তুরিজম মন্ত্রালয়
“ত্রেনদা চৎতুনা বুধিস্ত সর্ক্যুইত য়েংবা” হায়বা হিরম অসিদা তুরিজম মন্ত্রালয়না ‘দেখো অপ্ন দেশ’ ৱেবিনার পাংথোকখ্রে
ৱেবিনার অসিনা য়াম্না পুক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইরবা মওং অমদা ভারততা লৈরিবা বুধিস্তকী মরু ওইবা মফমশিং অসিদা চৎকদৌরিবা বুধিস্ত সর্ক্যুইত তুরিস্ত ত্রেনগী খোঙচৎ অদুগী মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং পীরি
17 JAN 2021 1:22PM by PIB Imphal
তুরিজম মন্ত্রালয়না ‘দেখো অপ্ন দেশ’ ৱেবিনার সেরিস্কী শরুক অমা ওইনা ২০২১গী জানুৱারী ১৬তা “ত্রেনদা চৎতুনা বুধিস্ত সর্ক্যুইত য়েংবা” হায়না মমিং থোনবা য়াম্না নুংঙাইবা ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে৷ ৱেবিনার অসিনা ভারততা লৈরিবা বু্ধিস্তকী মমল নাইদ্রবা হেরিতেজ অসি ময়ামদা উৎথোকপদা অমসুং য়োকখৎপদা মীংয়েং থমখ্রে৷ ৱেবিনার অসিনা হৌজিক মতমদা লৈরিবা মোনাস্তরীশিং অসি য়াওনা বুধগী দিসিপলশিং অসিনা থম্লম্বা বুধিস্ত হেরিতেজ অসি উৎথোকপা অসিদগী হেন্দোক্তুনা লৈবাক অসিদা বুধনা য়ৌরম্বা মরু ওইবা মফমশিং অদু পুথোক্তুনা খঙহনখ্রে৷ মখাতানা ভারততা লৈরিবা বুধিস্কী মফমশিং অসিদা চৎননবা(ত্রেনদা) অমসুং লৈফম চাফম শিল লাংলিবা অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু য়েংলিবা মীওইশিং অসিদা খঙহন্নবা ৱেবিনার অসিনা মীৎয়েল থমখ্রে৷
ৱেবিনার অসি তুরিজম মন্ত্রালয়গী দিপুতী দাইরেক্তর জেনেরেল শ্রী অরুন শ্রীবাস্তভানা ৱাঙাংলোই ওইদুনা হৌদোকখি৷ ভারততা লৈরিবা বুধিস্ত তুরিজম অসিনা “বুধগী লমদম ওইরিবা-ভারত” অসিদা মালেম অসিদা লৈরিবা বুধ মিলিয়ন ৫০০রোম লৌশিন্নবগী শক্তি লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ভারত লৈবাক অসি বুধগী পুন্সিগা মরী লৈনবা য়াম্না মরু ওইবা মফম কয়ামরোমগা লোইননা অরিবা মতমগী বুধিস্ত হেরিতেজ লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ভারততা লৈরিবা বুধিস্ত হেরিতেজ অসি মালেম অসিদা লৈরিবা বুধিজম লাইনিংবু পাম্না চৎলিবা মীওইশিংনা কা হেন্না পাম্মী৷ বুধিজম অসি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মান্নদবা ধর্মশিং অসিদা মনুং চনবা অসিদগী হেন্দোক্তুনা নাৎকী তোহান তোঙানবা হিরমশিংদা মহাক্কী মমল নাইদ্রবা কনত্রিব্যুসনশিং অসিনা ভারত কল্চরেল হেরিতেজ অসি অশুক্কী মতিক চাওখৎহল্লে৷
বুধনা পোক্লকপদগী মালেম তাইবঙপাল অসি থাদোকখিবা মতম ফাওবগী মহাক্কী পুন্সি অদু খোঙ্গুল লিদুনা বু্ধিস্ত সর্ক্যুইত তুরিস্ত ত্রেন অসিনা বুধনা মলেম তাইবঙপাল অসিদগী থৱাই থাদোকথিবা মফম কুশিনগর লৈরিবা মহাপরিনির্ভন লাইশঙ অসি ফাওদুনা চৎলগনি৷ বুধিজম লাইনিংবু হেন্না কুপথনা অমসুং থৱাই য়াওনা চৎচবা পাম্লিবা মীওইশিং অসিনা শ্রবাস্তিদা লৈরিবা বুধা মরু ওইনা জিতভানা মোনাস্তরী অসিনা পীরিবা পাউতাক অসিগী মতুং ইন্না হেন্না কুপথনা খঙবা ঙম্লগনি৷
অরোইবদা, খোঙচৎ অসিনা লমকোইবা লাক্লিবা মীওইশিং অসিদা থকশিং-খাশি অমসুং অফবা ৱাখল্লোন কয়া অমা খঙহনবা ঙম্লগনি৷ মসিগী লাইশঙ অসিদা লৈরিবা তংদু লৈতাবা পুন্সি অসিনা খ্বাইদগী শাওগল্লবা লম কোইবা লাক্লিবা মীওইশিং ফাওবদা ইংথ-তপথহনবা ঙম্মী অমসুং মীপুম খুদিংমক হকচাং অমসুং থৱাই তংদু-লৈতানা লৈহল্লি৷

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism organises ‘DekhoApnaDesh’ Webinar on “Exploring Buddhist Circuit by Train”
The webinar gives comprehensive itinerary of the Buddhist Circuit Tourist Train to key Buddhist sites in India in an engaging manner
17 JAN 2021 1:22PM by PIB Delhi
The Ministry of Tourism organised an interesting webinar titled “Exploring Buddhist Circuit by Train” on 16th January, 2021 as a part of ‘Dekho Apna Desh’ Webinar series. The Webinar focused on promoting and showcasing the rich Buddhist Heritage in India and highlighted the major destinations visited by Buddha personally across the country besides showcasing the Buddhist Heritage left behind by his disciples including the modern monasteries. Further, the Webinar also focused on providing first-hand information to the viewers on arrangements for travel (Especially by Train) & accommodation to the Buddhist Sites in India.
