শিপ্পিং মন্ত্রালয়
পোর্তস, শিপিং অমসুং ৱাতরৱেজকী মন্ত্রালয়না মতিক চাবা এয়রলাইন ওপরেতরগা লোয়ননা সাগরমালা সীপ্লেন সর্ভিসেস (এস.এস.পি.এস.)গী য়াম্না চাউরবা প্রোজেক্ত হৌদোক্কদৌরি
অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্কদৌরিবা সীপ্লেন সর্ভিস অসিনা লৈবাক অসিদা য়াংনা অমসুং অয়েৎপা অমত্তা লৈতনা চৎথোক-চৎশিন তৌবগী খুদোংচাবা পীগনি
04 JAN 2021 3:48PM by PIB Imphal
পোর্তস, শিপিং অমসুং ৱাতরৱেজকী মন্ত্রালয়না অখন্নবা রুত্তা স্পেসিএল পরপোস ভেহিকল (এস.পি.ভি.) ফ্রেমৱার্ক্কী মতুং ইন্না মতিক চাবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংগী খুথাংদা সীপ্লেন সর্ভিস হৌগদৌরি। প্রোজেক্ত অসি সাগরমালা দিবেলপমেন্ত কম্পনী লিমিতেদ (এস.দি.সি.এল.)গী খুথাংদগী হৌদোক্কনি। কম্পনী অসি মন্ত্রালয়গী এদমিনিস্ত্রেতিভ কন্ত্রোলগী মখাদা লৈরি।
সীপ্লেন ওপরেশনগীদমক তোঙান তোঙানবা দেসতিনেশনগীদমক খন্নরি। হব এন্দ স্পোক মোদেলগী মখাদা প্রোপোস তৌখিবা ওরোজিন-দেস্তিনেশন পেয়রশিংগী মনুংদা অন্দমান অমসুং নিকোবার অমসুং লক্ষদিপ, অসমদা গুৱাহাতি রিভরফ্রোন্ত অমসুং উম্রানসো রিজরভর, য়মুনা রিভরফ্রন্তত/দিল্লীদগী (হব ওইনা) অয়োধ্যা, তেহরি, শ্রিনগর (উত্তরাখন্দ), চন্দিগর অমসুং পঞ্জাব অমসুং হিমাচল প্রদেশকী তোঙান তোঙানবা তুরিস্ত মফমশিং; মুম্বাইদগী (হব ওইনা) শিরদী, লোনাৱলা, গনপতি পুল; সুরততগী (হব ওইনা) দ্বারকা, মান্দৱি অমসুং কান্দলা; খিন্দসি দাম, নাগপুর অমসুং ইরাই দাম, চন্দ্রপুর (মহারাস্ত্র) অমসুং / নত্রগা ওপরেতরনা উৎপা সজেস্ত তৌবা অতোপ্পা হব অমসুং স্পোক য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা ২০২০গী, ওক্তোবরগী ৩দা হৌদোকখিবা অসিগুম্বা সীপ্লেন সেবা অমা অহমদাবাদকী কেৱরিয়া অমসুং সাবরমতি রিভরফ্রন্তকী মরক্তা চৎলি। সমুদ্রা মপান অমসুং ঈপাক অচৌবগী মনাক্তা অসিগুম্বা সেবা হৌনবগীদমক এস.দি.সি.এল.না অসিগুমবা থবক্তা থৱাই য়াওবা সেদ্যুল / নন-সেদ্যুল এয়রলাইন ওপরেতরশিংগা খুৎশম্নদুনা থবক পাংথোক্নবা হোৎনরি। সাগরমালা সীপ্লেন সর্ভিসেস (এস.এস.পি.এস.)গী চাউখৎনবা অমসুং থৌওংশিং য়েংশিন্নবা, সাগরমালা দিবেলপমেন্ত কম্পনী লিমিতেদ (এস.দি.সি.এল.)কা খুৎশম্নদুনা স্পেসিয়েল পর্পোস ভেহিকল (এস.পি.ভি.) শেমদুনা পাংথোক্লগনি।
অরাপ্পগী মফমশিংদা কনেক্তিভিতী অমসুং য়াম্না লাইনা য়ৌহন্নবগীদমক এস.দি.এল.সি.না সীপ্লেন ওপরেশনগী খুথাংদা লৈবাক অসিগী সমুদ্র মপানশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা ঈপাক অচৌবা/ তুরেলশিংগী ঈশিং শিজন্নবগীদমক্তা থৌরাং তৌরি। সীপ্লেননা তেক ওফ অমসুং লেন্দিংগীদমক্তা অনকপা ঈপাক অচৌবা অমসুং তুরেলগী ঈশিং শিজিন্নগনি অমসুং অসুম্না মফমশিং অসিদা য়াম্না অহোংবা মমলদা শম্নহল্লগনি মরম সীপ্লেন ওপরেত তৌনবগীদমক্তা কনভেন্সনেল এয়রপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর খুদম ওইনা রনৱে অমসুং তর্মিনেল বিল্দিংগী মথৌ তাদে।
সীপ্লেন সেবা অসিনা লৈবাক অসিদা অথুবা মতমদা অমসুং নুঙায়না মফম অমদগী অমদা চৎপদা অচৌবা খুদোংচাবা পীগদৌরি। মসিনা অথাপ্পা ধর্মগী ওইবা শেংলবা মফ্মশিং / তুরিস্ত মফমশিংবু এরোপ্লেনগী সর্ভিস পিবতা নত্তনা মসিনা লৈবাক অসিগী অমসুং মপানগী লৈবাকতগীসু কোয়বা লাকপশিংগী মশিং হেনগৎহনগনি। মসিনা মফম অমদগী অমদা চৎপদা চংবা মতম হন্থহনগনি অমসুং অনকপা, মরু ওইনা চিংগী মফমশিং অমসুং তুরেল / পাৎগুম্বা মফমশিংদা চৎপগী চাংসু হেনগৎহনগনি। মসি ওপরেত তৌরিবা মফমশিংদা ইন্ফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদা নত্তনা মসিনা তুরিজম অমসুং লাল্লোন-ইতিক্কী থৌওংশিংদসু য়াম্না চাউনা হেনগৎহনগনি।
পোর্তস, শিপিং অমসুং ৱাতরৱেজকী মন্ত্রী (ইঞ্চার্জ), শ্রী মনসুখ মান্দৱিয়ানা হায়খি, লৈবাকশিনথুংনা মফম অমদগী অমদা চৎপগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবগীদমক অমসুং ভারতপু তুরিস্তশিংনা য়াম্না পাম্বা মফম অমা ওইহন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা উরিবা মঙলান অদু মঙফাওনবা ওইনা সীপ্লেন সর্ভিসকী খুদোংচাবা অসি হৌদোক্লিবনি। অথাপ্পা ধর্মগী ওইবা শেংলবা মফমশিং/ তুরিস্ত অমসুং ঈপাক অচৌবগী মনাক্তা লৈবা মফমশিংবু এরোপ্লেনগী সর্ভিস অসিগী মতেংনা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা হেন্না লাইরগনি। অসিনা থবক ফংবগী চাংসু হেনগৎহনগনি অমসুং মসিগী অনৌবা মফমশিং অসিদা তুরিজম হেনগৎহনগনি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা তুং কোইনা লৈবাক অসিগী জি.দি.পি. হেনগৎহনগনি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Ministry of Ports, Shipping and Waterways is kicking off ambitious Project of Sagarmala Seaplane Services (SSPS) with potential airline operators
