উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ রাস্ত্রপতিনা লেজিসলেচরদা মীয়ামগী মহুৎ শিনবগী থবক অসি অহাংবা মতমদা তৌগদবা থৌওং নত্তে হায়খ্রে
শ্রী নাইদুনা আইন শেম্বা মীওইশিং অমসুং হাউস অনিমক্না নীংথিনা থবক পাংথোক্তুনা আইনগী কাঙলোন ইনবদা মিৎয়েং চঙখি
গোৱানা নিং তম্বা ফংবদগী নুংঙাই য়াইফনা লৈরক্লি, অদুবু করিগীদমক্তা চহি ৫৭তা সরকার ৩০ লৈখ্রিবনো হায়না শ্রী নাইদুনা হংখি
সরকারগী থৌওংশিংবু নীংথিনা খঙলবা তুংদা য়েৎপা অসি অফবনি, অদুবু য়েত্তবা য়াদে হায়না য়েৎপদি অকায়বা লাক্কনি
শ্রী নাইদুনা গোৱাগী লেজিস্লেচরশিংদা মতৌ করম্না নীংথিনা থবক পাংথোক্কদগে হায়বা ৱাফম থমখি
09 JAN 2021 6:56PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি অমসুং রাজ্য সভাগী চেয়র্মেন, শ্রী এম. ভেঙ্কয়া নাইদুনা লেজিসলেচরগী মরু ওইবশিংগী মতাংদা শন্দোক্না তাকপগা লোয়ননা লেজিসলেচর অমসুং আইন শেম্বা কাঙবুশিংনা মীয়ামগী তঙাই ফদ্রবা থাজবশিংনা শৌগত্তুনা আইনগী কাঙলোনশিং নীংথিজনা ইন্দুনা চৎপা অসি পারলিয়ামেন্তরী দীমোক্রেসীনা নীংথিনা থবক পাংথোকপদা য়াম্না মরু ওইবা অমনি হায়খি। লেজিসলেচর অসি একজেক্যুতিব অমসুং জুদিসিএরীনা লৌবা ৱারেপশিংগী মথৌ নীংথিনা পাংথোকহন্নবা খুৎলায় অমনি হায়রদুনা লেজিসলেচরশিংনা মথৌ নীংথিনা তৌদ্রবা নত্ত্রগা মখোয়না মহুৎ শিল্লিবা মীয়ামগী ইকায় খুম্নবা অদু ফংদ্রগদি মখোয়না আইন করম্না চলায়গনি হায়বা ৱাহং হংখি।
পানাজিদা ঙসি পাংথোকখিবা ‘লেজিসলেচরগী নুমিৎ’কী থৌরম অমদা গোৱাগী হৌজিক্কী অমসুং হান্নগী লেজিসলেচরশিংদা ৱা ঙাংবদা, শ্রী নাইদুনা আইন শেম্লিবা মীওইশিংনা হাউসকী মনুং অমসুং মপান্দা চিং-লেম্বা লিচৎ চত্তুনা অমসুং নীংথিনা মথৌ পাংথোক্তুনা আইনগী কাঙলোনশিং ইন্দুনা চৎনবা হায়খি। মহাক্না আইন শেম্লিবা মীওইশিংনা মশক থোক্না অহোংবা কয়া পুরকপা ঙম্বা গুন ৬ চেন্দুনা হায়রিবা থৌওং অসি পাংথোকপা য়াগনি হায়খি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা অসুম্না হায়খি, “লেজিসলেচর অমসুং আইন শেম্বা মীওইশিংনা থবক তৌবগী থৌওংশিংনা গনতন্ত্রগী পথাপ অসি শেম্বা নত্ত্রগা থুগায়বগী মতিক লৈগনি। মখোয়না মথৌ নীংথিজনা পাংথোকপা অসিনা মীয়াম্না থাজবা থম্বা নত্ত্রগা পারলিয়ামেন্তকী ইন্সতিত্যুসনশিংদা থাজবা থম্বগী য়ুম্ফম অমা ওইগদৌরিবনি। অদুবু লাইবক থিবদি, মীয়াম্না লেজিসলেচরশিংদা থাজবা থম্বগী চাং অসি য়াম্না নেম্লে অমসুং মখোয়না তাবা অমসুং উরিবা কয়া অসিগী মরমদগী মখোয়না লেজিসলেচরশিংবু ফনা উবা ঙমদ্রে। মসিগী হীরম অসি অথুবা মতমদা য়েংশিন্দবা য়ারোই”।
আইন শেম্বা মীওইশিংনা মশাগী ওইজবা থিবা থাদোক্তুনা মীয়ামগী য়াইফ-য়ুম্বালগা মরী লৈনবা থবকশিংদা অহানবা মিৎয়েং চঙদুনা থবক তৌহন্নিংই হায়রদুনা, শ্রী নাইদুনা অসুম্না হায়খি, “মীয়ামগী মহুৎ শিনবা অসি অহাংবা মতমদা তৌবা থবক অমগুম্না তৌগদবা নত্তে, মসিদা মতম লোইনা থাদবা ঙমদ্রগসু মসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাংনি হায়না লৌগদবনি। মীয়ামগীদমক্তা অফবা তৌবদা খোঙফম চেৎপা অসি হান্না তৌগদবা থবক মশক খঙলবা তুংদা ওইরক্কনি। মীয়ামগী তেংবাংনবা মতম লৈতবা মীওইশিংদি লেজিসলেচরদা চঙদবনা হেন্না ফগনি”।
আইন শেম্বশিংদা চেলহন্নিংবা অতোপ্পা অফবা মগুন কয়াগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী নাইদুনা মখোয়না মীয়ামশিংগী মরমদা নীংথিজনা খঙদোক্তুনা অমসুং মখোয়গী অৱাবা, অপাম্বশিংবু খঙদুনা, মীয়াম মরক্তা অমসুং লেজিসলেচরগী মনুংদা অচুম্বা লিচৎ চত্তুনা; মোরেল ইন্তেগ্রিতীদা য়ুম্ফম ওইবা লিচত-শাজৎ লৈহন্দুনা, ওইরক্লিবা খুদোংচাদবশিংবু ভাব তাবা ঙম্বগী মতিক লৈদুনা অমসুং মীয়াম অমসুং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগা নীংথিনা পাউ-ফাওনবা ঙম্বগী মতিক চেন্দুনা মখোয়না মহুৎ শিল্লিবা মীয়ামগা অচেৎপা মরী লৈহন্নবা হায়খি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা মখা তানা হায়খিবদা, “ লেজিসলেচর খুদিংমক অসি মখোয়গী মেম্বরগুম্না লোয়না ফবা ঙাক্তনি। মখোয় অনিমক্না মথৌ নীংথিজনা তৌবা অসি মখোয় মশেলদগী মপাঙ্গল লৌনবনিনা অমনা অমগী মখা পোনবনি”। মহাক্না মখা হায়খিবদা মহাক্না পনখ্রিবা মগুন ৬তা য়ূম্ফম ওইদুনা মশক-মওং শেম্বা লেজিসলেচর অমা হেক্তনা হাউসনা ‘খন্নবা, নৈনবা অমসুং ৱারেপ লৌবগী’ থৌওং পাংথোকহন্নিংগনি হায়খি। মসিগী মরমদি, মহাক্না অয়েৎপা পীবগী মহুত্তা করিগুম্বা অফবা খরা পাংথোকপা পাম্বগীনি।
শ্রী নাইদুনা অসুম্নসু ফোংদোকখি, “লেজিসলেচর অমনা সরকারবু শৌগৎপা নত্ত্রগা য়েৎপগী অপাম্বা লৈ। সরকারগী থৌওংশিংবু নীংথিনা খঙলবা তুংদা য়েৎপা অসি অফবনি, অদুবু য়েত্তবা য়াদে হায়না য়েৎপদি অকায়বা লাক্কনি”।