The webinar began with the opening remarks by Shri Arun Srivastava, Deputy Director General, Ministry of Tourism. He said that Buddhist tourism in India has tremendous potential to draw the 500 million strong Buddhists across the world to “India -The Land of Buddha”. He said India has a rich ancient Buddhist Heritage with several important sites associated with the life of Lord Buddha. The Indian Buddhist Heritage is of great interest to the followers of Buddhism the world over. He also stated that Buddhism has remained a vital force, an inspiration and above all, a guidance to our traditions and customs. In sum, its unique contributions in the various fields of culture has greatly enriched Indian cultural heritage, apart from adding to the religious diversity of the land.
The Webinar was presented by Dr. Achyut Singh, Joint General Manager (Tourism & Marketing), Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC). The Presenter began by providing information on life of Buddha & his teachings. He informed that IRCTC Buddhist Circuit Tourist Train envisioned for covering the most venerable sites of Buddhism, following the life path of the Enlightened One, the Buddha, himself. The Buddhist tourist train covers all the places which had a significant impact on Buddha’s life and teachings.
Shri Singh stated that Lumbini, lies across the India-Nepal border, yet the IRCTC Buddhist Circuit Tourist Train itinerary enables all guests to pay their respects at the holy site in addition to the Mayadevi temple, dedicated to the Enlightened One’s mother. The Buddha’s moment of enlightenment, enshrined for eternity under the Maha Bodhi Tree at Bodh Gaya, occupies an important place in the itinerary, as much for its religious & scholarly significance as for the monumental beauty of its confluence of Buddhist traditions from all over the world.
In crafting the Buddhist Circuit Tourist Train itinerary, special care has been taken to include the site of the Buddha’s original sermon, which gave birth to Buddhism, from where sprang all its varied forms, sects and distinctions. This august site, Sarnath, is in proximity of Varanasi, one of the most ancient seats of Indian culture. The guests have the opportunity to be mesmerized by the Ganga Aarti, that is performed on the banks of the Holy Ganges in the evenings.
Tracing the life of the Buddha from his birth to his ascension from the bindings of the material world, the comprehensive itinerary of the Buddhist Circuit Tourist Train incorporates the Mahaparinirvan Temple at Kushinagar, with its Reclining Buddha depicting the divine soul’s last earthly position of rest. Aspirants who wish to achieve deeper insight into Buddhism can delve into its intricacies while reflecting on the sermons given by the Buddha at Sravasti; specifically, the Jetavana monastery.
Final, visit is the palatial and opulent TajMahal to complete a journey that will make guest/tourist cultivate self-discipline and positive reflection. The equanimous peace that pervades this monument to love instils tranquillity in even the most irascible travellers, and soothes everyone, body and soul.