উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
মালেমগী ফিরোল অমসুং ফিজেৎ লৈতেংগী কৈথেল পায়ননবা শিন্মীশিংগী স্কিল হেনগৎহল্লু, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নৌ: উপ-রাস্ত্রপতি
উপ-রাস্ত্রপতিনা মালেমগী ফিরোল থাদোকপদা দিজিত অনিগী শেয়র লৌনবা ৱাফম থমখ্রে
ফিরোল পুথোক্লিবশিংনা মালেমগী চাংদম্নবদা য়াওননবা চাউথোকহনগদবনি অমদি অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোক্কদবনি: ভি.পি. শ্রী নাইদু
শেন্মিৎলোন্দা, নুপী থবক পীবদা ফিরোলগী সেক্তরগী মরুওইবা ভি.পি.না হন্না ফোঙদোকখ্রে
তেক্নিকেল ফিরোলগী মচিন তুমখৎলক্লিবা সেক্তরগী মতিং থিজিনসি: শ্রী ভেঙ্কয়া নাইদু
ভি.পি.না এপরেল এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিলগী ভর্চুএল প্লেতফোর্ম হৌদোকখ্রে
21 JAN 2021 2:01PM by PIB Imphal
উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম. ভেঙ্কয়া নাইদুনা ঙসি মপান্দা পোৎলমশিং থাদোকপদা হিদান্নবা হেনগৎহন্নবা অমদি মালেমগী কৈথেল পায়ননবা ফিরোল অমসুং ফিচেৎ লৈতেংগী শিন্মীশিংগী স্কিল হেনগৎহন্নবা অমদি খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা ৱাফম থমখ্রে‍। ঐখোয়দা মচাক অমসুং মী মরাং কায়না লৈজরবসু চাংচত্তা লৈরিবা ফর্মশিং পীকপনা অমদি লিরবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা মরম্না মালেমগী ফিরোল থাদোকপগী হীরমদা মনীংদা চৎলি‍।
এপরেল এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিলগী ফিজেৎ লৈতেংগী পোত্থোকশিংগী ভর্চুএল প্লেতফোর্ম হৌদোক্লদুনা মহাক্না ফোঙদোকখিবদা “ফিজেৎ লৈতেংগী ফর্মশিংগী চাউবগী চাংচৎ অসি হেনগৎহনদ্রবদি, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদ্রবদি অমদি নীংথিনা খঙ হৈরবা শিন্মীশিং য়াওদ্রগদি ঐখোয়না মতিং লৈবা পোত্থোকশিং পুথোকপা ঙম্লোই অমদি হিদান্নবা য়াবা মমলদা থাদোকপা ঙম্লোই‍। পাম্বৈ অসি ইল্লবতদা ঐখোয়না থবক পীরিবশিং অসিগী অমদি ইন্দস্ত্রী অসিগী শেন্মিৎলোনগী মপুং ফাবা মতিং ফুদোকহনবা ঙমগনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
এমেন্দেদ তেক্নোলোজী অপ-গ্রেদেসন ফন্দ স্কিম (এ.তি.য়ু.এফ.এস.) অসি অপীকপা ফর্মশিংদা ইনোৎ হাপ্পা ঙমবা য়াম্না ফবা স্কিম অমনি হায়না শিংথারদুনা, স্কিম অসিগী কান্নবা অনিসুবা অমদি অহুমসুবা থাক্কী ময়োল্লমশিং অমসুং খুঙ্গঙশিংদা য়ৌহনবা ঙম্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবা চঙই হায়না মহাক্না হায়খি‍। স্কিম অদুবু শিংথাবা য়াবা থৌরাং অমনি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা মসিনা ভারতকী ফিজেৎ লৈতেংগী পোত্থোকশিং মালেম শিনবা থুংনা থাদোকপগী থৌওং য়োকখৎপদা চাউনা কান্নগনি হায়না মহাক্কী থাজবা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না তেক্সতাইল মন্ত্রী শ্রীমতি স্ম্রিতী জুবিন ইরানিবু মহাক্কী ইচঙ থৌবা অমদি মন্ত্রালয় অসিদা মহাক্না পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগীদমক থাগৎখি‍।
মালেমগী ফিরোল থাদোকপগী লমদা ভারতকী শরুক শুপ্নতগী চাদা ৬ ওইরম্মি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা অপীকপা থাক্কী বিজিনেসশিং অসিদা মালেমগী হিদান্নরিবশিংগা চাংদম্নবা ঙমহন্নবগীদমক মখোয়গী থাক চাউথোকহনবা অমদি মতিং হেনগৎহনবদা লমজিংবিবা অমদি ঙাক্লৌ পীবিফম থোকই হায়না ফোঙদোকখি‍। মপান্দা থাদোকপগী চাং হেনগৎহন্নবা তেক্সতাইল মন্ত্রালয়গা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নদুনা অচৌবা তেক্সতাইল ফর্মশিং লিংখৎনবা নিতি অয়োগকী থৌরাংবু মহাক্না শিংথাখি‍।
