প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
ৰেণ্ডম নাম্বাৰ জেনেৰেশ্যনৰ অৰ্থে কোৱান্টাম নিৰ্ভৰ প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ সাধন ডিআৰডিঅ’ৰ যুৱ বিজ্ঞানীৰ পৰীক্ষাগাৰৰ
29 DEC 2020 4:20PM by PIB Guwahati
কোৱান্টাম কমিউনিকেশ্যন, ক্ৰাইপট’গ্ৰাফী (কী জেনেৰেশ্যন, কী ৰেপিং, অথেন্টিকেশ্যন ইত্যাদি), বৈজ্ঞানিক অনুকৰণ, লটাৰী আৰু মৌলিক পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ পৰীক্ষাৰ দৰে বহু ক্ষেত্ৰত ৰেণ্ডম নাম্বাৰৰ ভূমিকা অপৰিসীম। জেনুইন ৰেণ্ডমনেছৰ সৃষ্টিক সাধাৰণতে ক্লাছিকেল মিনৰে অসম্ভৱ বুলি গণ্য কৰা যায়। শুদ্ধ ৰেণ্ডম নাম্বাৰ আগবঢ়োৱাত কোৱান্টাম মেকানিকছৰ সহজাত সম্ভাৱনা আছে আৰু সেয়ে ৰেণ্ডমনেছ প্ৰয়োজনীয় বৈজ্ঞানিক এপ্লিকেশ্যনসমূহৰ অৰ্থে পচ্ছন্দৰ বিকল্প হৈ পৰিছে।
কোৱান্টাম প্ৰযুক্তিসমূহৰ অৰ্থে ডিআৰডিঅ’ৰ যুৱ বিজ্ঞানীৰ পৰীক্ষাগাৰ (DYSL-QT) এ এটা কোৱান্টাম ৰেণ্ডম নাম্বাৰ জেনেৰেটৰ (QRNG)ৰ বিকাশ সাধন কৰি উলিয়াইছে যিয়ে ৰেণ্ডম কোৱান্টাম ইভেন্টসমূহ চিনাক্ত কৰে আৰু এইসমূহক বাইনেৰী ডিজিটৰ এটা ষ্ট্ৰীমলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে। এই পৰীক্ষাগাৰটোৱে ফাইবাৰ-অপ্টিক ব্ৰান্স পাথ নিৰ্ভৰ QRNG বিকাশ সাধন কৰিছে। ব্ৰান্স পাথ নিৰ্ভৰ QRNG ৰ ভিত্তি তত্ত্ব হৈছে যদি এটা বেলেন্সড বিম স্প্লিট্টাৰত এটা একক ফটনৰ সংঘটন ঘটে, ই যাদৃচ্ছিকভাৱে বিম-স্প্লিট্টাৰ আউটপুট পাথ গ্ৰহণ কৰিব। ফটনটোৱে যাদৃচ্ছিকভাৱে পাথটো বাছনি কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, এই ৰেণ্ডমনেছ বিটছৰ চিকুৱেন্সলৈ পৰ্যবসিত হয়।
পৰীক্ষাগাৰটোৱে বিকাশ সাধন কৰি উলিওৱা QRNG চিষ্টেমে গ্ল’ৱেল ৰেণ্ডমনেছ টেষ্টিং ষ্টেণ্ডাৰ্ড যথাঃ NIST আৰু প’ষ্ট-প্ৰচেছিঙৰ পাছত ~১৫০ kbps দ্ৰুতিত ডাই-হাৰ্ডাৰ ষ্টেটিচটিকেল টেষ্ট চ্যুইটত উত্তীৰ্ণ হয়। সৃষ্টি হোৱা ৰেণ্ডম নাম্বাৰটোকো মূল্যায়ন কৰা হয় আৰু ডিআৰডিঅ’ৰ ঘৰুৱাভাৱে বিকাশ সাধন কৰা SAGৰ ৰেণ্ডমনেছ টেষ্টিং ষ্টেটিচটিকেল টেষ্ট চ্যুইট ব্যৱহাৰ কৰি পৰীক্ষা কৰিছে। এই বিকাশ সাধনৰ জৰিয়তে ভাৰতে কোৱান্টাম ফেনমেনন নিৰ্ভৰ ৰেণ্ডম নাম্বাৰ সৃষ্টিৰ অৰ্থে প্ৰযুক্তি সম্পন্ন ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ক্লাবত প্ৰৱেশ কৰিলে।

Ministry of Defence
DRDO Young Scientists Laboratory Develops Quantum based technology for Random Number Generation
29 DEC 2020 4:20PM by PIB Delhi
Random numbers have essential roles in many fields, such as Quantum Communication, cryptography (key generation, key wrapping, authentication etc.), scientific simulations, lotteries and fundamental physics experiments. The generation of genuine randomness is generally considered impossible with classical means. Quantum Mechanics has the inherent potential of providing true random numbers and thus has become the preferred option for the scientific applications requiring randomness.
DRDO Young Scientist Laboratory for Quantum Technologies (DYSL-QT) has developed a Quantum Random Number Generator (QRNG) which detects random quantum events and converts those into a stream of binary digits. The Laboratory has developed a fiber-optic branch path based QRNG. Branch path based QRNG is based on the principle that if a single photon is incident on a balanced beam splitter, it will take either of the beam-splitter output paths randomly. As the path chosen by photon is random, the randomness is translated to sequence of bits.
QRNG system developed by the laboratory has passed the global randomness testing standards viz. NIST and Die-harder Statistical Test Suites at the speed of ~150 kbps after post-processing. The generated random numbers are also evaluated and verified using DRDO’s indigenously developed Randomness Testing Statistical Test Suite of SAG. With this development India enters the club of countries who have the technology to achieve the generation of random numbers based on the Quantum Phenomenon.