Ministry of Electronics & IT
NIC and CBSE to launch CollabCAD Software on 14th January to provide total engineering solutions for students & Faculty of Engineering Graphics Curriculum
NIC and CBSE to sign MOU for “CollabCAD Software Support and Training for Students and Faculty of Engineering Graphics in CBSE affiliated Schools”
NIC, CBSE, and Atal Innovation Mission (AIM) to jointly release a comprehensive e-book on CollabCAD 3D modeling
13 JAN 2021 4:38PM by PIB Delhi
National Informatics Centre (NIC), MeitY along with Central Board of Secondary Education (CBSE), Ministry of Education is jointly launching CollabCAD Software, a collaborative network, computer-enabled software system, providing a total engineering solution from 2D drafting & detailing to 3D product design for students and faculty of Engineering Graphics Curriculum.
National Informatics Centre (NIC), CBSE, and Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog will also jointly release a comprehensive e-book on CollabCAD 3D modeling. This e-book 1.0 is ready for public release through the CollabCAD portal and will guide CAD students, beginners, and professionals in understanding and using CollabCAD Software. It is designed and authored by the CollabCAD Group of NIC, New Delhi.
This initiative aims to provide a great platform to students across the country to create and modify 3D digital designs with a free flow of creativity and imagination. This software would also enable students to collaborate over designs across the network and concurrently access the same design data for storage and visualization.
CBSE under the leadership of Chairman, Shri Manoj Ahuja, IAS will introduce CollabCAD Software for Engineering Graphics (Subject Code 046) at the Senior School Level for Class XI and XII. CollabCAD software will be used for Practical assignments as part of the subject curriculum for making different types of 3D designs and 2D Drawings. Students from around 140 plus schools across the country and the schools in the Middle East (affiliated with CBSE, New Delhi) will have access to this software which can be used for practical projects and understanding concepts of Engineering Graphics.
NIC and CBSE will be signing an MOU for ‘CollabCAD Software Support and Training for Students and Faculty of Engineering Graphics in CBSE affiliated Schools’ for a period of 10 (ten) years in the august presence of Sh Ajay Sawhney, Secretary, Ministry of Electronics & Information Technology. This MOU aims to develop human resources and skills around CollabCAD software and popularize CollabCAD among the students and faculty.
Dr. Neeta Verma, Director General, National Informatics Centre (NIC), MeitY and Shri R Ramanan, Mission Director – Atal Innovation Mission (AIM), Niti Aayog jointly launched CollabCAD on 13th April 2020 concurring with Atal Tinkering Labs (ATL) Community Day. It was launched in tune with the requirements of the ‘Tinker from Home’ campaign for students of 5,000 plus schools across the country. CollabCAD 3D Design Challenge was announced by AIM two days after the launch for students to create 3D digital models using CollabCAD geometric modules. The response was encouraging, and the results of the challenge were announced in July.
This event on 14th January 2021 at 11:00 AM will be webcast on the NIC Webcast (https://webcast.gov.in/nic) platform and on NIC Social Media platforms.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
এন.আই.সি. অমসুং সি.বি.এস.ই.না ইঞ্জিনীয়রিং গ্রাফিক্স করিকুলমগী মহৈরোইশিং অমদি ফেকল্তীগীদমক্তা অপুনবা ইঞ্জিনীয়রিং সোলুসনশিং পীনবা জনুৱারী ১৪দা কোলাবকেদ লোঞ্চ তৌগনি
