প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতীগা লেপ্তনা শম্নহন্নবা ত্রেন নিপাল লম্থাবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংবা
17 JAN 2021 1:48PM by PIB Imphal
খুরুমজরী,
এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী নীংথিরবা মমি অমা ঙসি মফম অসিদা উবা ফংলে। ঙসিগী থৌরম অসিগী মওং অসি য়াম্না নীংথিজৈ অমসুং পুৱারী ওইবগী মওং চেল্লি।
কেৱরিয়াদা গুজরাৎকী রাজ্যপাল, শ্রী অচার্য় দেবব্রতজী, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বিজয় রুপানীজীসু লৈরে। প্রতাপনগরদা গুজরাৎ বিধান সভাগী স্পীকর, শ্রী রাজেন্দ্র ত্রিবেদীজীসু লৈরে। অহমেদবাদতা গুজরাৎকী দীপ্যুতী সি.এম., নিতিন পতেলজী, দিল্লীদনা ঐহাক্কী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপশিং, শ্রী পিয়ুশ গোয়লজী, ফোরেন মন্ত্রী, এস. জয়শঙ্করজী, দাঃ হর্শ বর্ধনজী, দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী, ভাই অর্বিন্দ কেজ্রিৱালজীসু ঐখোয়গা লোয়ননা লৈরে। মধ্য প্রদেশকী রিৱাদগী মুখ্য মন্ত্রী, শিবরাজ সিংহ চৌহানজীসু ঐখোয়গী ইনাক্তা লৈরে। মুম্বাইদনা মহারাস্ত্রাগী মুখ্য মন্ত্রী, ভাই উধব থাকেরাইজীসু লৈরে। বারানসিদগী য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী, য়োগী অদিত্যনাথজীসু ঐখোয়গা লোয়ননা লৈরে। মখোয় ময়ামগী মথক্তগী, তমিল নাদু অমসুং অতোপ্পা রাজ্য সরকারশিংগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মন্ত্রীশিং, মেম্বরশিং, এম.এল.এ.শিংসু ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা ঐখোয়গী নাক্তা লৈরে অমসুং খ্বাইদগী নুংঙাইবা অমনা সর্দার বল্লব ভাই পতেলজীগী ইমুং মনুংগী মীওই কয়া অমসু ঐখোয়দা য়াইফ-পাউজেল পীবীনবগীদমক্তা অনন্দদা লৈবীরিবা অসিনি। আর্তকী শক্নাইরবা মীওই কয়া অমা, শান্ন-খোৎনবগী শক্নাইরবা মীওই কয়া অমা থৌরম অসিদা শরুক য়ানবা লেংবীরক্তুনা লৈরে। মসিদা নত্তনা ঐখোয়বু থৌজানবীরিবা মপু ইবুংঙো, নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং অমসুং ভারতকী মমাই পুরক্কদবা অঙাং কয়া অমনা ঙসিগী থৌরম অসিবু মাই পাক্নবা থৌজালগা লোয়ননা লেংবীরকপগীদমক্তা, মীপুম খুদিংমক্তা নোল্লকচরি।
রেলৱেগী পুৱারীদা অহানবা ওইনা তোঙান-তোঙানবা মফম কয়াদগী চপ-মান্নবা মফম অমগীদমক্তা ত্রেন কয়া লম্থাবগী থৌরম পাংথোক্লি। হোই, কেবরিয়া অসিসু অদুগুম্বা মফম অমনি। মফম অসি এক ভারত, শেস্থ ভারতকী মন্ত্রা হৌদোক্লম্বা, লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনবা পুন্সিনবীরম্বা সর্দার বল্লব ভাই পতেলগী স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী, মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা মুর্তী, অমসুং সর্দার সরোবর দামগীদমক্তা মমিং চৎলবনি। ঙসিগী থৌরম অসিদা রেলৱেগী মঙলান অমসুং সর্দার পতেলগী মীশন অসিনা ভারতপু তসেংনা পুলহল্লে। ঐহাক্না য়াম্না হেন্না নুংঙাইরিবদি, ঙসিগী থৌরম অসিদা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী মীওই কয়া লাক্তুনা পুনবা অসিনি। ঐহাক্না নখোয় খুদিংমকপু থাগৎচরি।