উপ-রাস্ত্রপ্তিনা গোৱানা লৈবাক অসিগী পর কেপিতা ইনকম খ্বাইদগী ৱাংবা রাজ্য অমা ওইরকপা অমসুং মখোয়না মতম শাংনা হোৎনরবা তুংদা লোইলম শাশনগী চহিও ৬০দগী নিং-তম্বা ফংলকপদগী বেস্ত হ্যুমেন দিভেলপমেন্ত ইন্দিকেতর ওইরকপা অসিদা মীয়াম অমসুং গোৱাগী থংন-থংননা পাল্লক্লিবা সরাকরবু থাগৎখি। অদুবু, রাজ্য অসিনা ইং ১৯৬৩দা অহানবা মীখল পাংথোক্লবা মতুংগী চহি ৫৭ অসিদা সরকার মখল ৩০ লৈখিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা মসি য়াম্না য়াম্বা মশিংনি অমসুং অসিগুম্বা রাজনীতিগী অহোংবা লৈবা অসিনা পামদবা ৱাখল্লোন লৈহল্লকপা য়াই হায়খি। “করিগুম্বা গোৱাদা রাজনীতিগী তংদু লৈতাবা ফিভম অমা লৈরম্মগদি, রাজ্য অসিনা হেন্না চাউখৎলম্বা য়াবরা” হায়বগী ৱাহং অসি মহাক্না হংখি। মহাক্না স্তেকহোলদর খুদিংমক্না, মরু ওইনা লেজিসলেচরশিংনা হীরম অসিগী মতাংদা কুপ্না খন্থহন্নিংই অমসুং রাজ্যসিনা মাং থানা চৎলিবসি অদুমক মখা চত্থহন্নিংলবদি, মসিগী ৱারোইশিন অমা পুরকফম থোকই হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
শ্রী নাইদুনা মখা তানা হায়খিবদা, মসিগী সরকার ৩০ অসিগী মনুংদা ১১দি চহি অমদগী হেন্না তাথনা শুপ্নগী নুমিৎ ৬নিদগী নুমিৎ ৩৩৪নি খক্তা পানখি অমসুং অতোপ্পা ৩ অমনা চহি ২দগী তানা পানখি হায়খি। মসিগী মনুংদগী শুপ্নগী সরকার ৩না মপুং ফাবা মতম পানখি। মসিদা নত্তনা, গোৱা অসি প্রসিদেন্ত রুলগী মখাদা মঙারক লৈখি অমসুং মসিগী অপুনবা নুমিৎ অসি ৬৩৯নি অমসুং মসিদি চহি ২গা চাউরাক্না মান্নবা মতম্নি হায়না হায়খি।
গোৱাগী খ্বাইদগী চাউবা শাহৌ লৌফম ওইরিবা মাইনিং তৌবগী থবক অসিসু লোইশিল্লক্লে হায়না হায়রদুনা ইন্দস্ত্রী শেমগৎপগী অকক্নবা লম লৈবা অমসুং ইকোলোজিকেলগী ওইবা হীরমশিং হেনগৎলকপা অসিনা তুং কোইনা চাউখৎপা শেন্মিৎলোন ওইহনবদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইরক্লি হায়না উপ-রাস্ত্রপতিনা পল্লদুনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, বাইওতেক্নোলোজী, স্তার্ত-অপ ওন্তোপ্রিনর্শিপ্নচিংবা অসিনা ‘অনৌবা শেন্মিৎলোন’গী খুদোংচাবা অমা পীরক্লিবা অসিবু রাজ্য অসিগী মীয়াম্না মসিগী তঙাই ফদবা স্কিল মেনপাৱর রিসোর্সশিং অসিবু খুমাং চাউশিলহন্দুনা লৌনবা শেম-শাদুনা লৈবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা ৱাফম থমখি।
গোৱাগী রাজ্যপাল, শ্রী ভগৎ সিংহ কোশ্যারী; রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী, দাঃ প্রমোদ সাৱন্ত; গোৱা এসেম্বলীগী স্পীকর, শ্রী রাজেশ পত্নেকর; দেপ্যুতী স্পীকর, শ্রী ইসিদোর ফর্নান্দেজ; গোৱা সরকারগী লেজিস্লেতিব এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী মাৱিন গোদিনহো; গোৱা এসেম্বলীগী ওপোজিসনগী লুচিংবা, শ্রী দিগম্বর কামৎ; গোৱা লেজিসলেচর ফোরমগী সেক্রেতরী, শ্রী মোহন অমশেকর; গোৱা লেজিসলেতিব এসেম্বলীগী সেক্রেতরী, শ্রীমতি নম্রতা উল্মান; গোৱা লেজিসলেতিব এসেম্বলীগী মন্ত্রী অমসুং মেম্বরশিংনা থৌরম অদুদা অতোপ্পা মীথুংলেনশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
মখাদা পীরিবা অসি মহাক্কী অপুনবা ৱারোল অদুনি
ঙসি, ফজরবা গোৱা রাজ্যগী মফম অসিদা, রাজ্য অসিনা লোইলম লৈঙাক্তগী নিং-তম্বা ফংবগী চহি ৬০শুবগী হৌরকপা মতম অসিদা ঐহাক্না নখোয় ময়ামগী মরক্তা লৈবা ফংবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না হরাওবা ফাওই। ঐহাক্না লেজিস্লেতিব এসেম্বলীগী মীহুৎশিংগসু ৫০শুবা লেজিস্লেচরগী নুমিৎ অসিদা উন্নবা ফংবা অসিসু য়াম্না নুংঙাইজৈ। ইংলিশকী অনৌবা চহিসু হৌবতা ঙাইরিবা ওইবা অসিগী খুদোংচাবা লৌরগা ঐহাক্না গোৱাগী চাউথোকচরবা মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মমাংগী চহিদি নোভেল কোরোনাভাইরস থোক্লক্তুনা মালেম শিনবা থুংবগী মীয়ামদা অৱা-অনা কয়া নংহনখিবা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ ওইহনখিবা থৌদোক্তুগা লোয়ননা য়াম্না পামদবা মওংদা হৌখ্রে। ঐখোয়না হন্দক্কী চহি অসিদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী অমসুং মপানগী সাইন্তিস্তশিংনা ভেক্সিন পুথোক্তুনা মাই পাকপা ফংখিবগী ইথিলগা লোয়ননা তরাম্না ওক্লি। মালেমগী মীপুম খুদিংদা নুংঙাইবা অমদি ফাওনরে অমসুং ঐখোয় খুদিংমক্না মমাংগী চহিগী পামদবা থৌদোকশিং অদুবু য়ারিবমখৈ থুনা কাওথোক্লগা চৎপা ঙম্লগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা লৈ।
