ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଚି-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଉତ୍ସର୍ଗ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 JAN 2021 2:45PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ, ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ ଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଭଜୁଭାଇ ବାଲା ଜୀ, କେରଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପିନାରାୟୀ ବିଜୟନ ଜୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବି.ଏସ. ୟେଦିୟୁରପ୍ପା ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ଭି. ମୁରଲୀଧର ଜୀ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ 450 କିଲୋମିଟର ବିଶିଷ୍ଟ କୋଚି-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଏକ ସମ୍ମାନର କଥା । ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ, ବିଶେଷକରି କେରଳ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ । ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିବେ । ତେଣୁ ଏହି ରାଜ୍ୟଦ୍ୱୟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିବା ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଏହି ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଏହି ପାଇପଲାଇନ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ମିଶି କାମ କଲେ କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । କୋଚି-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ସାଜିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଇଂଜିନିୟରିଂ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଶେଷ କରିବା କେତେ ମୁସ୍କିଲ ବ୍ୟାପାର ଥିଲା । ପ୍ରକଳ୍ପ କାମରେ ଅନ୍ୟ ଅସୁବିଧା ବି ଆସିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମର ଶ୍ରମିକ, ଆମର ଇଂଜିନିୟର, ଆମର ଚାଷୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଏହି ପାଇପଲାଇନ କାମ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । କହିବାକୁ ଗଲେ ଏହା କେବଳ ଏକ ପାଇପଲାଇନ, କିନ୍ତୁ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶକୁ ଗତିଶୀଳ କରାଇବା ପାଇଁ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । କ’ଣ ପାଇଁ ଦେଶ ଆଜି ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି? କାହିଁକି, ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୋଟିଏ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ ଉପରେ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ କାମ କରାଯାଉଛି? କାହିଁକି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭରତ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଦ୍ରୁତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବହୁତ ଜରୁରି? ତାହା କେବଳ ଏହି ଗୋଟିଏ ପାଇପଲାଇନର ଫାଇଦାରୁ ବୁଝାପଡ଼ିଯିବ ।
ପ୍ରଥମତଃ- ଏହି ପାଇପଲାଇନ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ- ଏହି ପାଇପଲାଇନ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟର ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗପତିଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବ । ତୃତୀୟତଃ- ଏହି ପାଇପଲାଇନ ଅନେକ ସହରରେ ସିଟି ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତାହାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ସାଜିବ । ଚତୁର୍ଥରେ ଏହି ପାଇପଲାଇନ ଅନେକ ସହରରେ ସିଏନଜି ଆଧାରିତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିକାଶ କରିବାର ଆଧାର ସାଜିବ । ପଞ୍ଚମରେ ଏହି ପାଇପଲାଇନ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ରାସାୟନିକ ଓ ସାର ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇବ । ସପ୍ତମରେ ଏହି ପାଇପଲାଇନ କେବଳ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଅଷ୍ଟମରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସର ସିଧା ପ୍ରଭାବ ପରିବେଶ ଉପରେ ପଡ଼ିବ । ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ମାତ୍ରା ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗଛ ଲଗାଇବା ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ଅଙ୍ଗାରକ ମାତ୍ରା କମିଥାନ୍ତା, ତାହା ଏହି ପାଇପଲାଇନ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନବମ ଲାଭ ହେଉଛି ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଲ ରହିବ । ରୋଗ ବାବଦରେ ଲୋକଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଦଶମ ଲାଭଟି ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ବାୟୁର ମାନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହେବ, ସହରରେ ଗ୍ୟାସ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କର ଆଗମନ ହେବ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଲାଭବାନ ହେବ ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ପାଇପଲାଇନର ଆଉ ଦୁଇଟି ଫାଇଦା ବି ରହିଛି, ଯାହା ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେବା ଅତି ଜରୁରି । ଏହି ପାଇପଲାଇନର ନିର୍ମାଣ ବେଳେ ୧୨ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟଦିବସର ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିଛି । ପାଇପଲାଇନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାରର ଏକ ନୂଆ ପରିସଂସ୍ଥା