নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
পি.এম.না ২শুবা নেস্নেল য়ুথ পার্লিয়ামেন্ত ফেস্তিবেলগী লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা স্বামী বিবেকানন্দগী শাফু অমসুং ইথিল অদুমক লেংদনা লৈরি: পি.এম.
প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংদা রাজনিতীদা ইশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা অমদি কান্নগদবা মওংদা শরুক য়ান্নবা ফোঙদোকখ্রে
নহাশিংনা অফবা অওনবশিং পুক্নবা ইন্নোবেসনশিংগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি, মসি লৈবাক অসিগী দেমোক্রেতিক্কী তুংলমচৎকী অফবা খুদম অমনি: লোক সভাগী ৱাঙাংলোই শ্রী ওন বির্লা
লৈবাক অসিনা থেংনরিবা সমস্যাশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং অসি দেমোক্রেসীগী খুত্থাংদা ৱারোইশিন পুরক্কনি: লোক সভাগী ৱাঙাংলোই
নহাশিংদা থৌনা হাপ্পনা জাতি অমা চাউখৎহনবা ঙম্মি: শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল
নহাশিংনা এক আরত, শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন অসি ঙাক শেল্লি: এম.ও.এস. (আই.সি.) য়ুথ এফিয়র্স এন্দ স্পোর্তস
12 JAN 2021 5:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা অনিশুবা নেস্নেল য়ুথ পার্লিয়ামেন্ত ফেস্তিবেলগী লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অসি সেন্ত্রেল হোলদা পাঙথোকখি অমদি প্রধান মন্ত্রীনা ফেস্তিবেল অসিদা নহা ওইরিবা নেস্নেল ৱিনর অহুমনা ফোঙদোকখিবা ৱাখল্লোনসু তাখি। থৌরম অসিদা লোক সভাগী ৱাঙাংলোই শ্রী ওম বির্লা; কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী, শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল 'নিশঙ্ক' অমসুং য়ুথ এফির্স অমসুং স্পোর্তসকী কেন্দ্রগী এম.ও.এস.(আই/সি) শ্রী কিরেন রিজিজু শরুক য়াখি।
স্বামী বিবেকানন্দবু মহাক্কী মপোক কুমওন্দা নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায় মতমগী খোঙচৎকা ইরোইননা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা স্বামী বিবেকানন্দগী শাফু অমসুং ইথিল অদুমক লেংদনা লৈরি। মহাক্কী লৈবাক নীংবগী অমদি লৈবাক শেমগৎপগী ৱাখল্লোন অমসুং মহাক্না মীয়ামগী থৌগৎ অমদি মালেমগী থৌগৎ তৌবগী মতাংদা তাকপী রম্বীরম্বা অসিনা ঐখোয়বু মখা তানা ইথিল পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা স্বামীজীনা ইন্দিবিজ্যুএল অমদি ইন্সিতিত্যুসনদা শরুক তমখিবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। ইন্দিবিজ্যুএলশিংনা স্বামী ইবেকানন্দগা নকশিন্নখি অমদি ইন্সিতিত্যুসনশিং শেমগৎখি অমসুং মখোয়না অমুক অনৌবা ইন্সিতিত্যুসন-বিল্দরশিং শেমগৎখি। অসুম্না লোইবা নাইদ্রবা সাইকল অমদা ইন্সিবিজ্যুএল দেবেলপমেন্তদগী ইন্সিতিত্যুসন-বিল্দিং অমসুং ভাইস-ভর্সা হৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিবিজ্যুএল ওন্তপ্রিনোরশিপ অমসুং অচৌবা কম্পনীশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং অদু থম্লদুনা মসি ভারতকী অচৌবা পাঙ্গল অমনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না নহাশিংদা হন্দক্তা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী ফ্লেক্সিবিলিতী অমসুং ইন্নোবেতিব লর্নিং ফোর্মেৎকী কান্নবা লৌনবা হায়খ্রে। লৈবাক অসিদা ঐখোয়না ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা হোৎনরি মসি য়াওদবনা অয়াম্বা মতমদা নহাশিংনা মপাল লৈবাক্তা চৎহনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় থাজবা, পুকচেল শেংবা, অকিবা লৈতবা অমসুং থৌনা লৈবা নহাশিং অসি লৈবাক্কী য়ুম্বীনি হায়না স্বামী বিবেকানন্দনা শকখঙলমখি। শ্রী মোদীনা নহাশিংগীদমক্তা স্বামী বিবেকানন্দগী লাইৱাশিং অদু খুদোল তমখি। হকচাং ফনা থম্নবা “য়োৎকী তোংশা অমসুং স্তীলগী শিংলি-নাওরি’ ওইহনবা তাই, পর্সনেলিতী দেবেলপমেন্তগীনা ‘ইশাদা থাজবা থম্বা’; লুচিংবা ওইবা অমসুং তীমৱার্ক্কনা স্বামীজিনা ‘পুম্নমক্তা থাজবা থম্বা’ হায়না তাকপীরমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংদা রাজনিতিদা ইশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা অমদি কান্নগদবা মওংদা শরুক য়ান্নবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মহাক্না হায় ঙসি পুকচেল শেংবা মীওইশিংনা তাঞ্জা ফংহল্লি, পথাপ-নাইদবা থবক থৌরমশিং চত্থরম্বা মফম অমা ওইরিবা রাজনিতীগী অরিবা থৌওং অসি হোংহল্লক্লি। ঙসি পুকচেল শেংবা অমসুং মথৌ ফজনা তৌবা অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইরক্লি। হিরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা শাগৈগী ওইবা রাজনিতীদা শাংনা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায় শেঞ্জা-থুমজা হায়বা অসি মীয়াম্না পুরিবা পোৎলুম অমদি মসি হৌখিবা মতমদা শেঞ্জা-থুমজা তৌখিবগী মহৈনি। মহাক্না নহাশিংদা শাগৈগী ওইবা চৎনবী অসি মরু ফংনা মুত্থৎনবা ফোঙদোকখ্রে। শাগৈগী ওইবা রাজনিতী তৌবনা দেমোক্রেতিক লৈরিবা পথাপ অসিদা মতিং হন্থহনবগী ফীভম অমদা লোয়ননা মীয়ামগী লৈঙাক্তা শুপ্নম লৈঙাক পুরকই মরমদি অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা ইমুংগী রাজনিতী অমসুং ইমুং অদুদা রাজনিতী লৈহন্নবা হোৎনৈ। “ঙসিদি শাগৈগী মিংদা মীখল কারম্বগী মতম লোইশিল্লক্লে, অদুবু রাজনিতিদা শাগৈগী মরী অসি হৌজিকসু মপুং ফানা লোইশিনদ্রি....শাগৈগী রাজনিতীনা লৈবাক্না মাঙদা থমবগী মহুৎ ঐ অমসুং ঐগী ইমুং মনুং হায়বা ৱাখল্লোন হান্না পুশিল্লকই। মসিনা ভারত্তা খুন্নাইদা শেঞ্জা থুমজা থোকহনবগী য়াম্না মরুওইবা মরম অমসু ওইরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা লোক সভাগী ৱা ঙাংলোই শ্রী ওম বির্লানা হায় ঐখোয়গী লৈবাক অসি চাউখৎহন্নবা অমসুং সম্বিধান অমদি পার্লিয়ামেন্তকী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নহাশিংগী থৌনা লিংজেল অমসুং শক্তি শীজিন্ননবা ঐখোয়না অঙম্বা থাক্তা হোৎনগদবনি। মহাক্না নহাশিংনা লৈবাক অসিগী থবক-থৌরমদা, ঐখোয়গী দেমোক্রেসীদা অমসুং সিস্তেমশিংদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবনা ভারতকী দেমোক্রেসীগী তুংলমচৎ অসি মঙাল লৈ হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। নহাশিংনা অফবা অওনবশিং পুরক্নবা ইন্নোবেসনশিংগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি, মসি লৈবাক অসিগী দেমোক্রেতিক্কী তুংলমচৎকী অফবা খুদম অমনি।
