কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ব্যুরিও ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দসনা ২০২১গী জানুৱারী ৬তা ৭৪শুবা ফাউন্দেসন নুমিৎ পাংথোকখ্রে
য়ুনিয়ন মিনিস্তর নিমিস্তর শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা বি.আই.এস. সেন্ত্রেল লেবোরেতোরীদা শান্নপোৎকী তেস্ত তৌনবগী খুদোংচাবা মফম হৌদোকখ্রে অমসুং এসায়িং অমসুং হোলমার্কিং অমসুং পোৎকী মগুনগী সর্তিফিকেৎ কোর্স হৌদোক্নবা লাওথোকখ্রে
শান্নপোৎকী বি.আই.এস. সর্তিফিকেৎ অমসুং তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা পীবা অসিনা ইন্দস্ত্রী ৫০০০গী মথক্তা থবক তৌহনবা ঙম্লগনি, হায়রিবা অসিদা মাইক্ত্রো অমসুং মচাশিংশু য়াওরি: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
07 JAN 2021 2:19PM by PIB Imphal
কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রীব্যুসন, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং রেলৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা ২০২১গী জানুৱারীগী ৬তা ব্যুরিও ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দকী ৭৪শুবা ফাউন্দেসন নুমিৎ পাংথোকখ্রে। থৌরম অসিদা মহাক্না শান্নপোৎকী তেস্ত তৌনবা খুদোংচাবা বি.আই.এস.না মসিগী লেবোরেতোরী অহুম অমসুং এসায়িং অমসুং হোলমার্কিং অমসুং পোৎকী মগুনগী সর্তিফিকেৎ কোর্স হৌদোক্নবা লাওথোকখ্রে।
বি.আই.এস.পু মসিগী স্তেত-ওফ-দ-আর্তকী খুদোংচাবা অসি থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, শ্রী গোয়ালনা হায় মদুদি খুদোংচাবা অসি চপ চারবা মতমদা পীরবনি মদুদি সরকার অসিনা হন্দক্তা “শান্নপোৎ”শিং অসি বি.আই.এস.কী সর্তিফিকেৎকী মখাদা শোইদনা ওইহন্নবা লৈখ্রে। তেস্তকী খুদোংচাবা অসিনা ইন্দস্ত্রী য়ুনিৎ ৫০০০রোম, মাইক্রো অমসুং মচাশিং অসি য়াওনা স্তেন্দার্দ য়াওনা থবক তৌবা ঙম্লগনি। মহাক্না হায় মদুদি মসিগী ইন্দস্ত্রী অসিনা মপাল লমগী পোৎ শাবশিংগা পাননবা ঙম্লগনি অমসুং মপাল লমদগী স্তেন্দার্দ য়াওদবা শান্নপোৎ পুশিল্লকপদা থিংবা ঙম্লগনি। মসিনা শান্নপোৎশিং অসি অফবা শোক পল্লোইদবা চেকশিনবা অমা ওইরগনি অমসুং অঙাংশিংগী হকশেলদা হেন্না থোইদোক্না অকাইবা পীররোই। মহাক্না হায় মদুদি সরকারনা ইন্দিয়াগী শান্নপোৎ শাবা ইন্দস্ত্রীশিং অসিদা ঙাকলৌ অমসুং মতেং পীদুনা ইন্দিয়াগী পোত্থোকশিং অসি মপাল লমদগী পুশিল্লক্লিবা অসিগা অহেনবা তান্নবা পাম্লি। মপালদগী পুশিল্লক্লিবা শান্নপোৎশিং অসি ঙাইহাক্কী ওইনা অহোংবা ওইনা উরবশু তু-কোইনা য়েংলকপদা মসিনা হেন্নদুম হকচাং শোকহন্দুনা তাংবা ওইহল্লি।
শ্রী গোয়ালনশু বি.আই.এস.পু মীওইবগী পুন্সিবু তেক্ত-কাইদনবা মরুওইবা ওইনা লৌদুনা হেলমেৎকী তেস্ত তৌনবগী খুদোংচাবা পীবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। মহাক্না খংহনখি মদুদি হেলমেৎ অসি হান্ননা বি.আই.এস. সর্তিফিকেৎ শোইদনা য়াওহন্নবা খঙহনখিবা লৈখ্রে হায়রিবা অসিনা মার্কেৎতা য়োল্লিবা হেলমেৎশিং অসি মগুম য়াওহনগদবনি।
থৌরম অসিদা, শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা ব্যুরিও ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দস (বি.আই.এস.)না শিনবা এসেয়িং অমসুং হোলমার্কিং অমসুং ক্বালিতি কন্ত্রোলগী সর্তিফিকেৎ কোর্স অমা হৌদোক্নবা লাওথোকখ্রে। হায়রিবা কোর্স অসিনা অনি থোক্না কান্নবা পীদুনা এ অমসুং ঐচ পর্সোন্নেল অমসুং ক্বালিতি কন্ত্রোল পর্সোন্নেল ওইদুনা মীওইবদা কান্নবা পীগনি। মহাক্না হায় মদুদি হৈ-শিংলবা তেস্তিং পর্সোন্নেল লৈবা অসিনা পোৎ লৈরিবশিংনা সর্তিফাইত ওইরবা পোত্থোকশিং অসিদা হেন্না থাজবা লৈরগনি অমসুং মসিনা কস্তম্মরশিংদা ঙাকথোকপা অমসুং অপেনবা কয়া অমা ফংলগনি। মসিনা ইন্দস্ত্রীশিং অসি মরুওইনা এম.এস.এম.ই.শিং অফবা পোৎ ফংদুনা “আত্মানির্ভর” ওইহল্লগনি অমসুং “মেক ইন ইন্দিয়া” অমসুং “স্কীল ইন্দিয়া” হায়বা সরকারগী খোঙথাং অসি পুক্নিং থৌগৎলগনি।