মমাংগী চহিদা, ভারতনা অপুনবা এন্তিতী অমা ওইনা থোক্লক্তুনা লাইচৎ অসিগা মশক থোকপা মহৈ ফংদুনা লান্থেংনখি। ভারতকী হকশেলগী ফিভম, দেমোগ্রাফীগী ফিভম অমসুং সোসিও-ইকোনোমিক্কী মান্নদবা খল কয়া য়েংলুরগদি, লাইচৎ অসিনা কেস মশিং য়াম্বা, মীশি মীনা হেন্না থোক্তুনা য়াম্না শোকহনগনি হায়না পানরুবনি। অদুবু ঐখোয়না মসিবু মশক থোক্না থেংনবা ঙমগনি হায়না লৈবাক অসিনা অপুনবা ওইনা খনখিবা ৱাখল্লোন অদুনা থবক ওইনা তাক্লে অমসুং মসিবু লৈবাক মনুংগী অমসুং মপানগী মীওই খুদিংনসু খঙনরে।
গোৱাগী সরকার অমসুং মীয়াম্না লাইচৎ অসিবু নীংথিনা শেন্নদুনা অতোপ্পশিংদা খুদম ওইনা উহনখিবা অদুগীদমক্তা ঐহাক্না য়াম্না হরাওবা ফাওই।
ঐহাক্না রাজ্য সভাগী চেয়রমেন অমা ওইনা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী লেজিসলেচরশিংগা ৱারী শাবা ফংবদা য়াম্না নুংঙাইজৈ অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লেজিস্লেচরশিংনা থবক তৌবগী মওং খঙবা ঙম্বা অমসুং পাউতাক কয়া পীনবগী খুদোংচাবা অমসু পীরি। ঙসিগী গোৱাগী লেজিসলেচরশিংগা ৱারী শাবা অসিসু অদুগুম্বা থৌওং অমনি অমসুং ঐহাক্না নখোয় ময়ামগা পুনবদা নুংঙাইবা ফাওই।
গোৱানা নিং-তম্বা ফংবগী ৬০শুবা চহিদা চঙলকপা অসিগী খুদোংচাবা লৌরগা ঐহাক্না মসিগী নিং-তম ইহৌ অসিদা লুচিংখিবা মীওইশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎলি অমসুং নিং-তম্বা ফংবগী পান্দমদা অৱাবা কয়া নঙখিবা মীওইশিং অমসুং মশাগী মপু ওইজখিবগীদমক্তা ইকায় খুম্নবসু উৎলি।
গোৱানা লমগী পাক-চাউবগী মতাংদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী পিকপা রাজ্য অমসুং মীশিংগী মতাংদনা মরিশুবা খ্বাইদগী পিকপা রাজ্য অমা ওইরি। ঙসিগী নুমিৎ অসিদা রাজ্য অসিনা পর কেপিতা ইনকম খ্বাইদগী ৱাংবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা হ্যুমেন দিভেলপমেন্ত পেরামীতর লৈবগী ৱাফম অসি মীয়ামদা হায়জনিংই। রাজ্য অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অর্বানাইজ ওইরবা রাজ্য অমা ওইরি অমসুং মসিগী মীশিং চাউরাক্না ৬২% অসি শহরদা লৈ। মসিগী হিগোক মচুগী অতিয়া অমসুং সনা মচুগী সমুদ্র মপানগীদমক্তা মশক খঙলিবা গোৱা অসি ‘পর্ল ওফ দি ওরিএন্ত’ হায়নসু খঙনৈ অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী পাম্নবা লমকোইবগী মফম ওইরিবা অসিসু মতিক য়াম্না চাবনি।
ঐহাক্না গোৱাগী সরকারশিং অমসুং মীয়াম্বু রাজ্য অসিনা নিং তম্বা হেক ফংলকপদগী মশক থোকপা লম্বী অমদা লাক্তুনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউখৎপা রাজ্য ওইবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
গোৱানা ফংলিবা মাই-পাকপা অসিবু ফংনবা হোৎনবদা কন্না হোৎরকখিবা অদুমক হৌজিক ওইরিবা থাক অসিবু ঙাক্তুনা থম্বা অসিসু চপ-মান্নবা শিংনবা অমা ওইগনি। মসিগী মতাং অসিদা রাজ্য অসিনা অনৌবা শিংনবা কয়া অমা থেংনরক্কনি। তুরিজম অমসুং মাইনিংনা রাজ্য অসিগী মাই পাকপদা খ্বাইদগী চাউনা তেংবাংদুনা লাক্লি। লম ফংবদা অকক্নবা লৈরকপা, ইকোলোজিকেলগী ওইবা শিংনবশিং হেনগৎলকপা অমসুং মসিগী মাইনিং তৌবগী থবকশিং অসি লোইশিল্লকপা অসিনা রাজ্য অসিদা ইন্দস্ত্রীগী মতাংদা চাউখৎপদা অয়েৎপা পীরক্কদবা অমগী খুদম্নি। হৌজিক্তি রাজ্য অসিনা অনৌবা শাহৌ লৌফম থিবা তাবনি। ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, বাইওতেক্নোলোজী, স্তার্ত-অপ ওন্তোপ্রিনর্শিপ্নচিংবা অসিনা ‘অনৌবা শেন্মিৎলোন’গী খুদোংচাবা অমা পীরক্লিবা অসিবু রাজ্য অসিগী মীয়াম্না মসিগী তঙাই ফদবা স্কিল মেনপাৱর রিসোর্সশিং অসিবু খুমাং চাউশিলহন্দুনা লৌনবা শেম-শাদুনা লৈবগী তঙাই ফদবা লৈরে। রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী, দাঃ সাৱন্তনা শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিংগী মতাংদা খঙলে অমসুং মসিগীদমক্তা ৱারোইশিন পুরকপগী থবকসু হৌরম্লগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা লৈ।
গোৱাগী চাউখৎপগী লম্বী অমসুং মাংদা লৈরিবা শিংনবশিং অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলবা তুংদা, ঐহাক্না হৌজিক রাজ্য অসিদা গনতন্ত্রনা মথৌ তৌরিবা অসিগী মতাংদা ৱাফম খরা থম্নিংই।
ঐহাক্না থৌরম অসিগী মতাংদা শেম-শাবা মতমদা রাজ্য অসিনা ইং ১৯৬৩দা অহানবা মীখল পাংথোক্লবা মতুংগী চহি ৫৭ অসিদা সরকার মখল ৩০ লৈখি হায়বা খঙখি। মসি য়াম্না য়াম্বা মশিংনি। মসিগী সরকার ৩০ অসিগী মনুংদা ১১দি চহি অমদগী হেন্না তাথনা শুপ্নগী নুমিৎ ৬নিদগী নুমিৎ ৩৩৪নি খক্তা পানখি অমসুং অতোপ্পা ৩ অমনা চহি ২দগী তানা পানখি। মসিগী মনুংদগী শুপ্নগী সরকার ৩না মপুং ফাবা মতম পানখি। মসিদা নত্তনা, গোৱা অসি প্রসিদেন্ত রুলগী মখাদা মঙারক লৈখি অমসুং মসিগী অপুনবা নুমিৎ অসি ৬৩৯নি অমসুং মসিদি চহি ২গা চাউরাক্না মান্নবা মতম্নি ।
