া পায়খৎলি। মীওই অমতনা ভারতকী নোংপোক্কী মফমদা লৈবা মফম অমনা অসিগুম্বা থবক কয়া পাংথোক্লি তাবদা চাউথোকচবা পোকচগনি। নখোয়না তসেংনা নীংথিবা থবক কায় পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ৱাফম কয়া অসি তারবা মতুংদা অসিগুম্বা লোকেলগী ওইবা তঙাই ফদবশিং অসিগী মতাংদা থবক তৌবগী ইথিল অসি কদায়দগী লাকপনো হায়না ইথন্দা খঞ্জরকই। মসিগী পাউখুমসু তেজপুর য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পস্তা লৈরে। খুদম ওইনা হায়রবদা নখোয়গী হোস্তেল। চরাইদেব, নীলচল, কঞ্চনজংঘ, পাৎকাই, ধান্সিরী, সুবনসিরী, কোপিলী হায়রিবশিং অসি চিংজাউ অমসুং তুরেলশিংগী মমিংনি। মসি মমিং খক্তসু নত্তে। মসি পুন্সিরোল অমগী অহিংবা ইথিল অমনি। পুন্সি লম্বীদা খুদোংথিবা, চিংজাউ কয়া মায়োক্নবা তাই, তুরেল কয়া অমা লানবা তাই। মসি অমুক্তং পাংথোক্কদবা থবকসু নত্তে। ঐখোয়না চিংজাউ অমা লানবা মতমদা অতোপ্পা চিংজাউ অমগী মাইকৈদা অমুক চৎলি। থেংনরুবা থৌদোক খুদিংদগী লৌশিংসু অদুমক ফংই, খঙ-হৈবসু হেনগৎলকই অমসুং অনৌবা খুদোংচাদবা অমা থেংনবদা করম্না মায়োক্নগদগে হায়বগী ৱাখল্লোনসু লাকই। মতৌ অসুম্না, তুরেলনসু ঐখোয়দা পরা কয়া অমা তম্বী। তুরেল অসি অপিকপা ইচেল কয়াদগী ওইরকই অমসুং অকোনবদা সমুদ্রদা তারগা লোইশিল্লি। ঐখোয়সু পুন্সি অসিদা তোঙান-তোঙানবা মীওইশিংদগী লৌশিং তানগদবনি, তমগদবনি অমসুং মদুগী মতুং ইন্না তুং লমচৎকীদমক্তা চত্তুনা ঐখোয়গী পান্দম ফংনবা হোৎনগদবনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা ঐখোয়না মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা চৎলবদি, অৱাং-নোংপোক লমদম অসিনা লৈবাক চাউখৎপদা মতেং পাংবা ঙমগনি। কোরোনাগী মনুং অসিদা আত্মানির্ভর ভারত হায়বা ৱাহৈ অসি ঐখোয়গী নুংতিগী ঙাংনবা ৱাহৈগী মনুংচল্লকপা অসি নখোয় পুম্নমক্না খঙনরবনি। মসিনা ঐখোয়গী মঙলানশিংগী মরক্তা তিনখ্রবনি। ঐখোয়গী থবক, অনিঙবা অমসুং ঐখোয়গী অকোয়বা খুদিং অসি মসিদা কোয়দুনা লৈরবনি, অদুবু মসিবু তসেংনা করম্বা খোঙথাংনো? অহোংববু করি লাক্লিবগে? মসিগী অহোংবা অসিবু রিসোর্সখক্তদা লৈরবরা? মসিগী অহোংবা অসিবু ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর খক্তদা লৈরবরা? মসিগী অহোংবা অসি তেক্নোলোজী খক্তদা লৈরবরা? অহোংবা অসি চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন অমসুং থৌরাং য়াৎপা হৈবগী থৌওং অসি খক্তদরা? মসিগী ৱাহংশিং অসি পাউখুম খুদিংমক অসি হোই হায়বনি। অদুবু মখোয়শিং অসিদা খ্বাইদগী হেন্না অহোংবা লাকপা অসিদি ঐখোয়গী ইন্সতিঙ্কতা, ঐখোয়গী থবক অমসুং রিএক্সন্দা য়েংবা মিৎয়েংদা লৈ। খুদোংথিবা অমা থেংননবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী, নহাশিংগী ৱাখল্লোন অসি হৌজিক্তি য়াম্না তোঙাল্লে। মসিগী