শ্রী বির্লানা শরুক য়ারিবা নহাশিংদা মীয়ামগী মরক্তা পার্লিয়ামেন্তরী প্রোসিজরশিং অমসুং ভেল্যুশিংগী মরমদা এৱের্নেস পীনবা হায়খি। মহাক্না মসিদগী নহাশিংনা ফংলকপা শক্তি অমসুং থৌনা-লিংজেল অদুনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা দেমোক্রেসীগী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং মসিগা লোইননা লৈবাক অসিনা থেংনরিবা সমস্যাশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং অসি দেমোক্রেসীগী মীদিয়মগী খুত্থাংদা ৱারোইশিন পুরক্নবা এভেন্যুশিং হাংদোক্লগনি।
শ্রী বির্লানা মখা তানা স্বামী বিবেকানন্দনা নহাশিংদা অখাং কনবা অমসুং ইশাদা থাজবা থম্বগী গুনশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পাউজেল পীখিবা অদু উবা ফংখি। মহাক্না হায় মসিগী চপ মান্নবা শক্তি অমদি থাজবা অসি শরুক য়ারিবা পুম্নমক্তা উবা ফংঙি মসিনা ওইথোক্তবা থবক কয়া ওইথোক হনবা ঙমগনি অমসুং মখোয়না স্বামীজীগী মঙলান মঙ ফাওনবা ঙমহনবগী মতিক ময়াই চেল্লী।
সম্বিধানগী মরু ওইবা অদু পুথোক্লদুনা কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’না হায় প্রিএম্বল অসি ঐখোয়গী সম্বিধানগী খ্বাইদগী মরুওইবা শরুক অমনি অমসুং প্রিএম্বলগী অহানবা ৱাহৈ পরেং অসি “ৱী দি পিপল ওফ ইন্দিয়া”নি। ৱাহৈ পরেং অসিনা মরৈবাক নিংবগী ৱাখল্লোন অমদা মীপুম খুদিংবু পুন্না পুনসিল্লি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় প্রজাশিংনা পার্লিয়ামেন্তরী অমসুং সম্বিধানগী থৌওংদা খ্বাইদগী মরু ওইবা মচাক ওই অমসুং প্রজাশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী মরু ওইবা শরুক অসিনা নহারোলশিংনা ওইরি।
নহাশিং থৌনা হাপ্পনা লৈবাক অসি চাউখৎহনবা ঙম্মি অমদি নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেলগী খুত্থাংদা খুন্নাইদা লৈরিবা মীওই অমমমতা থৌনা হাপনবা অমসুং মখা আনা খুন্নাইদগী জাতিগী থাক্তা চত্থবা কেম্পেন অসি খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি হায়বা শ্রী পোখ্রিয়কনা উবা ফংখি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
স্বামী বিবেকানন্দবু নীংশিংলদুনা শ্রী পোখ্রিয়লনা হায় স্বামীজীনা মতম পুম্বদা নহাশিংবু লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অথোইবা পাঙ্গলনি হায়না লৌরমখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মীওইবগী লমচৎ-শাজৎ শেমগৎপা হায়বা অসি পুন্সিদা খ্বাইদগী মরু ওই অমসুং খুন্নাই শেমগৎপা লোইননা জাতি অমা শেমগৎপা হায়বা অসি য়ুম্বী মরিদা য়ুম্ফম ওই, মখোয় অদুদি ফিজিকেল প্যুরিফিকেসন, সোসিএল প্যুরিফিকেসন, ইন্তেলেকচ্যুএল প্যুরিফিকেসন অমসুং স্পিরিচ্যুএল প্যুরিফিকেসন্না ওই।
য়ুথ এফির্স অমসুং স্পোর্তসকী কেন্দ্রগী এম.ও.এস.(আই/সি) শ্রী কিরেন রিজিজুনা মহাক্কী ৱারোলদা হায় তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা ওনলাইন-ওফলাইন হাইব্রিদ মোদতা পাঙথোকপা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল অসি মসিনা অহানবনি অমসুং মসিদা রেকোর্দ ওইনা শরুক য়াখিবা উবা ফংখি। ফেস্তিবেল অসিদা নহারোল লাখ ৭না তোঙান তোঙানবা অথোই-অহেন চাংদম্নবা ২৪দা শরুক য়াখি অমসুং মহাক্না নেস্নেল য়ুথ পার্লিয়ামেন্ত ফেস্তিবেলদা থোইখ্রবশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জাতিদা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা ফোঙদোকখিবা মতমদা মালেমগী ওইবা লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ভারতকী নহারোলশিংনা মাং থাদুনা থৌদাং লৌখি হায়না শ্রী রিজিজুনা ফোঙদোকখি। নেস্নেল য়ুথ দেগী থৌরমদা নহাশিংবু থাগৎলদুনা মহাক্না হায় আত্মানির্ভর ভারত শেমগৎনবা ভারত্তা নহাশিংগী অচৌবা শক্তি লৈ অমসুং মসিগী নহারোলগী চারোন অসিনা এক ভারত, শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন অসি ঙাক শেনগনি।