ঙসি কেবরিয়াদা লাক্কদৌরিবা ত্রেনশিং অসিগী মনুংদগে পুরৎচী থলাইবার, দাঃ এম.জি. রামচন্দ্র সেন্ত্রেল রেলৱে স্তেসন্দগীসু ত্রেন অমা লাক্কদৌরি। ঙসি অসি ভারত রত্না এম.জি.আর.গীসু মপোক নুমিৎ ওইবা অসিসু য়াম্না তান-চানবা থৌদোক অমনি। এম.জি.আর.না ফিল্ম স্ক্রীন্দগীনা রাজনীতিগী স্ক্রীন ফাওবা, মীয়ামগী থমোয়নুংদা মফম কনবা ঙমখি। মহাক্কী পুন্সি, মহাক্কী রাজনীতিগী পুন্সি অসি লায়রবশিংগী য়াইফনবগীদমক্তা কত্থোকখি। লায়রবশিংনা মান্নবা পুন্সিরোল অমা ফংহনবা ঙমহন্নবগীদমক্তা মহাক্না লেপ্তনা হোৎনদুনা লাকখি। মহাক্কী অসিগুম্বা মঙলান অসিবু মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না ঙসি অপুনবা ওইনা হোৎনফম থোকই। চহি খরগী মমাংদা, মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎপা ওইনা চেন্নৈ সেন্ত্রেল রেলৱে স্তেসনগী মমিং অসি মহাক্কী মনিং ওন্থোক্তুনা থোনখিবনি। ঐহাক্না ঙসি মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, লৈবাক্কী মফম খুদিংদগী কেবরিয়া ফাওবা রেলগী কনীক্তিবিতী হকথেংননা লৈবা অসি য়াম্না মশক থোকপা থৌওং অমনি, ঐখোয়না মসিগীদমক্তা চাউথোকচবা ফাওফম থোকই। মতম খরগী মমাংদা, চেন্নৈদগীতা নত্তনা বারানসি, রিৱা, দাদর অমসুং দিল্লীদগী কেবরিয়া এক্সপ্রেস অমসুং অহমেদবাদতগী জনশতাবদী এক্সপ্রেস অসি কেবরিয়াগীদমক্তা খোঙশানখ্রে। মতৌ অসুম্না কেবরিয়া অমসুং প্রতাপনগরগী মরক্তসু মেমু সেবা অসি হৌখ্রবনি। দাভোই-চন্দোর রেল লাইন পাকথোক-চাউথোকহনখিবা অমসুং চন্দোর-কেবরিয়াগী মরক্তা অনৌবা রেল লাইন অমা লৈহনখিবা অসিনা কেবরিয়াগী চাউখৎপগী লম্বীদা অনৌবা ৱারী অমা ইবা হৌখ্রবনি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াবা অসিদা মমাংগী ৱারী খরসু নীংশিংলক্লে। বরোদা অমসুং দাভোইগী মরক্তা নেরো-গেজকী রেল চেল্লম্মি হায়বসি মীওই অয়াম্বনা খঙলম্লোই। ঐহাক্না লম্বী অসিদা চৎপগী খুদোংচাবা কয়ারক ফংখি। মতম অমদা ঐহাক্না ইমা নর্মদাদা পুক্নিং য়াম্না চঙলম্মি অমসুং তোয়না চত্থোক-চৎশিন তৌরম্মি। ঐহাক্কী পুন্সিগী মতম খরদি ইমা নর্মদাগী মতম্বাক্তা লেঞ্জখি অমসুং মতম অসুদা নেরো গেজকী ত্রেন্দা খক্তা চৎখি। মসিগী নেরো-গেজ ত্রেনগী নুংঙাইবা অসিদি, ত্রেন অসিনা তপ্না চেনবনা, মফম অমদা হেক্তা কুম্থবা য়ারম্মি, মফম অমা হেক্তদা কাখৎপা য়ারম্মি, অমসুং মতম খরদংগী ওইরবসু ত্রেন অসিগা য়াম্না নুংঙাইনা চৎমিন্নবা ফাওবা য়ারম্মি। করিগুম্বা কান্দদি নহাক্না হেন্না ত্রেন্দগী য়াঙবা চৎলে হায়না খনবসু য়াওরম্মি। ঐহাকসু মদুগী নুংঙাইবা লৌরম্মি। অদুবু ঙসিদি, মসিবু ব্রোদ-গেজতা ওন্থোক্লগনি। মসিগী রেলগী লম্বী শম্নবদা খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা ফংগদৌরিবশিংদি স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী য়েংবা লাকপা মীওইশিংনি অমসুং মসিগী লম্বী অসিনা কেবরিয়াগী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংগী পুন্সিদসু অহোংবা কয়া অমা পুরক্লগনি। মসিগী লম্বী অসিনা খুদোংচাবা কয়া অমগা লোয়ননা, থবক অমসুং অনৌবা কান্নবা কয়া অমসু পীরগনি। মসিগী রেল লাইন অসিনা ইমা নর্মদাগী তোর্বান্দা লৈরিবা কর্নালী, পোইচা অমসুং গরুদেশ্বরগুম্বগা মফমশিংগা