নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
শ্রী কিরেন রিজিজুনা পুনেগী শিব ছত্রপতি স্পোর্তস কমপ্লেক্সতা খেলো ইন্দিয়া স্তেৎ সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স শঙ্গাখ্রে
18 JAN 2021 7:03PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী য়ুথ এফিয়র্স এন্দ স্পোর্তস মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা নিংথৌকাবা নুমিৎতা পুনেগী মহলুমগে-বলেৱাদীদা লৈবা শিব ছত্রপতি স্পোর্তস কমপ্লেক্সতা খেলো ইন্দিয়া স্তেৎ সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স (কে.আই.এস.সি.ই.) শঙ্গাখ্রে। মসিনা হৌজিক ফাওবদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা শঙ্গাবা ৯শুবা কে.আই.এস.সি.ই. ওইখ্রে অমসুং মহারাস্ত্রদা লৈবা স্পোর্তস কমপ্লেক্স অসিনা মরু ওইবা ওলিম্পিক্কী মশানা অহুম – শোতিং, এথ্লেতিক্স অমসুং সাইক্লিংদা মীৎয়েং চংগনি।
“ঙসি অসি মহারাস্ত্র খক্তা নত্তনা ভারত পুম্বগী য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি। মহারাস্ত্র অসি য়াম্না চাউবা রাজ্য অমনি ঐহাক্না মসিদা পোতেন্সিএল উই। ঐখোয়না শান্নরোই পুম্নমক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা মখল পুম্নমক্কী মতেং পাংবদা নুংঙাইবা পোকই অমদি মতুং তারকপদা ঐখোয়না অসিগুম্না মখা চত্থখিগনি,” হায়না শ্রী রিজিজুনা থৌরম অসিদা ফোঙদোকখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা স্পোর্তসকী ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎনবা সরকার অসিনা অঙম্বা মতেং পাংগনি হায়না অমুক হন্না থাজবা পীখ্রে। “ঐখোয়না লৈবাক অসিগী জিলা পুম্নমক্তা খেলো ইন্দিয়া সেন্তর ১০০০ লৈহন্নবা পোলিসীশিং শেমখ্রে। খুঙ্গংগী মহৈরোই পুম্নমক্না ফেসিলিতীশিং অসি ফংলগনি অমসুং মখোয়না স্পোর্তসকী প্রেক্তিস তৌবদা মতেং ওইরগনি। জিলাশিংদগী লাকপা খ্বাইদগী ফবা শান্নরোইশিংবু মশক নাইবা শান্নরোই ওইহন্নবা কে.আই.এস.সি.ই.দা ত্রেন তৌগনি। রাজ্য সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারনা খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নবা তাই অমসুং ঐখোয়গী স্পোর্তসকী কলচর অসি মপাঙ্গল লৈহন্নবা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই।”
পুনেগী খেলো ইন্দিয়া স্তেৎ সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স (কে.আই.এস.সি.ই.) অসিনা রোদ অমসুং ত্রেক সাইকলশিং লৈহনবদা মতেং পাংবগী মথক্তা মিতর ২৫গী ইলেক্ত্রোনিক তার্গেৎ শোতিং রেঞ্জ মথৌ তৌনবা শেমজিন্নবগী শেলগী মতেং পাংগনি। মখোয়দা স্পোর্তস সাইন্স বেকঅপ, কোচশিং লৌবা, স্তাফ, স্পোর্তসকী ইক্বিপমেন্ত অমসুং অতোপ্পা কয়াগী মতেংগীদমক্তা শেমগী মতেংসু পাংগনি। স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়ানা চাং নাইনা তেক্নিকেল এক্সপর্তাইস অমসুং মতেং পীগনি।
শিব ছত্রপতি স্পোর্তস কমপ্লেক্সনা ভারতকী স্পোর্তসকী ইতিহাস্তা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা লাকখি। মফম অসি পাঙথোকখিবা ইভেন্তশিংদা ২০০৮ কম্মনৱেল্থ য়ুথ গেম্স, ২০০৯দা দি এসিয়া য়ু-১৬ বাস্কেৎবোল চেম্পিয়নশিপ ফোর ৱুমেন, দি খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্স ২০১৯ অমসুং অতোপ্পা কয়া য়াওরি। স্তেদিয়ম অসি হান্নগী আই-লীগ তীম পুনে এফ.সি. অমসুং ইন্দিয়ন সুপর লীগ সাইদ এফ.সি. পুনে সিতীগী হোম ভেন্যুসু ওইরমখি।
হৌজিক ফাওবদা শঙ্গাখ্রবা কে.আই.এস.সি.ই. ৯ অদুদি:
১. নাগালেন্দ- স্তেৎ স্পোর্তস একাদেমী, আই.জি. স্তেদিয়ম কোহিমা
২. মনিপুর- খুমন লম্পাক স্পোর্তস কমপ্লেক্স, ইম্ফাল
৩. অরুনাচল প্রদেশ – সাঙ্গে লাদেন স্পোর্তস একাদেমী, চিমপু ইতানাগর
৪. মিজোরাম – রাজিব গান্ধী স্তেদিয়ম, আইজোল
৫. ওরিশা – কলিংগা স্তেদিয়ম, ভুবনেশ্বের
৬. তেলঙ্গনা – রিজনেল স্পোর্তস স্কুল হকিমপেৎ
৭. কর্নাতকা – শ্রী জয়াপ্রকাশ নরায়ন নেস্নেল য়ুথ সেন্ত্রে বেঙ্গলোর
৮. কেরেলা – জি.ভি. রাজা সিনিয়র সেকেন্দরী স্পোর্তস স্কুল তিরুবনন্থাপুরম
৯. মহারাস্ত্র – শিব ছত্রপতি স্পোর্তস কমপ্লেক্স, বলেৱাদী, পুনে