କେରଳ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେବ । ସାର ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ, ପେଟ୍ରୋରସାୟନ ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ, ବିଜୁଳି ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏହାଦ୍ୱାରା ଲାଭବାନ ହେବ ଏବଂ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପାଇପଲାଇନର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଲାଭ ପୂରା ଦେଶକୁ ମିଳିବ । ଯେତେବେଳେ ଏହି ପାଇପଲାଇନ ପୂରା କ୍ଷମତା ସହ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ହଜାର ହଜାର କୋଟିର ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଖର୍ଚ୍ଚ କମ ହୋଇଯିବ । ଭାରତ ସିଓପି-୨୧ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ କାମ କରୁଛି, ଏହି ପ୍ରୟାସ ସେଥିରେ ବି ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱଯାକର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ କହିବାନୁଯାୟୀ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଯେଉଁ ଦେଶ ନିଜର କନେକ୍ଟିଭିଟି ଉପରେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବ, ସେ ଦେଶ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଆଜି ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଦିଗରୁ ଦେଖନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ରାଜପଥ ସଂଯୋଗ, ରେଳ ସଂଯୋଗ, ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗ, ବିମାନ ସଂଯୋଗ, ଜଳପଥ ସଂଯୋଗ, ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗ, ଅଥବା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ଭାରତରେ ଯେଉଁମାତ୍ରାରେ କାମ ଏବେ କରାଯାଉଛି, ସବୁକ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ବରୁ ଏକସଙ୍ଗେ ତାହା ହୋଇପାରି ନ ଥିଲା । ଭାରତୀୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଏହା ହେଉଥିବା ବେଳେ ଆମେ ନିଜ ଆଖିରେ ତାହାକୁ ଦେଖିପାରୁଛେ । ବିକାଶର ଏହି ନୂଆ ଆନେ୍ଦାଳନର ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅଂଶବିଶେଷ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତ ଯେଉଁପ୍ରକାର ଗତିରେ ଚାଲୁଥିଲା, ତାହାର ଅନେକ କାରଣ ରହିଥିଲା । ମୁଁ ତାହାକୁ ବିସ୍ତାର ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଜିର ଯୁବ ଭାରତ, ବିଶ୍ୱରେ ଛାଇଯିବା ପାଇଁ ଅଧୀର ଭାରତ, ଏବେ ଧୀର ଗତିରେ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ । ତେଣୁ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ବେଗ (ସ୍ପିଡ) ବଢ଼ାଇବା ସହ ଆକାର (ସ୍କେଲ) ଓ ସୁଯୋଗ (ସ୍କୋପ)କୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇବାରେ ସମର୍ଥ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ନୂଆ ପିଢ଼ିର ଏକ ଭଲ ଗୁଣ ହେଉଛି ସେମାନେ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଜିନିଷକୁ ପରଖିଥାନ୍ତି । ଏବଂ ତାହାର ସଫଳତା ଓ ବିଫଳତାକୁ ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଥାନ୍ତି । ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟକୁ ତର୍କ ଆଧାରରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥାନ୍ତି । ଭାରତରେ ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନେଇ ଏବେ ଯେଉଁ କାମ ହେଉଛି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ତର୍କ ଓ ତଥ୍ୟ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଅନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ୧୯୮୭ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା । ଏହାପରେ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅର୍ଥାତ ୨୭ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ୧୫ ହଜାର କିଲୋମିଟର ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ-ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ, ୧୬ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଉପରେ କାମ ଜାରି ରହିଛି । ଏହି କାମ ଆଗାମୀ ୪-୬ ବର୍ଷରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯିବ । ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ, ଯେଉଁ ପରିମାଣର କାମ ୨୭ ବର୍ଷରେ ହୋଇଥିଲା, ଆମେ ତାହାଠାରୁ ଅଧିକ କାମ, ତାହାର ଅଧା ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଚାଲୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହିଭଳି ଭାବେ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନର । ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ପାଖାପାଖି ୧୯୯୨ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୨ ବର୍ଷରେ ଆମ ଦେଶରେ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ସଂଖ୍ୟା ୯୦୦ରୁ ଅଧିକ ନ ଥିଲା । ଯେବେ କି ବିଗତ ୬ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୧,୫୦୦ ନୂଆ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏବେ ସରକାର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ସଂଖ୍ୟାକୁ ୧୦ ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଯିବ । ଏବେ ଯେଉଁ ଏହି ପାଇପଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ କେରଳ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ସେମାନଙ୍କ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ୭୦୦ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ ଖୋଲିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ ଏକ ମଜାଦାର ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି ପିଏନଜି ସଂଯୋଗର, ରୋଷେଇ ପାଇଁ ପାଇପ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ଗ୍ୟାସ ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି, ତାହାର । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ଦେଶରେ କେବଳ ୨୫ ଲକ୍ଷ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ ୭୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ରୋଷେଇରେ ପାଇପ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ୟାସ ପହଞ୍ଚୁଛି । କୋଚି-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପାଇପଲାଇନରୁ ଆଉ ୨୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଲୋକ ପିଏନଜି ସୁବିଧାର ଲାଭ ପାଇବେ । ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଲମ୍ବା ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ଏଲପିଜି କଭରେଜ ସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା, ତାହା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁଠି ୧୪ କୋଟି ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ଦେଶସାରା ଥିଲା, ତାହା ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ସଂଖ୍ୟାର ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଭଳି ସ୍କିମ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ଘରକୁ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଏଥିସହ ଏହାଦ୍ୱାରା ଏଲପିଜି ସହ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ମଜଭୁତ ହୋଇପାରିଛି । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହା ଏକ ବଡ଼ କାରଣ ହୋଇଛି ଯେ କରୋନା କାଳରେ ଦେଶରେ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସର ଅଭାବ ଆଦୌ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇନାହିଁ । ଏଭଳି ସଂକଟ ସମୟରେ ଆମେ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ପାଖାପାଖି ୧୨ କୋଟି ମାଗଣା ସିଲିଣ୍ଡର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଥିଲୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାର ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଥିବାରୁ ଏହାର ଅନ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ତାହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ସେହି ଅନୁସାରେ ହୋଇପାରୁ ନାହିଁ । ମନେପକାନ୍ତୁ, ଏଠାରେ ଆମର କିରାସିନି ପାଇଁ କେତେ ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ିରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖୁଥିଲେ, କିରାସିନି କୋଟା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ । କିରାସିନି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସବୁବେଳେ ବିବାଦ ଲାଗିରହୁଥିଲା । ଆଜି ଯେବେ ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ ସହଜରେ ମିଳିଯାଉଛି, ରୋଷେଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହଜରେ ପହଞ୍ଚି ଯାଉଛି, କିରାସିନି ବ୍ୟବହାର କମିବାକୁ ଲାଗିଛି । ଆଜି ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନିଜକୁ କିରାସିନିମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରିସାରିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ଶକ୍ତି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥାନ୍ତି । ଆମର ଶକ୍ତି ଏଜେଣ୍ଡା ହେଉଛି ସର୍ବ-ସମ୍ମିଳିତ । ୨୦୧୪ ପରେ ଆମେ ତେଲ ଓ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ସୁଧାର ଆସିପାରିଛି । ଏହି ସୁଧାର ଅନ୍ୱେଷଣ ଓ ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ବିପଣନ ଓ ବିତରଣକୁ ନେଇ ହୋଇଛି । ଆମେ ‘ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୋଟିଏ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରିଡ’ ହାସଲ କରିବାର ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ । ଆମେ ଗ୍ୟାସ ଆଧାରିତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଉପଯୋଗର ଅନେକ ପରିବେଶଗତ ଲାଭ ରହିଛି । ସରକାର ଭାରତର ଶକ୍ତି ଭାଗରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ଅଂଶକୁ ୬%ରୁ ବଢ଼ାଇ ୧୫% କରିବା ପାଇଁ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଦଶକରେ ତେଲ ଓ ଗ୍ୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯିବ । ଗେଲର ଏହି କୋଚି-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନର ସମର୍ପଣ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୋଟିଏ ଗ୍ୟାସ ଗ୍ରୀଡ ଅଭିମୁଖେ ବଢ଼ିବା ଆମ ଯାତ୍ରାର ଅଂଶବିଶେଷ । ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ପାଇପଲାଇନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପହଞ୍ଚକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଆମ ସରକାର ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଆନେ୍ଦାଳନ, ଏଲଇଡି ବଲବ ଅଥବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ମୋବିଲିଟି ବଢ଼ାଇବା ଦିଗକୁ ନିଆଯାଇପାରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା, ଭବିଷ୍ୟତର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ ପାଇଁ ଆଜି ହିଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା ଲାଗି ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ତେଣୁ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଉପରେ ଫୋକସ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଦେଶ ନିଜ ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳକୁ ମଧ୍ୟ ବିବିଧ କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ନିକଟରେ ଗୁଜରାଟରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହିଭଳି ଭାବେ ଦେଶରେ ଆଜି ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ବହୁତ ବଡ଼ ସ୍ତରରେ କାମ ଜାରି ରହିଛି । ଆଖୁ ହେଉ ଅଥବା ଅନ୍ୟ କୃଷିଜାତ ଉତ୍ପାଦ ହେଉ, ଏଗୁଡ଼ିକରେ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ କାମ କରାଯାଉଛି । ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷରେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଇଥାନଲ ବ୍ଲେଣ୍ଡିଙ୍ଗକୁ ୨୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ସେତିକି ନୁହେଁ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ମୋବିଲିଟି ସହ ଜଡ଼ିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ, ଏଥିସହ ଜଡ଼ିତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀକୁ ଯେମିତି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ, ଶସ୍ତା, ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ ଇନ୍ଧନ ମିଳିବ, ବିଜୁଳି ମିଳିବ, ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପୂରା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହୋଇ କାମ କରୁଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦେଶର ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ନେଇ ଆମର ଚିନ୍ତା ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । କେରଳ ହେଉ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ହେଉ, ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନ ସମୁଦ୍ର ସହ ଲାଗି ରହିଛି, ସେଠାରେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଯୋଜନା ଉପରେ କାମ କରାଯାଉଛି । ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି (ବ୍ଲୁ ଇକୋନୋମି) ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସ୍ରୋତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମ ବନ୍ଦର ହେଉ, ଉପକୂଳ ସଡ଼କ ହେଉ, ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ୟ ମାଧ୍ୟମ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି ଉପରେ ଆମର ବିଶେଷ ଫୋକସ ରହିଛି । ଆମର ତଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ, ଜୀବନ ଧାରଣ ମାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ମଡେଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ଯେମିତି ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାମ କରାଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ବସତି ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଚାଷୀ ରହିଛନ୍ତି । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ବି ରହିଛନ୍ତି । ଏମାନେ ସମସ୍ତେ ସମୁଦ୍ର ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ କେବଳ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନୁହନ୍ତି, ବରଂ ଏହାର ବଡ଼ ସଂରକ୍ଷକ ଭାବେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସମଗ୍ର ତଟବର୍ତ୍ତୀ ପରିସଂସ୍ଥାର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଜରୁରି । ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏଥିପାଇଁ ଅନେକ ସାର୍ଥକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ମାଛଧରା ପାଇଁ ଜରୁରି ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ପାଇଁ ପୃଥକ ବିଭାଗ ଗଠନ ହେଉ, ମତ୍ସ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶସ୍ତା ଋଣ ପାଇଁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ ହେଉ, ଏହାଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ହେଉଛି । କିଛି ମାସ ତଳେ ଦେଶରେ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ସିଧାସଳଖ ଲାଭ କେରଳ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ମତ୍ସ୍ୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ରପ୍ତାନିରେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛେ । ଭାରତ ଯେମିତି ଏକ ଗୁଣଯୁକ୍ତି ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି ହବ ହୁଏ, ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ବିଶ୍ୱରେ ସମୁଦ୍ର ଶୈବାଳ ଚାହିଦା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି, ଯାହାର ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ସମୁଦ୍ର ଶୈବାଳ ଚାଷ ପାଇଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଯେତିକି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, ସେତିକି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ।
ଆମ୍ଭେମାନେ ସମସ୍ତେ ଯଦି ମିଳିତ ଭାବେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାମ କରିବା, ତେବେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହାସଲ ପାଇଁ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିବା । କୋଚି-ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ପାଇଁ କେରଳ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ, ଏହି କାମ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଦେଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at dedication of Kochi - Mangaluru Natural Gas Pipeline to the nation
05 JAN 2021 2:45PM by PIB Delhi
Namaskar!