থৌরম অসিদা শ্রী গোয়ালনা পদ্মা শ্রী দাঃ লাল সি. ভর্মান, ব্যুরিও ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দস (বি.আই.এস.)গী ফাউন্দরগী মতাংদা পনখি। মহাক্না দাঃ লাল সি. ভর্মানবু মহাক্কী পোৎ ফগৎহনবা অমসুং চাওখৎ-থৌরাং অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
থৌরম অসিদা কঞ্জুম্মর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রীব্যুসনগী মিনিস্তর ওফ স্তেত শ্রী রাওসাহেব পাতিল ধনবেনা বি.আই.এস.গী তেস্তিং ফেসিলিতি অমসুং সর্তিফিকেৎ কোর্স অসি থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায় মদুদি বি.আই.এস. হৌখিবা মমাং কয়াদা থৌদাং কয়া অমা লৌখি অমসুং মসিগী অনৌবা খোঙথাং অসিনা মখা তানা বি.আই.এস.কী ক্বালিতি অমসুং ইফিসিএন্সি অসিদা হেন্না ফগৎহল্লগনি।
কঞ্জুম্মর এফিয়র্স দিপার্তমেন্তগী সেক্ত্রেতরী শ্রীমতি লীনা নন্দন, দি.জি., ব্যুরিও ওফ ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দস শ্রী পি.কে. তিৱারি অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং অসিসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ:
লৈবাক অসিদা শান্নপোৎকী পোত্থোকপু হকচাংদা শোকহন্দনবা শান্নবগী পুক্নিং থৌগৎপা পান্দমদা, বি.আই.এস. অসিনা শাফরবা স্তেন্দার্দ লৈরবা শান্নপোৎ পরিং অমা, মিং ওইনা আই.এস. ৯৮৭৩ পার্ত ১দগী ৯ ফাওবা অমসুং আই.এস. ১৫৬৪৪ ইলেক্ত্রিক্কী মরী লৈনবা শান্নপোৎ (স্তেন্দার্দকী লিস্ত য়াওরি)। শান্নপোৎশিং অসি শোই-ঙামদনবা কেতগরি অমগী মখাদা পীরি মদুদি “প্রদক্ত অন্দর কম্পলসরি সর্তিফিকেসন” হায়বা অসিদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মিনিস্ত্রীগী (দিপার্তমেন্ত ওফ প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ত্রেদ) হায়রিবা অসি ২০২১গী জানুৱারীগী ১দগী হৌখিবা।
ক্যু.সি.ও. অসিনা মখা তানা লোকেলদা শান্নপোৎ শারিবা অসিদা শাফু পীরি অমসুং ভারত সরকারগী মরুওইবা থৌরম “মেক ইন ইন্দিয়া”দা শাংনা চৎমিন্নগনি। ইন্দস্ত্রীশিং অসিদা মতেং পীবগী মিয়েংদা, মরুওইনা এম.এস.এম.ই.গী সেক্তরদা শান্নপোৎ শাবা অসিগা মরী লৈনবা ইন্দিয়ন স্তেন্দার্দতা, বি.আই.এস.না বি.আই.এস. লেব ৫ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী অসি মতেং ওইনবা তেস্তিংগী খুদোংচাবা শেমগৎলগনি। তেস্তিংগী খুদোংচাবশিং অসি সেন্ত্রেল লেবোরেতরীদা শাবা লোইশিল্লে। হেন্না খুদোংচানবা অতোপ্পা বি.আই.এস. লেব কয়া অমা শেমগৎলি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Bureau of Indian Standards celebrates the 74th foundation day on 6th January 2021
Union Minister Shri Piyush Goyal inaugurated the toy testing facility at BIS central laboratory and announced the launch of Certificate courses on Assaying & Hallmarking & quality control personnel
BIS certification and test facilities for toys would acts as enabler for about over 5000 industrial units, including the micro & small ones for implementing the standards: Shri Piyush Goyal
07 JAN 2021 2:19PM by PIB Delhi
The Union Minister for Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Commerce & Industry and Railways Shri Piyush Goyal attended the 74th foundation day celebration of Bureau of Indian Standards on 6th January 2021. On this occasion he inaugurated the Toy Testing facilities, which BIS has created across three of its laboratories and announced the launch of Certificate Courses on Assaying & Hallmarking as well as Quality Control.
