মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ লোকদাউন মনুংদা কে.ভি.আই.সি.দা রেলৱেগী লুপা করোর ৪৯গী পর্চেস ওর্দর পীখিবগা লোইননা খাদিগী আর্তিসেনশিংদা অচৌবা কান্নবা ফংহনখ্রে
16 JAN 2021 3:05PM by PIB Imphal
খাদিগী থবক থৌরমশিংদা হৌখিবা চহিদা – কোবিদ-১৯গী লোকদাউন্না মরম ওইরগা চাউনা শোকহনখিবা চহি অমা ওইরিবা – ইন্দিয়ন রেলৱেদগী লুপা করোর ৪৮.৯০গী অচৌবা পর্চেস ওর্দর অমা লাকখিবা অসিনা মরম ওইরগা অচৌবা কান্নবা ওইখ্রে। অমরোমদা রেলৱেজনা দিসেম্বর ২০২০ খক্তদা লুপা করোর ৮.৪৮ ওইনা খাদিগী পোৎচৈশিং লৈখ্রে, মসিনা কোবিদ-১৯গী ৱারবা মতম অসিদা খাদিগী আর্তিসেনশিংদা থবক চাউনা পীখ্রে অমসুং ইনকম লাকহনখ্রে।
ইন্দিয়ন রেলৱেজতগী লাকপা পর্চেস ওর্দর অসিনা হকথেংননা লৈবাক অসিদা লৈরিবা শীতিং ক্লোথ, তাৱেলশিং, মোমপাক পীদক, ফ্লেগ বেনর, স্পোঞ্জ ক্লোথ, দোসুতি লংজমগী খাদি, বন্তিং ক্লোথ অমসুং অতোপ্পা কয়া শাবগী থবক তৌরিবা খাদি ইন্সতিত্যুসন ৮২গা লোইননা রেজিস্তর তৌখ্রবা আর্তিসেনশিংদা কান্নবা ফংহনখ্রে।
মে, ২০২০দগী দিসেম্বর ২০২০ (দিসেম্বর ৩১ ফাওবা) ফাওবগী মনুংদা, ইন্দিয়ন রেলৱেজনা খাদিগী ফী লুপা করোর ৪৮.৯০ লৈশিন্দুনা খাদিগী থবক-থৌরমশিং অসি লাইচৎ মনুংদা লেপহনখিদ্রে। পুক্নিং চিংশিন্নীংঙাই ওইরিবদি ইন্দিয়ন রেলৱেজনা লোকদাউন্না মরম ওইরগা শেন্মীৎলোনদা চাউনা শাফু পীখিবা মে অমসুং জুন থাশিং অসিদা খাদিদগী লুপা করোর ১৯.৮০গী পোৎলমশিং লৈখি। মসিগা চপ মান্ননা রেলৱেজনা জুলাই অমসুং অগস্ততা লুপা করোর ৭.৪২গী খাদিগী পোৎলিমশিং লৈশিনখি অমরোমদা ওক্তোবর অমসুং নবেম্বর থাশিং অসিদা লুপা করোর ১৩.০১গী খাদিগী পোত্থোকশিং লৈখ্রে।
কে.ভি.আই.সি.গী চিয়রমেন শ্রী বিনাই কুমার সক্সেনানা খাদি আর্তিসেনশিংবু শৌগৎপীদুনা কে.ভি.আই.সি.দা অচৌবা ওর্দরশিং পীরকখিবদা ইকাই খুম্নরবা রেলৱেগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। “লাইচৎ মনুংদা কে.ভি.আই.সি.না আর্তিসেন অসিদা থবক পীবদা অমদি মখোয়গী হিংনবগী পাম্বৈশিংদা অচৌবা শিংনবশিং মায়োক্নখি। অমরোমদা কে.ভি.আই.সি.না লাইচৎ মনুংদা মখোয়গী আর্তিসেনশিংবু খাদিগী মাস্কশিং শাবগী থবক তৌহনখি, মসিগা ইরোইননা রেলৱেজতগী অচৌবা ওর্দরশিং লাকপনা খাদিগী থবক-থৌরম লেপহনখিদে। মসিনা আর্তিসেনগীদা শেন-থুমগী অৱাবা মায়োক্নবরা অমসুং লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোনদা মতেং পাংদুনা আর্তিসেনশিংদা অহেনবা থবক পীখি অমসুং ইনকম লাকহনখি,” হায়না সক্সেনানা ফোঙদোকখ্রে।
হকথেংননা লৈদুনা খাদিবু শৌগৎপগী মথক্তা রেলৱেজনা খাদি আর্তিসেনশিংগী থৌনা হাপ্নবা পোলিসীগী ৱারেপশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। অসিগুম্বা খোঙথাং অমদা রেলৱেজনা মখোয়গী রেলৱে স্তেসন ৪০০দা পেসেঞ্জরশিংদা চান্নবা পোৎলমশিং অমসুং থবক্নবা মহী-মনাইশিং য়োনবদা লৈবাক্না শাবা খক্তা শীজিন্নহনখি অসুম্না মসিনা কে.ভি.আই.সি.দা কুমহর সাশক্তি করন য়োজনগী মখাদা ত্রেন তৌখিবা শাফু শাবশিংদা চাউনা কান্নবা পীখি। রেলৱে মন্ত্রালয়না অতোপ্পা রেলৱে স্তেসন ১০০দসু “প্লাস্তিক-ফ্রী স্তেসন্স” ওইহন্নবা খঙহন্নবা থবক চত্থরি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Big Boost for Khadi Artisans with Railway’s Rs 49-crore Purchase Order to KVIC during Covid-19 Lockdown
16 JAN 2021 3:05PM by PIB Delhi
Khadi activities got a major push during the last year – a year that largely remained affected due to the Covid-19 lockdown - thanks to a huge purchase order worth Rs 48.90 crore from the Indian Railway. While the railways purchased Khadi goods worth Rs 8.48 crore in December 2020 alone, it substantially created employment and income for Khadi artisans during the testing times of Covid-19.
The purchase orders from Indian Railways directly benefited artisans registered with 82 Khadi Institutions across the country that are engaged in production of material like sheeting cloth, towels, bed sheet, flag banner, sponge clothes, Dosuti Cotton Khadi, bunting clothes and others.
During the period from May 2020 to December 2020 (till December 21), Indian Railways procured Khadi material worth Rs 48.90 crore which kept Khadi activities going during the pandemic. Interestingly, Indian Railways purchased goods worth Rs 19.80 crore from Khadi in the months of May and June when the economy had taken a severe hit due to lockdown. Similarly, railways procured Khadi goods worth Rs 7.42 crore in July and August while it purchased Khadi products worth Rs 13.01 crore in the months of October and November.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena thanked Hon’ble Railway Minister Shri Piyush Goyal for supporting Khadi artisans by placing large orders to KVIC. “During the pandemic, KVIC faced the biggest challenge of sustaining employment and livelihood of the artisans. While KVIC engaged its artisans in making Khadi masks during the pandemic; it simultaneously received bulk orders from the railways too that kept Khadi’s spinning wheel on the move. This meant additional employment and income for the artisans which helped them overcome the financial distress and support the country's economy,” Saxena said.
Apart from supporting Khadi through direct purchases, Railways have also implemented policy decisions to strengthen Khadi artisans. In one such move, Railways have designated 400 railway stations where only earthenware is used for selling food and beverages to passengers and thus a major boost to the potters trained by KVIC under KumharSashaktikaranYojana. The Railway Ministry is in the process of notifying another 100 railway stations as “Plastic-free Stations”.