২০২৮কী ওলিম্পিক্তা ভারতপু মকোক থংবা লৈবাক ১০গী মনুংদা চলহন্নবা মঙলান অমগা লোইননা খেলো ইন্দিয়া স্তেৎ সেন্তর ওফ এক্সিলেন্সনা শান্নরোইশিংদা মশানা খরদি মালেমগী থাক্কী অখন্নবা ত্রেনিং পীগনি অমসুং সেন্তরশিং অসিনা মখোয়না চংগদবা মরু ওইবা মশানাগীদমক্তা ত্রেন তৌনবা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফবা ফেসিলিতীশিং ওইহল্লগনি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Kiren Rijiju inaugurates Khelo India State Centre of Excellence at Shiv Chhatrapati Sports Complex, Pune
18 JAN 2021 7:03PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs & Sports Shri Kiren Rijiju launched the Khelo India State Centre of Excellence (KISCE) at the Shiv Chhatrapati Sports Complex at Mhalunge-Balewadi in Pune on Monday. This is the 9th KISCE formally inaugurated by the Union Minister so far and the Maharashtra-based sports complex will focus on three Priority Olympic disciplines – Shooting, Athletics and Cycling.
“Today is a very important day not just for Maharashtra but for entire India. Maharashtra is a very big State and I have seen the potential here. We are happy to extend all kinds of support for the development of all the athletes and even in future we will continue doing so,” said Shri Rijiju at the event.
The Union Minister reaffirmed that the Government is dedicated to strengthen the sports ecosystem in every possible way. “We have made policies to have 1000 Khelo India Centres across all districts of the country. All the rural students can avail all the facilities and support to continue their sports practice. All the best players from these districts in return will be trained at the KISCE to become elite athletes. The State Government and the Central Government have to work in hand and collectively we have to work together to keep strengthening our sports culture.”
The Khelo India State Centre of Excellence (KISCE) in Pune will be supported financially for renovation to operationalise the 25m electronic target shooting range besides support in providing of road and track cycles. They will also be provided financial support for sports science backup, engagement of coaches, support staff, sports equipment and more. The Sports Authority of India will keep providing technical expertise and assistance on routine basis.
The Shiv Chhatrapati Sports Complex has played a dominant role in Indian sports history. Some of the major events hosted here include the 2008 Commonwealth Youth Games, the Asia U-16 Basketball Championship for Women in 2009, the Khelo India Youth Games 2019, and more. The Stadium also was the home venue for former I-League team Pune FC and Indian Super League side FC Pune City.
The 9 KISCEs inaugurated so far include:
1. Nagaland- State Sports Academy, IG Stadium Kohima
2. Manipur - Khuman Lampak Sports Complex, Imphal
3. Arunachal Pradesh - Sangey Lhaden Sports Academy, Chimpu Itanagar
4. Mizoram - Rajiv Gandhi Stadium, Aizawl
5. Odisha - Kalinga Stadium, Bhubaneshwar
6. Telangana - Regional Sports School Hakimpet
7. Karnataka - Sh. Jayaprakash Narayan National Youth Centre Bangalore
8. Kerala - GV Raja Sr. Sec. Sports School Thiruvananthapuram
9. Maharashtra - Shiv Chhatrapati Sports Complex, Balewadi, Pune
With a vision to make India one of the top 10 countries in 2028 Olympics, the Khelo India State Centres of Excellence will ensure that athletes proficient in a certain sport can be given the world-class specialised training and these centers become the best facilities in the country to train athletes in the priority sport for which they have been earmarked.