সরকার অমগী তর্মগী মরক্তা মরম চানা হোংদোকপা অসি গনত্রন্ত্রদসু অয়াবা পীরি। অদুবু তোয়না হোংলক্লবদি রাজনীতিগী তংদু লৈতাবা অমসুং মীয়ামগী অপাম্বা পাংথোকপা ঙম্বগী মতাংদা ৱাহং কয়া অমা লাকই। অদুবু অসিগুম্বা অহোংবা কয়া লৈরবসু, গোৱানদি নীংথিনা থবক পাংথোক্লি অমসুং মসি করিদগী ওইরক্লিবনো হায়বা তাকপা লুরকই। মসিনা মীয়াম্না লান্না উহল্লকই। মতাং অসিদা ঐহাক্না হংনিংলিবা ৱাহংদি, “গোৱাদা রাজনীতিগী তংদু লৈতাবা ফিভম লৈরম্লবদি, হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভম অসিদগী হেন্না চাউখৎলমগদরা” হায়বা অসিনি। ঐহাক্না স্তেকহোলদরশিংবু, মরু ওইনা মফম অসিদা পুল্লিবা লেজিস্লেচরশিংদা, হীরম অসিগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনদুনা অমসুং হৌজিক মাং থানা লৈরিবা ফিভম অসি অদুমক লৈবা ঙম্নবা, হীরম অসিগী মতিক চাবা ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা হায়নিংই।
ঐহাক্না হৌজিক লেজিস্লেচরশিংগী থৌদাং অমসুং ঐখোয়গী গনতন্ত্রানা থবক তৌবগী মতাংদা লাক্নিংই।
চাউখৎপগী চৎনবী অসিনা নোংম-নোংমগী ফগৎলকপা অসিদগী গনতন্ত্রসু মীয়ামগী অনিংবা অমসুং অপাম্বদা য়ুম্ফম ওইদুনা মীয়াম্বু লৈঙাকপগী খ্বাইদগী পাম্বৈ ওইনা লৌনবা হেনগৎলক্লি। কন্সতিত্যুসনগী পীথোক্তুনা লৈরবা থৌরাংশিংনা গনতন্ত্রগী থবক তৌবগী মওংবু লেজিসলেচর, একজেক্যুতিব অমসুং জুদিসিএরীগী মরক্তা শক্তি নীংথিনা খায়দোক্তুনা অমসুং শিন্নদুনা লমজিং লমতাক্লি। লেজিস্লেচর অসি মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা মখোয়গী মহুৎ শিন্দুনা একজেক্যুতিবশিংনা ৱারেপ লৌবা অমসুং থবক পাংথোকপশিংবু আইনগী মতুং ইন্না চৎহন্নবা খুৎলায় অমনি। লেজিসলেচর অসিনা সোসিও-ইকোনোমিক দিভেলপমেন্ত অমসুং শেমদোকপগী ঙমখৈশিংবু নীংথিনা খায়দোক্তুনা লৈবাক শেম্বগী থৌওং কয়া অমদসু তেংবাংই। অসিগুম্বা কয়া অসিননি, লেজিস্লেচরনা গনতন্ত্রদা য়াম্না মরু ওই হায়রিবসি।
লেজিস্লেচর অমগী তঙাই ফদবা মথৌশিং অসিগী মনুংদা য়াওরিবশিং অসিদিঃ আইন শেম্বা, একজেক্যুতিবশিংদা মীয়াম্না থম্লিবা থাজবা ঙাকপা অমসুং মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বালগী হীরমশিংদা অচেৎপা মিৎয়েং চঙবা। লেজিস্লেচরগী মীহুৎ অমসুং অতম্ননা পাংথোকপা মথৌশিং অসি হায়রিবা মওং অসিদগী লাক্তুনা মখোয়গী থৌদাংশিংবু ময়েক শেংনা তাক্লিবনি।
করিগুম্বা লেজিস্লেচরশিংদা ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংবু আইনগী মনুংদা লৈহন্নবা থৌদাং শিন্নরবদি, মখোয়না নীংথিনা থবক পাংথোকপা অসিনা গনতন্ত্রনা মথৌ নীংথিনা তৌহনবদা য়াম্না মরু ওইবা অমা ওইরিবনি। মখোয়গী থৌওংসিং অসিনা গনতন্ত্রা অমা শেম্বা নত্ত্রগা অকায়বা পীবা য়ারিবনি অমসুং মসিগী থৌওংশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা মীয়াম্না পারলিয়ামেন্তরী ইন্সতিত্যুসনশিংদা থাজবা নত্ত্রগা থাজদবা ওইগদৌরিবনি। অদুবু লাইবক থিবদি, মীয়াম্না লেজিসলেচরশিংদা থাজবা থম্বগী চাং অসি য়াম্না নেম্লে অমসুং মখোয়না তাবা অমসুং উরিবা কয়া অসিগী মরমদগী মখোয়না লেজিসলেচরশিংবু ফনা উবা ঙমদ্রে। মসিগী হীরম অসি অথুবা মতমদা য়েংশিন্দবা য়ারোই। অদুনা হৌজিক ঐহাক্না হংনিংবা ৱাহংদি, হীরম অসিগী মতাংদা ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে হায়বা অসিনি।
ঙসিগী ‘লেজিস্লেচর নুমিৎ’ অসিগী ইথিলবু খন্নরবা তুংদা, ঐখোয় পুম্নমক্না আইন শেম্বশিংনা মতৌ করম্না লেজিস্লেচরগী মথৌ তৌবদা হেন্না ফগৎহন্দুনা আইনগী কাঙলোন ইনবা অসি করম্না ওইহনগদগে হায়বা পুন্না খঙমিন্নরসি। মসিগী থৌদাংশিং অসি মখোয়না নীংথিনা কন্নেক্ত তৌবা, কন্দক্ত, কেরেক্তর, কম্মিৎমেন্ত, কেপাসিতী অমসুং কম্ম্যুনিকেসনগী থৌওংশিং পাংথোক্তুনা ওইথোকহনবা য়াগনি। ঐহাক্না মসিগী সি. ৬ অসিগী মতাংদা শম্লপ্না পন্নিংই।
১) মীয়ামগা নক্ননা লৈবা
লেজিস্লেচরশিং অসিনা মীয়াম্না খনবা মীহুৎ অমা ওইনা মতম পুম্বদা মীয়ামগা নক্ননা লোইদুনা মতাং চাবা অমসুং মতিক চাবা থৌওং কয়া পাংথোক্নবগীদমক্তা মীয়ামগী অৱা-নুংঙাইতশিংবু নীংথিনা খঙদুনা লৈগদবনি। নখোয়গী কন্সতিত্বেন্সীশিংদা চৎপগী থৌওং অসি চাং নাইবা, মাংজৌননা থৌরাং য়াৎপা অমসুং অসেংবা ৱাহন্থোক লৈহনগদবনি। চৎফম থোকই হায়বগী মওং তৌরোইদবনি। মীয়াম্না নখোয়গা লাইনা পাউ ফাওনবা ঙমহনগদবনি অমসুং হৌজিক্তি তেক্নোলোজী চাউখৎলকপা অসিনা থৌওং অসি য়াম্না লাইথোকহল্লবনি। চাউরাক্না মীওই লাখ ১৬ লৈবদা এম.এল.এ. ৪০ লৈরবদি, নখোয় অমনা মীহুৎ শিল্লিবা অসি মীওই ৪০,০০০ নি অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগা চাংদম্নবদা মসিদি য়াম্না য়ামদ্রবনি। নহাক্কী কন্সতিত্বেন্সীগী মীওইশিংনা নখোয়গী মপু ওইগদবনি। মসিগী নক্ননা লৈবগী মওং অসিনা নখোয়গী থৌদাং পাংথোকপদা হেন্না ফগৎহনগনি।