শ্রী নাইদুনা ভারতকী হিদান্নবগী মতিক অসি নীংথিনা খঙ-হৈরবা শিন্মীশিংদগী লাক্কদবনি, অহোঙবা শিন্মীশিং খক্তদগী লাক্কদবা নত্তে হায়না ফোঙদোকখি‍।
উপ রাস্ত্রপতিনা ফিরোলগী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংবু মালেমগী হোংলক্লিবা দিমান্দগা চুনহন্নবা অমদি অনৌবা কৈথেলশিং লোকশিন্নবা মখোয়গী পোত্থোক পুথোকপগী পোর্তফোলিও মখল মথেলগী ওইহন্নবা ৱাফমসু থমখি‍। মহাক্না ফিজেৎ লৈতেংগী পোত্থোকশিংগী মমল হাপচিন্নবা ব্রান্দিং তৌবগী মরু ওইবা ৱাফম ফোঙদোকখি অদুগা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংবু ব্রান্দ শেমগৎপদা থবক চঙশিন্নবা পাউতাকসু পীখি‍। অসিগুম্বা থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা, স্তেতশিংগী মতেং, তেক্সতাইল মন্ত্রালয়গী ঙাক্লৌ অমদি এ.ই.পি.সি.গী মপান্দা থাদোকপগী থবক য়োকখৎনবা থৌরাংশিংগা লোয়ননা ভারতনা ফেব্রিক থাদোকপগী শরুক হৌজিক ওইরিবা চাদা ৬ অসিদগী অথুবা মতমদা দিজিত অনি য়ৌহন্নবা পান্দম থমগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
শেন্মিৎলোন্দা তেক্সতাইল সেক্তরনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংগী মতাঙদা পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা সেক্তর অসি খ্বাইদগী চাউনা থবক পীবা অনিসুবা সেক্তরনি অমদি মসিনা মীওই মিলিয়ন ৪৫গী ময়াদা হকথেংননা থবক পীরি হায়না ফোঙদোকখি‍। সেক্তর অসিনা ঐখোয়গী খেন্নবা দিমোগ্রাফিক্কী মতিং লোকশিনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। সেক্তর অসি ভারতকী য়াম্না মরু ওইবা ফোরেন এক্সচেঞ্জ তানবগী ইন্দস্ত্রীসু ওইদুনা ঐখোয়গী মপান্দা থাদোকপদগী তাল্লিবা শেন্ফমগী চাদা ১২ ওইরি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ফিজেৎ লৈতেংগী সেক্তরদা নুপী শিন্মী মশিং হেনগৎলকপগী মতাঙদা পল্লদুনা মহাক্না ফীভম অসিবু মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা নুপীশিংগী শেলথুমগী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা খুন্নাইদা অওনবা পুরক্নবগী তশেংলবা পাম্বৈ অমনি হায়না ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়গী হৈ শিংবগী ইপাক্কী চাদা ৫০দি নুপীশিংনা ওইরি‍। করিগুম্বা মখোয়দা পুক্নিং থৌগৎপিদুনা ত্রেনিং পীবিরবদি মখোয় য়াম্না হৈথোই শিংথোইগনি”, হায়না উপ রাস্ত্রপতিগী ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি‍। ফিরোলগী সেক্তর চাউথোকহনবনা নুপীশিংগী মহৈ মশিং অমসুং অপুনবা ফর্তিলিতী রেত্তা কান্নবা মহৈ পুরক্কনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
‘তেক্নিকেল ফিরোল’গী মচিন তুমখৎলক্লিবা সেক্তর অসিনা ইন্দস্ত্রী অসিদা অচৌবা তাঞ্জা অমা পীরি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা মহাক্না ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা চাউথোরক্লিবা মালেমগী কৈথেল, ২০২২ ফাওবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২২০ য়ৌগনি হায়না থাজনরিবা, অসিদা মফম কলহৌনবা ৱাফম থমখি‍। মহাক্না নৌনা হৌগৎলক্লিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংবু ভারতনা নৌনা হৌগৎলক্তুনা কৈথেলগী শরুক চাদা ৪ খক্তা পায়বতা ঙায়রিবা কৈথেল অসিদা চঙশিন্নবা পাউতাকসু পীখি‍।