তায়নরিবা শক্নাইরবা মফমশিংগসু শম্নহল্লগনি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসি স্পিরিচুএল ভাইব্রেসন্না পুম্থন থনবা মফম অমনি হায়বা অসিসু অচুম্বনি। অমসুং মসিগী খুদোংচাবা অসিনা মরম ওইদুনা, মফম অসিদা স্পিরিচুএলগীদমক্তা লাকপা মীওইশিংগী ওইনসু য়াম্না ঙক্নিংঙাই ওইবা থৌওং কয়ানা ঙাইদুনা লৈরবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঙসিদগীদি কেবরিয়া অসি গুজরাৎকী মনুং হঞ্জিবা মফমদা লৈবা অপিকপা মফম অমা ওইররোই, মফম অসি মালেমগী লম-কোয়বগী খ্বাইদগী চাউবা মফম অমা ওইরকপা হৌরবনি। স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী য়েংবা লাকপা মীওইশিংগী মশিংনা স্তেচ্যু ওফ লিবর্তী য়েংবা লাকপা মীওইদগী হেল্লবনি। মসিবু হেক মীয়ামগীদমক্তা হাংদোকখিবদগী হৌজিক ফাওবা চাউরাক্না মীওই লাখ ৫০মুক মুর্তী অসিবু য়েংবা লাক্নখ্রে। কোরোনানা মরম ওইদুনা মফম খুদিংমক লোল্লুরবা মতুংদা, ঙসিদি কেবরিয়াদা লমকোয়বা লাকপগী মওং অসি অমুক হন্না হৌরক্লে। মফম অসিগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎলকপগী মতুং ইন্না লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মফম অসিদা নোঙমদা মীওই লাখ ১গী চাংদা লাকপা য়াই হায়না পানখিবসু লৈখ্রবনি।
মরুপশিং,
নীংথিনা য়াৎপা থৌওংগা লোয়ননা অকোয়ববু ঙাক শেন্দুনা মফম অমদা শেন্মিৎলোন অমসুং ইকোলোজী অসি নাকল অনিমক্তা চাউখৎপা পুরকপা য়াই হায়বগী খুদম অসি পিক্লবা কেবরিয়ানা তাক্লবনি। ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মীথুংলেন কয়া অমনা কেবরিয়াদা অমুক ফাওবা চৎখিদ্রিবা য়াওরমগনি। মফম অসিগী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিবু য়েংলবা তুংদা অদোম পুম্নমকসু ঐখোয়গী লৈবাক্কী ফজরবা মফম অসিবু য়েংলুরে হায়দুনা চাউথোকচগনি।
মরুপশিং,
মফম অসিবু মালেমগী লমকোয়ফম অমা শেম্নবা খন্নখিবা মতমদা, মীয়াম্না ৱাহৌদোক অসিবু মঙ ওইনা খন্নখিবা অদু ঐহাক্না ঙসিসু নীংশিংলি। মসি ওইথোক্লোই হায়না মীয়াম্না হায়নখি। মসিগী থবক অসি পাংথোকপদা দিকেদ কয়া চঙগনি হায়নরম্মি। হোই, মমাংগী থৌদোকশিংগা য়েংনরুরগদি মখোয়না হায়রিবা অসিদা লান্না লৌবসু য়াদে। কেবরিয়া য়ৌনবা অফবা শোরোক, মতিক চাবা স্ত্রীৎ লেম্প, রেল, লমকোয়বশিং লৈনবা মফম অমত্তা লৈরমদে অমসুং মফম অসি লৈবাক্কী অতোপ্পা অপিকপা খুঙ্গং অমগা মান্ননা অদুম লৈরম্মি। অদুবু হৌখিবা চহি খরা অসিদা মফম অসি পুমহোং হোংলে। মফম অসিদা য়ৌরক্নবা অপাকপা লম্বী, লমকোয়বশিং লৈনবা অচৌবা তেন্ত সিতী, অতোপ্পা মরী লৈনবা খুদোংচাবা কয়া, হেন্না ফরবা মোবাইল কন্নেন্তিবিতী, অফবা হোস্পিতাল লৈরে অমসুং হৌখিবা নুমিৎ খরনিগী মমাংদগী প্লেনগী খুদোংচাবসু লৈখ্রে অমসুং ঙসিদগী হৌনা লৈবাক্কী মফম কয়াদগী রেলগী কন্নেক্তিবিতীনা মফম অসিগসু শম্নহল্লে। মসিগী শহর অসিনা মপুং ফাবা পেকেজ অমগী মওংদা লৈরে। স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী অমসুং সর্দার সরোবর দাম অসিগী ফজবা অসিদি মফম অসিদা য়ৌরবকান্দা খক্তা খঙবা ঙমগনি। ঙসিদি, মফম অসিদা একর লিশিং হেন্না পাক-চাউবা সর্দার পতেল জুলোজিকেল পার্ক লৈরে, জঙ্গল সফারী