Governor of Kerala Arif Mohammad Khan ji, Governor of Karnataka Vajubhai Vala ji, Chief Minister of Kerala Shri Pinarayi Vijayan ji, Chief Minister of Karnataka Shri B.S. Yediyurappa ji, my colleagues in the Union Cabinet, Shri Dharmendra Pradhan ji, Pralhad Joshi ji, V. Muraleedharan ji, MPs, MLAs, brothers and sisters,
It is an honour to dedicate the 450 kilometer Kochi-Mangaluru natural gas pipeline to the nation. This is an important day for India, especially for the people of Kerala and Karnataka. These two states are being connected by a natural gas pipeline. I congratulate people of these states. Congratulations also to all the stake-holders for taking steps to providing clean energy infrastructure. The pipeline will have a positive impact on the economic growth of these two states.
Friends,
The Kochi-Mangaluru pipeline is a great example of the fact that no target is impossible if all work together by giving priority to development. The people associated with this project know how difficult it was to complete it in terms of engineering. There were other difficulties also during the project. But this pipeline was completed due to cooperation of our labourers, engineers, farmers and the state governments. It may be just a pipeline, but it is going to play a very big role in accelerating the development of both the states. Why is the country giving so much emphasis on the gas-based economy today? Why work is moving at a rapid pace on One Nation One Gas Grid? Why is the rapid expansion of the gas-based economy a must for a self-reliant India? The benefits of this one pipeline only will make it clear.
First, the pipeline will improve the ease of living for millions of people in both the states. Secondly, this pipeline will reduce the expenses of the poor, middle class and entrepreneurs of both the states. Thirdly, this pipeline will become a medium of city gas distribution system in many cities. Fourthly, this pipeline will form the basis for the development of CNG-based transport systems in many cities. Fifthly, this pipeline will supply energy to Mangalore chemical and fertilizer plant and help in making manure at low cost, helping the farmers. Sixthly, this pipeline will provide clean fuel to Mangalore Refinery and Petrochemicals. Seventhly, the pipeline will play a major role in reducing pollution in both the states. Eighthly, pollution reduction will have a direct impact on the environment; the reduction in the emission of carbon dioxide through this can be matched by planting millions of trees.
Friends,
The ninth advantage is that the better environment will also improve the health of the people, reducing their expenses on diseases. Tenth, when pollution is low, air will be clean, there will be gas-based systems in the city, more tourists will come, the tourism sector will also benefit and friends, there are two more important benefits of this pipeline which need to be discussed. During the construction of this pipeline, 1.2 million man days of employment have been generated. A new ecosystem of employment and self-employment would develop very fast in Kerala and Karnataka after its commissioning. Every industry, be it fertilizer, petrochemical or power industry will benefit from it and will create employment opportunities.
Friends,
The entire country is going to have another major benefit of this pipeline. When the pipeline starts functioning at full capacity, the country will also be able to save thousands of crores of rupees in foreign exchange. This effort will also help towards the goals of COP-21 on which India is working very seriously.
Friends,
Experts around the world say that in the 21st century, whichever country emphasizes the most on connectivity and clean energy would reach new heights. Whatever front you look at today, highway connectivity, railway connectivity, Metro connectivity, air connectivity, water connectivity, digital connectivity, or gas connectivity, the work that is happening in India now has never happened as much as ever before in all areas. As an Indian, it is the privilege for all of us that we are witnessing it with our own eyes; we are all part of this new movement of development.
Brothers and sisters,
In the last century, the speed with which India progressed has its own reasons. I don't want to go into the details. But one thing for sure is that today's young India, an impatient India which wants to overshadow the world, can no longer move slowly. Therefore, over the years, the nation has also increased speed, scale, as well as scope.
Friends,
The best thing about the new generation of India is that it evaluates things on the basis of facts. And it also analyses its success and failure comparatively. It accepts every single thing based on logic and fact. Many arguments and facts are also very important for the work that is being done on the gas-based economy in India.
Friends,
The first inter-state natural gas pipeline in our country was commissioned in 1987. Thereafter, India built a 15,000 km natural gas pipeline by 2014, i.e., in 27 years. Today, more than 16,000 kilometres of new gas pipelines are being laid in the east-west-north-south, across the country. The work is going to be completed in the next 4-6 years. You can imagine, we are aiming to do more than the work that has happened in 27 years and that too in half the time.
Friends,
Similarly, there is another example of CNG stations. The first CNG station started in our country around 1992. In the next 22 years till 2014, the number of CNG stations in our country was not more than 900. While close to 1500 new CNG stations have been set up in the last six years. Now, the government is working on the target to take the number of CNG stations across the country to 10,000. The pipeline commissioned now will also help in opening 700 CNG stations in several cities of Kerala and Karnataka.