A Game- changer seaplanes services will facilitate faster and hassle-free travel across the country
04 JAN 2021 3:48PM by PIB Delhi
Ministry of Ports, Shipping and Waterways is initiating the process of commencing operations of the Seaplane services, on the select routes, under a Special Purpose Vehicle (SPV) framework through prospective airline operators. The project execution and implementation would be through Sagarmala Development Company Ltd (SDCL), which is under the administrative control of the Ministry.
Several destinations are envisaged for seaplane operations.The proposed Origin-Destination pairs under Hub and Spoke model include various islands of Andaman & Nicobar and Lakshadweep, Guwahati Riverfront & Umranso Reservoir in Assam, Yamuna Riverfront / Delhi (as Hub) to Ayodhaya, Tehri, Srinagar(Uttrakhand), Chandigarh and many other tourist places of Punjab & HP; Mumbai (as Hub) to Shirdi, Lonavala, Ganpatipule; Surat (as Hub) to Dwarka, Mandvi & Kandla; Khindsi Dam, Nagpur & Erai Dam, Chandrapur (in Maharashtra) and/or any other Hub & Spoke suggested by the Operator.
One such Seaplane Service is already in operation between Kevadia and Sabarmati Riverfront in Ahmedabad, which was inaugurated by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 31st October 2020. To run more such services in the coastal areas or proximity to water bodies, SDCL is keen to associate with the interested scheduled / non-scheduled airline operators. The joint development and operation of “Sagarmala Seaplane Services (SSPS)” will be undertaken by forming a Special Purpose Vehicle (SPV) with Sagarmala Development Company Limited (SDCL).
To provide connectivity and easier accessibility to remote locations, SDCL is exploring plans to leverage the potential of the vast coastline and numerous water bodies/rivers across India by commencing seaplane operations. Sea Plane will utilize the nearby water bodies for take-off and landing and thus connect those places in a much economical way as conventional airport infrastructure like a runway and terminal buildings are not required for seaplane operations.
The seaplanes services will be a game-changer providing a supplementary means of faster and comfortable transportation across the nation. Apart from providing air connectivity to various remote religious/tourist places, it will boost tourism for domestic and international holidaymakers. It will save travel time and stimulate localized short distance travelling especially in the hilly regions or across the rivers/lakes etc. In addition to the infrastructural enhancements at the places of operations, it will enormously boost tourism and business activities.
Minister of Ports, Shipping and Waterways (I/C) Shri Mansukh Mandaviya stated that initiation of Seaplane operations align with the vision of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi to improve connectivity across the nation and make India as an attractive destination for the tourists. By providing air connectivity to numerous remote, religious/tourist places and unexplored locations near the water bodies will make the journey easier. It will generate employment opportunities and stimulate tourism on these new locations, which will consequently contribute to the country’s GDP in the long run.