জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী অরুনাচল প্রদেসকী পাসিঘাত্তা ব্রাহ্মাপুত্রা অমন্ত্রন অভিয়ান শরুক য়াখ্রে
30 DEC 2020 8:02PM by PIB Imphal
ঙসি ব্রাহ্মাপুত্রা বোর্দনা শীন্দুনা অরুনাচল প্রদেসকী পাসিঘাত্তা পাংথোকখিবা ব্রাহ্মাপুত্রা অমন্ত্রন অভিয়ানদা(রিভর রাফতিং এক্সপিদিসন অমা অমসুং মীয়ামগা উনবা থৌরম অমা) জল শক্তি অমসুং সোসিএল জজতিস অমসুং ইমপ্বারমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রত্তন লাল কাতারিয়া শরুক য়াখ্রে।
ব্রাহ্মাপুত্রা বোর্দনা পায়খৎলিবা মীয়াম ৱাখল তাহনবগী খোঙজং অসিদা শ্রী পেমা খান্দুগী লমজিং মখাদা অরুনাচল প্রদেস সরকারনা মতেং পাংবগীদমক রাজ্য মন্ত্রীনা থাগৎখি। রাফতিং এক্সপিদিসন অমসুং মীয়ামগা উনবা থৌরম অসি দিশেম্বর ২৩দগী অরুনাচল প্রদেসতগী হৌখিবনি অমসুং জনুৱারি ২১, ২০২১দা অসামগী অসামেরালগাদা লোইশিনগনি। “তুরেলশিংগা হিংমিন্নবা” হায়না মিংথোনবা থা ১গী কেম্পেন অসিনা অরুনাচল প্রদেসতগী ভারত্তা চঙলকপা অমসুং অসাম ফাওরগা বঙ্গালদেস য়ৌরবা মতুংদা গঙ্গা তুরেলদা তিল্লবা মতুংদা বে ওফ বেঙ্গলদা তাখিবা ব্রাহ্মাপুত্রা তুরেলগী মরমদা মীয়ামদা খঙহন্নবা পান্দম থম্লি।
অপুনবা থৌরাং অমগী মখাদা ঈশিং ফংদবগী অৱাবশিং কোকহন্নবা চোকথবা নাইদনা থবক পাংথোকপগীদমক থৌরম অদুদা শ্রী কাতারিয়ানা আই.আই.তি গুৱাহাতিগী মহৈরোয়শিং,এন.দি.আর.এফকী মেম্বরশিং, নোর্থ ইস্তর্ন স্পেস এপ্লিকেসন সেন্তর শিল্লোং, সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন, ইন্দিয়ান মেতেরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত গুৱাহাতি, জল শক্তি মিনিস্ত্রিগী সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইঞ্জিনয়ারশিং থাগৎখি। মহাক্না হায়খি ২০১৯দা মিনিস্ত্রিনা পুথোকখিবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকখিবা গঙ্গা অমন্ত্রন অভিয়ান মাইপাকপদগী ব্রাহ্মাপুত্রা অমন্ত্রন অভিয়ান পায়খৎলকপনি। সরকারনা নামামি গঙ্গে প্রোগ্রামগী মখাদা পায়খৎখিবা অফবা থবকশিং মহাক্না থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংদা ফোঙদোকখি।
শ্রী কাতারিয়ানা হায়খি তুরেলশিং অমসুং মীওইবগী সভেত্যগী মরক্তা তৎন-থানবা য়াদ্রবা মরী লৈনরি। পুৱারিগী ওইনা মীওইবা খুন্নাইশিং তুরেলশিংগী মপান্দা খুন্দা-লৈতাবা হৌরকখি অমসুং গ্রহ অসিদা তুরেল অসিগী থৱায় পানবগী মরুওইবা হৌরকফমনি। অদুবু মীশিং হেনগৎলকপা অমসুং সহর পাকথোক-চাউথোকপা হেনগৎলকপদগী ঐখোয়গী তুরেলশিংদা চৈথেংবা পীবা হেনগৎলকখি। তুরেলশিংদা অমোৎপশিং থাদরকপদগী পোল্লুসনগী খুদোংচাদবশিং মায়োক্নরে।
ঐখোয়গী তুরেলশিং অমোৎপা লৈহন্দনবা অমসুং মখোয়গী “নিরমালতা” অমসুং “অভিরালতা”গী থবক পাংথোক্নবা শরুক য়াখিবশিংদা মিনিস্তরনা হায়জখি। মহাক্না হায়খি “তুরেলগা ইরোইন্না চাউখৎপা” হায়বা পান্দম অসিগী মখাদা তুরেল ঙাক-শেনবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নগদবনি। ব্রাহ্মাপুত্রা বোর্দনা শীনবা তোঙান-তোঙানবা চাংদম্নবশিং অমসুং মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা থৌরমশিংদা শরুক য়াখিবশিংদা মনা-মথুমশিং য়েন্থোকখি। থৌরম অদুদা ব্রাহ্মাপুত্রা বোর্দকী চিয়রমেন রজিব য়াদব, সেক্রেতরি ভি.দি রোই, রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারগী ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
তুরেলনা মসিগী তোর্বানগী শরুকশিং লৈবাক নিংখাইবা অমসুং ঈশিং ইচাউ কয়া থোকহল্লি। মরম অদুনা তুরেলশিংগা হিংমিন্নবা হায়বা পান্দম অসিদা, লমদম অসিগী থৱায় ওইরিবা ব্রাহ্মাপুত্রা তুরেল অমসুং মীওইবগা লৈনবা মরী হেন্না চেৎশিনহনগদবনি। কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইনা এন.দি.আর.এফ কাংবুনা ব্রাহ্মাপুত্রা তুরেল মরীলদা অরুনাচল প্রদেস অমসুং অসাম ফাওরগা রাফতিংগী খোঙচৎ অমা পাংথোকখি। তুরেলগী নাকলদা লৈবা সহরশিংদা এৱারনেস প্রোগ্রামশিং পাংথোকখি।

Ministry of Jal Shakti
Minister of State for Jal Shakti participates in Brahamputra Aamantran Abhiyaan at Pasighat in Arunachal Pradesh