Friends,
Another interesting figure is regarding PNG connections, the piped gas that is delivered to the kitchens. There were only 2.5 million PNG connections in our country till 2014. Today, more than 7.2 million households in the country are accessing piped gas. More than 2.1 million more people will be able to avail PNG facility from Kochi-Bengaluru pipeline. Brothers and sisters, we all know what has been the status of LPG coverage in India for a long time. There were 14 crore LPG connections in the country till 2014 and the same number of new connections has been provided in the last six years. More than 8 crore poor families in the country are availing the cooking gas due to the scheme like Ujjwala Yojana and it has also strengthened the LPG infrastructure across the country. Friends, this was a major reason why there was never a shortage of cooking gas in the country during the Corona period. We were able to provide about 12 crore free cylinders to the poorest of the poor even in that difficult time.
Friends,
These efforts of the government have had another impact on the work being done so fast. Not much is talked about it. Remember, the long queues that used to be there for kerosene. The state governments would write letters to the Government of India to increase the quota of kerosene. There was always tension between the Centre and the states for the delivery of kerosene. Today, when the cooking gas is easily available in the kitchens, the shortage of kerosene has also decreased. Today, many states and union territories of the country have declared themselves kerosene free.
Friends,
Our government believes in an integrated approach for energy planning. Our energy agenda is all-inclusive. Since 2014, we have brought in various reforms across the oil and gas sector. These reforms cover exploration and production, natural gas, marketing and distribution. We plan to achieve 'One Nation One Gas Grid.' We also want to shift to a gas-based economy. The use of natural gas has several environmental benefits. The government is taking policy initiatives to increase the share of natural gas in India's energy basket from 6 percent to 15 percent. Crores of rupees would be invested in the oil and gas sector in this decade itself. Dedication of this Kochi-Mangaluru natural gas pipeline of GAIL is part of our journey to move towards One Nation One Gas Grid. Clean energy is important for a better future. This pipeline will help improve clean energy access. Our government is also making many efforts in other sectors. Take for example the Swachh Bharat movement, the efforts to increase LED bulbs or electric mobility.
Friends,
We are endeavoring to prepare the country for future needs, future energy needs from today itself. So, on the one hand, the country is focusing on natural gas, on the other hand, the country is also diversifying its energy resources. Recently, the work on the world's largest renewable energy plant has started in Gujarat. Similarly, bio-fuels are being worked out on a very large scale in the country today. The production of ethanol either through sugarcane or other agro products is being taken up seriously. In the next 10 years, blending ethanol in petrol has been targeted to be up to 20 per cent. Not only that the electric mobility sector, the infrastructure associated with it, is also being given a lot of incentives. Our government is working with full commitment to ensure adequate, cheap, pollution-free fuel, electricity for every countryman.
Brothers and sisters,
The country's balanced and rapid development is also clearly reflected in the development of our coastal region. A comprehensive plan is being worked out for the development of a blue economy in Kerala, Karnataka, or any state of South India, which is adjacent to the sea. The blue economy is going to be a very big source of self-reliant India. Our ports or coastal roads are being connected through other means. We have a special focus on multimodal connectivity. Our coastal region is also becoming a model of ease of living. Plans are afoot to make the ease of doing business the best.
Brothers and sisters,
Our farmers and fishermen form a large chunk of population on the seashore. All these colleagues are not only dependent on marine wealth, but also very big protectors of it. Therefore, the security and prosperity of the entire coastal ecosystem is vital. In the last several years, many meaningful steps have been taken. Whether it is the much needed help to fishermen for deep sea fishing, or the creation of a separate department of fisheries, or provision of Kisan Credit Card to the colleagues associated with the fisheries for cheaper loans, all these are helping the marginal fishermen also. The 20,000 crore rupee Matsya Sampada Yojana was launched in the country a few months ago. It is going to directly benefit lakhs of fishermen of Kerala and Karnataka. Today, we are moving fast in fish-related exports and also all necessary steps are being taken to make India a quality processed seafood hub. The demand for seaweed is increasing in the world and India can play an important role in fulfilling it. The more incentives the farmers get for seaweed farming, the faster we will move forward in this area as well.
If we work unitedly in a dedicated manner, only then will we be able to achieve every national goal quickly. Once again, I congratulate all the citizens of Kerala and Karnataka and all the dignitaries involved in this work for the Kochi-Mangalore gas pipeline.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.