লৈরে। নাকল অমদা অয়ুর্বেদ অমসুং য়োগদা য়ুম্ফম ওইবা লৈকোল লৈরে অমসুং নাকল অমদনা ন্যুত্রিসন পার্ক লৈরে। নুমিদাংদা য়েংনবা কুফেত-কাফেৎ ঙানবা গ্লো গার্দেন লৈরে অমসুং নুংথিলদা য়েংনবা কেক্তস গার্দেন অমসুং কুরাক্কী গার্দেন লৈরে। লমকোয়বশিংবু পুথোক-পুশিন তৌনবা য়ুনিতী ক্রুজ লৈরে অমসুং নহাশিংগী পুক্নিং চীংশিন্নবা রাফতিং তৌবগী খুদোংচাবসু লৈরে। অঙাং, অহল, নহাগী নুংঙাইগদবা হীরম খুদিংমক লৈরে। হোংলক্লিবা মতমগী মতুং ইন্না মফম অসিগী ত্রাইবেলগী নহাশিংসু থবক ফংলে অমসুং মফম অসিগী মীওইশিংনা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং অথুবা মতমদা ফংবা হৌরক্লি। মীওই কয়া অমনা মেনেজর ওইখ্রে, খরা অমনা কেফেগী মপু ওইনখ্রে, খরা অমনা গাইদকী থবক তৌবা হৌনখ্রে। ঐহাক্না উচেক য়েংনবা জুলোজিকেল পার্ক অসিগী এভিএরী দোমদা চৎখিবদা মফমদুগী গাইদ নুপী অমনা ঐঙোন্দা নীংথিজনা তাকপীরকখিবা অদু ঐহাক্না ঙসি ফাওবা নীংশিংলি। মসিদা নত্তনা মফম অসিগী নুপীশিংনা য়ুনিতী মোলদা মখোয়গী হেন্দিক্রাফকী পোত্থোকশিং য়োনবগী খুদোংচাবা ফংবা হৌনখ্রে। কেবরিয়াগী ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিংদা কা ২০০ হেন্না মশক খঙদোক্তুনা লমকোয়বশিংগী হোম স্তে ওইহন্নবা থৌরাং চত্থরি হায়নসু ঐঙোন্দা পাউদমলকখ্রে।
ইচিল ইনাওশিং,
কেবরিয়াদা শাখ্রিবা রেলৱে স্তেসন অসিদা অতৈ খুদোংচাবা কয়াগা লোয়ননা লমকোয়বশিংগী মতাংদসু খন্নদুনা শাখিবনি। মফম অসিদা ত্রাইবেল আর্ত গেল্লরী অমসুং অতোপ্পা ভ্যুইং গেল্লরী অমসু শাখ্রবনি। মসিগী ভ্যুইং গেল্লরী অসিদগী স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতীসু য়েংবা য়াগনি।
মরুপশিং,
মসিগা পান্দমদা মিৎয়েং চঙবা থৌওং অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেগী হোংলক্লিবা মওংগী খুদম অমনি। মসিনা লমকোয়বা অমসুং লাইনিংবগী মফমশিং শম্নহনবতা নত্তনা মসিগী মহৌশাগী ওইজবা মীওইশিং অমসুং পোত্থোকশিং পুবগী থবকসু অদুমক লেপ্তনা চত্থরি। হৌজিক্তি, তোঙানবা লম্বী কয়াদা বিস্তা দোম কোচশিং য়াওহন্দুনা ইন্দিয়ন রেলৱেজতা চৎপা অসিসু য়াম্না নুংঙাইহনগদৌরে। অহমেদবাদ-কেবরিয়া জন শতাব্দী এক্সপ্রেসতা হায়রিবা খুদোংচাবা অসি ফংলগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাক অসিগী রেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরবু চাউখৎহন্নবগীদমক্তা পাংথোকখিবা থবকশিং অসি হান্না পাংথোকখিদ্রিবা মওংদনি। নিং-তম্বা ফংলবা মতুংদা হান্নদগী লৈরম্লিবা ত্রেনগী খুদোংচাবশিং অসিবু হেন্না ফগৎহন্নবা থবক পায়খত্তুনা লাকখি। মদুগী মতম মদুদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী থৌওং কয়া লৈরমদে। মদুগী ৱাখল্লোন অসি হোংদোকপগী তঙাই ফদবা য়াম্না চাউনা লৈরম্মি। মরম অদুনা, হৌখিবা চহি খরা অসিদা অহোংবা অমা পুরক্নবা অকনবা থবক পায়খৎপা হৌখি। মসিগী থবক অসি বজেৎ হেনগৎপা/হন্থবা, অনৌবা রেল হৌদোকপা অসিখক্তদা তুংশিন্দুনা লৈত্রে। মসিগী অহোংবা অসি হীরম কয়াদা অমদা পাংথোকপনি। খুদম ওইনা, কেবরিয়াগা শম্নহনবগী রেলগী প্রোজেক্ত অসিদা য়েংলসি। মসিগী হৌদোকপগী থৌরমদা উৎখিবা ভিদিওদা হায়রিবগুম্না, প্রোজেক্ত অসি