তগৎ-তগৎ তেকপা খুদম অমা ঐখোয়না ক্রিকেৎকী মালেমদা হন্দক্তা উবা ফংখি। নখোয় অয়াম্বনা ভারতনা ওস্ত্রেলিয়া তুর চৎপা অসিগী মতাংদা ফোল্লো তৌরমগনি। মসিগী তুর অসিদা ঐখোয়গী তীম্না করি করম্বা খুদোংচাদবা থেংনখিদগে? ঐখোয়না য়াম্না চাউনা মাইথিবা নঙখি, অদুবু খোঙজেল থুনা ফগৎলক্তুনা মথংগী মেৎচতা ঐখোয়না কাখি। অশোক-অপন নঙলবসু ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা ফিল্দদা অদুমক থৌনা ফনা খাঙদুনা লৈখি। শিংননীংঙাই ওইরবা মতমদা মখোয়না মদুবু মায়োক্নখি, অনৌবা ৱারোইশিন থিখি। শান্নরোই খরদি এক্সপেরিএন্স খরবুদি ৱাৎপা য়াওখি, অদুবু খোঙফম চেৎপা নীংথিবা শক্তম উবা ফংখি। মখোয়না খুদোংচাবা হেকা ফংবগা মদুবু পুৱারী ওইহনখি। অফবা তীম অমদা লৈবা হৈ-শিংবা অমসুং খাঙবা কনবগী মওং লৈবা অদুগুম্বা তীম অদুবু মখোয়না মাইথিবা পীখি।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ক্রিকেৎকী গ্রাউন্দদা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা পাংথোকখিবশিং অসি শান্ন-খোৎনবখক্তা মরু ওইবনি হায়না খন্দোকপা য়াদে। মসি পুন্সিগী য়াম্না চাউবা পরা অমনি। অহানবা পরাদি, ঐখোয়না ঐখোয়গী তৌবা-ঙম্বগী ইতিক্তা থাজবা থমগদবনি। অনিশুবা অসিদি ঐখোয়গী ৱাখল্লোনগী মতাংনি। ঐখোয়না অফবা খল্লগদি, মহৈসু অফবা ওইগনি। অহুমশুবা অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইবদি, করিগুম্বা নাকল অমদা তেক্ত কায়দনা থোকপা য়াবগী লম্বী অমা লৈরবা অমসুং নাকল অমদনা লুরবসু লুনা মাই পাকপা য়াবগী লম্বী লৈরবদি, ঐখোয়না মাই পাকপা য়াবগী লম্বী খুদিংমক য়েংথোক্কদবনি। করিগুম্বা মাই পাক্না হোৎনবদা ঙমদবা থোক্লবসু, মদুদা য়াম্না থৱাই নুংঙাইরোইদবা নত্তে। হোৎনবা অমসুং রিস্ক লৌবদা কিগদবা নত্তে। ঐখোয়না থৱাই য়াওবা অমসুং কিবা খঙলোইদবনি। ঐখোয়গী নুংদা মাইথিগনি হায়বগী অকিবা লৈরিবা, কান্নদনা থৱাই ৱাবগী মওং লৈরিবা অদুদগী ৱাংমা হেক লানবা ঙম্বদা কিবা খঙদবা ওইদুনা থোক্লক্কদৌরিবনি।
মরুপশিং,
ভারতকী নীংবা চেৎপা অমসুং পান্দম ফংদবা য়াদে খনবা থৌওং অসি ক্রিকেৎকী লম্পাক্তা খক্তা উই হায়বগী ৱাফম নত্তে। নখোয়সু মসিগী মমি অমনি। নখোয়সু নশাদা থাজবগী মগুন্না থন্দুনা লৈরিবনি। নখোয়না তোঙানবা ৱাখল খনবা অমসুং থবক তৌবদা করিসু কিদে। নখোয়গুম্বা নহাশিংগী হোৎনখিবা কয়া অদুনা ভারতকী কোরোনাগী লানফমদসু পাঙ্গল য়াম্না হাপখ্রিবনি। মীশিং য়াম্বা ভারত অসি রিসোর্স ৱাৎপগী মরমসু লৈবনিনা কোরোনানা য়াম্না শোকহল্লগনি হায়না অহানবদা পাখৎনরম্বা অদু নখোয় খুদিংমক্না নীংশিংলমগনি। অদুবু ৱাখল চেৎপা অমসুং নীংহন্নদবগী ৱাখল্লোন লৈরবদি, রিসোর্সশিং শেম-শাবদা মতম য়াম্না চঙগদবা নত্তে হায়বসি ভারতনা খুদম ওইনা তাকখ্রবনি। ভারতনা থৌওং অসিমক পাংথোকখি। ভারতনা