মতুং তারপা ওইনা থৌরম লোইশিনবদা নেস্নেল য়ুথ পার্লিয়ামেন্ত ২০২১গী অথোই-অহেন চাংদম্নবদা থোইখ্রবশিংদা দিগ্নিতরীশিংনা মেমেন্তোশিং খুদোল তমখ্রে।

Ministry of Youth Affairs and Sports
PM addresses Valedictory Function of 2nd National Youth Parliament Festival
Impact and Influence of Swami Vivekananda Remains Intact in our National life: PM
Prime Minister exhorts the youth to contribute selflessly and constructively in politics
The youth are coming forth with innovations for positive changes, which is an encouraging sign for the country’s democratic future: Lok Sabha Speaker, Sh Om Birla
Problems and difficulties confronting the nation will be solved through democracy: Lok Sabha Speaker
Empowerment of the youth leads to the empowerment of the nation:Sh Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
Youth is the gurardian of the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat: MoS (IC) for Youth Affairs and Sports
12 JAN 2021 5:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the valedictory function of the second National Youth Parliament Festival today via video conferencing. The Event took place in the Central Hall and the Prime Minister also heard the views of the three young national winners of the Festival. Lok Sabha Speaker, Sh Om Birla; Union Education Minister, Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Union MoS (I/C) for Youth Affairs & Sports Sh Kiren Rijiju were present on the occasion.
Remembering Swami Vivekananda on his birth anniversary, the Prime Minister remarked that even with the passage of time, impact and influence of Swami Vivekananda remains intact in our national life. His views on nationalism and nation-building and his teaching regarding serving the people and serving the world continue to inspire us. The Prime Minister talked about Swami ji’s contribution to the individual and to Institutions. Individuals who came in contact with Swami Vivekananda and created institutions which in turn created new institution-builders. This started a virtuous cycle of individual development to institution-building and vice versa. This is a huge strength of India as the Prime Minister outlined the links between the individual entrepreneurship and great companies. He also asked the youth to take advantage of the flexibility and innovative learning format provided by the recent National Education Policy. We are trying to create an ecosystem in the country, absence of which, often compels the youth to look towards foreign shores, the Prime Minister said.