পায়খৎপা মতমদা অইং-অশাগী, কোরোনাগী অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাদবা কয়া অমা থেংনখি। অদুবু হায়নখিবা মতমগী মনুংদা থবকশিং অসি লোইশিনবা ঙমখি অমসুং মসিদা শিজিন্নখিবা অনৌবা তেক্নোলোজী কয়া অমনা অচৌবা মতেং পাংখি। হৌজিক্তি ত্রেক্তগীনা থোং শাবগী হীরম খুদিংদা অনৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নরে। সিগ্নেলগী থবকশিংবু হেন্না য়াঙহন্নবগীদমক্তা ভর্চুএলগী মোদকী খুত্থাংদা চাঙয়েং তৌখি।
মরুপশিং,
দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোর প্রোজেক্ত অসিসু ঐখোয়গী লৈবাকসিদা হান্না চৎনরম্বা থৌওংগী খুদম অমনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোর শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংখি। লৈবাক্কী অসুক য়াম্না মরু ওইবা প্রোজেক্ত অসি ইং ২০০৬তগীনা ২০১৪ ফাওবা চেদা খক্তা থবক পাংথোক্তুনা লাকখি। ইং ২০১৪ ফাওবদা কিলোমীতর ১গী ত্রেক ফাওবা লৈরমদে। অদুবু মথংগী থা খরদা অপুনবা কিলোমীতর ১১০০গী থবক লোইশিনগদৌরে।
মরুপশিং,
রেলগী নেৎৱর্কপু মতমগা চান্নহনবা ঙম্লবা মতুংদা খক্তা, হান্না শম্নরমদ্রবা মফমশিং অসি হৌজিক মশমজিনবা ঙম্লিবনি। ঙসিদি, হান্নগী মওং-মতৌশিংদগী হেন্না থুনা য়াঙবা অখুবা গেজশিংবু অপাকপা গেজতা ওন্থোকপা, ইলেক্ত্রিক ওন্থোকপা অমসুং রেল ত্রেকশিংবু খোঙজেল য়াঙবা ওইহনবা ঙম্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিদা হাই স্পীদ ত্রেন চেনবগী ওইথোকপা লৈরে অমসুং ঐখোয়না হৌজিক হাই স্পীদ ত্রেক অমসুং তেক্নোলোজীগী তেংবাংদগী মাইকৈ অসিদা চঙশিনবা ঙম্লে। মসিদা নত্তনা, ঐখোয়গী রেলৱে অসি অকোয়বগা চানবা ওইবতা নত্তনা গ্রীন বিলদিংগী সর্তিফিকেসনসু ফংবা ঙম্লে।
ইচিল ইনাওশিং,
রেলৱেনা মতমগা চান্ননা চৎপা ঙম্লকপগী মরু ওইবা মরম অমদি রেলৱেগী পোত্থোক অমসুং তেক্নোলোজীদা ঐখোয়না মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবা অসিনি, মসিদা ঐখোয়না মিৎয়েং চঙবা অসিননি। হৌখিবা চহিশিংদা মসিগী হীরমদা থবক পাংথোকখিবশিংগী মহৈ অদু ঐখোয়না হৌজিক্তি তপ্না-তপ্না ফংবা হৌরক্লে। অমুক্তা খন্থবীয়ু, করিগুম্বা ভারতনা হাই হোর্স পাৱরগী লোকোমোতিব শারমদ্রবদি মালেমগী খ্বাইদগী অহানবা দবল স্তেক লোং হোল কন্তেনর ত্রেন অসি ভারত্তা চেনবা ঙম্লমগদরা? ঙসিদি ভারত্তা শাজবা অসিগুম্বা ত্রেন অমা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী শরু অমা ওইনা চেল্লিবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না ঙসি ইন্দিয়ন রেলৱেজপু শেমদোকপগী মাইকৈদা চৎলিবা অসিদা স্কিল নীংথিনা লৈরবা হৈরবা মেন-পাৱর অমসুং প্রোফেস্নেলশিংগী তঙাই ফদবা য়াম্না লৈগনি। বদোদরাদা ভারতকী অহানবা দীম রেলৱে য়ুনিভর্সিতী অমা শঙ্গাখিবগী পান্দম অদুসু হৌজিক পনখ্রিবা অদুনি। রেলৱেগীদমক্তা অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসন লৈবা মালেমগী খনগৎলবা লৈবাকশিংগী মরক্তা হৌজিক্তি ভারতসু অমা ওইরে। রেল ত্রান্সপোর্ত, মলতি দিসিপ্লিনরী রিসর্চ, ত্রেনিংনচিংবা তোঙানবা খুদোংচাবা কয়া মসিনা পীগনি। রাজ্য ২০গী ভারতকী নহা কয়া অমনা ইন্দিয়ন রেলৱেজপু তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা হেন্না ফগৎহন্নবা ঙসি কন্না হোৎনরি। মফম অসিদা পাংথোক্লিবা অনৌবা থৌওং অমসুং রিসর্চশিংনা ইন্দিয়ন রেলৱেজপু মতমগা চান্নহনবা ঙম্বদা তেংবাংগনি। ইন্দিয়ন রেলৱেজনা ভারতকী চাউখৎপদা খোঙজেল থুনবা তেংবাংলিবা অমসুং গুজরাৎ অমসুং ভারত পুম্ববু অনৌবা রেল লাইনশিংগীদমক্তা অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোংদোক্লি। অমসুং সর্দার সাহেবনা অপুনবা ভারত, মপাঙ্গল কনবা ভারত অমা ওইহন্নবা মঙলান মঙজরম্বা অদুসু, স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতীগী শেংল্বা মফম অসিদা ভারতকী মফম কয়াদগী মীওই লাক্তুনা, তোঙান-তোঙানবা লোল ঙানবা মীওই কয়ানা মফম অসিদা অমত্তা ওইনা পুল্লরবদা, অপুনবা ভারত অমগী মমি অদো মফম অসিদা ঐখোয়না উবা ফংলগনি। ঙসি অসি কেবরিয়াগী ওইনা য়াম্না অখন্নবা নুমিৎ অমনি। লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনা পুন্সিনবগী থৌওং কয়া চত্থরক্তুনা লাক্লিবা অসিগী ওইনসু, ঙসিদগী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরগনি। ঐহাক্না মীয়াম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
হন্না হন্না অমুক্কা থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at flagging off eight trains facilitating seamless rail connectivity to Statue of Unity
17 JAN 2021 1:48PM by PIB Delhi
Namaskar!
A very beautiful picture of ‘Ek Bharat-Shrestha Bharat’ is visible here today. Today, the profile of this programme is very vast, historic in itself.
Shri Acharya Devvratji, Governor of Gujarat, Shri Vijay Rupaniji, Chief Minister of Gujarat,are present at Kevadiya. Shri Rajendra Trivediji, Speaker, Gujarat Assembly, is in Pratapnagar. Nitin Patel ji, deputy CM of Gujarat from Ahmedabad, my colleaguesin the Union Cabinet PiyushGoyalji, External Affairs Minister S.Jaishankarji, Dr Harsh Vardhanji and Delhi Chief Minister Bhai Arvind Kejriwal have joined this programme from Delhi. Chief Minister Shivraj Singh Chouhanjiis with us from Rewa in Madhya Pradesh. Maharashtra Chief Minister Bhai Uddhav Thackeray jiis also present in Mumbai. From Varanasi, UP Chief Minister Yogi Adityanathji is associated with us. Besides, hon’ble ministers, Members of Parliament, MLAs of other State Governments, including Tamil Nadu, are also with us in this mega programme today. It is a matter of great happiness that many members of the extended family of SardarVallabhbhai Patel jiare present in Anandand have come to bless us today. Today, many senior artists from the art world and many stars of the sports world are also connectedwith this programme in large numbers. Along with them have come our people, in the form of God, our dear brothers and sisters, and the children who represent the bright future of our India. I greet you all.