এন.আই.সি. অমসুং সি.বি.এস.ই.না “কোলাবকেদ সোফৱেয়রনা সি.বি.এস.ই.দা এফিলিয়েৎ তৌবা স্কুলশিংদা ইঞ্জিনীয়রিং গ্রাফিক্সকী মহৈরোইশিং অমসুং ফেকল্তীগী মতেং অমসুং ত্রেনিং পীনবা” এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনগনি
এন.আই.সি., সি.বি.এস.ই. অমসুং অতল ইন্নোবেসন মিসন (এ.আই.এম.)না পুন্না কোলাবকেদ ৩দি মোদেলিংদা পুম্নমক য়াওরবা ই-বুক অমা ফোঙগনি
13 JAN 2021 4:38PM by PIB Imphal
এম.ই.আই.তি.ৱাই.গী নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর (এন.আই.সি.)না এজুকেসন মন্ত্রালয়গী সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ সেকেন্দরী এজুকেসন (সি.বি.এস.ই.)গা লোইননা ইঞ্জিনীয়রিং গ্রাফিক্স করিকুলমগী মহৈরোইশিং অমসুং ফেকল্তীগীদমক্তা ২দি দ্রাফতিং অমসুং দিতেলিংদগী ৩দি প্রদক্ত দিজাইন ফাওবগী অপুনবা ইঞ্জিনীয়রিং সোলুসন অমা পীনবা কোল্লাবোরেতিব নেৎৱার্ক, কম্প্যুতর-ইনেবল সোফৱেয়র সিস্তেম অমা ওইরিবা কোলাবকেদ সোফৱেয়র পুন্না লোঞ্চ তৌরগনি।
নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর (এন.আই.সি.), সি.বি.এস.ই. অমসুং অতল ইন্নোবেসন মিসন (এ.আই.এম.), নিতি আয়োগনা পুন্না কোলাবকেদ ৩দি মোদেলিংগী পুম্নমক য়াওবা ই-বুক অমা পুন্না ফোঙগনি। ই-বুক ১.০ অসি কোলাবকেস পোর্তেলগী খুত্থাংদা মীয়ামগীদমক্তা ফোঙনবা শেম শাদুনা লৈরে অমসুং মসিনা কেদ মহৈরোইশিং, বিগনরশিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংনা কোলাবকেদ সোফৱেয়রগী মরমদা খঙনবা অমসুং শীজিন্নবদা লমজিং লমতাক্কনি। মসি কোলাবকেদ গ্রুপ ওফ এন.আই.সি., নই দিল্লীনা দিজাইন তৌখি অমদি ইখি।
থৌরাং অসিনা লৈবাক অসিদা লৈবা মহৈরোইশিংদা ক্রিএতিবিতী অমদি ইমেজিনেসনগী ফ্রী ফ্লো অঞগা লোইননা ৩দি দিজিতেল দিজাইনশিং শেম্বা অমদি শেমদোকপগী অচৌবা ফম্পাক অমা ফংহন্নবা পান্দম থমখি। সোফৱেয়র অসিনা নেৎৱার্ক অসিদা মহৈরোইশিনা দিজাইনশিংদা চুংশিন্নবা অমদি স্তোরেজ অমসুং বিজ্যুলাইজেসনগীদমক্তা চপ মান্নবা দিজাইন দেতা অসি একসেস তৌবা য়াহনগনি।
সি.বি.এস.ই.না চিয়রমেন শ্রী মনোজ অহুজা, আই.এ.এস.কী লুচিং মখাদা ক্লাস XI অমসুং XIIকী সিনিয়র স্কুলগী থাক্তা ইঞ্জিনীয়রিং গ্রাফিক্সকী কোলাবকেদ সোফৱেয়র (সবজেক্ত কোদ ০৪৬) লৈহনখ্রে। কোলাবকেদ সোফৱেয়র অসি সবজেক্ত করিকুলমগী শরুক ওইনা তোঙান তোঙানবা মখলগী ৩দি দিজাইনশিং অমসুং ২দি দ্রোৱিংশিং শেম্বগী প্রেক্তিকেল এসাইনমেন্তশিংদা শীজিন্নহনগনি। প্রক্তিকেল প্রোজেক্তশিং অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং গ্রাফিক্সশিংগী নুংগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং খঙনবা শীজিন্নবা য়ারবা সোফৱেয়র অসি লৈবাক অসিগী স্কুল ১৪০ হেনবগী মহৈরোইশিং অমসুং মিদল ইস্ততা লৈবা স্কুলশিংনা (সি.বি.এস.ই., নই দিল্লীদা এফিলিয়েৎ তৌবা) একসেস তৌবা য়াগনি।
এন.আই.সি. অমসুং সি.বি.এস.ই.না ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী ইকাই খুম্নরবা শ্রী অজে সাহনীনা শরুক য়াদুনা চহি ১০(তরা)গী মতমগী ওইনা “কোলাবকেদ সোফৱেয়রনা সি.বি.এস.ই.দা এফিলিয়েৎ তৌবা স্কুলশিংদা ইঞ্জিনীয়রিং গ্রাফিক্সকী মহৈরোইশিং অমসু ফেকল্তীগী মতেং অমসুং ত্রেনিং পীনবা’ এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনরগনি। এম.ও.য়ু. অসিনা কোলাবকেদ সোফৱেয়রগী হ্যুমেন রিসোর্সশিং অমসুং স্কিলশিং দেবেলপ তৌনবা অমদি মহৈরোইশিং অমসুং ফেকল্তীগী মরক্তা কোলাবকেদ খঙনবা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
দা. নীতা বর্মা, দিরেক্তর জেনরেল, নেস্নেল ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর (এন.আই.সি.), এম.ই.আই.তি.ৱাই. অমসুং শ্রী আর. রামানন, মিসন দিরেক্তর – অতল ইনোবেসন মিসন (এ.আই.এম.), নিতী আয়োগনা পুন্না অতল তিঙ্করিং লেবস (এ.এল.তি.) কম্ম্যুনিতী দেগা লোইননা এপ্রিল ১৩, ২০২০দা কোলাবকেদ হৌদোকখি। মসি লৈবাক পুম্বগী মহৈলোইশঙ ৫,০০০গী মথক্কী মহৈরোইশিংগী ‘তিঙ্কর ফ্রোম হোম’ কেম্পেনগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না হৌদোকখিবনি। কোলাবকেদ 3D দিজাইন চেলেঞ্জ অসি এ.আই.এম.না হৌদোকখিবা নুমিৎ নিনিগী মতুংদা কোলাবকেদ জিওমেত্রিক মোদ্যুলশিং শিজিন্নদুনা 3D দিজিতেল মোদেল শেমগৎনবা মহৈরোইশিংগীদমক লাওথোক্কি।
২০২১গী জানুৱারী ১৪গী অয়ুক পুং ১১:০০দা পাংথোক্কদৌরিবা মসিগী থৌরম অসি এন.আই.সি. ৱেবকাস্ত (https://webcast.gov.in/nic) প্লেৎফোর্ম অমসুং এন.আই.সি. সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্মশিংদা ৱেবকাস্ত তৌগনি।