২) কন্দক্ত
মসিদি নখোয়না মীয়াম মাংদা অমসুং তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিংদা নখোয়না চৎকদবা লিচত-শাজৎকী মতাংদনি। নখোয়গী মওং-মতৌ, বোদী লেংগ্বেজ, ফেসিএল এক্সপ্রেসন, ৱা ঙাংবগী মওং, মীয়াম্বু ওকপগী মওং, মীয়ামদা ৱারী শাবগী মওং, অরুবা তাঞ্জাদা নশাবু ফাজিনবগী মওং, ইং তপ্পগী মওংনচিংবা কয়া অসিনা মীয়ামদা মতিক চাবা পাউজেল পীগদৌরিবনি। করিগুম্বা নখোয়দা ফত্তবা নত্ত্রগা অরানবা ৱাখল লাক্লবদি, মদুনা নহাক অমসুং নহাক্না ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা মেম্বর অমা ওইরিবা ইন্সতিত্যুসন অদুদা শোকহনগনি। মহাক্কী অফবা ৱাখল্লোনগা লোয়নবা থৌওং অদুনা লেজিসলেচর অমগী মশক অসি নীংথিহনগদৌরিবনি।
৩) কেরেক্তর
মসিদি মীওই খুদিংনা উবা ঙম্বা নহাক্কী ৱাখল্লোন অমসুং অফবা তৌবগী গুনশিং অদুনি। মসিদা নহাক্কী ভেল্যু, থাজবা, ইথো, অচুম-অরানগী ৱায়েল তৌবা ঙম্বগী নহাক্কী মগুনগী য়ুম্ফম ওইরিবশিং অসি য়াওরি। অচুম্বা নত্ত্রগা অরানবা কেরেক্তর চেনবা মীওই মশক খঙদোকপগী পাম্বৈ অনিখক লৈ। অদুবু লাইবক থিবদি, মীয়াম্না রাজনীতিগী মীওইশিং অসিদা অফবা কয়া লৈত্রে হায়না খন্নৈ অমসুং মসিনা মখোয়না পারলিয়ামেন্তরী ইন্সতিত্যুসনশিংদা থম্বা থাজবা অসিবু য়াম্না হন্থহল্লি। লেজিস্লেচরশিং অসিনা মীয়ামগী শক্তি হাপকদবনি, মশাগী শক্তি হাপকদবা নত্তে। নহাক্কী অপাম্বা অসি মীয়াম অয়াম্বগী অপাম্বদা ওনশিনগদবনি। অসিগুম্বা অফবা থৌওং অসিনা আইন শেম্বা বোদীশিংগী ইকায় খুম্নবা হেনগৎহনগনি।
৪) খোঙফম চেৎপা
লেজিসলেচর অমগী খ্বাইদগী হান্না খনগদবা ৱাখলদি মহাক্না মীহুৎ ওইরিবা মীয়াম, রাজ্য অমসুং লৈবাক্কী অফবা তৌবা অসিনি। মহাক্না মহাক্কী ওইবা হীরমশিংদা থবক চিন্দুনা লৈগদবা নত্তে। মীয়ামগী মহুৎ শিনবা অসি অহাংবা মতমদা তৌবা থবক অমগুম্না তৌগদবা নত্তে। করিগুম্বা মসিদা নহাক্কী মতম পুম্বা থাদবা ঙমদ্রবসু, মসিনা নহাক্কী খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাংনি হায়না খনগদবনি। হান্না পাংথোক্কদবা থবকশিং নীংথিজনা খঙবা অসিনা থবকশিং অদুদা নহাক্না খোঙফম চেৎপা ঙমগনি। মীয়ামগী মতম কাইথোকপা ঙমদবা মীওইশিংদি লেজিএস্লেচরদা চঙলোইদবনি।
৫) কেপাসিতী
মীয়ামগী অপাম্বদা অচুম্বা ৱায়েল পীবা অসিদা তৌবা ঙম্বগী মতিক খরা চঙই। মসিনা মীয়াম, সিবিল সোসাইতী, একজেক্যুতিব অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদর খুদিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবা হৈবা অমা চঙই। খুদম ওইনা হায়রবদা, লেপ্তনা হোংলক্লিবা শিংনবশিংবু নীংথিনা খঙবা ঙম্বগী মতিক, খুদোংচাদবশিং মশক খঙদোক্তুনা মদুগী চান্নবা ৱারোইশিন পীবা ঙম্বগী মতিকশিং চঙই। মসিনা মীয়াম্বু খোমজিন্দুনা খন্ন-নৈনবা অমসুং ভাব তামিন্নবগী থৌওং শিজিন্নদুনা খ্বাইদগী লুরবা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্বগী মতিক অমা লৈফমসু থোকই। লেজিস্লেচর খুদিংমক্না থবক হেন্না নীংথিজনা তৌবা ঙম্নবা অসিগুম্বা তৌবা ঙম্বগী মতিক অসি লৈফম থোকই।
৬) পাউ-ফাওনবা
লেজিস্লেচর হায়বদি লুচিংবা হায়বনি অমসুং অফবা লুচিংবা অমা ওইগে হায়রবদি মীয়ামগা নীংথিজনা পাউ ফাওনবা ঙমগদবনি। মীয়াম অমসুং মরী লৈনবা মীওইশিংগা খুদোংচাদবা অমসুং অতোপ্পা ফিভম কয়াগী মতাংদা নীংথিনা পাউ ফাওনদুনা কুপ্না য়েংশিনবা ঙম্বগী মতিক লৈগদবনি। অতোপ্পগা নীংথিজনা পাউ ফাওনবা ঙম্বগী মতিক অসিনা অফবা লুচিংবা অমা ওইবগী মগুন্নি।
লেজিসলেচর খুদিংমক্না ঐহাক্না পনখ্রিবা মগুনশিং অসি চেনগদবনি অমসুং মসিনা মখোয়না লেজিস্লেচরগী মনুং অমসুং মপান্দা থবক পাংথোকপদা নীংথিজনা পাংথোকপা ঙমহনগনি। লেজিসলেচর খুদিংমক অসি মখোয়গী মেম্বরগুম্না লোয়না ফবা ঙাক্তনি। মখোয় অনিমক্না মথৌ নীংথিজনা তৌবা অসি মখোয় মশেলদগী মপাঙ্গল লৌনবনিনা অমনা অমগী মখা পোনবনি।
ভারত অমসুং মালেম অসিনা হান্না মমাংদগী ওইরকপা হৌখ্রবা শেন্মিৎলোন তপথরকপগী খুদোংচাদবশিং অসিবু কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা অমুক্কা হেন্না হেনগৎহন্দুনা য়াম্না লুরবা তাঞ্জা অমা ফাওদুনা চৎলি। ভেক্সিন্না মীয়াম্বু লায়না অসিদগী ঙাকথোক্কনি হায়বগী আশা অমদি মীয়ামদা পীরি অদুবু হান্না লৈরম্বা শেন্মিৎলোনগী শাহৌ লৌবা অসিদদি য়াম্না ৱাখল চেৎপগী মথৌ অমা তারি। ভারত সরকারনা শাহৌ লৌবগী থৌওং হেনগৎহন্নবা শেমদোকপগী থবক কয়া অমা পায়খৎলি। মসিগী মরমদি অচৌবা অমসুং চাউখৎপা শেন্মিৎলোন খক্তনা মীয়ামগী অনিংবা অমসুং অপাম্বশিং পীবা ঙমগদৌরিবনি। লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লেজিস্লেচরশিংনা হৌজিক্কী ওইরিবা লুরবা তাঞ্জা অসি থেংননবা মরু ওইবা থৌদাং লৌদুনা লৈবাক পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা শিংনবা কয়া অসিগী মরক্তগী অথুবা মতমদা থোক্লকপা ঙম্নবা হোৎনফম থোকই।