While lauding BIS for its state-of-the-art facilities, Shri Goyal stated that the facilities have been created at the most appropriate time as the Government has recently brought “Toys” under mandatory BIS certification. The test facilities will act as an enabler for about over 5000 industrial units, including micro & small ones for implementing the standards. He said that this industry would be able to compete with foreign manufacturers and prevent the influx of imported toys, which are of substandard quality. This step will also take care of the concerns regarding the safety of toys and possible detrimental effects on health of children. He said that the Government wants to support & help the Indian toy industry so that Indian products can survive the competition given by imported toys. The imported toys may seem cheaper in the short run but the cost to health shall make them costlier in the long run.
Shri Goyal also appreciated the action of BIS for creating the test facilities for Helmets, an important product directly related to the safety and preservation of human lives. He informed that Helmets have already been brought under mandatory BIS certification in order to ensure that the helmets being sold in the market meet the required quality specifications.
On this occasion, Shri Piyush Goyal also announced the launch of Certificate Courses on Assaying & Hallmarking and Quality Control by Bureau of Indian Standards (BIS). These courses would meet the twin objectives of bridging the competence gap both for A&H personnel and Quality Control Personnel as well as facilitate the availability of competent human resources in A&H Centres throughout the country. He said that the availability of skilled testing personnel would lead to better customer confidence in certified products, thereby enhancing customer protection and satisfaction. This will make the industry, particularly the MSMEs, “atmanirbhar” for quality assessments and thereby promote “Make in India” and “Skill India” initiatives by the Government.
On this occasion, Shri Goyal also unveiled the bust of Padma Shri Dr. Lal C Verman, the Founder Director of Bureau of Indian Standards (BIS). He lauded the contribution of Dr. Lal C Verman in the fields of standardization and development of quality eco-system in the country. He emphasized the need for BIS to work for making India a place for production of quality goods and services which can be recognized across national boundaries.
While addressing the gathering, the Minister of State for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Shri RaosahebPatilDanve appreciated BIS for starting the toy testing facility and certificate courses. He said BIS has taken several new initiatives in recent past and these new initiatives will further enhance the operational quality and efficiency of BIS.
Secretary, Department of Consumer Affairs Smt. Leena Nandan, DG, Bureau of Indian Standards Shri P.K. Tiwari and many other senior officials were also present on this occasion.
Background:
With a aim to encourage the production of safe toys in the country, BIS has brought out a series of standards related to safety of toys, namely IS 9873 Part 1 to 9 and IS 15644 pertaining to Electrical Safety of Toys (List of Standards enclosed).In order to address the safety concerns, toys have been brought under the category of “products under compulsory certification”of BIS by MINISTRY OF COMMERCE AND INDUSTRY (Department for Promotion of Industry and Internal Trade), which is effective from 1st Jan 2021.
The QCO will further give impetus to the manufacture of toys locally and will go a long way in implementing the flagship “Make in India” program of Government of India.With a view to support the Industry, especially the MSME sector for conformity assessment of toys manufactured in India as per the relevant Indian Standards, BIS decided to create testing facility for Toys in 5 BIS labs to support the Indian industry. The testing facility for toys have been completed at Central Laboratory. Anticipating huge inflow of samples in future, the work towards completion of testing facility in other BIS Laboratories is underway.