লৈখ্রিবা ফিভমশিং অদুগা য়াশিন্নবা পুরকপা অমসুং খুদোংথিবশিংবু ঙাইদুনা লৈবগী মহুত্তা অথুবা মতমদা অচুম্বা ৱারেপ লৌখি। মসিনা মরম অদুনা ভারতনা ভাইরস অসিগী মাইয়োক্তা মশক থোক্না লান্থেংনবা ঙমখি। মেদ ইন ইন্দিয়াগী ৱারোইশিন অসিনা ভাইরস শন্দোকপা থিংবা ঙমখি, ঐখোয়গী হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরবু য়াম্না ফগৎহনবা ঙমখি। ঐখোয়গী ভেক্সিনগী মরী লৈনবা রিসর্চ অমসুং পোত্থোক পুথোকপগী মতিক অসিনা ভারত খক্তা নত্তনা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা তেক্ত কায়দনা লৈবা ঙম্লগনি হায়বগী থাজবা পীবা ঙম্লিবনি।
ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং, রিসর্চ তৌবা মীওইশিং, স্কোলার, ইন্দস্ত্রীশিংগী মতিক অসিদা থাজবা থম্লমদ্রবদি ঙসিগী মাই পাকপা অসি ফংবা ঙমখিদগরা? মরুপশিং, হেলথকী সেক্তর খক্তা নত্তনা, ঐখোয়গী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদসু য়েংশি। করিগুম্বা ঐখোয়না ভারত্তা লাইরিক হৈবগী চাং য়াম্না হন্থৈ হায়দুনা দি.বি.তি. অসি ওইথোক্লোই হায়না লৈরম্লবদি, কোরোনাগী মতম অসিদা লায়রবা মীওইশিংদা সরকারনা য়ৌবা ঙম্লিবা অসিগুম্না য়ৌবা ঙম্লমগদরা? ফিন্তেক, দিজিতেল ইনক্লুজনগী লমদা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়াওবা ঙম্লি, মসিবু ওইথোকপা ঙম্লমগদরা? ঙসিগী ভারত অসিনা খুদোংচাদবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্নবা অনৌবা থৌওং পাংথোক্তুনা য়েংথোকপসু কিদে অমসুং অসিগুম্বা থৌওংবু পাক চাউনা পাংথোকপদসু তুং হন্দ্রি। বেঙ্কপু পুন্সিগী মরু ওইবা পোৎলম ওইহন্না খ্বাইদগী চাউরবা খোঙথাং অমা ভারত্তা ঙসি পায়খৎলি, অমাংশঙ শাবগী খ্বাইদগী চাউরবা খোঙথাং ভারত্তা পায়খৎলি, ইমুং খুদিংগী য়ুম শাবিবগী থবক পায়খৎলি, য়ুম্থোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহনবগী থবক পায়খৎলি। খ্বাইদগী চাউরবা হেল্থ এস্যুরেন্স স্কিম অসি ভারত্তা চলায়রি অমসুং খ্বাইইদগী চাউরবা তিকা থাবগী খোঙজং অমসু ভারত্তা পায়খৎলি। খোঙথাংশিং অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা কান্নবা য়াম্না পীরি, অসমগী মীওইশিংদা পীরি। অসিগুম্বা থৌওং অসি খুন্নাই অমসুং লৈবাক্না মশাদা থাজজবা মতমদা পাংথোকপা ঙমগনি। লৈবাক অসিনা হান্না ওইরম্বা ফিভমদগী হোংলক্নবা অমসুং অনৌবা থৌওং পাংথোক্নবা লৈজবা শক্তি থাদুনা হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মালেম অসিদা ভারত্তা অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী থৌওং অসিনা মরম ওইদুনা সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরক্লে। ঙসিদি ঐখোয়না ব্রাঞ্চ লৈতবা বেঙ্ক, শোরুম লৈতবা দুকান, দাইনিং হোল লৈতবা ক্লাউদকী চাকখুমগুম্বগী থৌওং কয়া নুংতিগী পুন্সি