30 DEC 2020 8:02PM by PIB Delhi
The Minister of State for Jal Shakti and Social Justice and Empowerment Shri Rattan Lal Kataria participated today in the Brahmaputra Amantran Abhiyan - a river rafting expedition and a public outreach programme organized by the Brahmaputra Board at Passighat, Arunachal Pradesh. The Minister of State appreciated the cooperation extended by the Arunachal Pradesh Government, led under the dynamic leadership of Shri Pema Khandu, towards the IEC Campaign started by the Brahmaputra Board. The Rafting expedition and Outreach Programme started on 23rd December from gelling at Arunachal Pradesh and shall terminate at Assameralga in Assam on 21st January 2021. The Month long Campaign titled as “ Living with the rivers “ is aimed at sensitizing people towards the river Brahmaputra, which is major river that enters India at Arunachal Pradesh and flows through Assam before entering Bangladesh where it merges with river Ganga and drains into Bay of Bengal.
Speaking at the event, Shri Kataria apprised the students from IIT Guwahati, Members of NDRF, North Eastern Space Application Centre Shillong, Central Water Commission, Indian Meterological Department Guwahati, scientists and engineers about the efforts of Jal Shakti Mantralaya, which is working tirelessly towards addressing water related issues by adopting an integrated approach. He informed that Brahmaputra Amantran Abhiyan was chalked out after an astounding response to the Ganga Amantran Abhiyan conceptualized and executed by the Ministry in the year 2019. He also informed the participants about the quality work being carried out under the Namami Gange Programme of the Government.
Shri Kataria emphasized upon the inextricable link between rivers and human civilisation. He added that historically, all human societies have originated and flourished alongside rivers as it is the major source of Life on this planet. However, owing to the increase in the population and subsequent Urbanization, there is an increased pressure on our river systems. They are also facing the acute problem of pollution as effluents/waste from the settlements are flushed into the rivers without any treatment. Shri Kataria requested all the participants to take a pledge to free our rivers from pollution and work towards their “Nirmalta“ & Aviralta”. He emphasized upon the concept of River synchronized development” so as to ensure that river conservation and development go hand in hand and complement each other. Awards were distributed to students for participating in the awareness generation programme and various other competitions organized by the Brahmaputra Board. Chairman Brahmaputra Board, Sh Rajiv Yadav, Secretary Sh V.D Roy, officials of the State and the Central Govt. were also present on this occasion.
The river has been notorious for causing erosion and floods in its embankment areas. Hence, the theme living with the rivers, seeks to re-affirm the link between people and the river Brahmaputra which acts as a source of life in this region. The highlight of the Campaign is a tour of rafting, undertaken by the team of NDRF, along the Brahmaputra river passing through the states of Arunachal Pradesh and Assam. Awareness generation programme is organized throughout the river side cities and towns.