This is probably the first time in the history of the Railways that so many trains have been flagged off from different corners of the country to one place. After all, Kevadiya is such a place. It is identified by the world’s tallest statue, the Statue of Unity, of Sardar Patel who gave the country the mantra of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’, who unified the country, and the SardarSarovar Dam. Today's event truly signifies India as one and defines both the vision of Indian Railways and the mission of SardarVallabhbhai Patel. And, I am happy that there are so many public representatives from different states present in this programme. I express my gratitude to all of you.
One of the trains destined for Kevadiya is also coming from PuratchiThalaivar Dr. M.G. Ramachandran Central Railway station. It is also a pleasant coincidence that today is also the birth anniversary of Bharat Ratna MGR. MGR ruled the hearts of the people, from film screens to political screens. His life and his entire political journey was devoted to the poor. He worked continuously to ensure a dignified life for the poor. Today, we are making all efforts to fulfill these ideals of Bharat Ratna MGR. A few years ago, the country renamed the Chennai Central Railway Station in his honour. I salute Bharat Ratna MGR and pay homage to him.
Friends,
Today, it is a wonderful and proud moment for the entire country that Kevadiyawill have direct rail connectivity from every direction of the country. A short while ago, Kevadiya Express from Varanasi, Rewa, Dadar and Delhiapart from Chennai and JanShatabdi Express from Ahmedabad have left for Kevadiya. Similarly, MEMU service has also started between Kevadiya and Pratapnagar. The widening of the Dabhoi-Chandod railway line and the new railway line between Chandod and Kevadiya is now going to write a new chapter in the development journey of Kevadiya. And today, when I am associated with this railway programme, some old memories are also getting refreshed. Very few people would know that a narrow-gauge train used to run between Baroda and Dabhoi. I often had the opportunity to travel in it. At one point of time, I had a very special attraction towards Mother Narmada and I would come here often. I used to spend a few moments of life on the lap of Mother Narmada and at that time we used to travel in this narrow-gauge train. And the fun of this narrow-gauge train was that its speed was so slow that you could hop and get off easily. And sometimes, if you walked along with it, it appeared as if your speed was more than the train. I also used to enjoy it but today it is converting into broad-gauge.The biggest advantage of this rail connectivity will be available to the tourists who come to see the Statue of Unity;it is also going to change the lives of the tribal brothers and sisters. This connectivity will also bring new opportunities for employment and self-employment besides providing convenience. The railway line will also connect the important religious places like Karnali, Poicha and Garudeshwaron the banks of the Mother Narmada and it is true that the entire region is full of spiritual vibration. With this new development, it is a very big gift for the people who usually come here for spiritual activity.
Brothers and sisters,
Today, Kevadiya is no longer a small block in the remote area of Gujarat, but it is emerging as the world's largest tourist destination. The number of tourists arriving to see the Statue of Unity is more than the tourists visiting the Statue of Liberty. Since its inauguration, about 50 lakh people have come to see the Statue of Unity. After months of closure due to corona, the number of tourists coming to Kevadiya is now increasing rapidly. A survey estimates that up to one lakh people will start coming to Kevadiya every day in future as connectivity improves.
Friends,
The small beautiful Kevadiya is a great example of how both the economy and ecology can be developedrapidly while protecting the environment in a planned way. Many of the dignitaries present here in this programme may not have gone to Kevadiya, but I am sureyou will also be proud of this magnificent place in your countryonce you see the development journey of Kevadiya.
Friends,
I remember, when it was initially talked about making Kevadiya the best family tourist destination in the world, people felt it was a dream. People used to say, "It is not possible, it cannot be. It will take many decades to do so.” Well, they had a valid argument based on the previous experiences. There were no wide roads to go to Kevadiya, no street lights, no rails, no better arrangements for the stay of tourists. Kevadiya was like any other small village of the country. But, in a few years, Kevadiya has been completely rejuvenated. There are wide roads to reach Kevadiya, there is a full tent city for stay, there are other good arrangements, there is better mobile connectivity, good hospitals and a few days ago, the seaplane service has started and today Kevadiya has connected with so many rail routes in the country.The city is serving as a complete family package in a way. You can imagine the grandeur of the Statue of Unity and the vastness of the SardarSarovar Dam only after visiting Kevadiya. Now there is Sardar Patel Zoological Park, spread over hundreds of acres, and jungle safari. On the one hand, there is a wellness forest based on Ayurveda and yoga and, on the other hand, there is a nutrition park. There is a flaring glow garden at night, and there is a cactus garden and butterfly garden to see in the day. For tourists, there is Ekta (Unity) Cruise, and on the other hand, rafting is alsothere for the youngsters. That isthere is a lot for everyone, be it children, young or elderly. Due to growing tourism, the tribal youth are getting employment and modern facilities are easily available to the people. Someone has become a manager, a café owner, or a guide. I remember when I went to the special Aviary Dome for birds in the zoological park; there was a local female guide who briefed me in great detail. In addition, the local women of Kevadiya are getting the opportunity to sell their handicraft goods at the special Ekta Mall. I am told that more than 200 rooms are being identified and developed as Tourist Home Stay in the tribal villages of Kevadiya.