শ্রী নাইদুনা মেন-মেদ ফাইবর (এম.এম.এফ.) অমসুং তেক্নিকেল তেক্সতাইলগীদমক হন্দক্তা লৈঙাক্না লাউথোকখিবা প্রদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিব অদুবু শিংথাখি‍। লাইচৎ মনুংদা মেদিকেল তেক্সতাইল (পি.পি.ই. কিতশিং, ফেস সীল্দ, মাস্ক অমসুং গ্লোভশিং) পুথোকপা অমদি মপান্দা থাদোকপগী থবক য়োকখৎনবা এ.পি.ই.সি. অমসুং তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না লৌখৎলিবা থৌরাংশিংবু মহাক্না থাগৎখি‍।
অসিগুম্লবা পুন্না পায়খৎমিন্নবা থৌরাংসিগী মহৈ ওইনা ভারতনা ঙসি পি.পি.ই. কিত পুথোকপদা মালেমদা অনিসুবা মফম কল্লি হায়না শ্রী নাইদুনা মখা তাখি‍।
ভর্চুএল থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মরক্তা তেক্সতাইল মন্ত্রী শ্রীমতি স্ম্রিতি জুবিন ইরানি, এ.পি.ই.সি. চেয়রমেন দোক্তর এ. সকথিবেল, গার্মেন্ত এক্সপোর্তরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিং য়াওখি‍।
মখাদা পীরিবা অসি মপুং ফাবা ৱারোলনি –
“ঙসি এপরেল এক্সপোর্ত প্রমোসন কাউন্সিল (এ.ই.পি.সি.)গী ফিজেৎ লৈতেংগী পোত্থোকশিংগী ভর্চুএল প্লেতফোর্ম অসি হৌদোকপসি ঐঙোন্দা অপেনবা পোকই‍। হৌজিক লৈরিবা লাইচৎ অসিনা এক্সপোর্ত প্রমোসনগী থৌরম অসি ভর্চুএল মওংখক্তদা পাঙথোকহল্লি‍। হীরম অসিগী মতাঙদা এ.পি.ই.সি.না ভর্চুএল প্লেতফোর্ম অমগী থৌরাং লৌখৎলকপসি য়াম্না শিংথানিংঙাইনি‍। মসিনা ভারতকী ফিজেৎ লৈতেংগী পোত্থোকশিং মালেমগী মফম কয়াদা থাদোকপদা চাউনা কান্নহল্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
নুংশিরবা ইচিন ইনাউশিং,
ভারতকী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী অসি থবক খ্বাইদগী য়াম্না পীবা অনিসুবা ওইদুনা মীওই মিলিয়ন ৪৫গী ময়াদা হকথেংননা থবক পীরি‍। মসিনা লৌউ-শিংউ সেক্তরগী হেক মথঙদা লৈ‍। তেক্সতাইলগী শরুক অমা ওইরিবা ফিজেৎ লৈতেংগী সেক্তর অসিমক মীওই মিলিয়ন ১২.৯গী ময়াদা থবক পীরি‍। অদুগা ইন্দস্ত্রী অসিদা থবক শুরিবা শিন্মী অয়াম্বা নুপী শিন্মীনি‍।
ফিজেৎ লৈতেংগী ইন্দস্ত্রী অসি ভারতকী য়াম্না মরুওইবা ফোরেন এক্সচেঞ্জ তান্নবগী ইন্দস্ত্রী অমনি‍। লমদমসিগী তেক্সতাইল অমসুং ফিজেৎ লৈতেংগী ইন্দস্ত্রীনা ভারতকী জি.দি.প.গী চাদা ২.৩, লৈবাকসিগী পোত্থোক পুথোকপগী চাদা ৭ অমসুং মপান্দ থাদোকপগী তাল্লকপা শেন্ফমগী চাদা ১২ ওইরি‍। মশিংশিং অসিনা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন মচাদা সেক্তর অসি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বদু উৎলি‍।
ভারতকীদমক্ততি তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী অসি ফোরেন এক্সচেঞ্জকী হৌরকফম নৎত্রগা শিন্মী লৌশিনবগী খক্তা নত্তনা মরওইবা অমা ওইরি‍। তশেংনা হায়রবদা মসি ভারতকী ইনাক খুল্লবা অমদি লেমজনিংঙাই ওইরবা পারি পুরিগী লনগী শরুক অমনি‍।
ঙল্লিঙৈ মতমদা ভারতকী ফিশিং মখোয়গী অথোইবা মতিক অমসুং নীংথিনা শাবগী মওং মতৌগীদমক মালেমগী ওইনা মমীং চৎলম্মি‍। ভারতকী ফিশিং মতমদুদা য়াম্না পাম্নরম্মি‍। ফিশিং অসিগী মপু ওইবা হায়বসি নুংঙাই য়াইফবগী অমদি চাউথোকচবগী খুদম ওইনরম্মি‍।
অদুম ওইনমক মচু থোক্লবা সেক্তর অসি লোইলমগী মতম হৌরকপদগী মনীং হনখি‍। লৌমীশিংনা অকনবা লমগী খাজনা থেংনবদগী, ফিশাবশিংনা শৌগৎপিনবা ৱাৎপদগী, মপান্দা থাদোকপা মীওইশিংনা খাজনা চাউনা থিবা তারকপদগী ভারতকী ফিরোল অমসুং ফিজেৎ লৈতেংগী সেক্তর মরায় চায়থখি‍। অদুগা মমহৈথংদা ভারতকী কৈথেলদা ব্রিতেন্দগী মেচিন্না শাবা ফিরোলশিংনা তাউরকপা অসিনা লমদমসিগী সেক্তরদা অচৌবা চৈফু অমা নংখি‍।