ঐহাক্না লেজিসলেচরগী থৌদাংশিংগী মতাংদা খনবা ৱাখল্লোন কয়া অমা মীয়ামগা তান্নবা ফংবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইজৈ।
ঐহাক্না গোৱাগী রাজ্য অসিনা নিং-তম্বা ফংবগী চহি ৬০শুরকপা অসিদা রাজ্যসিগী মীয়াম্বু থাগৎলি। খ্বাই পুম্নমকপু ঐহাক্না নুংঙাইরবা পোঙ্গল, মকর সংক্রান্তী অমসুং ইংলিশ ন্যু য়ারগী য়াইফ পাউজেল পীরি।
জয় হিন্দ!

Vice President's Secretariat
Vice President says representing people in legislatures can’t be part-time
Shri Naidu lays stress on ensuring legitimacy of both law makers and the Houses through effective functioning
Goa did well since liberation; but why 30 governments in 57 years asks Shri Naidu
Informed opposition to governments’ proposals does good but opposing for the sake of it is harmful
Shri Naidu addresses legislators of Goa on how to be effective
09 JAN 2021 6:56PM by PIB Delhi
Elaborating on the importance of legislatures, Vice President of India and Rajya Sabha Chairman Shri M.Venkaiah Naidu has asserted that the legitimacy of legislators and lawmaking bodies is critical for effective functioning of parliamentary democracy backed by the much-neededtrust and confidence of the people. Noting that legislatures are the instruments of according legitimacy for the decisions of both the executive and the judiciary, he raised the prospect of the very legitimacy of legislatures coming into question if they are dysfunctional and law makers do not enjoy the respect of the people they represent.
Speaking to the present and former legislators of Goa on the occasion of the ‘Legislators Day’ in Panaji today, Shri Naidu urged the law makers to ensure the legitimacy of the law making bodies through ideal behavior and effective functioning both within and outside the Houses. He suggested to the law makers to do so by equipping them with six attributes that would make a significant difference.
The Vice President said; “It is the functioning of legislatures and law making bodies that can either make or mar any democracy. Their effective functioning forms the basis of people’s trust and confidence in parliamentary institutions. Unfortunately, there is a certain trust deficit with people’s perceptions about the legislators and legislatures being in the negative based on what they get to see and hear. This deficit needs to be addressed at the earliest.”
Urging the law makers to accord priority for the good and welfare of the people instead of being preoccupied with personal vocations and interests and empowerment of self, Shri Naidu stressed that “Representing people is not a part-time activity and it shall be the prime responsibility if not fulltime. Proper commitment to the cause of the people flows from getting priorities right. Those who have no time for people better not enter the legislatures.”
Outlining the other positive attributes expected of law makers, Shri Naidu urged them to develop strong connect with the people they represent to properly assess and understand their difficulties and aspirations; right conduct both in public and inside the legislatures; character based on moral integrity; capacity to understand the emerging complexities and deliver and communication skills for effective communication with the people and all other stakeholders.
The Vice President said; “Any legislature is as good as its members. Legitimacy of both of them are interdependent as each of them draw sustenance from the other.” He further noted that any legislator modelled on these six positive attributes would most certainly like the House to ‘Discuss, Debate and Decide’ so that she/he can make useful contribution rather than being disrupted and that is the difference that able legislators can make to the functioning of legislatures.