Brothers and sisters,
The railway station that has been builtat Kevadiya has also taken care of tourism as well as convenience. A Tribal Art Gallery and a Viewing Gallery are also being developedhere. Tourists will be able to see the Statue of Unity from this Viewing Gallery.
Friends,
Such a target-centric effort is also a testimony to the changing nature of Indian Railways. Indian Railways is playing its role of traditional passenger trains and goods trains and alsoproviding direct connectivity to our major tourism and religious circuits. Now, vistadome coaches are going to make the journey of Indian Railways more attractiveon many routes. Ahmedabad-Kevadiya Jan Shatabdi Express will also be among the trains which will have the facility of “vistadomecoaches".
Friends,
The work that has been done to modernize the country's railway infrastructure over the years is unprecedented. After independence, most of our energy was spentin rectifying or improving the existing railway system. The focus on new thinking and new technology was minimal then. It was very necessary to change the approach and, therefore, sweeping changes in the entire railway system were madein the country in the last few years. It was not confined only to increasing or decreasing the budget, or announcing new trains. These changes have happened simultaneously on several fronts. Now, for example, this project connecting Kevadiyawith the train network. As shown in the video, there were many hurdles like weather or Corona pandemic during its construction. But the work was completed in record time, and the new construction technology that the Railways are now using has helped a lot. The new technology was usedfrom laying tracks to construction of bridges, and locally available resources were utilized. Tests were conducted through virtual mode to speed up signalling work. Earlier, projects were often stuck in the wake of such obstacles.
Friends,
The Dedicated Freight Corridor project is also an example of the work culture that was prevalent in our country. I had the opportunity to inaugurate a large section of the eastern and western dedicated freight corridors a few days ago. The project, which was very important to the nation, remained on paper for about eight years from 2006 to 2014. Till 2014, not one kilometer of track was laid. Now, in the next few months, altogether 1100 kilometres of track is going to be completed.
Friends,
With the modernisation of the railway network in the country, today, the parts of the country are being connected to the railways which were not yet connected. Today, the old rail routes are being widened and electrified with more speed than ever before and the rail tracks are being enabled for higher speed. That is why it is possible to run semi high speed trains in the country today and we are moving fast towards high speed track and technology. The budget for this work has been increased manifold. Also, it is also being ensured that the railway is environment friendly. Kevadiya Railway Station is the first station in India to have received certification as a green building from the beginning.
Brothers and sisters,
One of the major reasons for rapid modernisation of the Railways is our focus on self-sufficiency in railway manufacturing and railway technology. The work that has been done in this direction over the years is now gradually visible to us. Imagine, if we did not make high horsepower electric locomotives in India, would the world's first double stack long haul container train run India? Today, each of the modern trains built in India is part of the Indian Railways.
Brothers and sisters,
Today, when we are moving towards the transformation of the Indian Railways, highly skilled specialist manpower and professionals are also very important. This is the motive behind the establishment of India's first Deemed Railway University in Vadodara. India is one of the few countries in the world to build such a high institution for railways. All kinds of modern facilities like rail transport, multi-disciplinary research and training are being made available here. Hundreds of meritorious youth from 20 states are training themselves to improve the present and future of the Indian Railways. The innovations and research here will further help in modernizing the Indian Railways. With the wish that the Indian Railways continues to give impetus to the development track of the country, I congratulate the entire country, including Gujarat, for these new railway facilities. When this sacred place of the Statue of Unity will be visited by people speaking different languages and wearing different attires from every nook and corner of India, the view of the unity of the country in the form of mini India will be visible to us as envisaged by SardarSahab as ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. Today is a very special day for Kevadiya. There is a new chapter in the continuous efforts that are being made for the unity and integrity of the country. I once again congratulate everyone very much!
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.