ভারতকী শেন্মিৎলোন অমসুং পুন্সি মহিংদা ফিরোলগী মরুওইবা অসি ‘স্বদেসি ইহৌ’দগী হৌরগা ঐখোয়গী নীংতম লান্থেংদা মসিনা লৌখিবা থৌদাংদগীসু য়েংবা য়াই‍। মরৈবাক নীংবশিংনা লমদমসিদা পুথোকচবা ফিরোলশিং শীজিন্ননবা লাউখবা খোল্লাউ অদু ভারতকী মরোমদোম লেপচবগী অহানবা খোল্লাউনি হায়রবসু য়াই‍। তরেংদা খাদি লং নাইবা অসিনা ইশানা লৈঙাকচবগী অচৌবা খুদম ওইখি অমদি মদুনা মরৈবাক নুংশিবগী ইথিল পোকহল্লকখি‍। মসিনা লায়রবা অমসুং ইনাক খুনবশিং, লৌমী অমসুং খুৎহৈবশিং, অমদি মফম পুম্নমক্তগী মীয়ামবু অতোপ্পা পাম্বৈ অমত্তা মান্নদবা মওংদা পুনশিন্নহনখি‍।
নুংশিরবা ইচিন ইনাউশৎং,
সেক্তর অসিগী মওং মতৌ অমসুং দিমান্দ মতমগী মতুং ইন্না হোংলক্লবসু মসিনা হৌজিকসু ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা ইনোৎ অমা পীরি‍। ফিজেৎ লৈতেংগী সেক্তর অসি শিন্মী খ্বাইদগী মরাং কায়না চঙবা সেক্তরনি অমদি হৈ শিংলবা শিন্মীশিংদা থবক পী হায়বসি পাক শন্না খঙনরে‍। সেক্তর অসিদা চহী খুদিংগী নহা লাখ কয়ানা থবক্কী কৈথেলদা চঙলকপা ঙমগদবা মরম্না ঐখোয়গী মীয়ামগী মতিং নীংথিনা লোকশিনবদা মসিনা অচৌবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি‍।
ফিজেৎ লৈতেংগী সেক্তর অসি নুপী থবক পীবদা হেন্না চুশিন্নবা অমদি নুপী শিন্মীশিংনা নম্না থবক তৌবা সেক্তরনি হায়বসি মীয়াম্না খঙনরে‍। কনাগুম্বা খরনা পাবদা অপুনবা সেক্তর অসিগী শিন্মীশিংগী চাদা ৭০দি নুপীনা ওই হায়বা উৎলি‍। মরূপশিং, নুপীগী অসিগুম্লবা খুদোংচাবা অসিগী খুত্থাঙদা সেক্তর অসিবু মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা খুন্নাইগী ওইবা অওনবা পুরক্নবা তশেংবা পাম্বৈ অমা ওইবা ঙমগনি; মসিনা খুঙ্গঙগী মফমশিংদা নুপী শিন্মী মরাং কায়না থোরক্তবগী ৱাফমবু কোকহনবা ঙমগনি অমদি নুপী অমসুং অঙাঙগী শেলথুমগী মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি‍। থিজিন হুমজিনবা কয়াদা সেক্তর অসি চাউথোরকপনা নুপীগী মহৈ মশিং অমসুং অপুনবা ফর্তিলিতী রেত্তা কান্নবা মহৈ পুরক্কনি হায়বা উৎলি‍।
ফিজেল লৈতেংগী সেক্তরগী মতিং মপুং ফানা লোকশিন্নবগীদমক ঐখোয়না সেক্তর অসিদা থেংনরিবা শিংনবশিং খঙদোক্তুনা পাম্বৈ পুথোকপা মথৌ তাই‍। তশেংবদি, শিংনবশিং অসি শীজিন্নগদবগী ঙাইদুনা লৈরিবা তাঞ্জানি ওইনা য়েংবা য়াই‍।
মচাক, হৈ-শিংলবা শিন্মী অমসুং তেক্সতাইল ভেল্যু চেনগী শরুক খুদিংমক্তা মেনুফেকচরিং মরাং কায়না লৈবগী ফীভমগী মতুং ইন্না ভারতনা তেক্সতাইল সেক্তরদা হিদান্নবদা ওইজদবা ফীভম লৈ‍। খুদম ওইনা, ভারত অসি মালেমগী ওইনা লশিং অমসুং চনান খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা অমদি মেন-মেদ ফাইবর অমসুং মুগা পুথোকপদা অনিসুবা ওইরি‍। ঐখোয়দা মালেমগী ওইনা লশিংগী লং মরাং কায়না লৈরি‍। অদুবু হিদান্নবগী ওইজবা ফীভম অসি ফি অমসুং ফিজেৎ লৈতেংগী লমদা চঙশিল্লকপদা উবা ফংদ্রি‍।
চাইনা অমসুং বঙ্গলাদেশকুম্বা লৈবাকশিং অসি ভারতকী লং খ্বাইদগী মশিং য়াম্না লৈবা লৈবাকশিংনি‍। মখোয়না মসিদা ভেল্যু হাপচিন্দুনা ভারতকা চাংদম্নবদা অতাবা মমলদা ফি অমসুং ফিজেৎ লৈতেংগী পোত্থোকশিং য়োল্লি‍। লশিং ফিগী শেয়র ভারতকী চাদা ৫-৬ ওইরিবা অসিগা য়েংনবদা চাইনাগী শেয়র চাদা ৫১ অসি য়াম্না ৱাংলি‍। ফীভম অসি ভারত্তা ফি শাবগী সেক্তর অসি ওর্গনাইজ ওইদবা অমদি মচোই মচোই তাবসিনা ওইহল্লকপনি‍।