Shri Naidu observed; “Any legislator has the option of either supporting the government or opposing it. Informed opposition to the government’s proposals in fact does a certain good but opposing for the sake of doing it does harm.”
The Vice President complimented the people and successive governments of Goa for the emergence of the State as the most developed in the country with the highest Per Capita Income in the country and the best human development indicators since it’s liberation from the colonial rule 60 years back after a long drawn struggle. However, referring to Goa having had as many as 30 governments during the 57 years since the first elections in 1963, Shri Naidu said that it is a huge number by any reckoning and it is difficult to justify such a political flux which results in negative perception. He raised the question of “Would Goa have done much better with more political stability. I expect all stakeholders and in particular, the legislators to deeply reflect on this issue as you have to find answers to the challenges that the State has to overcome if it is to retain its frontline position.”
Shri Naidu further noted that 11 of these 30 governments had tenure of less than one year each ranging from 6 days to 334 days and another three governments lasted for less than two years each. Only three governments ran full term. Alongside, Goa was placed under President’s Rule five times for as many as a total of 639 days which was about two years.
Noting that mining, the main growth driver of Goa reaching saturation, limited availability of land for industrialization and mounting ecological concerns as the major hurdles for sustained economic development, the Vice President underlined the need for the State to prepare for harnessing the opportunities offered by the ‘new economy’ in Information Technology, Biotechnology, Start Up entrepreneurship etc by promoting required skilled manpower resources.
The Governor of Goa Shri Bhagat Singh Koshyari, Chief Minister of Goa, Dr. Pramod Sawant, Speaker, Goa Assembly, Shri Rajesh Patnekar, Deputy Speaker Shri Isidore Fernandes, Minister for Legislative Affairs, Govt of Goa, Shri MawinGodinho,Leader of Opposition in Goa Assembly, Shri Digambar Kamat, Secretary of Goa Legislators Forum Shri Mohan Amshekar, Secretary Goa Legislative Assembly Smt. Namrata Ulman, Ministers and Members of the Goa Legislative Assembly were among the dignitaries who attended the event.
Following is the full test of the speech-
2. It gives me immense pleasure to be with all of you and in the scenic State of Goa at the beginning of the 60th year of liberation of the State from the colonial rule. I am also delighted to meet the Members of the Legislative Assembly on the occasion of 50th Legislators Day. As the English New Year has just begun, I take this opportunity to convey my best wishes and greetings to all of you and the proud people of Goa.
3. The last year got off to a notorious start with the outbreak of novel corona virus that resulted in the Covid-19 pandemic which played havoc with the lives and livelihoods of the people across the globe cutting across socio-economic and geographical boundaries. We ushered in this year with a certain sense of hope further to the success of spirited efforts of the scientists both within and outside of our country in coming out with vaccines. There is a certain relief all across and I hope that we will be able to leave the dark memories of the last year behind as early as possible.
4. During the last year, India rose to the occasion as one collective entity in handling the pandemic with considerable results. Given the status of the health infrastructure in the country, the demographic conditions and the socio-economic inequalities, India was expected to be severely impacted in terms of case load and mortalities and the consequences. However, due to the national resolve demonstrated, we could contain the scale of damage remarkably and it is being acknowledged both within and outside the country.
5. I am particularly happy to note that the Government and the people of Goa did remarkably well in handling the pandemic and in the process emerged as an example for others.
6. As the Chairman of Rajya Sabha, it gives me immense pleasure to interact with legislators from different parts of the country as it gives an opportunity to exchange views on the functioning of our legislatures and share our concerns. This interaction with the legislators of Goa is one more such occasion and I am happy to be with all of you.
7. Before I touch upon the core issues of relevance to the legislators, I would like to briefly reflect on significance of liberation of Goa from the colonial rule of the Portuguese on December 19, 1961. It is because our past offers guidance to the present and the future as well. The Goans became proud Indians after a long 450 years of colonial rule. The liberation of Goa, about 14 years after India's independence from the British colonial rule has a special significance as it marked the end of the presence of any foreign ruler on our soil. The struggle for liberation of Goa was long drawn as was the case with our fight against the British. From the first protests against the Portuguese by the Pintos in 1787 i.e. 277 years after invasion of Goa, the liberation movement had seen many ups and downs. Several leaders of the liberation movement and the protesting people were subject to the worst form of suppression and repression by the colonial rulers. The movement gained momentum and strength as the fight against the British peaked during the 30s and 40s of the last century. The hopes of liberation of Goa parallel to the exit of British could not come true for various reasons. Diplomatic efforts of the Government of independent India for making Goa part of India did not bear fruit. The force of aspirations of the Goans for liberation and becoming Indians finally lead to military action resulting in their liberation. Since then, the people of Goa have been shaping their own history and I am happy to note that it has been a success story so far.
8. As Goa entered the 60th year of liberation, I take this opportunity to pay my homage to the leaders of the long drawn liberation movement and the people who had suffered the worst in their quest for freedom and for being the masters of their own destiny.
9. Goa is the smallest state in the country in terms of area and the fourth smallest in terms of population. I am glad to note on this occasion that Goa has been the front runner on the march of development with highest Per Capita Income and the best human development parameters. Goa is also the most urbanized State in the country with over 62% of its people living in towns and cities. Known for its blue skies and the golden palm fringed beaches, Goa is also called as the 'Pearl of the Orient' and is rightly among the most preferred tourist destinations in the world.
10. I compliment all the successive governments and the people of Goa for their remarkable journey since liberation and for being the most developed state in the country.
11. While it is a challenge to reach the pinnacle as Goa did, it is an equally formidable challenge to hold on to that position by avoiding any slippages. This is where the state faces news challenges. Tourism and mining have been the main drivers of the Goa's success story. Limitations of land availability, mounting ecological concerns and mining reaching its saturation are the big impediments for further industrial development of the state. I am told the agricultural productivity is an issue in the state. Goa has now to look for diversification of its growth engines by seizing the opportunities being offered by the 'new economy' in the domains of Information Technology, Bio-Technology, start-up entrepreneurship etc. All these require highly skilled manpower which the State needs to build in quick time. I am sure the state government under the leadership of young Chief Minister Dr. Sawant is already seized of these challenges and working on appropriate solutions.
12. After referring to the development story of Goa and the challenges ahead, I now like to make a reference to the functioning of democracy in the state. I do so as this has a direct bearing on the role and responsibilities of the legislators.
13. As I was preparing for this occasion, I have realized that since the first elections in 1963 after liberation, Goa has had as many as 30 governments during the last 57 years. This is quite a huge number by any reckoning. 11 of these 30 governments had tenure of less than one year each ranging from 6 days to 334 days. Another three governments lasted for less than three years. Only three governments ran full term of five years each. Alongside, the state was placed under President's Rule for as many as five times for a total of 639 days which is about two years.