মহিংদা উবা ফংলক্লি। মসিগী ফিভম অসিদা, তুংদা লাক্কদৌবা মতমদা য়ুনিভর্সিতীশিং অসি অপুনবা ভর্চুএল ওইদুনা মালেমগী মফম অমা হেক্তদগী মহৈরোয় অমসুং ফেকলতী অমনা য়ুনিভর্সিতী অমা হেক্তগী শরুক ওইবা য়ারকপগী ওইথোকপসু লৈরি। অসিগুম্বা অনৌবা অহোংবা অসিগীদমক্তা চৎনগদবা কাঙলোন অমগী ফ্রেমৱর্ক অমা লৈবা য়াম্না তঙাই ফরক্লোই। মসিগী ৱারোইশিন ওইনবা অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা কন্না হোৎনরি। মসিগী অনৌবা পোলিসী অসিদা য়ারিবমখৈ তেক্নোলোজী শিজিন্নবা, মলতি দিসিপ্লিনরী এজুকেসন অমসুং ঐখোয়গী এজুকেসনগী পথাপ অসিবু দেতা এনালাইতিক্সকীদমক্তা শেম-শাবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। দেতা এনালাইতিক্সকী তেংবাংদগী মিং চনবদগী হৌদুনা, মহৈ তম্বীবা অমসুং য়েংশিনবা ফাওবগী থৌওংশিং অসি হান্নদগী হেন্না ফগৎপা ওইরগনি।
তেজপুর য়ুনিভর্সিতীনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী পান্দমশিং অসি ফংহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ঐহাক্না য়ুনিভর্সিতী অসিগী ত্রেক রেকোর্দ অমসুং তৌবা ঙম্বা অসিদা মপুং ফানা থাজবা থম্মি। ঐহাক্না ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা মরু ওইনা হায়নীংবদি ঙসি নখোয়গী ফোর্মেল এজুকেসন লোইরে হায়দুনা নখোয়গী তুংগী পুন্সিগীদমক্তা খনবতা নত্তনা লৈবাক্কী তুংগীদমক্তসু থবক পাংথোক্কদবনি হায়বা অসিনি। নখোয় ৱাফম অমখক্তং মতম খুদিংদা নীংশিংবীয়ু, করিগুম্বা নখোয়গী পান্দম অসিনা ৱাংলবদি নখোয়গী পুন্সিগী খুদোংচাদবশিংনা থোইদোক্না শোকহনবা ঙম্লোই। নখোয়গী পুন্সিগী মথংগী চহি ২৫-২৬ অসি নখোয়গী কেরিয়র খক্তগীদা নত্তনা লৈবাক্কী তুংগী ফিভমসু লেপকদৌরিবনি।
নখোয় পুম্নমক্না লৈবাক অসিবু অৱাংবা থাক অমদা পুখৎকনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। লৈবাক অসিনা নিং তম্বা ফংবগী ১০০শুবা চহি, ইং ২০৪৭, অসিগী হরাওবা ফোংদোকপা মতমদা মসিগী চহি ২৫-৩০ অসি নখোয়গী হোৎনজমন, কত্থোকপশিংনা থল্লগনি। নিং তম্বগী চহি ১০০ শুবা অসিদা নখোয়গী চহি ২৫ অসিনা অচৌবা থৌদাং অমা পাংথোক্কদৌরিবা অসিগী মতাংদা অমুক্তা খন্থদুনা য়েংউ। মরুপশিং, ইশাগী অদুগুম্লবা মঙলান অদুগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈরসি। পুন্সি অসিনা মাই-পাকপগী থাক অমমম লান্দুনা চৎকনি। ঙসিগী নুংঙাইরবা থৌরম অসিদা নখোয়গী ইমুং-মনুংশিংবু, ওজাশিংবু, ফেকলতী খুদিংমকপু, নখোয়গী মঙলানশিংবু ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি। মাই পাকপা ওইবীয়ু।
হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the 18th Convocation of Tezpur University, Assam
22 JAN 2021 1:46PM by PIB Delhi
Namaskar!