অপীকপা বিজিনেসশিং মালেমগী কম্পিতিতরশিংগা চাংদম্নবা ঙমহন্নবগীদমক লমজিংবিবা, চাউথোকহনবদা অমদি ক্বালিতী হেনগৎহনবদা ঙাক্লৌ পীবিবা চঙই‍। পাম্বৈ পুথোকপা মথৌ তারিবা অতোপ্পা ৱাফম অমদি অরিবা চৎনদ্রবা তেক্নোলোগী শীজিন্নদুনা পোত্থোক য়ামদনা মতিং লৈতনা পুথোক্লিবা অসিনি‍। অপীকপা থাক্কী ফর্মশিংদা এমেন্দেদ – তেক্নোলোজী অপ-গ্রেদেসন ফন্দ স্কিম (এ.-তি.য়ু.এফ.এস.)কী খুত্থাঙদা ইনোৎ হাপ্তুনা সেক্তর অসিদা মতেং পাংননবা লৈঙাক্না লৌখৎলক্লিবা খোঙথাং অসিবু ঐনা থাগৎলি‍। স্কিম অসি য়াম্না ফবা স্কিম্নি অমদি মসিগী কান্নবা অনিসুবা অমসুং অহুমসুবা থাক্কী ময়োল্লমশিংদা লৈরিবা ফর্মশিংদা য়ৌহন্নবগীদমক পুন্না হোৎনমিন্নবা চঙই‍।
মতৌ অসুম্না, তেক্সতাইল শিন্মীশিংগী স্কিল হেনগৎহন্নবা থৌরাংশিং হেন্না চাউবা মওংদা পায়খৎকদবনি‍। অসুম্না তৌরবতদা ঐখোয়গী হিদান্নবগী ওইজবা ফীভম অসি তেক্নোলোজী অমসুং অহোঙবা খুৎশুমলদগী হেনগৎহনবা ঙমগনি‍। বঙ্কলাদেশ অমসুং ভিএতনাম্না মখোয়দা খুৎশুমল হেন্না হোঙবনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী পোত্থোকশিংগা ইচঙ থৌনা চাংদম্নরবসু অতৈ মরমশিংদগী হেন্না নীংথিনা খঙ-হৈরবা শিন্মীশিং অসিনা ঐখোয়গী নুংগী পাঙ্গল ওইহনগদবনি‍।
স্তেত লৈঙাকশিংনসু সেক্তর অসিগী অচৌবা ৱাফম অমা ওইরিবা মৈ মওং তানা চাং নাইনা পীদুনা খোঙথাঙ অসিগী খোঙবু ওইফম থোকই‍। তেক্সতাইল ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংনসু হোংলক্লিবা মালেমগী দিমান্দ অমসুং অনৌবা কৈথেলশিং লোকশিন্নবগীদমক মখোয়গী পোত্থোক পুথোকপগী পোর্তফোলিও পাকথোক চাউথোকহন্নবা হোৎনগদবনি‍।
ফোঙদোক্নিংলিবা ৱাফমদি: ফিজেৎ লৈতেংগী ফর্মশিং চাউবগী চাং হেনগৎহন্দ্রবদি, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদ্রবদি অমসুং খঙ-হৈরবা শিন্মীশিং য়াওদ্রগদি ঐখোয়না মতিং লৈবা পোৎলমশিং পুথোকপা ঙম্লোই অমদি চাংদম্নবা য়াবা মমলদা মপান্দ থাদোকপা ঙম্লোই‍। পরিং অসিদা চৎলবতদা ঐখোয়না ইন্দস্ত্রী অসিদা থবক শুরিবা মীওইশিং অমদি মসিগী শেন্মিৎলোনগী মপুং ফাবা মতিং ফুদোকহনবা ঙমগনি‍। চহী অসিদা নিতি অয়োগনা পায়খৎনবা হৌদোরক্লিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা অমদি তেক্সতাইল মন্ত্রালয়গী পুন্না থবক পায়খৎমিন্নদুনা অচৌবা তেক্সতাইল ফর্মশিং লিংখত্তুনা ফি অমসুং ফিরোলগী সেক্তর অনিমক্তা ঐখোয়গী এক্সপোর্ত হেনগৎহনবা অসিনি‍। মসি তরাম্না ওকফম থোকপা থৌরাং অমদি‍। ঐনা লনাই সেক্তরশিংদা লৈঙাক্কা খোঙবু ওইমিন্নদুনা মপান্দা থাদোকপগী চাং হেনগৎহন্নবা তেক্সতাইল সেক্তরদা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোরক্নবা ৱাফম থম্লি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
ঐখোয়গী এক্সপোর্ত হিদান্নবগী মতিং হেনগৎহনবগা লোয়ননা ঐখোয়না তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীদা হান্না চৎনরম্দবা হীরমশিংদা ঐখোয়না তুংদা তপথদুনা লৈবা য়ারোই‍। মেন-মেদ ফাইবর (এম.এম.এফ.) অমসুং তেক্নিকেল তেক্সতাইলগী মতাঙদা হৌরকপদা নীংহন্নবা মতৌ অমা লৈরম্মি‍। অসিগুম্বা নিংজিং মাংজিংনবগী মতৌ অসি ঐখোয়না থাদোকপা তাই অমদি মচিন তুমখৎলক্লিবা সেক্তরশিংদা তোংদুনা চৎনবগীদমক ঐখোয়গী শিন্মীশিং অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং থাক ৱাংখৎহনবা তাই অমদি মখোয়গী স্কিল হেনগৎহনবা তাই‍।