14. While change of governments mid-course for genuine and compelling reasons is democratically sanctioned, frequent such changes raises the issue of political stability and the ability of governments to deliver. Though Goa has done well as referred to by me earlier despite such frequent changes of governments, it is difficult to justify such political flux. This results in negative perceptions. The question that I would like to raise is - Would Goa have done much better with more political stability ? I expect all stakeholders and in particular, the legislators assembled here to deeply reflect on this issue as you have to find answers to the challenges that the state has to overcome if it is to retain its frontline position.
15. I now come to the issue of the role and responsibilities of legislators and issues concerning in the functioning of our democracy.
16. As civilizations advanced, democracy has come to be accepted as the best possible way of governing public affairs based on the expressed will and intentions of the people. Prescribed Constitutional methods guide the functioning of democracies with clear separation of powers among the legislature, the executive and the judiciary. Legislatures are the instruments of according legitimacy to the decisions and actions taken on behalf of and for the betterment of the lives of the people by the executive. Even the judicial pronouncements draw their legitimacy from the laws made by the legislatures. Legislatures also sanction the broad course of nation building by outlining the contours of socio-economic development and transformation. Such is the importance of legislatures in democracy.
17. The basic functions of a legislature include; making laws, ensuring the accountability of the executive of the day and deliberating on the issues of larger public concern and welfare. The representative and deliberative functions of legislators flow from this broad architecture and accordingly, determines the role and responsibilities of legislators.
18. If legislatures are mandated with legitimizing the decision making process, the very legitimacy of legislatures is critical for effective functioning of democracy. Such legitimacy is derived from effective functioning of the law making bodies which in turn is critically dependent on the legislators. Legislators in this context also includes the political executive (Ministers) who are drawn from the members of the law making bodies. It is the functioning of legislators and the law making bodies that can either make or mar any democracy. Their effective functioning forms the basis of people’s trust and confidence in parliamentary institutions. Unfortunately, there is a certain trust deficit with people’s perceptions about the legislators and the legislatures being in the negative based on what they get to see and hear. This deficit needs to be addressed at the earliest so that India, the world’s largest democracy can stand even taller with its head held high. So, the question is what is to be done in this regard ?.
19. keeping in view the spirit of the ‘Legislators Day’ today, let us understand how the law makers can make a difference to enhance the functioning of legislatures, and there by their legitimacy. They can do so through proper connect, conduct, character, commitment, capacity and communication. I would like to briefly touch upon these 6 ‘C’s.
i. Connecting with the people
As elected representatives of the people, legislators shall ever remain connected with the people so as to fully understand their problems and aspirations for effectively articulating them in the legislatures for necessary initiatives and interventions. Your visits to the constituencies shall be regular, well planned and meaningful instead of being ritualistic. People should have easy access to their representatives and the technological advances have made it much more easier now. With 40 MLAs for a population of about 16 lakhs, each of you represent about 40,000 people, much smaller than is the case in several ohter States. You should be owned by the people of your constituency. This kind of connect with the people enhances their respect for the legislature.
ii. Conduct
This is all about your behavior which is in evidence in public and in various situations and contexts. Your mannerisms, your body language, facial expressions, the way you speak, the way you receive people and talk to them, the way you hold yourself in testing situations, your sense of balance and proportion, your calmness, your sense of fairness etc. are all effective messages to the people. Your conduct either takes you closer to the people or drives them away. If you allow any negative relationship to emerge and grow, it harms both you and the institution of which you are a privileged member. Your positive conduct enhances the image of the legislature.
iii. Character
Character is all about mental and moral qualities that are distinct to every individual. These include your values, beliefs, ethos, judgment of right and wrong which form the foundation of your personality. There are only two options of personifying either right character or wrong one. Unfortunately, the people’s perception is that right character among the politicians is in short supply and this erodes the people’s trust in our parliamentary institutions. Legislators are supposed to empower the people and not empower themselves. The guiding principle is that you have to subjugate self-interest to that of larger interest. Such enlightened approach adds to the stature of law making bodies.
iv. Commitment
For a legislator, the priority consideration shall be the good of the people he represents and that of the State and the nation. He or she should not be too preoccupied with personal vocations or interests. Representing people is not a part time activity and is shall be the prime responsibility if not full time. Proper commitment to the cause of the people flows from getting priorities right. Those who have no time for people better not enter the legislatures.
v. Capacity
Doing justice to the cause of the people demands a certain capacity to deliver. It calls for ability to work with the people, civil society, executive and all other stakeholders. In particular, the capacity to understand the emerging complexities, identify the challenges and offer solutions. It also calls for mobilization of people for resolving difficult issues through deliberations and shared understanding and by evolving the most acceptable positions. Every legislator should strive towards such capacity building for enhanced performance.
vi. Communication
A legislator, by implication is a leader and needs to be a good communicator to be an effective leader. She/he should be able to analyse various issues and situations and communicate accordingly with the people and all others concerned. Good communication skills lends a certain degree of charisma which is one of the leadership attributes.
20. Every legislator shall be equipped with these six attributes as they enhance effectiveness of functioning both within and outside the legislators. sAny legislature is as good as its members. Legitimacy of both of them are inter-dependent as each of them draw sustenance from the other. The point that I am seeking to make is that legislators have a critical role in enhancing the standing of law making bodies among the people. Legislators can make substantial difference to the negative perception by being ideal in their conduct and character by setting high standards, by matching their promises with performance, by acting as effective bridges between the people and the governments.
21. A right thinking legislator modeled on these positive attributes will never be a party to the distressing scenario of disrupting the proceedings of the House. He would most certainly like the House to ‘Discuss, Debate and Decide’ every issue so that he/she can make meaningful contribution, being equipped to do so. That is the difference that able legislators can make to the functioning of the legislatures, which is the need of the hour. Any legislator has the option of either supporting the government or opposing it. Informed opposition to the government’s proposals in fact does a certain good but opposing for the sake of doing it does harm.
22. India and the world are passing through difficult times with the COVID-19 pandemic compounding the situation caused by the economic slide that was unfolding even earlier. Vaccines do offer the hope of shielding the people from the disease but return to the potential economic growth trajectory calls for determined efforts. The Government of India has been taking a series of reforms to unleash the growth potential since only a robust economic growth can help in meeting the aspirations of the people. The legislators across the country have an important responsibility of seriously reflecting in respective legislatures on the challenging situation that the country is facing and mounting a national effort to come out of it at the earliest.
23. I am glad to have got this opportunity of sharing my thoughts and concerns on the role and responsibilities of legislators and how they can make a difference to the functioning of our law making bodies in the larger national interest.
24. I once again compliment the people of Goa on the eve of celebration of the 60th year of the liberation of the State. Wish you all Happy Pongal, Makara Sankranti and English New Year !
Jai Hind!