Prof. Jagdish Mukhi ji, Governor of Assam, Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal Nishank ji, Chief Minister of Assam Shri Sarbananda Sonowal ji, Vice Chancellor of Tezpur University Prof. V.K. Jain ji, other faculty members and my talented dear students of Tezpur University, today is a life-long moment for more than 1200 students. Today is a very important day for your teachers, professors and your parents too. And the most important thing is that the name of Tezpur University has been affixed to your career forever from today. The happier you are today, the more I am. The more you are optimistic of your future today, the more I have immense faith in all of you. I am confident that what you have learnt at Tezpur University will give a new momentum and a new height to the progress of Assam and the country.
Friends,
There are many reasons for this trust. First, the historical place of Tezpur and the inspiration from its mythological history! Secondly, the work you are doing at Tezpur University, which I am told, evokes a lot of enthusiasm. And, thirdly, not just me, but the country also has unwavering faith in the capabilities of eastern India, its people, its youth and their nation building efforts.
Friends,
The spirit of the university anthem, which was sung before the distribution of awards and medals, salutes the great history of Tezpur. I want to repeat a few lines because these have been written by Bharat Ratna Bhupen Hazarika ji, the pride of Assam. He has written: अग्निगड़र स्थापत्य, कलियाभोमोरार सेतु निर्माण, ज्ञान ज्योतिर्मय, सेहि स्थानते बिराजिसे तेजपुर विश्वविद्यालय i.e., Tezpur University is established where there is Agnigarh (fire fort), where there is Kolia Bhomora Setu (bridge), where there is a light of knowledge. Bhupen Da has described so much in these three lines. The history of Agnigarh, which is associated with Prince Anirudha-Princess Usha, Lord Shri Krishna, the vision of the great Ahom General Kalia Bhomora Phukan, the repository of knowledge, is the inspiration of Tezpur. Along with Bhupen Da, great personalities like Jyoti Prasad Agarwala and Bishnu Prasad Rabha are the identities of Tezpur. Since you have studied in their ‘karmabhoomi’, in their birthplace, and, therefore, it is natural that you feel proud and your life is bubbling with self-confidence.