মেতরিএল সাইন্সকী লমদা খুমাঙ চাউশিল্লকপগা লোয়ননা তেক্নিকেল তেক্সতাইলশিং অসি তুংগী য়াম্না কান্নগদবা ৱাফম অমা ওইরি‍। তেক্নিকেল তেক্সতাইলগী মালেমগী কৈথেল অসি ২০২০ ফাওবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২২০ ওইরবা য়াই হায়না পানরি‍। ভারতনা লম অসিদা কৈথেলগী শেয়র চাউরাক্না চাদা ৪ ওইদুনা তপ্না তপ্না চঙশিল্লক্লি‍। ঐখোয়না হৌগৎলক্লিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংবু মালেমগী কৈথেলদা য়েংননবা অমদি ইচঙ থৌনা থৌরাং পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎপিবা মথৌ তাই‍। এম.এম.এফ. অমসুং তেক্নিকেল তেক্সতাইল সেক্তরগীদমক হন্দক্তা লাউথোকখিবা প্রদক্সন-লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) স্কিম অসি হীরম অসিদা চাউনা কান্নবা পীরগনি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
লাইচৎ মনুংসিদা মেদিকেল তেক্সতাইল (পি.পি.ই. কিতশিং, ফেস সীল্দ, মাস্ক অমসুং গ্লোভশিং) পুথোক্তুনা মপান্দা থাদোকপগী থবক য়োকখৎপগীদমক্তা ঐনা অদোম পুম্নমকপু অমদি তেক্সতাইল মন্ত্রালয়গী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। থৌওং অসিগী মহৈনা ঙসিদি ভারতনা পি.পি.ই. কিত পুথোকপদা মালেমগী অনিসুবা মফম কল্লি‍।
অসিগুম্বা ৱাখল পরিং অসিদনি এ.ই.পি.সি.না এক্সপোর্ত প্রমোসন থৌরমশিং পাঙথোক্নবা মশাগী ওইবা ভর্চুএল প্লেতফোর্ম পুথোক্লিবা অসি‍। প্লেতফোরম অসি পুং খুদিং, নুমিৎ খুদিং এক্তিব ওইদুনা লৈগনি অমদি চহী চুপ্পা পোৎ লৈরিবা মীওইশিংনা মসিদা চঙদুনা ভারতকী এক্সপোর্তরশিংগা ৱারী ৱাতায় শানবা য়ারগনি হায়বসি তাবদা নুংঙাইবা ফাওই‍।
লাইচৎ অসিনা পীরিবা শিংনবশিং হন্থহন্নবা অমদি অপীকপা লল্লোনবশিং অমদি এক্সপোর্তরশিংদা ঙাক্লৌ পীবদা তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না লৌরিবা থৌদাংবু ঐনা থাগৎলি‍।
অসিগুম্লবা পুন্না হোৎনমিন্নরিবশিং অসিনা ভারতকী ফিজেৎ লৈতেংগী পোত্থোকশিং এক্সপোর্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। ঐখোয়না ফি এক্সপোর্ত তৌবদা হৌজিক লৈরিবা শেয়র চাদা ৫-৬ অসিদগী দিজিত অনিগী চাং থুনা য়ৌবা ঙম্নবা পান্দম থমগদবনি‍।
প্লেতফোর্ম অসি হৌদোকপদা ঐনা অমুক্কা হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। ‘মরোমদোম লেপচবগী’ মায়কৈদা চঙশিল্লিবা ঐখোয়গী খোঙচৎ অসিদা অতোপ্পা মায় পাকপগী য়ুম্বী অমা ওইরিবা থৌরাং অসি লৌখৎলকপগীদমক ঐনা এ.ই.পি.সি.গী চেয়ামেন দোক্তর এ. সকথিবেল অমসুং মহাক্কী কাঙবুগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। মসিনা ইন্দস্ত্রী অতৈদসু অসিগুম্বা থৌরাংশিং পায়খৎলক্নবগী পুক্নিং থৌগৎপা ওইরসনু অমদি অতৈনা তমজনিংঙাই ওইবা খ্বাইদগী ফবা থৌওং ওইরসনু‍।
জয় হিন্দ‍।”

Vice President's Secretariat
Upskill workers and adopt latest technologies to capture global textile and apparel market: Vice President
Vice President calls for double-digit share in global textile exports
Textile manufacturers must scale up and innovate to become globally competitive: VP Shri Naidu
VP reiterates the importance of textile sector to economy, to women employment
Explore the potential in sunrise sector of technical textiles: Shri Venkaiah Naidu
VP inaugurates the Virtual Platform of Apparel Exports Promotion Council
21 JAN 2021 2:01PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today called for upskilling the textile and apparel workers and adopting the latest technologies to gain competitiveness in exports and to capture the global market. He said that though we have a strong base of raw material and manpower, we are lagging in global fabric exports because of the small size of average firms and the use of outdated technology.