The Prime Minister stressed that it was Swami Vivekananda who recognized confident, clear-hearted, fearless and courageous youth as the foundation of the nation. Shri Modi presented the mantras of Swami Vivekananda for youth. For Physical fitness it is ‘Muscles of Iron and Nerves of Steel’; for personality development, it is 'Believe in Yourself'; for leadership and teamwork Swamiji said ‘'Believe in All'.
The Prime Minister, exhorted youth to contribute selflessly and constructively in politics and said that today, honest people are getting the opportunity to serve, changing the old notion of politics as a site of unscrupulous activities. Today Honesty and performance have become the need of the hour. In this context, the Prime Minister dwelled at length on the politics of dynasty. He said corruption has become a burden on the people whose legacy was corruption. He called upon the youth to root out dynastic system. Dynasty politics gives rise to incapability and dictatorship in a democratic setup as such people work towards saving the politics of family and family in politics. “Today, days of winning election by the crutches of a surname are over, still this malaise of dynastic politics is far from over…Political dynasty promotes self and family instead of pushing nation first. This is a major cause of social corruption in India”, the Prime Minister said.
Giving Example of the reconstruction work in the aftermath of Bhuj earthquake, the Prime Minister told the youth that the society that learns to make their own path in calamity, writes its own destiny. Therefore, all of 130 crore Indians are writing their own destiny today. The Prime Minister said that each and every, effort, innovation, honest pledge by today’s youth is laying a strong foundation for our future.
Speaking on the occasion, Lok Sabha Speaker Shri Om Birla said that we should resolve to make the highest use of the energy and power of the youth for the revival of our country and strengthening its Constitution and Parliament. He expressed the confidence that the future of Indian democracy is indeed bright since the youth are active participants in the affairs of the country, our democracy and its systems. The youth are coming forth with innovations for positive changes, which is an encouraging sign for the country’s democratic future.
Shri Birla called upon the young participants to spread awareness about parliamentary procedures and values among the people. He hoped that the source of power and energy that youth will take from here will serve to strengthen democracy in various regions of the country and at the same time will open avenues for solving the problems and difficulties confronting the nation, through the medium of democracy.
Shri Birla further observed that Swami Vivekananda had given the youth the message to strengthen the qualities of inner strength and self-confidence. He noted that he can visualize the same youth power and confidence in all the participants that can make impossible things possible and they have the ability to make Swamiji's dreams come true.
Referring to the importance of the Constitution, Union Minister of Education Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ said that the most important part of our Constitution is Preamble and the first sentence of the Preamble is ‘We the people of India’. This sentence binds everyone with a national spirit. He further said that citizens are the most important constituents in the parliamentary and constitutional process and the most important segment among the citizens is the young people.
Shri Pokhriyal observed that empowerment of the youth leads to the empowerment of the nation and through the National Youth Festival, the campaign of empowerment of individuals within the society and further from society to nation is progressing rapidly.
Recalling Swami Vivekananda, Shri Pokhriyal said that Swamiji always considered the youth as the greatest strength of a nation. He further said that character building holds the greatest importance in life and the building of society, as well as the nation, rests on the four pillars of physical purification, social purification, intellectual purification and spiritual purification.
In his address, Minister of State (Independent Charge) for Youth Affairs and Sports, Shri Kiren Rijiju said it is the first time that the National Youth Festival has been organized in an online-offline hybrid mode using technology, and that it has witnessed record participation. He informed that 7 lakh youngsters had participated in 24 different competitions during the festival and congratulated the winners of the National Youth Parliament Festival. Shri Rijiju observed that when Prime Minister Shri Narendra Modi gave the nation the clarion call to fight COVID-19, it was the Indian youth that played a foremost role in the fight against this global pandemic. Congratulating the youth on the occasion of National Youth Day, he said that India has a large youth power that are capable of building the Atmanirbhar Bharat and this young generation is also the guardian of the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat.
Later, mementos were presented to the winners of the National Youth Parliament 2021 competition at the end of the program by the dignitaries.