Friends,
Our country is heralding 75 years of its independence this year. Countless people from Assam have contributed to the country’s liberation from hundreds of years of servitude. People at that time sacrificed their lives for the freedom of the country, gave up their youth, now you have to live for a new India, for a self-reliant India, and to make your life meaningful. From now till the completion of 100 years of India's independence, these 25-26 years are also the golden years of your life. Imagine the dreams of the young guy, the daughter who would be of your age during the period of 1920-21. What were the things on their minds which they embraced and exhausted their life to achieve them? Try to imagine what the people of your age used to do 100 years ago, then it will not take you time to think what you have to do. It is a golden period for you. Spread the splendor of Tezpur all over India and across the world. Take Assam and the North-East to the new heights of development. The way our government is engaged in the development of the North East today and the way work is being done in every sector, including connectivity, education, health, etc is creating many new possibilities for you. Take full advantage of these possibilities. Your efforts show that you also have the capacity and the ability to think new and to innovate.
Friends,
Tezpur University is also known for its Innovation Center. Your grassroots innovations also give new impetus and strength to Vocal for Local. These innovations are effective in solving local problems, opening up new doors of development. As I am told, your Department of Chemical Science has developed a low-cost and easy to use technology to clean drinking water. It is benefiting a large number of villages of Assam. Rather, I am told that this new technology is being used in states like Chhattisgarh, Odisha, Bihar, Karnataka and Rajasthan, meaning that your fame is now spreading. The development of this kind of technology in India will help realize the dream of the Jal Jeevan Mission to provide drinking water to every household.
Friends,
Apart from water, the task that you have taken to convert waste into energy in villages, its impact will be very huge. Crop residues are a big challenge to both our farmers and our environment. The work that you are doing at your university on an inexpensive and effective technology related to biogas and organic fertilizer can solve a major problem of the country.
Friends,
I have also been informed that Tezpur University is also running a campaign to preserve biodiversity and the rich heritage of the North East. It is a very commendable job to document the languages of the tribal communities of the North East which are at risk of extinction. Similarly, you are engaged in so many miscellaneous works, whether it is the preservation of the art on the centuries-old wood at Batadrava Than in Nagaon, the birthplace of Srimanta Sankaradeva, or the digitization of books and papers of Assam written during the period of subjugation. Whosoever listens will feel proud that this devotion and practice is happening in Tezpur, the remote eastern end of India. You are really doing wonders.
Friends,
When I came to know about so much, the question came to mind, from where do you get the motivation to do so much research on local subjects and local needs? The answer is also at the Tezpur University campus. Now like your hostels -- Charaideo, Nilachal, Kanchanjungha, Patkai, Dhansiri, Subansiri, Kopili – these are names of mountains, peaks and rivers. And these are not just names. They are also the living inspiration of life. In the journey of life, we have to face many difficulties, climb many mountains and cross many rivers. This is not a one-time job. You climb one mountain and then move towards the other. With every mountain climbing, your information also expands, your expertise increases and your perspective is inclined for new challenges. Similarly, rivers also teach us a lot. Rivers consist of many auxiliary streams and then merge into the sea. We should also seek knowledge from different people in life, learn and achieve our goals by moving forward with those lessons.
Friends,
When you move forward with this approach, you will be able to contribute to the development of Assam, North East and the country. You may have seen that the Atmanirbhar Bharat campaign has become an integral part of our vocabulary during this Corona period. It has merged with our dreams. Our efforts, our determination, our accomplishments, our efforts, everything are revolving around it, but what is this campaign? After all, what is the change? Is this change limited to resources? Is this change limited to physical infrastructure only?
Is this change only in technology? Is the change due to the growing economic and strategic might? The answer to each such question is yes. But, the biggest change is regarding instinct, action and reaction. Today, the mode and mood of our young country to deal with every challenge and problem is somewhat different. We have seen its recent example in the world of cricket. Many of you would have followed the Indian cricket team's Australia tour. What kind of challenges our team had to face during this tour? We lost so badly, but we bounced back immediately and we won in the next match. Despite injuries, our players remained steadfast on the field to save the match. Instead of being disappointed in challenging conditions, our young players faced the challenge, found out new solutions. No doubt, some players had little experience, but the morale was very high. As soon as they got the opportunity, they created history. Such was the belief in talent and temperament that they defeated a better team, a very experienced team and which boasted of so many experienced players.