Launching the Virtual Platform of the Apparel Products of the Apparel Export Promotion Council (AEPC), he said “Unless the average size of the apparels firm grows, adopts latest technologies and possesses skilled manpower, we cannot manufacture quality items and export at competitive prices. Only this way, we can exploit the full employment and economic potential of the industry”, he added.
Appreciating the Amended Technology Up-gradation Fund Scheme (ATUFS) as an excellent scheme that can give a boost to small scale firms, he said concerted efforts must be made to deliver the benefits of the scheme to the firms in second and third-tier towns and rural areas. Describing it as a commendable initiative, he expressed the hope that it will go a long way in promoting Indian apparel exports around the world. He lauded the Minister of Textiles, Smt. Smriti Zubin Irani for her dynamism and the initiatives she has been taking in the Ministry.
Noting that the share of India in global textile exports was just 6 per cent, the Vice President said the small scale businesses need hand-holding and should be supported in scaling up and improving the quality to match global competitors. He commended the NITI Aayog’s plans to work with the textiles ministry to set up mega textile firms to boost exports.
Shri Naidu said that India’s competitive edge and core strength should come from skilled manpower and not just cheap manpower.
The Vice President also called upon the textile entrepreneurs to diversify their manufacturing portfolio to suit the changing global demands and tap newer markets. He further noted the importance of branding in adding value to apparel products and advised the entrepreneurs to work on brand-building. Through such efforts, along with the cooperation of the states, the support from the Ministry of Textiles and the initiatives of AEPC in promoting exports, India should aspire to soon reach a double-digit share in exports of fabrics from the current 6%, he added.
Referring to the important role played by the textiles sectors in the economy, Shri Naidu noted that it was the second-largest employer and provides direct employment to about 45 million people. He said the sector can play a major role in tapping the potential of our demographic dividend. It is also a very important foreign exchange earning industry for India, contributing to about 12% in our export earnings, he added.
Referring to the increased labour force participation of women in the apparel’s sector, he termed it as a true vehicle of social transformation in remote areas through financial empowerment of women. “Women are 50 per cent of our talent pool. If they are given proper encouragement and training, they will excel greatly”, the Vice President observed. He added that the textile sector’s expansion could have positive outcomes for women’s education and total fertility rate too.
Observing that the sunrise sector of ‘technical textiles’ presents a great opportunity to the industry, he called upon entrepreneurs to capitalize on the expanding global market, which is expected to reach USD 220 billion by 2022. He advised budding entrepreneurs to explore this market as India was still picking up in this area with about 4 per cent market share.
Shri Naidu appreciated the recently announced Production-Linked Incentive (PLI) Scheme for the Man-made Fibres (MMF) and Technical textiles by the Government. He also lauded the efforts of AEPC and the Ministry of Textiles for promoting the manufacturing and export of Medical Textiles (PPE Kits, Face Shields, Masks & Gloves) during the pandemic.
As a result of these concerted efforts, India today stands in the 2nd position in the world in the manufacturing of PPE Kits, Shri Naidu added.
Smt. Smriti Zubin Irani, Minister of Textiles, Dr A. Sakthivel, Chairman-AEPC, garment exporters and industry leaders were among the dignitaries who participated in the virtual event.
Following is the full text of the speech -
“I am indeed pleased to inaugurate the Virtual Platform for Apparel Products of the Apparel Export Promotion Council (AEPC) today. The ongoing pandemic has necessitated export promotion events to take place only in the virtual medium. In this context, the initiative of a Virtual Platform by AEPC is highly commendable. I am sure this will go a long way in promoting Indian apparel exports around the world.
Dear sisters and brothers,
Textile industry in India is the 2nd largest employer, providing direct employment to about 45 million people. This is next only to the agricultural sector. Apparel sector itself, a segment within textiles, provides employment to about 12.9 million people. Also, most of the people working in this industry are women workers.
The apparel industry is also a very important foreign exchange earning industry for India. The domestic textile and apparel industry contributes 2.3% to India’s GDP, 7% to the country’s manufacturing production and 12% in export earnings. These numbers simply illustrate the criticality of the sector to our macro-economy.
For India, the textiles industry is important not just as a source of foreign exchange or for labour absorption. As matter-of-fact, it is a part of India’s rich and glorious heritage.
In the ancient times, Indian fabrics were world-famous for their superior quality and exquisite craftsmanship. Indian fabric was most coveted in those times. Possessing it was a sign of prosperity and pride.
However, the vibrant sector suffered a decline when the colonial era began. With farmers facing harsh land revenues, weavers lacking patronage, exporters suffering from heavy export duties, Indian textiles and apparel sector deteriorated. And finally, the flooding of the Indian market with machine-made cloth from Britain dealt a huge blow to the domestic sector.
The importance of textiles to the Indian economy and way of life can also be gauged from the role it played in our freedom struggle, starting with the ‘Swadeshi Movement’. The call given by the nationalists for use of ‘Swadeshi’ cloth can perhaps be termed as the first-ever call for ‘Atma Nirbharta’ in India. The spinning of Khadi on a Charkha became a great symbol for Swaraj and led to the rise of national consciousness. It connected the poor and the rich, peasants and craftsmen, and people from all the regions, like no other unifying factor.
Dear sisters and brothers,
Although, the nature of the sector and the demands changed over the time, it still exerts a heavy influence on our economy. It is widely recognized that the apparel sector is the most labour-intensive sector and employs skilled manpower. This sector can play a major role in tapping the potential of our dividend as lakhs of youth will be joining the job market every year.
The apparel sector is also known to be conducive to employ women and is dominated by women workers. Some estimates show that they account for more than 70 percent of the total work force. Friends, through these opportunities for women, the sector can be a true vehicle of social transformation in remote areas: it can correct the low labour force participation among women in rural areas and can financially empower women and children. Studies have shown that this sector’s expansion has positive outcomes regarding women’s education and total fertility rate.
In order to tap apparels sector’s full potential, we need to recognize and address the challenges faced by the sector. In reality, these challenges have to be viewed as opportunities waiting to be exploited.
India certainly enjoys a competitive edge in the textile sector in terms of having abundant raw material, skilled manpower and the presence of manufacturing in all segments of the textile value chain. For instance, India is the largest producer of cotton and jute and the second-largest producer of Man-made fibres and silk globally. We also have a strong global presence in cotton yarn. But this competitive edge is missing when it comes to fabrics and apparels.
Countries like China and Bangladesh are the biggest buyers of Indian yarn. They add value to it and sell the fabrics and apparels at a lower cost compared to India. China's share of 51% in cotton fabrics is very high, compared to India’s 5%–6%. This situation largely arises out of the unorganized and dispersed nature of the weaving sector in India.
Small scale businesses need hand-holding and should be supported in scaling up and improving the quality to match our global competitors. Another persistent issue that needs to be addressed is the use of old and outdated technology with low productivity and quality levels. I must compliment the government for aiding this sector through an Amended - Technology Up-gradation Fund Scheme (A-TUFS) to give a boost to the small scale firms. This is an excellent scheme and concerted efforts must be made to deliver the benefits of the scheme to the firms in second and third tier cities.
Similarly, programs that can up-skill the textile workers should also be taken up in a bigger way. This way, we can ensure our competitive edge will be more than just technology and cheap labour. While Bangladesh and Vietnam are giving a strong competition to our products because of the availability of cheaper labour in those countries, skilled manpower, more than anything, should be our core strength.
State governments should also partner in this endeavor by offering incentives and ensuring uninterrupted, quality power supply, which has been a concern for the sector. Textile entrepreneurs on their part must try to diversify their manufacturing portfolio to suit the changing global demands and tap newer markets.
The bottom line is this: Unless the average size of the apparels firm grows, adopts latest technologies and possesses skilled manpower, we cannot manufacture quality items and export at competitive prices. Only this way, we can exploit the full employment and economic potential of the industry. One of the proposed projects of the NITI Aayog this year is to work with the textile ministry to set up mega textile firms to boost our exports in both fabric and garment sectors. This is a welcome initiative. I call upon the private sector to partner with the government and innovate in the textiles sector to improve the exports.
Brothers and sisters,
While improving our export competitiveness, we cannot lag in areas that are not traditional in our textile industry. There was a certain initial reluctance when it came to Man-made Fibres (MMF) segment and technical textiles. We must shed this hesitancy and upgrade and upskill our workers and entrepreneurs to ride on these sunrise sectors.
Technical textiles are expected to hold great promise for the future with advances in material sciences. The global market for technical textiles is expected to reach USD 220 billion by 2022. India is still picking up in this area with about 4 per cent market share. We need to increase the share by encouraging budding entrepreneurs to look for international markets and taking proactive measures. The recently announced Production-Linked Incentive (PLI) Scheme for the MMF and Technical textiles sector will go a long way in this regard.
Sisters and brothers,
I must congratulate all of you and the Ministry of Textiles for promoting the manufacturing and export of Medical Textiles (PPE Kits, Face Shields, Masks & Gloves) during this pandemic. As a result of these efforts, India today stands in the 2nd position in the world in the manufacturing of PPE Kits.
It is with the same entrepreneurial spirit that AEPC has made its own Virtual Platform for organizing Export Promotion events. I am happy to note that the platform would be active at all hours and on all days and the buyers would be able to visit and interact with Indian exporters on the platform throughout the year.
I also commend the role of the Ministry of Textiles for mitigating the challenges posed by the pandemic and the support given to small traders and exporters.
I am confident that all these cumulative efforts will boost Indian apparel exports. We should aspire to soon reach a double digit share in exports of fabrics from the current 5 - 6%.
Once again, I am happy to have launched this platform. I must congratulate Dr A. Sakthivel, Chairman, AEPC and the team for this initiative, which is yet another milestone in our journey towards ‘Atma Nirbharta’. May this inspire many such initiatives across other industries and become a best practice for others to emulate.
Jai Hind!”