Young friends,
The performance of our players on the cricket field is important not only in sports; it's also a huge life lesson. The first lesson is that we should have faith and confidence in our ability. The second lesson is about our mindset. If we move forward with a positive mindset, the result will also be positive. The third and most important lesson is if you have the option to play safe on one side and have the option of a difficult win on the other, you must explore the victory option. If there is occasional failure in a bid to win, there is no harm in it. Do not be afraid to take risks and experiment. We will have to be proactive and fearless. Once we come out of the fear of failure and the unnecessary pressure that we put on ourselves we will emerge fearless also.
Friends,
It is not so that India seeped in morale and dedicated to its goals appears only on the cricket field. You are also the snapshot of it. You are confident and full of self-confidence. You are not afraid to think and walk offbeat. The same young energy like you has also given India a lot of strength in its fight against corona. You may recall, at the beginning of this battle, there were apprehensions that India, with such a large population, would be devastated by the corona in the absence of resources. But India proved that if you have resolve and resilience then it does not take time to develop resources. That is what India did. Instead of compromising with the situation, India took swift and proactive decisions, rather than waiting for the problem to escalate. This is the result that India was able to combat the virus effectively. With Made in India solutions, we checked the spread of virus and improved our health infra. Now, our vaccine-related research and production capability is giving confidence of a protective cover to India as well as many countries in the world.
Would this success be possible if we did not trust our scientists, researchers, scholars and the strength of our industry? And friends, why only the health sector, take our digital infrastructure for example. Could the government reach out to the poorest of the poor so effectively in a crisis like Corona if we were to assume that DBT and digital transactions were not possible in the absence of literacy in India? Would it ever be possible if we are among the world’s leading countries in fin tech and digital inclusion today? The India of today is not afraid to experiment to solve the problems and is not deterred to work on a large scale. The biggest campaigns on banking inclusion, building toilets, providing houses to every family and providing door-to-door drinking water are taking place in India. Then there is the largest health assurance scheme and now the largest vaccination campaign is taking place in India. All these have benefited the North East and the people of Assam. Such plans can only be run if the country and society is brimming with confidence and the country is putting all its might to innovate and to change the status quo.
Friends,
Today, the way new technologies are developing in India and the world they are creating new possibilities in every sector. Today, we are witnessing many such experiments in day-to-day life like branchless banks, retail business without showrooms, cloud kitchens without dining halls, etc. It is also possible that future universities would be completely virtual and students and faculties from all over the world could become part of any university. We need to have an important regulatory framework for this kind of transformation. It is being continuously tried through the new National Education Policy. This policy encourages greater use of technology, multidisciplinary education and flexibility. The new National Educational Policy emphasizes the need to create our education system for Data and Data Analytics. With the help of Data Analysis, the whole process will be much better from admission to teaching and evaluation.
I am confident that Tezpur University will play an important role in realizing these goals of the National Education Policy. I have full confidence in the track record and the potential of Tezpur University. And I would particularly say this to my student colleagues that you work not only for your future but for the future of the nation when your formal education is completed. Remember just one thing, if your purpose is high, you will not be affected by the highs and lows of life. The next 25-26 years of your life are going to determine your career as well as the destiny of the country.
I am sure all of you will take the country to new heights. In 2047, when the country celebrates 100 years of independence, this period of 25-30 years will be replete of your contribution, your efforts and your dreams. Imagine how big a role your 25 years is going to play in the centenary of independence. So friends, let us be conscious of those dreams and march ahead with those resolutions, dreams and achievements. See, life will make its way across each height of success. On this auspicious occasion today, I convey my best wishes to your family members, to your teachers, faculties, to your dreams, to everyone. My infinite wishes!
Many many thanks!!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.